Tipuri de chei - ce modele trebuie sa aiba orice mecanic priceput

Tipuri de chei – ce modele trebuie sa aiba orice mecanic priceput

Scris de
Tipuri de chei - ce modele trebuie sa aiba orice mecanic priceput

Daca esti pasionat de domeniul auto sau lucrezi deja ca mecanic, ai nevoie de o clasificare a cheilor, pentru a sti ce trebuie sa achizitionezi. Uneltele folosite sunt foarte importante, pentru ca datorita lor munca ta poate deveni mai usoara. In plus, ele nu sunt necesare doar unui mecanic, ci si intr-o gospodarie, unde zilnic este ceva de reparat. 

Un singur surub slabit poate fi o problema destul de serioasa, atunci cand vine vorba despre mecanica auto. Avariile si situatiile neplacute trebuie evitate cu orice pret. Pentru a te asigura de acest lucru, ai nevoie de seturi profesionale de chei, intr-o diversitate cat mai mare, dar si de un ghid care sa te ajute in achizitionarea lor. 

1. Tipuri de chei mecanice – care sunt cele mai folosite

Tipuri de chei tubulare - modele populare

Cheile se folosesc pentru a strange sau a desface o piulita sau un surub. Totusi, pentru a putea duce la capat aceasta actiune, ai nevoie de chei auto de mecanica in marimi specifice, cat mai diferite. Cum afli aceste marimi? Foarte usor: trebuie sa cunosti dimensiunea capetelor suruburilor si piulitelor, care trebuie sa concida cu ale cheilor. In functie de acest lucru, vei avea de ales intre chei tubulare sau fixe. 

Iata cateva recomandari de chei pe care trebuie sa le achizitionezi ca mecanic auto:

 • Chei combinate – acestea sunt excelente pentru suruburile si piulitele care au forma hexagonala. Daca alegi un set de chei, ai avantajul de a avea la indemana mai multe dimensiuni.
Set 12 chei combinate TOTAL Industrial - 6-24mm

detalii aici

 • Chei reglabile – sunt excelente, mai ales daca esti la inceputul carierei de mecanic auto, pentru ca sunt reglabile. Acestea pot fi folosite oricand nu ai la indemana o anumita dimensiune, deci nu vei mai tine cont de marimea capetelor suruburilor sau piulitelor. 
 • Imbus de buzunar – acesta nu trebuie sa iti lipseasca din salopeta de mecanic auto, pentru ca sunt tipuri de chei foarte utile in orice situatie. 
Set 9 chei imbus torx TOTAL Industrial - T10-T50 - Cr-V

detalii aici

 • Chei fixe – probabil ca sunt cele mai folosite tipuri de chei de catre toti mecanicii auto. Acestea au dimensiuni specifice. Un astfel de set nu trebuie sa lipseasca din nici un service sau atelier. Sunt confectionate din aliaje de otel, ceea ce la face foarte rezistente si durabile in timp. 
Set 8 chei fixe TOTAL Industrial - 6-22mm

detalii aici

 • Clichet rotativ – te va ajuta la insurubarea piulitelor sau suruburilor care sunt greu accesibile. Acesta are un maner care se poate roti in jurul propriei axe, ceea ce determina miscarea de insurubare.
 • Chei dinamometrice – specialistii le folosesc, de cele mai multe ori, pentru a schimba anvelopele. Sunt eficiente datorita faptului ca au incorporat un mecanism inteligent, care activeaza functionarea in gol atunci cand suruburile sunt stranse excesiv. 
 • Chei inelare – sunt excelente pentru a realizat o prindere fixa a piulitelor sau suruburilor in forma de hexagon. De asemenea, permit o fixare a pozitiei foarte buna, chiar si in spatii mai greu accesibile si inguste. 

2. Tipuri de chei tubulare – modele populare

Cheile tip ​​antrenoare si tubulare sunt diferite fata de cele de mai sus, prin forma lor specifica. Cu o trusa de chei tubulare, iti vei face treaba simplu si rapid. De cele mai multe ori, aceasta contine peste 20 de piese, antrenor cu clichet, chei tubulare de diferite dimensiuni, dispozitiv de prindere cu clicket, prelungitor, dar nu numai. 

Iata cateva tipuri de chei tubulare:

 • Cheie tubulara de impact;
 • Cheie tubulara industriala;
 • Cheie tubulara cu maner;
 • Cheie tubulara tip L;

Cheile tubulare vor fi cel mai bun prieten al tau, atunci cand trebuie sa slabesti sau sa strangi suruburi care se afla in interiorul unei piese auto, adica intr-un spatiu greu de accesat. Fiind atat de utilizate de catre mecanici este de asteptat sa existe mai multe tipuri, pentru ca fiecare sa indeplineasca o sarcina anume. 

Asadar, ia in considerare informatiile de mai sus si alege chiar acum tipurile de chei de care ai nevoie in atelierul tau. Acestea sunt potrivite chiar si in orice gospodarie, pentru a ajuta la sarcinile zilnice ale mesterilor priceputi. 

Surse foto: Unsplash.com, Atomico.ro.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *