Viticultura, intre traditie si viitor - Lucruri stiute si mai putin stiute despre acest domeniu

Viticultura, intre traditie si viitor – Lucruri stiute si mai putin stiute despre acest domeniu

Scris de
Viticultura, intre traditie si viitor - Lucruri stiute si mai putin stiute despre acest domeniu

Viticultura este o ramura a agriculturii practicata de romani inca din cele mai vechi timpuri, izvoarele istorice atestand-o in urma cu mai mult de 2700 de ani pe teritoriul carpato-danubiano-pontic, spatiu in care isi desfasurau existenta stramosii geto-daci. Vinul ramane si astazi o bautura iubita pe plaiurile mioritice, asa ca se observa un interes tot mai mare al cultivatorilor in a pune la punct adevarate afaceri in domeniu, care sa le aduca castiguri substantiale. De altfel, vinurile romanesti sunt apreciate peste hotare, fiind comercializate intens pentru gustul placut si efectul pozitiv asupra sanatatii umane. 

In articolul de mai jos vei descoperi cateva informatii utile despre ce inseamna viticultura, un scurt istoric al acestei ramuri economice in Europa, Romania si Republica Moldova, vei afla ce inseamna viticultura ecologica si vinul ecologic, precum si care sunt utilajele, uneltele sau echipamentele potrivite pentru munca in jurul vitei-de-vie. 

3. Utilaje si echipamente agricole necesare in viticultura

1. Viticultura – Informatii generale

Vinul este o bautura delicioasa si sofisticata, extrem de iubita de oameni de pe intregul glob. Pentru obtinerea sa, insa, este nevoie de munca multa, de cunostinte adecvate, de unelte, utilaje si diferite multe alte lucruri.

Vinul este o bautura delicioasa si sofisticata, extrem de iubita de oameni de pe intregul glob. Pentru obtinerea sa, insa, este nevoie de munca multa, de cunostinte adecvate, de unelte, utilaje si diferite multe alte lucruri. Cine vrea sa deschida o afacere in domeniul viticulturii si sa obtina un vin deosebit, care sa fie cerut pe piata, trebuie neaparat sa tina cont de recomandarile specialistilor si de experienta viticultorilor priceputi si sa isi mareasca in mod considerabil bagajul de informatii care sa-i permita sa vina in fata consumatorilor cu calitate superioara si gust deosebit.

Reusita in afaceri in domeniul viticol depinde de multe lucruri importante: de lucrari de pregatire a solului si de infiintare a plantatiei, de tehnologia folosita, de numeroasele interventii pe care omul trebuie sa le aiba asupra pamantului in diferitele perioade de crestere, de conditiile de mediu optime in functie de soiul plantat, de calitatea strugurilor obtinuti si de costurile care sunt implicate de-a lungul intregii activitati. 

1.1. Ce este viticultura?

Ce este viticultura?
Viticultura este o stiinta care studiaza vita-de-vie, elaborand si perfectionand tehnologiile de cultura, in vederea obtinerii unor cantitati mari de struguri de calitate superioara.

Viticultura este o stiinta care studiaza vita-de-vie, elaborand si perfectionand tehnologiile de cultura, in vederea obtinerii unor cantitati mari de struguri de calitate superioara. Acest cuvant provine din limba latina si este compus din vitis (care inseamna in limba romana vita-de-vie) si cultura (ingrijire). 

Vita-de-vie este o planta iubita si respectata din cele mai vechi timpuri, radacinile sale venind din zona Caucazului, din spatiul asezat intre Marea Neagra si Marea Caspica. De aici s-a raspandit in intreaga lume, ajungand la inceput in Elada, apoi in lumea romana si, de aici, trupele imperiale au reusit sa o faca renumita in tot occidentul european. In prezent, cea mai mare suprafata viticola se afla in Europa (59%), apoi urmeaza Asia, America, Africa si Oceania. 

1.2. Viticultura in tarile din Europa

Viticultura in tarile din Europa
Tarile Europei viticole se intind de la Oceanul Atlantic, pana la muntii Urali. Din secolul al XIX-lea, s-a inregistrat un succes extraordinar pentru aceasta activitate economica desfasurata in aceste locuri.

Tarile Europei viticole se intind de la Oceanul Atlantic, pana la muntii Urali. Din secolul al XIX-lea, s-a inregistrat un succes extraordinar pentru aceasta activitate economica desfasurata in aceste locuri. Astfel, s-au distins rapid soiuri bine diferentiate, care rodeau foarte bine, mai ales intr-o perioada in care nu se prea stiau multe lucruri despre boli si daunatori. Printre zonele de succes se numara cele prezentate mai jos:

  • Peninsula Iberica a cunoscut prezenta acestei plante inainte de cucerirea romana, cand fenicienii au adus-o aici. Desi in perioada stapanirii arabe viile au avut de suferit in mod serios, totusi, treptat, fondul viticol a fost refacut, Spania fiind renumita astazi pentru vinurile sale parfumate. Dezvoltarea vitei-de-vie pe aceste teritorii se datoreaza in mare masura temperaturii si climei calde, cu ierni blande si ploioase. Printre vinurile deosebite din Spania se numara cele produse din soiurile Airen, Cencibel, Moravia, Garnacha, Tempranillo, Moristel, Palomino de Jerez, Palomino Fino. Vecina Spaniei, Portugalia, se poate mandri si ea cu vinuri de calitate, produse prin metode traditionale, un exemplu in acest sens fiind celebrul vin de Porto;
  • Germania este una dintre tarile care se evidentiaza prin productia de vinuri proaspete, fructate, elegante, extrem de apreciate de foarte multi consumatori din intreaga lume. Viticultura in aceste zone se datoreaza romanilor, care si-au dat seama ca este destul de dificil sa transporte amforele cu vin peste Alpi, asa ca s-au hotarat sa aduca aici butasii de vie. Plantatii renumite se gasesc in regiunile Rheinhessen, Pfalz, Baden si Wurttemberg. Foarte cunoscut la nivel international este soiul Dornfelder;
  • Pe teritoriul Elvetiei se face vin inca de pe vremea romanilor. Productia sa, insa, nu acopera necesarul consumatorilor locali, asa ca este nevoita sa importe. Aici exista 6 zone viticole importante, care cultiva peste 60 de soiuri vechi si incrucisari moderne;
  • In Franta se imbuteliaza miliarde de sticle de vin in fiecare an, tara fiind intr-o competitie acerba cu Italia. Soiurile sale de vin sunt considerate excelente, multi consumatori preferand zone precum Bordeaux, Bourgogne sau Champagne;
  • Cehia are si ea o suprafata viticola de 18000 de hectare, avand peste 19000 de producatori inregistrati. Boemia si Moravia sunt cele doua regiuni celebre ale Cehiei din acest punct de vedere. De obicei, productia de vin se consuma pe plan intern;
  • Ungaria are un climat favorabil, care i-a permis sa apara pe harta zonelor cu podgorii dese, fiind apreciata pentru vinuri diferite (dulci, albe, roze, rosii). Specialistii recomanda vinul cu gust de miere, soiul “Sange de taur” sau Pinot Noir-ul din regiunea Villány;
  • Bulgaria are o viticultura foarte bine dezvoltata, astfel incat se claseaza pe primele locuri in lume in ce priveste exportul de vinuri in intreaga lume. Aici se aplica tehnologii traditionale clasice, dar si unele moderne, pe care bulgarii le-au importat din Franta;
  • Italia are o indelungata istorie viticola, producand si consumand foarte mult vin, asa ca poate fi considerata o concurenta de nadejde a Frantei la acest capitol. Sunt celebre vinurile din Toscana.

1.3. Viticultura in Romania si Republica Moldova

Prima mentiune despre viticultura de aici dateaza din perioada regelui dac Burebista, cel care i-a unit pe toti dacii intr-un singur stat cu ajutorul marelui preot Deceneu si cel care a dat ordin sa fie scoasa toata vita-de-vie pentru a reduce consumul si pentru a-i tine departe pe cei care ravneau la bogatiile pamantului. Dupa cucerirea romana, viticultura a luat un mai mare avant, romanii introducand noi soiuri, dar si tehnici de ingrijire moderne pentru acele timpuri. Aceasta ramura a agriculturii a continuat sa se dezvolte si sa prospere in Evul Mediu si Epoca Moderna, ajungand ca la 1862, Principatele Romane sa detina 100 000 de hectare de vita-de-vie. 

In perioada contemporana, viticultura in Romania se dezvolta serios, in ciuda problemelor inregistrate in perioada regimului comunist si a nevoii producatorilor de a deveni tot mai buni. Tara noastra se plaseaza pe locul al V-lea in Europa la suprafata cultivata, clasandu-se imediat dupa Spania, Franta, Italia si Portugalia. Printre zonele cultivate pe plaiurile romanesti se numara urmatoarele regiuni viticole:

  • Regiunea viticola a Podisului Transilvaniei;
  • Regiunea viticola a Dealurilor Moldovei;
  • Dealurile Munteniei si Moldovei;
  • Dealurile Banatului;
  • Crisana si Maramures;
  • Colinele Dobrogei;
  • Terasele Dunarii;
  • Nisipuri si alte teritorii favorabile aflate in sudul Romaniei.

Unul dintre vinurile romanesti, premiate in Franta, este cel de Dragasani, podgoria avand o traditie de peste 500 de ani in domeniu. De asemenea, merita mentionate cramele cu vinuri desavarsite de la Cluj, Cotnari, Pietroasele etc. Acestea pun bazele turismului viticol si in Romania, unde turistii se pot delecta cu diferite activitati interesante (de exemplu, pot observa care este procesul de obtinere a vinului si sunt incantati cu ajutorul unor degustari de vinuri, in locuri special amenajate). Turismul viticol este o activitate extrem de distractiva si apreciata de oamenii care vor sa iasa in aer liber, sa se bucure de vin si de activitati inedite, care ies din tipar. 

Desi Republica Moldova trece uneori neobservata in ce priveste regiunea viticola, adevarul este ca nu e deloc de trecut cu vederea faptul ca, in ciuda suprafetei mici, are un loc impresionant pe plan european ca producator de vin, fiind pe locul 11. Aici se cultiva vita-de-vie inca din secolul al III-lea i.Hr., devenind o regiune preferata de tarul Alexandru al II-lea al Rusiei. Una dintre cele mai mari atractii in acest sens a Republicii Moldova este orasul Cricova, care detine una dintre cele mai mari colectii de vinuri din lume. 

2. Viticultura ecologica si vinul ecologic

Viticultura ecologica si vinul ecologic
Un accent tot mai mare se pune, in ultima vreme, pe viticultura ecologica, existand un trend in randul tuturor consumatorilor de a evita tot ce inseamna substante toxice pentru organismul uman.

Un accent tot mai mare se pune, in ultima vreme, pe viticultura ecologica, existand un trend in randul tuturor consumatorilor de a evita tot ce inseamna substante toxice pentru organismul uman. Tot mai multi producatori de vinuri revin la traditie si incearca sa ofere produse bio, pe placul consumatorului modern. Franta este o tara care se evidentiaza in acest sens, avand aproape 60 000 de hectare de vita-de-vie, plantata in mod ecologic. 

Totusi, este foarte bine de tinut cont si de un anumit detaliu referitor la viticultura ecologica, si anume ca aceasta presupune investitii mai mari, chiar si riscuri ridicate, specialistii atragand atentia asupra faptului ca durata de viata a plantei se va reduce cu o treime comparativ cu vita-de-vie tratata cu erbicide si fungicide. 

2.1. Aspecte tehnice ale viticulturii ecologice

Pentru a reusi in domeniul viticulturii ecologice, un afacerist de succes trebuie sa tina cont si de unele aspecte tehnice, cum ar fi:

  • Folosirea produselor de fertilizare naturale, ce vor inlocui erbicidele si produsele sintetice;
  • Protectia fitosanitara bazata pe produse autorizate (legislatia permite folosirea cuprului si sulfului);
  • Recurgerea la inierbare;
  • Cautarea mentinerii unui echilibru al vigorii plantei.

2.2. Caracteristici generale ale vinului ecologic

Desi unii cred ca vinul ecologic este acel vin obtinut din struguri ecologici, totusi, trebuie sa se tina cont de alte considerente mult mai importante:

  • Strugurii de acest tip sunt recoltati la scara redusa (mai ales producatorii mici se ocupa cu astfel de plantatii);
  • Strugurii sunt culesi manual;
  • Fermentarea vinului se face fara sa se adauge drojdie adaugata;
  • Aditivii sau nutrientii artificiali sunt strict interzisi;
  • Nu se adauga sulfiti.

3. Utilaje si echipamente agricole necesare in viticultura

Pentru realizarea si intretinerea unei plantatii de vita-de-vie, viticultorul trebuie neaparat sa aiba alaturi unele utilaje, unelte si echipamente de vinificatie si distilare, care sa-i inlesneasca munca fizica si care sa garanteze rezultate optime, in scurt timp:

  • Pentru taiatul plantei se folosesc urmatoarele unelte: foarfeca bine ascutita si dezinfectata, briceag si fierastrau de mana (pentru partile mai batrane si mai groase);
  • Pentru legarea plantei se utilizeaza rafie sau sarma de legat in gradina, cleste de legat, tub de legat ce permite dezvoltarea plantei fara sa o stranguleze;
  • Va fi nevoie si de stropirea vitei-de-vie, asa ca agricultorul trebuie sa achizitioneze si o pompa de stropit, manuala sau cu acumulator;
  • Primavara este nevoie de arat sau sapat, asa ca foarte util ar fi un tractoras cu ajutorul caruia se poate face treaba rapid pe o suprafata mare de teren sau cu motosapa, dar, daca investitia este una prea mare, sapa ramane o unealta de nadejde;
  • Plugurile, scarificatoarele, grapele cu discuri, frezele, frezele cu palpator sunt si ele utilaje care inlocuiesc munca manuala;
  • Daca este nevoie, se vor inlocui aracii si se va indrepta sarma;
  • Toamna, radacinile de vita se vor acoperi prin musuroire cu ajutorul unei cazmale, oferind, astfel, protectie sporita impotriva inghetului;
  • Nu pot fi uitate nici acele echipamente de care are nevoie producatorul pentru a face vin: desciorchinatoare, teascuri, zdrobitoare de struguri, filtre, pompe, butoaie de vin si alte accesorii utile.  

Viticultura romaneasca este o activitate traditionala, fiind extrem de importanta in economie: permite imbunatatirea hranei de toate zilele, ofera unor membri ai societatii posibilitatea de a-si castiga existenta, stimuleaza activitatea producatorilor de unelte, masini si utilaje adecvate pentru viticultori, protejeaza impotriva eroziunii solurilor, contribuie la dezvoltarea bugetului statului prin impozite si valorificarea produselor viticole, infrumuseteaza peisajul natural in zonele in care exista astfel de plantatii etc.

In concluzie, viticultura ramane si astazi un domeniu cu un potential urias. Viticultorii moderni si-au dat seama ca viticultura clasica, bazata pe munca manuala, nu mai este deloc de actualitate daca vor sa aiba succes in afaceri si ca trebuie sa investeasca in tehnologia mecanizata sau sa puna un accent sporit pe calitatea produselor pe care le aduc in fata consumatorilor nationali sau internationali. 

Sursa foto: Shutterstock.com, Ro.pinterest.com, freepik.com

Un comentariu

  1. Mulțumim pentru informații și pentru că promovati viticultura modernă. Un articol bine structurat cu informați extrem de utile. Noi la Dabacco.ro ne mandrim că am fost prima firmă din România care a plantat viță de vie mecanizat. În prezent oferim servicii complete in viticultură, pomicultură si irigații. Serviciile noastre includ: Consultanță Tehnică / Pregătire Teren / Plantare Mecanizată / Sistem De Susținere. Mai multe detalii pe https://dabacco.ro/.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *