Tunsul gardului viu - sfaturi de ingrijire 

Tunsul gardului viu – cum sa ingrijesti gardul viu pentru a arata spectaculos!

Scris de
Tunsul gardului viu - cum sa ingrijesti gardul viu pentru a arata spectaculos!

O gradina frumos amenajata vine la pachet cu mai multe responsabilitati, printre care si tunsul gardului viu. Acesta ofera oricarei curti personalitate si un aspect unic. Ingrijirea lui trebuie sa fie facuta in functie de specia de arbusti aleasa si de rapiditatea cu care aceasta creste si se dezvolta. 

1. Tunsul gardului viu – sfaturi de ingrijire 

Gardurile vii sunt de mai multe feluri si depinde de tine sa alegi un model care se integreaza perfect in viziunea ta. De asemenea, trebuie sa tii cont de utilitatea pe care vrei ca acesta sa o aiba. Iti doresti sa serveasca drept paravan sau sa fie pur decorativ? 

Descopera cele mai populare tipuri de garduri vii:

  • de conifere – acestea au un aspect uniform si nu necesita o ingrijire meticuloasa, datorita faptului ca raman verzi pe tot parcursul anului. Exemplu: tuia, chiparosul englezesc, tisa.
  • de foioase – ele isi schimba aspectul odata cu fiecare anotimp, insa are avantajul de a fi polenizat de catre insecte, ceea ce ii ofera un aspect foarte colorat in timpul sezonului cald. In ceea ce priveste functia de paravan, acest tip de gard viu ti-o va oferi de la inceputul primaverii pana la toamna. 

Tunderea gardului viu, se poate face in mod constant, insa nu atunci cand temperatura este mai mica de minus 5 grade Celsius. Primavara este indicat sa tunzi arbustii care urmeaza sa infloreasca la vara, iar la finalul acesteia se elimina ramurile mari si uscate de la baza, pentru a lasa lastarii tineri sa inverzeasca primavara viitoare. In cazul gardului viu fructifer, el ar trebui sa fie tuns toamna sau iarna. In acest fel, ramurile lungi se vor taia, ca cele de rod sa aiba toata lumina solara de care au nevoie. 

Ustensilele folosite trebuie sa fie atent alese. Vei avea nevoie de o foarfeca de tuns gardul viu electrica sau care functioneaza pe combustibil. De asemenea, pentru crengile subtiri, poti folosi o foarfeca de mana, pentru a te asigura ca tai cu precizie, iar arbustii mici nu se rup in timpul acestui proces. 

Tunsul gardului viu - sfaturi de ingrijire 

Incepe prin a elimina toate crengile uscate sau bolnave si cele care cresc stramb. Aici trebuie sa ai foarte mare grija. Urmareste linia de crestere a lastarului si realizeaza o taietura de aproximativ 0.5 cm deasupra mugurilor. Aceasta nu trebuie sa fie oblica si nici prea departe de mugure, pentru ca planta poate sa se usuce in timp sau poate sa prinda mucegai. 

2. Idei de gard viu – moduri si forme de a tunde gardul viu

Cine spune ca gardul viu trebui sa aiba un aspect minimalist? Daca iti doresti sa ai in propria gradina cat mai multe nuante de verde si culori aprinse, precum cele ale florilor tale preferate, le poti adauga fara nici o grija. Chiar si plantele mai mici pot fi sadite la baza gardului viu, pentru a obine un design frumos si unic. De asemenea, daca ai o curte mare, arborii si copacii sunt optiuni perfecte, deoarece, pot fi integrati pe una din laturile gardului.

Idei de gard viu - moduri si forme de a tunde gardul viu

Iata cateva idei de gard viu:

  • in zona de relaxare – daca ai in gradina o zona de relaxare format din cateva scaune si o masa, le poti inconjura de un gard viu mic in forma de semicerc, pentru ca designul este placut si ofera un sentiment de pace si liniste. In acest fel, se creeaza un spatiu primitor. Poti adauga, de asemenea, flori sau alte plante.
in zona de relaxare - daca ai in gradina o zona de relaxare format din cateva scaune si o masa, le poti inconjura de un gard viu mic in forma de semicerc, pentru ca designul este placut si ofera un sentiment de pace si liniste. In acest fel, se creeaza un spatiu primitor. Poti adauga, de asemenea, flori sau alte plante.
  • gard viu in forma de labirint – acest design suna mai complicat decat este in realitate, insa poate fi usor de realizat. Planificarea este esentiala atunci cand vine vorba de o amenajare ca aceasta. Trebuie sa te asiguri ca totul se face cu precizie, mai ales plantarea copacilor sau pomilor, pentru a nu provoca impresia de dezordine si inegalitate. 
gard viu in forma de labirint - acest design suna mai complicat decat este in realitate, insa poate fi usor de realizat. Planificarea este esentiala atunci cand vine vorba de o amenajare ca aceasta. Trebuie sa te asiguri ca totul se face cu precizie, mai ales plantarea copacilor sau pomilor, pentru a nu provoca impresia de dezordine si inegalitate. 
  • pereti de gard viu – pentru curtile mari, acesta este un design perfect. Peretii inalti pot separa cu brio anumite zone ale gradinii si sa delimiteze curtea ta de cea a vecinilor. De asemenea este o modalitate usoara de a incorpora anumite flori decorative.
pereti de gard viu - pentru curtile mari, acesta este un design perfect. Peretii inalti pot separa cu brio anumite zone ale gradinii si sa delimiteze curtea ta de cea a vecinilor. De asemenea este o modalitate usoara de a incorpora anumite flori decorative.

Asadar, daca vrei sa iti amenajezi gradina intr-un mod spectaculos, foloseste ideile de mai sus pentru gardul viu! Alege o specie care este pe gustul tau si bucura-te de aspectul final!

Sursa foto: Shutterstock.com

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *