Tipuri de generatoare electrice: cum să alegi generatorul potrivit nevoilor tale

Tipuri de generatoare electrice: cum să alegi generatorul potrivit nevoilor tale

Scris de
Tipuri de generatoare electrice: cum să alegi generatorul potrivit nevoilor tale

Fie ca esti persoana fizica sau ai propria ta afacere, electricitatea se numara printre elementele fara de care nu te-ai putea descurca. In secolul in care o foarte mare parte a aspectelor de zi cu zi din vietile tuturor sunt digitalizate sau automatizate, curentul electric este absolut esential. In general, acesta este asigurat de companiile furnizoare fara sa fie nevoie sa depui tu prea mult efort, in postura de consumator.

         Ce faci, insa, in momentul in care are loc o pana de curent, in conditiile in care depinzi atat de mult de telefoane, calculatoare, internet sau servicii digitale? Care este solutia la care poti apela daca activezi in domenii industriale si trebuie sa duci la bun sfarsit un plan intr-un loc in care furnizorii de electricitate nu au ajuns inca? Raspunsul este unul simplu: apelezi la un generator.

         Afla din acest articol care sunt principalele tipuri de generatoare de curent pe care le ai la dispozitie, care sunt avantajele acestora si cum le poti automatiza astfel incat sa le facilitezi utilizarea. 

Tipuri de generatoare electrice: ce tipuri de generatoare de curent exista pe piata si cum il alegi pe cel potrivit pentru tine

Motor de grup generator

Pentru a alege un generator potrivit pentru nevoile tale si a maximiza utilitatea investitiei pe care o faci, trebuie sa tii cont de anumite aspecte esentiale. Inainte de a face orice achizitie in materie de generatoare de curent, pune-ti, deci, urmatoarele intrebari:

1. Care ii este intrebuintarea? (industriala sau casnica)

2. Care sunt elementele pe care vrei sa le alimentezi prin generator?

3. Care este capacitatea minima  a generatorului de care ai nevoie?

Pentru a sti raspunsul exact la aceasta intrebare, afla din manualul utilizatorului care este puterea de pornire de care are nevoie fiecare obiect pe care iti doresti sa il alimentezi si calculeaza suma totala, adaugand in final un surplus de 30% marja de eroare.

4. Care este bugetul pe care il ai la dispozitie?

Generatoarele, precum motoarele, pot fi gasite in diverse modele pe piata, iar pretul acestora difera, in general, de tipul de combustibil folosit. Gandeste-te care este bugetul pe care ai la dispozitie si care sunt avantajele fiecarui tip de generator pe termen lung.

Iata care sunt principalele tipuri de generatoare: 

1.1. Generatoare pe benzina

Generator de curent WOLFSON® GT-3500A, 2600W, 7 CP
Generator de curent TOTAL pe benzina - 5500W
Generator Rotakt

Acest tip de generatoare se foloseste de benzina pentru a genera curent. Odata ce este alimentat si pornit, motorul cu combustie al acestora injecteaza un mix de combustibil si aer in interiorul camerei de ardere, unde amestecul este comprimat de un piston. Combustibilul este aprins de catre o bujie, generand miscarea rotorului. Rotatia acestuia creeaza un camp electromagnetic care poate alimenta diverse aparate electrice, in functie de marimea si capacitatea generatorului.

Care sunt avantajele unui generator pe benzina? Pe langa faptul ca sunt mai accesibile ca pret decat alte generatoare, combustibilul in sine este mai avantajos din punct de vedere financiar decat cel diesel, fiind in acelasi timp extrem de eficient. Preturile relativ scazute ale acestor generatoare si facilitatea obtinerii combustibilului transforma acest model in alegerea ideala pentru uzul casnic. Cu toate acestea, costurile de intretinere ale unui generator pe benzina pot fi mai ridicate decat in cazul altor modele, precum cele diesel.

Ca timp de functionare, un generator pe benzina poate genera curent intre 10 si 13 ore, la uz continuu. Durata acestuia de viata poate varia in functie de capacitatea sa si de frecventa in care este utilizat. In general, un astfel de generator portabil are o durata de viata de la 20.000 pana la 30.000 de ore si iti poate folosi o perioada indelungata de timp, daca este intretinut corespunzator. Tine minte insa sa nu iti lasi niciodata generatorul sa functioneze pana ramane fara combustibil, caci acest lucru poate determina defectarea bobinelor sale. 

1.2. Generatoare diesel

Generator Stager diesel
Generator rezidential
Generator diesel portabil

Spre deosebire de benzina, combustibilul diesel este aprins la temperaturi mai ridicate, ceea ce determina o mai mare capacitate a generatorului. Acest lucru transforma generatoarele diesel in alegerea ideala pentru uzul industrial, unde este nevoie de o putere mai mare de alimentare.

         Pentru ca este folosit, in general, pe durate indelungate de timp, generatorul diesel are nevoie de inspectii regulate pentru a te asigura ca toate componentele sale functioneaza la potential maxim, in special in cazul motorului. Desi sunt mai ridicate la pret decat cele care functioneaza pe benzina, generatoarele diesel sunt mai eficiente din punctul de vedere al producerii curentului electric. Deoarece combustibilul diesel are o densitate energetica mai mare decat benzina, te vei putea bucura de o durata mai mare de alimentare decat in cazul altor modele. Astfel, daca un generator pe benzina are o durata de functionare de 10-30 de ore la uz continuu pana sa fie nevoie sa il realimentezi cu combustibil, generatorul diesel are o putere de functionare de aproximativ 5 ori mai mare.

         De asemenea, si durata de viata a unui generator diesel este mai indelungata decat a analogului sau care functioneaza pe benzina. Astfel, daca este verificat regulat si intretinut in mod optim, un generator diesel poate functiona fara probleme intre 15.000 si 50.000 de ore.

2.3. Generatoare inverter (digitale)

Generator digital
Generator digital loncin
Tipuri de generatoare electrice

Generatoarele digitale functioneaza, in general, pe benzina. Desi sunt mai piperate ca pret, acestea se numara printre cele mai eficiente categorii de generator. Acest lucru se datoreaza faptului ca alternatorul nu mai este alimentat de volant, ci doar de motor, necesitand o alimentare cu combustibil mai putin frecventa.

         Unul dintre cele mai mari avantaje ale acestora este portabilitatea, majoritatea modelelor fiind relativ de usor de transportat si prezentand manere. De asemenea, dat fiind modul de functionare al motorului, generatoarele digitale produc mult mai putin zgomot decat modelele clasice, maximul ajungand la aproximativ 60 decibeli.

         Nu in ultimul rand, desi intensitatea curentului nu este atat de ridicata precum cea produsa de generatoarele clasice, echipamentele digitale genereaza un flux de curent de frecventa regulata, ceea ce inseamna ca reprezinta alegerea ideala pentru alimentarea aparatelor sensibile la fluctuatiile de electricitate. 

2. Generatoarele si automatizarea: cum iti poti automatiza generatorul?

Automatizare Stager
Generator cu automatizare

Un generator cu automatizare poate fi extrem de util in cazul penelor de curent, caci nu se va mai pierde timp suplimentar pornindu-l in mod manual. Pentru a instala un astfel de generator, ai nevoie, in primul rand, de un panou de automatizare si un generator electric compatibil cu acesta, montarea panoului necesitand asistenta specializata.

         Ai grija, insa: nu toate modelele de generatoare disponibile pe piata sunt compatibile cu un astfel de panou. Daca iti doresti un sistem automatizat, verifica in prealabil caracteristicile modelului pe care urmeaza sa il achizitionezi, pentru a te asigura de compatibilitatea acestuia cu panoul. 

Generatoarele electrice pot deveni o unealta indispensabila in cazul situatiilor neprevazute, precum o pana de curent. Putand fi utilizate atat in scop industrial, cat si casnic, acestea se pot gasi intr-o varietate de modele si capacitati. Alege-l pe cel potrivit nevoilor tale! 

Surse foto: Shutterstock.com, Atomico.ro. 

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *