Zdrobirea strugurilor - cum sa te asiguri ca anul acesta vei bea vin bun facut de tine acasa

Zdrobirea strugurilor – cum sa te asiguri ca anul acesta vei bea vin bun facut de tine acasa

Scris de
Zdrobirea strugurilor - cum sa te asiguri ca anul acesta vei bea vin bun facut de tine acasa

Ai incercat multe soiuri de vin, dar niciunul nu ti-a starnit aceeasi emotie ca cel de tara? Parfumul incomparabil al bauturii provenite din truda personala nu poate fi inlocuit cu nimic. Dorinta de a iesi din rutina si lipsa vinului perfect de pe piata au impins din ce in ce mai multi romani spre a deveni pasionati de vinificatie. 

Probabil stii deja ca procesul de realizare a vinului este unul care necesita multa maiestrie si cauti sa-ti imbunatatesti rezultatele anul acesta. Fiecare pas trebuie executat cu grija si inteles pe deplin pentru a obtine licoarea perfecta.

1. Zdrobirea si desciorchinarea strugurilor: cand si de ce trebuie realizate?

Pasionatii de fabricarea vinului dezbat intens necesitatea desciorchinarii ori a dezbrobonirii strugurilor. În realitate, scoaterea strugurilor de pe ciorchine este o etapa optionala, care va influenta, insa, multe dintre trasaturile produsului final. Alegerea trebuie sa o faci in functie de preferintele tale si ale celor dragi si, bineinteles, in cunostinta de cauza.

În general, acest efort este recomandat pentru a evita includerea de compusi fenolici – care ar putea fi eliberati prin zdrobirea ciorchinilor – in compozitia vinului. Ține cont de faptul ca aceste substante fac parte si din coaja strugurelui, si din samburele acestuia, pastrarea ciorchinelui putand aduce un grad prea mare de aciditate vinului. Daca vrei ca trasatura principala a bauturii realizate sa fie supletea, atunci se recomanda sa parcurgi si etapa dezbrobonirii. 

Multi artizani din  domeniul vinificatiei gasesc esentiala desciorchinarea in cazul vinurilor rosii, insa majoritatea marilor producatori sar peste acest pas cand isi concep produsul, indiferent de culoarea strugurilor.

2. Cand intervine zdrobirea strugurilor si care este relevanta procesului?

Cand intervine zdrobirea strugurilor si care este relevanta procesului?
Zdrobirea strugurilor reprezinta unul dintre momentele cruciale din procesul vinificatiei.  Ea poate interveni, in functie de bugetul alocat si de tipul vinului dorit, in doua momente distincte: dupa realizarea desciorchinarii sau concomitent cu aceasta. 

Zdrobirea strugurilor reprezinta unul dintre momentele cruciale din procesul vinificatiei.  Ea poate interveni, in functie de bugetul alocat si de tipul vinului dorit, in doua momente distincte: dupa realizarea desciorchinarii sau concomitent cu aceasta. 

Daca vinificatia este menita sa ramana pentru tine doar o activitate placuta de week-end, iar cantitatea de vin pe care o doresti nu este deosebit de mare, atunci poti desprinde manual strugurii de pe ciorchine. Cu ocazia aceasta, vei simti si mai tare bucuria de a consuma ceva muncit de tine la final. În schimb, daca tintele tale sunt mai ambitioase de atat si speri ca in final sa obtii multe sticle din bautura valoroasa, va fi nevoie sa investesti in aparatura corespunzatoare. 

3. Care unealta este cea mai potrivita pentru dorintele tale?

Poti sa achizitionezi instrumentele perfecte, care sa-ti usureze sarcina si care sa te ajute sa te bucuri cat mai tare de zilele petrecute in compania viei si a rodului sau. Variantele de lucru sunt urmatoarele:

  • Nu investesti intr-un desciorchinator, dar achizitionezi un zdrobitor de struguri;
  • Cumperi separat desciorchinator si zdrobitor de struguri;
  • Investesti intr-o zdrobitoare-desciorchinator care se va ocupa de ambele etape simultan.

Daca vrei sa simti ca esti cu adevarat profesionist, poti face o cheltuiala initiala mai mare, dar care va aduce dupa sine un vin mult mai fin si mai parfumat. Nu este o problema daca nu te-ai hotarat inca sa cumperi cele mai performante aparaturi, deoarece cu putin efort se poate obtine un vin bun si in lipsa unor artificii stilistice.

Exista aparate si metode de lucru pentru fiecare preferinta si buget. Tot ce trebuie sa faci este sa investesti putin timp si pasiune in planificarea procesului din care va rezulta delicioasa licoare. Nu uita ca mereu este loc de invatare pe parcurs si ca produsul final nu va fi integral influentat de tehnica ta de lucru, ci va depinde intr-o proportie considerabila si de soiul strugurelui, si de calitatea recoltei. 

Sursa foto: Unsplash.com

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *