Burghiul este una dintre cele mai importante unelte existente, insa pentru a putea beneficia de toate avantajele sale, acesta trebuie sa fie utilizat corect. Pentru a da o gaura in mod corect in orice fel de material doresti trebuie, in primul rand, sa stii ce fel de burghiu sa utilizezi. Pentru a lua o decizie corecta, trebuie sa iei o decizie informata.
Mai jos vei afla toate informatiile de care ai nevoie despre burghie, astfel incat sa il alegi pe cel potrivit in fiecare situatie. Orice set de scule ar trebui sa contina macar un burghiu de calitate si al tau nu ar trebui sa faca exceptie.
1. Tipuri de burghiu: informatii esentiale despre burghie
Cuprins:
Burghiul este acel accesoriu pentru scule care foloseste rotatia, precum si o actiune de aschiere ca sa faca o gaura intr-un material.
Burghiul este compus din: tija (care asigura fixarea stabila in arborele burghiului si preia astfel miscarea de rotatie si lovire), tais (segmentul de aschiere pozitionat in partea superioara si ascutita a spiralei care acopera burghiul), canale (cele care evacueaza materialul taiat), dintii (care vor asigura ghidarea in gaura) si capul (cel care va sustine varful si asigura cel mai mare impact asupra suprafetei).
2. Tipuri de burghie si situatiile in care pot fi folosite
Daca vei folosi burghiul in propria casa, iti va fi suficient un set de burghie din otel, de mare viteza, precum si unele speciale pentru zidarie. Daca vei avea lucrari mai complexe, o sa ai nevoie probabil de burghie mai mari si speciale pentru anumite materiale.
Burghiele pentru metal sunt cele potrivite pentru a gauri metale destul de moi, cum ar fi cuprul sau aluminiul. Daca este vorba de un metal dur, de exemplu otelul inxodabil, va fi nevoie sa folosesti burghiul din crom-vanadiu, carbura de titan sau cobalt.
Burghiul HSS este creat dintr-un metal extrem de dur si va avea un unghi al varfului mai aplatizat, avand astfel o centrare buna atunci cand incepi perforarea. Burghiele de acest tip sunt create cu otel HSS cu 5% cobalt si va trebui sa fie racite in timpul gauririi. De asemenea, va fi utilizat un ulei special de gaurire.
Burghiele pentru lemn, plastic sau metal sunt cele mai folosite. Ele au o spirala perfecta pentru gaurirea si eliminarea resturilor din orificiu. Se poate gauri astfel plasticul, metalul sau cheresteaua. Ele sunt fabricate, de obicei, din otel rapid sau otel carbon. Cele din otel rapid sunt mai bune pentru situatiile cu temperaturi ridicate, cauzate de forta de frecare. Otelul carbon este utilizat pentru gaurirea lemnului. Nu este potrivit pentru metale, pentru ca otelul carbon este destul de fragil.
Un alt tip de burghiu este burghiul beton. Aceste burghie sunt create pentru a da gauri in materiale mai grele, precum caramida, betonul sau piatra. Varful este creat din carbura de tungsten si este lipit de un arbore principal din otel spiralat.
Anumite modele de burghie beton au un varf denumit „varf de durium”. Este vorba de un aliaj de bronz cu siciliu care este foarte durabil si este folosit in loc de tungsten ca varf.
Exista si burghie pentru placi ceramice, sticla sau faianta. Acestea au un varf de carbura de tungsten macinat. Acest tip de burghiu poate sa fie folosit la o masina de gaurit variabila, cu care se poate face operatiunea cu o viteza scazuta. Daca vei dori sa gauresti sticla, va trebui sa folosesti si un lubrifiant ca sa te asiguri ca varful va ramane la o temperatura scazuta, evitand astfel spargerea materialului. Placile ceramice pot fi gaurite cu un burghiu de zidarie, in situatia in care viteza este scazuta.
Burghiul lemn-sfredel este perfect pentru momentele in care vei dori sa dai gauri mai adanci, care vor avea un diametru de dimensiuni mari, in lemn sau chiar in placi artificiale de o grosime ridicata. De obicei, acest tip de burghiu ar trebui sa fie utilizat doar la o masina de gaurit manuala.
Asadar, cand vine vorba de burghie, inainte sa iei orice decizie, documenteaza-te pentru a afla exact care este tipul de burghiu care se potriveste lucrarilor pe care urmeaza sa le faci pentru a nu avea surprize neplacute ulterior.