Sudarea materialelor este unul dintre cele mai des intalnite procedee in industria metalurgica, iar o modalitate elementara pentru fiecare sudor este reprezentata de cea prin topire. Aceasta poate fi impartita in sase mari categorii, in functie de proces si de utilajele folosite pentru a lipi materialele: SEI (sudarea cu electrod invelit), MIG/MAG (cu electrod in mediu de gaz protector), TIG/WIG (cu electrod neconsumabil) si sudarea cu plasma. Dintre acestea, sudarea WIG se numara printre cele mai folosite tipuri de sudare prin topire, datorita viabilitatii ei de a fi folosita pentru aproape orice fel de material.
Afla in acest articol ce este cu exactitate sudura WIG, care sunt avantajele acesteia si de ce fel de echipamente ai nevoie pentru a o realiza!
1. Sudura WIG: ce este sudura WIG si care sunt avantajele sale
Cuprins:
Sudura TIG/WIG sau sudarea cu gaz inert de tungsten, este un tip de sudura prin topire, derivata din procedeul SEI (sudarea cu electron invelit). Denumirea acesteia este data de electrodul de wolfram (tungsten) folosit in procesul de sudare: arcul arde intre acest electrod si suprafata materialului sudat. Spre deosebire de procedeul SEI, electrodul folosit in acest tip de sudura nu mai are rolul si de material de adaos, ceea ce determina o uzare mult mai lenta a electrodului. Cu alte cuvinte, in cazul sudurii WIG, un electrod de wolfram incalzeste materialul pe care il sudezi, in timp ce gazul, de cele mai multe ori argon, protejeaza zona sudata de contaminari din aer.
Iata care sunt principalele avantaje a tehnicii de sudura WIG/TIG:
- Foloseste un electrod neconsumabil;
- Poate fi folosita pe aproape orice tip de metal, inclusiv pe aur sau pe aliaje;
- Prezinta un control al arcului superior, astfel incat topeste doar capetele de sudare ale materialelor. Astfel, folosind tehnica WIG, poti crea suduri curate si estetice;
- Nu degaja fum;
- Poti folosi un singur fel de gaz (de obicei argonul) pentru a suda orice tip de metal;
- O poti folosi in orice pozitie de sudura: orizontala, verticala sau pe plafon.
2. Sudura TIG/WIG: echipamentul necesar sudurii WIG
Echipamentul necesar sudurii de tip WIG difera pregnant de cel folosit pentru sudura MIG sau in alte tipuri de sudura. Elementele esentiale pe care trebuie sa le detii pentru a o realiza sunt electrodul tungsten, un aparat de sudura care sa functioneze pe curent continuu, un pistolet/torta de sudura, gazul de sudura (preferabil argon) si o tija de metal. De asemenea, nu uita de echipamentul de protectie, pentru a te asigura de faptul ca vei duce la bun sfarsit procedeul, in conditii maxime de siguranta.
3. Sudura TIG/WIG – tipuri de sudura wig
3.1.Sudura wig in inox
Inoxul este unul din metalele care retin caldura foarte usor, ceea ce transforma procesul de sudura in inox intr-unul destul de dificil. In timpul procesului de sudura, materialul se poate deforma, ca urmare a excesului de caldura absorbit. Din aceasta cauza, sudura WIG este unul dintre procedeele recomandate pentru metale ca inoxul, datorita preciziei excelente pe care acesta o ofera.
Este mult mai usor sa controlezi deformarea materialului daca optezi pentru aceasta tehnica. Cu toate acestea, sudura WIG in inox este recomandata sudorilor experimentati, ca urmare a timpului indelungat de prelucrare a materialului.
Pentru sudarea inoxului se foloseste curent continuu cu polaritate inversa, cu sau fara material de adaos. Daca optezi pentru sudura fara material de adaos, fii atent la debitarea pieselor, astfel incat sa nu ramana niciun spatiu intre ele. De asemenea, este recomandata utilizarea unui invertor TIG performant pentru a reduce deformatiile si cantitatea de material topit.
3.2.Sudura WIG in aluminiu
Aluminul este unul dintre cele mai des folosite metale in acest procedeu. Punctul sau de topire este de aproximativ 660 grade Celsius, ceea ce face din sudura WIG modalitatea ideala de sudare a materialului.
Inainte de inceperea procesului efectiv de sudura, curata bine suprafata pentru putea face posibila eliminarea depunerii de oxizi, caci oxidul are un punct de topire mai ridicat decat cel al aluminiului. Spre deosebire de inox, aluminiul se sudeaza folosind curent alternativ, recomandabil la o frecventa inalta, pentru a minimiza riscul de contaminare a materialului.
De asemenea, prin folosirea curentului alternativ se „curata” suprafata aluminiului de excesul de oxid, caci in faza pozitiva a polaritatii electrodului de tungsten, acesta se sparge, prin circulatia ionilor dinspre electrod inspre material.
Sudura WIG reprezinta unul dintre cele mai uzuale si facile tipuri de sudura prin topire. Daca si tu vrei sa te folosesti de aceasta tehnica, asigura-te ca ai la indemana echipamentul de protectie si apuca-te de treaba!
Sursa foto: Shutterstock.com, Unsplash.com.
Vreau să știu la ce folosește vrd-ul la un invertor lincoln 145s.
cum pot suda tabla subtire 0.1_0.2mm ?
ce electrod sa folosesc, amperi?
Singura metoda prin care puteti suda tabla asa de subtire ar fi sudura in atmosfera protejata (gaz protector ….argon)