
Cresterea pasarilor este o activitate foarte populara si raspandita printre locuitorii Romaniei. Astfel, gospodarii care aspira la un consum cat mai natural, isi doresc adesea sa cultive sau cel putin sa prepare hrana pentru puii lor.
Succesul depinde, in principal, de calitatea si de beneficiile aduse de mancare. Pentru o crestere adecvata, o productie normala de oua si o sanatate in parametri optimi, pasarile au nevoie de energie. Pentru acest lucru, este necesar ca furajele furnizate sa fie foarte nutritive.
Este dificil ca toate sursele de hrana sa fie cultivate sau produse in gospodarie, dar este posibil sa iei ingredientele vrac si sa le amesteci tu. Cel putin, in felul acesta vei sti cu exactitate compozitia.
1. Ce este uruiala?
Cuprins:
Uruiala este un subprodus obtinut prin macinarea boabelor de cereale. Se compune in principal din fragmente din invelisul exterior si din particule de cereale care contin cantitati variabile de endosperm, care este un tesut vegetal nutritiv.
Uruiala este adesea un amestec de diferite tipuri de cereale. Aceasta este, de obicei, mai bogata in amidon si mai marunta decat taratele, dar mai saraca in amidon si mai tare decat faina.
2. Ce amestec de cereale sa incluzi in uruiala pasarilor?
Nutrientii esentiali pentru hrana pasarilor sunt apa, proteinele, carbohidratii, grasimile, vitaminele, calciul, fofsorul si manganul.
Apa reprezinta aproximativ 66% din greutatea unei gaini si o ajuta la reglarea temperaturii corpului. De asemenea, accelereaza procesul de digestie si absorbtie a alimentelor, pentru o productie mai mare de oua si pentru dezvoltarea musculaturii.
Pe langa faptul ca diferite tipuri de alimente servesc drept sursa de apa, gaina are nevoie si de apa proaspata, curata, in cantitate adecvata.
Proteinele sunt un nutrient important, pentru ca sunt responsabile de cresterea corpului si ajuta la productia de oua. Deficitul ar putea intarzia dezvoltarea pasarii si ar putea scadea numarul de ouari.
Carbohidratii sunt principalul nutrient care ofera energie. Activitatile metabolice ale corpului depind in principal de oxidarea acestora, iar cantitatea recomandata este de aproximativ 75% din hrana.
Grasimea este stocata in organism si furnizeaza energie atunci cand sursa de carbohidrati se diminueaza.
Calciul este responsabil pentru formarea cojii de ou, iar fofosorul ajuta la dezvoltarea oaselor.
Cand vine vorba de cerealele in care se regasesc toate acestea, cele mai populare printre fermieri sunt:

- grau: una dintre cele mai bune cereale. Din acest motiv ar trebui sa o includeti in ratia de hrana a pasarilor.
- orz: nu este la fel de placut de gaini precum graul sau ovazull, dar contine mai multe fibre si este o sursa excelenta de grasimi.
- porumb: usor disponibil, este un ingredient care nu trebuie sa lipseasca din amestecul de uruiala.
- mei: este usor digerabil si ajuta la cresterea temperaturii corporale.
- secara: nu este la fel de benefica precum celelalte, asadar includeti doar o cantitate mica. Poate fi aruncata pe jos impreuna cu alte tipuri de boabe, pentru ca pasarile sa zgarie in ele.
- in: desi nu este cereala, este o sursa foarte buna de proteina. O cantitate mica poate fi amestecata in uruiala.
3. Ce iti trebuie pentru a pregati uruiala?
Pentru a pregati propriul furaj vei avea nevoie de o moara de cereale. In functie de numarul de pasari pe care le ai, poti alege una profesionala sau una mai mica, potrivita uzului casnic. Cu aceasta vei putea macina boabele, asigurandu-te, astfel, ca uruiala este mereu proaspata.
De asemenea, vei avea nevoie de un spatiu de depozitare corespunzator. Ia in considerare niste butoaie sau lazi cu partitii si capac pentru fiecare tip de boabe. Va trebui sa le cureti complet o data sau de doua ori pe an, pentru a preveni infestarile cu daunatori.
In concluzie, cea mai buna modalitate de a te asigura ca pasarile beneficiaza de cea mai buna hrana este sa o prepari chiar tu din cereale nutritive si bine alese.
Sursa foto: unsplash.com
Buna! Dar spuneti va rog, ce cantitati din elementele necesare furajarii se pun la macinat? Adica la 10kg porumb, cat la suta folositi si din celelalte cereale? Va multumesc!