Turnarea betonului iarna - conditii, sfaturi si idei pentru reusita unei operatiuni speciale 

Turnarea betonului iarna – conditii, sfaturi si idei pentru reusita unei operatiuni speciale

Scris de
Turnarea betonului iarna - conditii, sfaturi si idei pentru reusita unei operatiuni speciale 

Betonul este un material de constructii realizat pe baza unui amestec din mai multe materii prime, avand la baza pietrisul, cimentul si apa. Cunoscut si integrat inca de acum 2000 de ani de catre inginerii Imperiului Roman in unele constructii care mai pot fi vazute si admirate chiar si azi fie in integralitatea lor, fie sub forma unor ruine, betonul este unul dintre cele mai rezistente in timp materiale, care se utilizeaza si la momentul actual in constructii. Conditia unei operatiuni reusite este ca turnarea si compactarea betonului sa se faca cu respectarea regulilor tehnice necesare.  

Turnarea betonului este o etapa foarte importanta in planul de realizare a unei constructii, etapa care inglobeaza o serie de operatiuni specifice prin care betonul se pozitioneaza in cofrajele realizate conform cerintelor proiectului si se compacteaza. 

Desigur, modurile concrete de turnare, procedeele tehnice, uneltele si utilajele folosite la turnarea betonului depind de tipul proiectului, de proprietatile fizico-chimice ale betonului si de mijloacele tehnice folosite la compactare. Probleme deosebite in aceasta etapa a constructiilor pune turnarea betonului pe timp de iarna, la temperaturi scazute, modalitate de turnare despre care vei afla mai multe detalii in acest articol.  

1. Intarirea betonului iarna si conditiile in care se poate turna beton iarna pentru a obtine un rezultat excelent tehnic si calitativ

Intarirea betonului iarna si conditiile in care se poate turna beton iarna pentru a obtine un rezultat excelent tehnic si calitativ

Asa cum deja stii, betonul are in compozitie o cantitate necesara de apa. Rolul apei in mixul care formeaza betonul este foarte important, deoarece asigura formarea liantului. Dar, odata cu sosirea sezonului rece si cu scaderea accentuata a temperaturilor, mixajul betonului si turnarea acestuia va suferi modificari importante fata de aceleasi operatiuni realizate, in mod traditional si normal, in sezoane cu temperaturi pozitive. 

Betonul clasic, folosit in majoritatea scenariilor de lucru poate fi turnat la temperaturi exterioare care se incadreza intr-o plaja destul de larga, de la +5 grade Celsius la + 35 grade Celsius. Daca temperatura exterioara scade sub limita minima de +5 grade Celsius, este necesara aplicarea unor etape si operatiuni speciale de turnare, deoarece timpul de intarire al betonului iarna difera mult de acelasi proces realizat in conditii normale din punct de vedere al specificatiilor tehnice enumerate. 

Durata de uscare a betonului turnat depinde de factorii meteorologici externi, dar si de forma si de suprafata constructiei. In conditii de temperatura ideala, in limitele aflate in interiorul plajei de turnare normala, betonul turnat trebuie mentinut umed cel putin timp de 7 zile de la turnare sau chiar pana la 28 de zile de la aceasta data in cazul constructiilor speciale, cum ar fi cele din gama rezervoarelor din beton. Mentinerea umeda a betonului dupa turnare este esentiala pentru a nu aparea fisuri in masa turnata. 

In cazul turnarii betonului iarna, la temperaturi de sub 5 grade Celsius, aceasta operatiune de mentinere umeda a betonului nu se va mai practica. Din cauza temperaturii scazute, apa nu se mai evapora atat de repede ca in cazul conditiilor climaterice normale, ba chiar poate ingheta. 

Priza betonului si, concomitent, intarirea acestuia sunt fenomene fizice influentate de temperatura scazuta. Astfel, sub limita de 5 grade Celsius, formarea prizei in masa betonului poate dura de la doua pana la cinci ori mai mult decat in cazul turnarii betonului la temperaturi medii de 20 de grade Celsius sau mai ridicate. La temperatura de inghet a apei, 0 grade Celsius, intarirea betonului este foarte inceata, abia dupa 28 de zile de la turnare obtinandu-se o rezistenta a materialului care ar fi putut fi obtinuta in maximum 8 sau 10 zile la o temperatura de turnare de peste 20 de grade Celsius.    

Daca temperatura scade sub limita de inghet exact in perioada de formare a prizei betonului turnat, se recomanda hidratarea acestuia dupa dezghet, cu atentionarea ca rezistenta materialului va fi totusi scazuta destul de mult. Daca inghetul are loc dupa formarea prizei, la dezghetare betonul poate prezenta fenomenul de segregare si nu mai poate fi readus la proprietatile necesare.  

2. Turnarea betonului pe timp friguros sau pe timp normal – reguli generale ale operatiunii de betonare

In afara de tehnica speciala de turnare a betonului iarna, exista anumite etape pregatitoare generale care se aplica in toate cazurile la acest tip de operatiuni din sfera constructiilor. 

In primul rand, este vorba de o serie de verificari care trebuie efectuate inainte de operatiunea propriu-zisa de turnare a betonului iarna sau vara, indiferent de temperatura exterioara. Aceste verificari premergatoare sunt:

  • Verificarea starii terenului in cazul in care se realizeaza o fundatie, precum si reasigurarea ca dimensiunile in plan si cotele sapaturilor efectuate se afla la nivelurile solicitate de proiect. Terenul peste care se va turna beton trebuie sa fie uniformizat si tasat pentru a creste densitatea si capacitatea portanta in vederea unei mai bune sustineri si distributii a greutatii. Compactarea solului inainte de turnarea betonului este necesara si pentru a reduce infiltratiile de apa, pentru a preveni eventualele alunecari de sol, a nivela suprafata de turnare si pentru a reduce jocul de contractie – dilatatie a solului la fenomenele de inghet si dezghet. 

Compactarea solului inainte de turnarea betonului iarna sau vara se realizeaza cu ajutorul utilajelor de constructii specializate din gama placilor compactoare cu diferite greutati si suprafete de lucru. 

  • Verificarea cofrajelor si a suportilor pe care se sprijina acestea, precum si inspectarea starii armaturilor si a componentelor acestora.
  • Realizarea unui strat de egalizare in cazul turnarii unei fundatii, strat care trebuie efectuat prin turnare de beton si care trebuie sa aiba o grosime de minimum 5 cm. Stratul de egalizare este imperios necesar inaintea turnarii unei fundatii din beton armat, deoarece nu este indicata turnarea direct pe pamantul terenului.
  • Verificarea cotelor cofrajelor din proiectul de construire cu dimensiunile existente pe teren dupa realizarea acestora si corectarea deficientelor, dupa caz. De asemenea, este necesara verificarea orizontalitatii si a planeitatii cofrajelor, mai ales atunci cand este vorba de cele care vor sustine turnarea betonului pentru placi si pentru grinzi. 
  • In cazul turnarii de beton armat, este necesara verificarea prealabila a turnarii betonului, a modului de realizare si de dispunere a armaturilor conform proiectului, precum si asigurarea instalarii elementelor care vor fi inglobate in corpul betonului.

La turnarea efectiva a betonului pe timp de iarna sau de vara este necesara respectarea anumitor reguli generale cu aplicabilitate indiferent de sezonalitate si de temperatura exterioara. 

  • Betonul transportat si sosit la locul de turnare sau cel preparat la fata locului cu ajutorul betonierelor trebuie turnat intr-un timp cat mai scurt, limita maxima de timp de la sosire/finalizarea pregatirii si pana la turnare fiind de maximum 15 minute. Turnarea trebuie realizata in mod continuu, fara pauze. 
Betoniera Breckner

                Detalii AICI 

  • La turnarea betonului trebuie evitate operatiunile suplimentare care nu sunt neaparat necesare. Astfel, turnarea trebuie realizata direct in cofrajele realizate anterior prin intermediul pompelor sau al jgheaburilor ori prin tuburi metalice speciale denumite hobati. 
  • Betonul turnat trebuie uniformizat, evitandu-se deformarea sau miscarea armaturilor (in cazul betonului armat).
  • Turnarea betonului trebuie realizata pana la acoperirea completa a elementelor de armare si pana la momentul in care grosimea stratului atinge cotele prevazute in proiectul tehnic. 
  • In timpul turnarii betonului trebuie evitate miscarile sau socurile in armaturi. De asemenea, circulatia lucratorilor nu trebuie sa se faca cu puncte de sprijin a greutatii persoanelor pe armaturi sau pe cofraje, deoarece pot duce la modificari insesizabile de cote. 

Odata turnat betonul, urmatoarea etapa consta in compactarea acestuia, o operatiune care are rolul de a umple complet cofrajele de turnare, evitandu-se astfel formarea unor goluri de aer. Compactarea are o importanta egala in ansamblul operatiunilor cu cea de turnare, deoarece o compactare corect executata conduce la o buna aderenta intre beton si elementele de armatura. In acest fel, rezistenta si durabilitatea obiectivului este considerabil marita, betonul armat astfel compactat rezistand mai bine chiar si la fluctuatii dese de inghet-dezghet, fiind mai bine impermeabilizat. 

Operatiunea de compactare este executata, ca regula generala, cu ajutorul utilajelor de constructii specializate din gama vibratoarelor de beton, desi, uneori, pentru suprafetele betonate mai mici se pot folosi si metode de compactare manuala. 

Rolul vibrarii betonului turnat este acela de a slabi fortele de coeziune din masa materiei, fluidizand astfel materialul si reducand gradul de plasticitate. Desigur, compactarea prin metoda vibrarii se recomanda mai ales in cazul betoanelor cu un grad mediu spre ridicat de plasticitate. Vibrarea betonului se poate efectua cu ajutorul utilajelor denumite si previbratoare, care actioneaza in interiorul masei betonului. Acest tip de compactare prin vibrare se mai denumeste si vibrare interioara a betonului. 

Compactarea exterioara a betonului se realizeaza la suprafata, cu utilaje din gama vibratoarelor de cofraj, a placilor compactoare si a maselor vibrante. 

Compactarea la suprafata se poate realiza cu utilaje din gama finisoarelor din beton care pot fi regasite sub forma de slefuitoare, grinzi vibrante sau lame nivelatoare, dupa caz. 

Placa compactoare TOTAL - 6.5CP, 90kg

   Detalii AICI 

Vibrator de beton pe benzina Total - 4800W

Detalii AICI

TOTAL - Lance vibratoare 38mm/580mm, 6m

Detalii AICI

SLEFUITOR BETON TOTAL - 5.5CP 35x16cm

Detalii AICI

Grinda vibranta Masalta MMDB-1 - 1.5m

Detalii AICI

3. Turnarea betonului iarna, pe timp friguros – sfaturi si idei pe care ar trebui sa le iei in considerare pentru un rezultat optim

Turnare beton iarna - actiunea unei autobetoniere cu cifa

Recomandarea oricarui constructor este aceea ca turnarea betonului sa se faca la temperaturi pozitive ale atmosferei si in conditii fara umiditate excesiva. Daca, totusi, lucrarile de turnare a betonului au inceput iarna, iar temperaturile exterioare au scazut sub limita inghetului, mai jos de minus 10 grade Celsius, trebuie aplicate de urgenta masuri de protectie in vederea evitarii daunelor ireversibile care se pot produce. 

Odata inceputa turnarea betonului, chiar daca temperatura scade extrem de mult, operatiunea inceputa nu trebuie intrerupta. Dupa terminarea turnarii se vor acoperi suprafetele betonate cu folii, prelate sau chiar cu materiale termoizolante mai groase, cu precizarea ca intre acestea si suprafata betonului trebuie sa ramana un spatiu de aproximativ 4 cm ca sa se poata crea astfel o perna de aer cu rol de izolator termic. 

Pot fi urmate si o serie de sfaturi tehnice in functie de aprobarea specialistilor in constructii, atunci cand turnarea este imperios necesara a se efectua pe timp friguros, cu temperaturi foarte scazute. 

Astfel, se vor schimba usor metodele de preparare a betonului unde se va folosi mai putina apa. De asemenea, la prepararea betonului pentru turnare se vor adauga o serie de aditivi speciali impreuna cu agregatele necesare de granulatia indicata de proiect. 

Timpul de amestecare a betonului va trebui prelungit si, in timpul malaxarii, se pot adauga si o serie de produse speciale recomandate de specialistii in domeniu pentru augumentarea rapiditatii proceselor fizice de intarire si de efectuare a prizei. 

Imediat dupa turnarea betonului pe timp de iarna la temperaturi scazute se va acorda o atentie deosebita compactarii prin vibrare. Se va insista mai mult la acest capitol, marindu-se timpul alocat in mod normal acestei operatiuni. 

Dupa turnare, daca sunt temperaturi sub limita inghetului, se va proceda imediat la protectia betonului cu invelitori adecvate pentru a se ridica temperatura de la suprafata acestuia la un minimum de +5 grade Celsius pe o durata egala cu cel putin 24 de ore. 

Inaintea turnarii, se vor curata foarte bine cofrajele si armaturile din fier de zapada sau gheata. Sub nici o forma nu se va turna beton peste armaturi inzapezite sau inghetate. 

In concluzie, turnarea betonului pe timp de iarna este o operatiune posibila in conditiile respectarii riguroase al tuturor normativelor tehnice de turnare, atat cele care tin de modul de lucru general, cat si cele speciale, referitoare la realizarea acestei operatiuni la temperaturi scazute. Respectand aceste norme nu va fi necesara intarzierea lucrarilor de constructii care trebuie realizate intr-o marja de timp limitat si se va evita astfel oprirea constructiei pana la cresterea generalizata a temperaturii exterioare. 

Sursa foto: Atomico.ro , Pixabay.com.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *