Tipuri de pompe - Clasificare, caracteristici si principalele aplicatii

Tipuri de pompe – Clasificare, caracteristici si principalele aplicatii

Scris de

Pompele de apa sunt dispozitive care extrag apa din surse subterane si o transporta catre diversi consumatori casnici sau industriali. Exista mai multe tipuri de pompe de apa disponibile pe piata, prin urmare este important sa stii caracteristicile fiecareia in parte pentru a o putea alege pe cea mai potrivita nevoilor tale. 

Afla din acest articol care este principala clasificare a pompelor, care sunt diferentele dintre ele si ce criterii sa iei in calcul inainte de a achizitiona un model.

1. Principalele tipuri de pompe de apa

Clasificarea pompelor se poate face dupa mai multe criterii, cel mai utilizat fiind in functie de principiul lor de functionare. In acest caz, exista doua mari categorii de pompe de apa, si anume: pompe cu deplasare pozitiva si pompe cu deplasare dinamica. Primele functioneaza printr-un sistem care are la baza contractia mecanica si expansiunea unei supape flexibile, iar cele din a doua categorie utilizeaza un element rotativ numit rotor, pentru a deplasa apa cu viteza si presiune.

In functie de locatia unde sunt amplasate, pompele de apa se clasifica in: pompe submersibile si de suprafata. Primele sunt complet sau partial scufundate in lichidul pompat, iar cele din urma sunt amplasate la suprafata.

De asemenea, in functie de puritatea apei pe care o pompeaza, dispozitivele se impart in: pompe pentru apa curata, moderat poluata sau murdara.  

Iata, in detaliu, caracteristicile individuale ale principalelor tipuri de pompe de apa:

  • Pompe cu deplasare pozitiva

Un astfel de dispozitiv functioneaza asemenea unei pompe simple de bicicleta. Pe masura ce manerul pompei este tras in sus, aspiratia deschide o supapa de admisie si aerul intra in cilindrul pompei. In partea superioara, supapa de admisie se inchide si, pe masura ce manerul este impins in jos, supapa de refulare se deschide si aerul este fortat sa iasa din cilindru si sa intre in anvelopa.

Pompele cu deplasare pozitiva ofera o cantitate fixa de apa, actioneaza la o viteza redusa si sunt folosite pentru lichide cu vascozitate ridicata si debit redus. Principalele tipuri de pompe de apa cu deplasare pozitiva sunt: cu piston, membrana si rotative.

Pompele cu piston sunt simple si durabile, insa au o productivitate mai scazuta deoarece nu pot pompa volume mari de lichid. Ele sunt utilizate des in industria chimica (vopsele) si alimentara (productie de ciocolata, patiserie), insa pot fi intalnite si in gospodarie, deoarece pot asigura un sistem autonom de alimentare cu apa pentru locuinta.  

Pompele cu membrana sunt utilizate in industria farmaceutica, dar si in fermele de animale, pentru masinile de muls, de exemplu. Ele sunt fiabile, avand o durata de viata indelungata si nefiind necesara o ingrijire speciala.

Pompele rotative folosesc rotorul pentru a transfera fluidul dintr-un loc in altul. Ele au o eficienta ridicata si marele lor avantaj este ca pompeaza lichide de orice vascozitate sau temperatura.  Sunt folosite pe scara larga in industria chimica, petroliera, dar si cea alimentara.

  • Pompe cu deplasare dinamica

Acestea sunt dispozitivele cele mai des utilizate pentru a tranpsorta lichidele gratie design-ului lor simplu, ieftin si cu intretinere redusa. Cele mai cunoscute sunt pompele centrifuge.

Pompa centrifuga industriala

Pompele centrifuge circula apa prin transformarea energiei cinetice de rotatie in energie hidrodinamica si utilizeaza un dispozitiv rotativ pentru a transporta lichidul in pompa. Ele sunt utilizate in principal pentru manipularea apei care este rece si limpede, fara particule abrazive sau substante chimice agresive. Au o performanta hidraulica excelenta, sunt eficiente si au costuri de intretinere relativ mici si, de aceea, sunt folosite pentru alimentarea cu apa menajera, pentru aspersoare de gazon, pentru umplerea piscinelor cu apa, in ferme de dimensiuni mici, in irigatii si in diverse aplicatii agricole.

  • Pompe submersibile
Pompa submersibila in apa

Acestea sunt dispozitive cu un motor etans, complet sau partial scufundat in apa, in special fantani deschise si puturi de foraj. Sunt folosite pentru uz casnic si sunt eficiente deoarece nu necesita amorsare, au o presiune destul de mare si nu consuma la fel de multa electricitate, precum hidrofoarele, de exemplu.

  • Pompe de suprafata

Ele sunt folosite pentru puturile de mica adancime si sunt montate deasupra putului. Apa este trasa din put prin aspirare cu ajutorul unui furtun si, cu cat pompa este plasata la o distanta mai mare de apa, cu atat pompa trebuie sa fie mai puternica. Aceste modele sunt de dimensiuni mici, au o eficienta ridicata si sunt folosite des in mediul rural.

  • Pompe pentru apa curata sau murdara

Pompele pentru apa curata functioneaza optim doar in cazul in care continutul de particule solide nu depaseste 150 de grame pe metru cub. Cele pentru apa moderat poluata suporta impuritati de la 150-200 grame pe metru cub, iar cele pentru apa murdara sunt utilizate atunci cand in lichid exista particule solide mai mult de 200 de grame pe metru cub.

2. Cum alegi pompa de apa potrivita?

Poti alege unul dintre tipurile de pompa prezentate in acest articol luand in considerare mai multi factori, printre care:

  • scopul utilizarii
  • sursa de apa
  • nivelul de adancime al sursei
  • debitul si presiunea necesara
  • materialul din care este confectionata pompa
  • nivelul de vascozitate al apei

De exemplu, daca ai nevoie sa folosesti o pompa pentru drenaj, o solutie perfecta poate fi pompa submersibila. Ea poate fi utilizata pentru drenarea unui subsol sau a unei camere inundate. De asemenea, daca alimentarea se face dintr-o fantana sau alta sursa cu apa potabila, este esential sa alegi o pompa pentru apa curata (fie ea submersibila sau de suprafata), iar in cazul in care vrei sa reciclezi apa de ploaie, trebuie sa alegi o pompa care sa filtreze impuritatile (pompa pentru apa murdara). In ceea ce priveste nivelul de adancime al apei, daca acesta este mai mare de 8 metri, este obligatoriu sa folosesti o pompa submersibila.

In concluzie, cunoasterea tuturor tipurilor de pompe de apa este importanta pentru a alege modelul cel mai potrivit pentru tine. Tine cont de toti acesti parametri inainte de a achizitiona un anumit dispozitiv, insa daca vrei sa mearga totul mai repede, te poti adresa unui specialist care sa te ajute sa iei decizia corecta.

Sursa foto: Shutterstock.com

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *