Taierea merilor - momentul optim si tehnicile corecte de taiere pentru asigurarea unei recolte sanatoase si bogate + sfaturi utile referitoare la ingrijirea merilor

Taierea merilor – momentul optim si tehnicile corecte de taiere pentru asigurarea unei recolte sanatoase si bogate + sfaturi utile referitoare la ingrijirea merilor

Scris de
Taierea merilor - momentul optim si tehnicile corecte de taiere pentru asigurarea unei recolte sanatoase si bogate + sfaturi utile referitoare la ingrijirea merilor

Poza de Marissa Price pe Unsplash

Fructele sunt foarte importante in alimentatia oamenilor, pentru mentinerea unui stil de viata sanatos. In cazul merelor, pentru a obtine recolte sanatoase si bogate, este nevoie de  anumite ingrijiri speciale, printre care se remarca taierea pomilor, protectia acestora impotriva daunatorilor, udarea si fertilizarea. Daca vrei sa afli detalii despre taierea merilor, vei descoperi in continuare care este momentul optim si ce tehnici corecte de taiere trebuie sa adopti pentru a obtine cele mai bune rezultate. De asemenea, din urmatorul articol vei afla cum se realizeaza stropirea merilor, dar si alte metode optime de ingrijire pentru acesti pomi fructiferi.

1. Taierea merilor – momentul optim si tehnicile corecte de taiere pentru a obtine o recolta bogata si sanatoasa

Taierea merilor - momentul optim si tehnicile corecte de taiere pentru a obtine o recolta bogata si sanatoasa

Poza de Anna Kaminova pe Unsplash

Aspiratia fiecarui gospodar catre umplerea beciului cu propriile recolte frumoase si sanatoase face parte din stilul sau de viata, pentru care depune toate eforturile posibile. Fie ca doresti sa practici o agricultura ecologica, fie ca te preocupa in mod special ingrijirea si intretinerea livezilor cu pomi fructiferi, este important sa respecti recomandarile specialistilor pentru a obtine rezultate optime. 

Dintre pomii fructiferi cei mai productivi se remarca merii, atat de apreciati in tara noastra datorita gustului si aromei fructelor, in functie de soiul preferat. Merele se pot consuma atat crude, cat si incluse in diverse preparate culinare (prajituri, placinte, torturi) sau conservate (gem, compot, poame). Aceste fructe atat de apreciate se pot consuma pe tot parcursul anului daca se pastreaza in conditii optime. Pana sa obtii fructele, insa, este o cale destul de lunga. Pentru inceput, vom clarifica unele informatii utile despre acesti pomi fructiferi atat de apreciati.

Marul este o planta care face parte din familia Rosaceae, a carei denumire stiintifica este Malus domestica si creste sub forma de arbusti sau de pomi. In lume se cunosc circa 7500 de soiuri de mar, printre care se enumera si unii hibrizi. In Romania se cunosc aproximativ 60 de soiuri de mere pana acum.

Marul de cultura este cea mai frecvent intalnita forma de mar. Cunoscut inca din Antichitate datorita proprietatilor sale terapeutice, marul nu este numai un simplu aliment, ci se considera ca este leac pentru o serie de probleme de sanatate sau cel putin previne aparitia unor boli. Tocmai de aceea se spune si astazi ca daca mananci un mar pe zi tii doctorul la distanta. 

De fapt, fructul propriu-zis al marului este cotorul, in timp ce receptaculul sau prelungirea coditei este partea comestibila a acestuia. Cert este ca merele au foarte multe proprietati nutritive si terapeutice, care mai de care mai folositoare pentru mentinerea unui stil de viata sanatos.

Care sunt cele mai apreciate soiuri de mere din Romania?

  • Marul Cretesc, in special in Muntenia si Oltenia
  • Marul Domnesc, in special in Moldova
  • Marul Bot de iepure, denumit si Starking delicious
  • Marul Ionatan, in special in Muntenia si Oltenia
  • Marul Idared, in special in Banat si Muntenia
  • Marul Golden delicious, in special in Muntenia
  • Marul Florina, in special in Muntenia si Oltenia
  • Marul Frumos de Voinesti, din Dambovita
  • Marul Patul, in special in Transilvania, pe Valea Muresului.

Unele soiuri de mar sunt autohtone si sunt deosebit de valoroase din punct de vedere nutritiv si terapeutic (Cretesc, Domnesc, Bot de iepure, Patul si nu numai). Livada cu meri nu este numai o amintire sau un loc al copilariei, ci este o investitie pe termen lung!

Fie ca infiintezi o livada mixta, fie ca plantezi numai meri, durata de viata a pomilor fructiferi este de cateva zeci de ani, daca le acorzi suficienta atentie si ii ingrijesti conform cerintelor si recomandarilor specialistilor in pomicultura. Cu alte cuvinte, trebuie sa iei in calcul alegerea zonei prielnice pentru infiintarea culturii, alegerea terenului potrivit si alegerea soiurilor care se preteaza in aceste conditii de clima si sol.

Daca livada este amplasata in cele mai bune conditii de clima si sol, ramane sa te ocupi de ingrijirea merilor. In continuare vom vorbi despre curatarea merilor pentru ca acestia sa poata sa rodeasca in fiecare an.

Curatarea merilor – o practica agricola importanta pentru mentinerea unei livezi frumoase si sanatoase

Printre principalele obiective ale pomicultorilor se enumera mentinerea unui echilibru in structura livezilor in general si a pomilor fructiferi in special, pentru a putea produce fructe sanatoase. Lucrarile de toaletare a merilor sunt deosebit de importante si, de aceea, se iau in calcul in fiecare an, conform unui calendar de taieri, in vederea obtinerii recoltelor bogate si sanatoase, dar si a mentinerii vigorii pomilor fructiferi.

Cand vorbim de calendarul taierilor, este important sa stim si ce tipuri de taieri se aplica. Astfel, scopul taierilor nu este numai acela de mentinere a unui echilibru intre vegetatia normala si fructificare, ci si acela de a corecta cresterile, astfel incat nutrientii si alte resurse necesare sa fie utilizate in mod eficient si eficace.

In urma taierii merilor se pot scurta sau chiar indeparta unele ramuri, in functie de nevoile fiecarei specii in general si a fiecarui pom in special. In fiecare an se pot toaleta merii, deoarece taierea acestora presupune indeplinirea unor obiective precum: corectarea cresterilor excesive, formarea coroanelor, regenerarea ramurilor, cresterea productivitatii.

Pachet drujba Blade Alpin 520 - 5CP 2 lame si 2 lanturi + toporisca + ulei 0.5L

Detalii aici

Trebuie sa stii ca taierile de formare se realizeaza in primii 4 ani de viata ai merilor, in timp ce taierile de productie se demareaza din anul al patrulea de viata.

Taierile de intretinere sau taieri in verde se realizeaza:

  • dupa caderea petalelor, la 2-3 saptamani, pentru limitarea inaltimii
  • pentru selectia lastarilor, la jumatatea verii, pentru dezvoltarea axei prin reducerea capacitatii de inmugurire
  • pentru scurtarea unor lastari, pana la 1 august, pentru intrarea rapida pe rod si reducerea puterii de crestere
  • taierea de dupa recoltare sau taierea in uscat, vara, pana la 15 septembrie, din motive fitosanitare, cu ajutorul unor topoare si macete, pentru indepartarea ramurilor frante, bolnave sau uscate.
Foarfeca crengi Total Industrial - 740mm-29”

Detalii aici

Taierile de fructificare se realizeaza cu ajutorul unor drujbe profesionale, in perioada 15 noiembrie – 15 aprilie pentru reglarea incarcaturii de muguri de rod si implicit a fructificarii.

Taierile de regenerare sau de intinerire se realizeaza cu ajutorul unor unelte si scule pentru gradina, primavara tarziu sau vara, dupa ce se recolteaza fructele, pentru merii care au intrat in declin sau pentru cei care au cresteri destul de reduse.

Taierea merilor toamna se realizeaza atat pentru prevenirea bolilor si daunatorilor, cat si pentru fructificare optima. Dealtfel, ingrijirea pomilor fructiferi este cu atat mai eficienta cu cat se obtin recolte mai bune din punct de vedere calitativ si cantitativ. 

Curatarea merilor de toamna, cand acestia intra in perioada de repaus vegetativ, este absolut necesara, fie ca vorbim de o livada pentru familie, fie ca vorbim de una pentru destinata comertului. Rezultatul se va vedea, cu siguranta, in urmatorii ani, cand pomii vor fi din ce in ce mai roditori. Desigur, taierile de toamna se limiteaza pana la caderea brumei, adica pana la jumatatea lunii noiembrie, pentru a nu afecta ramurile de rod si implicit fructificarea.

2. Stropirea merilor – una dintre metodele optime de ingrijire a pomilor fructiferi

Livada de meri

Poza de Michael & Diane Weidner pe Unsplash

Dupa curatatul merilor, fie el de primavara, de vara, de toamna sau de iarna, acestia sunt pregatiti pentru a intra din nou in vegetatie si pentru aplicarea unor tratamente fitosanitare care sa tina sub control bolile si daunatorii. 

Tunderea merilor se realizeaza inainte de incoltire, cu conditia de a se evita temperaturile de inghet care pot afecta pomii in aceasta perioada. De asemenea, taierile de toamna se realizeaza pana la caderea brumei, deoarece pregatirea pomilor fructiferi pentru iarna este esentiala. Distribuirea alternativa, pe o sarpanta, a ramurilor roditoare si vegetative este foarte importanta, de asemenea. ramificatiile fructifere care includ mai multe burse reunite se vor taia dupa 4-5 fructificari, pentru a fi regenerate. In schimb, formatiunile cu rod tanar nu se taie, ci lastarii lacomi se elimina pentru a permite patrundere luminii in interiorul coroaneimarului.

Utilizarea unor unelte si echipamente adecvate pentru taiere are un rol hotarator in mentinerea starii de sanatate a merilor. De asemenea, eliminarea lastarilor uscati, afectati de diferite boli sau a fructelor afectate de daunatori este foarte importanta. Atat taierea, cat si stropirea, altoirea si ingrijirea pomilor fructiferi ne determina sa studiem permanent si sa respectam calendaul de ingrijire recomandat de catre specialisti.

In ultima perioada s-a constatat ca bolile si daunatorii au devenit tot mai rezistenti la produsele fitosanitare si, de aceea, se cauta noi solutii pentru ingrijirea si intretinerea livezilor de pomi fructiferi. Una dintre metodele de ingrijire cele mai importante este stropirea merilor, ceea ce ii provoaca pe gospodari sa detina cat mai multe cunostinte despre pomicultura si despre protectia mediului. Mai mult, in fiecare gospodarie trebuie sa existe atomizoare si pompe de stropit pentru pomii fructiferi si nu numai, deosebit de utile pentru combaterea bolilor si daunatorilor. 

In continuare, vei descoperi care sunt cele mai eficiente scheme de tratament impotriva bolilor si daunatorilor dintr-o livada cu meri. Acestea nu numai ca te ajuta sa imprastii rapid solutiile antifungice si insecticidele, dar si sa eviti pierderile in mod inutil.

Atomizor BLADE GS-14L, pompa booster - 2.9 CP, motor 2T, 14L

Detalii aici

Solutiile se prepara conform recomandarilor specialistilor si se respecta calendarul de stropiri, pentru a avea efect maxim. Acestea se realizeaza in special la inceputul primaverii, chiar inainte de pornirea in vegetatie a merilor. Este bine stiut faptul ca agentii patogeni pot rezista si peste iarna, drept care se actioneaza rapid, dupa ultimul inghet al anotimpului rece. Se efectueaza stropirile scoartei, numite si stropiri de dezinfectie, care pot fi extinse chiar si pe sol, in jurul pomilor. Aceste stropiri au o influenta majora asupra productiei, prin prisma faptului ca se previne proliferarea bolilor si daunatorilor din anul precedent.

Dupa taierile de primavara se aplica si schema de tratament cea mai eficienta, cu solutii inovatoare,  pentru a obtine rezultate optime, deoarece prevenirea este mai importanta decat tratarea propriu-zisa.

Pompa de stropit Gospodarul Profesionist - capacitate 16L, cu baterie

Detalii aici

Aplicarea a 5-6 tratamente in fiecare sezon este ideala pentru a mentine livada sanatoasa si roditoare. In functie de conditiile meteorologice care pot fi uneori prielnice pentru proliferarea bolilor si daunatorilor, se aplica schemele potrivite de tratament. 

In continuare, vei descoperi scheme de tratament care te avantajeaza in fiecare sezon, in functie de conditiile meteorologice.

Care este calendarul stropirilor merilor? 

  • In perioada 1-10 martie, cand incep sa se umfle mugurii, se aplica tratamente pentru combaterea rapanului. 
  • In perioada 1 aprilie – 30 iunie, in faza de vegetatie se aplica tratamente foliare preventive si curative pentru: fainare, rapan, putregaiul amar, putregaiul cenusiu, putrezirea umeda. De asemenea, se aplica tratamente pentru combaterea bolilor de depozitare a fructelor deja coapte, precum: Alternaria, Botrytis, Penicillium. 
  • De la formarea butonului roz pana la coacerea fructelor se aplica tratamente pentru combaterea ciuruirii bacteriene si micotice, precum si monilioza, antracnoza, pe frunze.
  • De la scuturarea petalelor pana la formarea si cresterea fructului se aplica tratamente pentru combaterea fainarii si rapanului.
  • De la 15 la 25 aprilie (de cand apar primele flori pana se formeaza fructele pana la 50% din dimensiunea normala) se aplica tratamente impotriva focului bacterian al rozaceelor, fainarii si rapanului, precum si regulatori de crestere pentru fructe.
  • De la deschiderea mugurilor pana la inceputul coacerii fructelor se pot aplica tratamente impotriva fainarii.

In aceasta perioada se pot aplica si erbicide, preemergent sau postemergent, in functie de buruienile aparute in livada. 

Dupa cum ai aflat deja, merii se stropesc in fiecare anotimp, iar primele stropiri se realizeaza in special dupa taierile de primavara. Stropirile la coaja, cand pomii se pregatesc sa iasa din repausul vegetativ, ii ajuta foarte mult sa reziste la atacurile bolilor si daunatorilor. Toate aceste scheme de tratament coreleaza potentialul fiecarei substante utilizate pentru a genera un efect maxim, in timp ce fertilizarile foliare ajuta la echilibrarea nevoilor de substante nutritive. Chiar si dupa culegerea fructelor, toamna, cand pomii intra in repaus vegetativ si le cad frunzele se aplica tratamente fitosanitare pentru combaterea proliferarii bolilor si daunatorilor care pot ierna in sol. Zilele in care se efectueaza stropirile trebuie sa fie cu temperaturi moderate, peste pragul de inghet, fara curenti putenici de aer si fara precipitatii pentru a obtine efectul scontat. Chiar si iarna, cand temperatura este peste 5 grade, se pot aplica tratamente cu solutie de sulfat de cupru si cu ulei horticol, pentru a preveni infectiile cu bacterii, ciuperci sau proliferarea daunatorilor care pot ierna in preajma merilor.

Prin urmare, taierea merilor este una din practicile agricole foarte importante, in special pentru cresterea si dezvoltarea sanatoasa a acestor pomi fructiferi. Daca se executa corect toate aceste lucrari vei obtine meri cu coroane frumoase, rezistente si sanatoase, cu impact puternic asupra productivitatii pomilor si, de ce nu, asupra profitabilitatii recoltelor.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *