Taierea vitei de vie pentru incepatori - Sfaturi UTILE si tehnici de insusit pentru curatarea vitei de vie

Taierea vitei de vie pentru incepatori – Sfaturi UTILE si tehnici de insusit pentru curatarea vitei de vie

Scris de
Taierea vitei de vie pentru incepatori - Sfaturi UTILE si tehnici de insusit pentru curatarea vitei de vie

Imediat ce soseste primavara, gospodarii se pregatesc sa inceapa lucrul in gradina, una dintre activitatile obligatorii fiind si intretinerea vitei de vie si curatarea ei in asa fel incat sa creasca bine si sa ofere o recolta bogata toamna. Parerile specialistilor in ceea ce priveste taierea ei sunt diferite, unii considerand ca trebuie sa se faca dupa culegerea strugurilor, altii ca ar fi mult mai indicata primavara. De fapt, lucrurile nu sunt atat de complicate precum par la prima vedere. Alegerea nu este deloc grea. Daca vita de vie se va ingropa, atunci poate suferi taierile adecvate toamna, dupa 2-3 saptamani de la caderea tuturor frunzelor. In caz contrar, curatarea se va face primavara. 

Daca nu cunosti in amanunt aceasta problema, vei afla in acest articol care este importanta curatarii vitei de vie, caci de ea vor depinde cantitatea si calitatea strugurilor, cum sa realizezi corect si bine taierea lastarilor si care sunt ustensilele de care vei avea nevoie pentru a duce la bun sfarsit operatiunea. 

1. Curatarea vitei de vie: de ce este importanta? 

Operatiunea se va face cand planta este in repaus vegetativ, soiurile sensibile fiind protejate prin taieri efectuate primavara. Indiferent daca este plantata la camp, pe spalieri, in gradina sau este de tip bolta, taierea vitei de vie trebuie sa fie executata anual. Iata care sunt motivele pentru care nu trebuie sa omiti acest pas:

  • Vita de vie este o liana care se dezvolta foarte mult pe lungime, asa ca trebuie obligatoriu taiata periodic;
  • Daca agricultorul o va lasa sa se dezvolte la intamplare, atunci va creste necontrolat, producand mai multe frunze si mai putine fructe (care nu vor fi foarte dulci);
  • Curatarea permite optimizarea recoltei, dar si faptul ca planta va fi mult mai usor de ingrijit;
  • Butucul bine taiat de corditele lungi va deveni mai sanatos si mai puternic, luptand usor impotriva bolilor si a daunatorilor, dar si impotriva temperaturilor extreme.
taierea de primavara

2. Cum se realizeaza taierea vitei de vie

Taierea vitei de vie nu este un procedeu complicat daca gospodarul este deja familiarizat cu unele notiuni elementare, legate de cep, cordita, coarda de rod, veriga de rod, calarasul sau biciul. Dupa ce ai aflat ce reprezinta toate aceste lucruri, doar atunci poti incepe taierile, care sunt de mai multe tipuri:

  • De formare. Acest tip de taiere se face pentru a da o forma anume butucului. Se va pune in practica anual, in primii 3-5 ani de la plantare; 
  • De fructificare. Se realizeaza anual, in perioada de repaus vegetativ, existand sisteme diferite de taiere: scurt, lung, cu arcuirea ulterioara a lastarilor si mixt, cu formarea verigii de rod;
  • De regenerare. Aceste taieri sunt specifice plantatiilor batrane de vita de vie, acolo unde nu se mai obtine productie buna; 
  • Speciale. Uneori, daca butucii au fost afectati de temperaturile extreme, se pot face astfel de taieri pentru a indeparta elementele cu probleme.

Exista si o tehnica aparte, numita taierea in verde, care poate fi utilizata dupa ce vita de vie a inverzit. Ea indeparteaza lastarii crescuti la baza butucului, care sunt sterili si vor fi hraniti degeaba. De asemenea, poate fi mentionata si scurtarea lastarilor cu 15-20 de centimetri, pentru a redirectiona substantele nutritive, oferind butucilor o mai mare putere in vederea rodirii calitative. Operatiunea se poate realiza la sfarsit de iulie si inceput de august.

Taierile se vor face diferit, in functie de modul in care este plantata vita de vie: 

  • Daca este vorba despre o plantatie la camp, cu butuci pusi des, atunci este utila taierea in verigi de rod (cep plus coarda);
  • Pentru planta pusa pe spalier, taierile se fac mai scurt;
  • Vita de vie pe bolta lasa verigile de rod la distanta de 1-2 ochi.
foarfeca de taiat crengi

3. Ustensile obligatorii pentru curatarea vitei de vie

Taierea vitei de vie se face pe uscat, inainte de umflarea mugurilor. Pentru a executa cum trebuie operatiunile, sunt necesare cateva ustensile adecvate, precum:

Cu ajutorul foarfecei se vor taia coardele vitei de vie la 2-3 mm deasupra punctelor de insertie. Este important ca foarfeca sa fie bine ascutita si sa fie pozitionata cu lama spre butuc. Lemnul nu trebuie sa fie zdrobit, ci retezat. Daca butucul este batran, se poate folosi fierastraul, netezind rana cu cosorul. 

Struguri copti

In concluzie, pentru a obtine un rod bogat, este bine sa se cunoasca in detaliu aceasta operatiune de curatare a vitei de vie, sa se tina cont de varsta butucilor si de modul in care sunt plantati. Informatiile adecvate si corecte vor fi intotdeauna cheia succesului, mai ales atunci cand persoana care efectueaza taierile este incepatoare in domeniu. 

Surse foto: Shutterstock.com, ro.Pinterest.com.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *