Sudura este procesul prin care sunt unite doua obiecte metalice/ termoplastice prin folosirea unei temperaturi foarte ridicate. Acesta este folosit in mai multe industrii, principala fiind cea metalurgica. De-a lungul timpului, oamenii au gasit noi modalitati de a imbunatati procesul de sudura, dand nastere la mai multe tipuri, fiecare fiind utilizat in alte circumstante.
Acest articol va vorbi despre sudura in general, sudura MMA, dar si despre ce trebuie sa faci pentru a te proteja in timpul procesului de sudura.
1. Informatii generale despre sudura
Cuprins:
Cel mai comun tip de sudura este cel prin topire. In acest caz, zona incalzita termic dintre cele doua materiale de imbinat va reprezenta punctul slab al intregii structuri, mai ales in situatia in care aceasta este de dimensiuni ample. Asadar, este recomandata pastrarea acestei zone la dimensiuni minime pentru a nu afecta proprietatile mecanismului ulterior. Procesul de sudura implica mai multe materiale si ustensile, principalele fiind:
- Aparatul de sudura – unealta principala in sudura pe baza de topire. Exista multe aparate de sudura, acestea diferentiindu-se prin tipul de gaz protector folosit (un gaz emanat in timpul baii de sudura pentru a proteja materialele), eficienta electrica si eventualele facilitati suplimentare.
- Materialul electrodului – acesta produce un arc electric prin care este realizat procesul de sudura. In functie de materialul din care este realizat electrodul, arcul electric poate atinge temperaturi foarte inalte care vor eficientiza timpul necesar procesului de sudura.
- Materialul de adaos – acesta nu este folosit in fiecare caz, intrucat s-au descoperit modalitati de sudura care au inlocuit nevoia de material suplimentar prin modificarea electrodului. Materialul de adaos este folosit pentru zona in care vor fi imbinate cele doua materiale principale pentru a nu exista spatiu intre ele.
2. Ce inseamna sudura MMA?
Procesul MMA (acronim provenit din engleza – Manual Metal Arc) este un tip de sudura in care electrodul este invelit de un material protector. Acesta este unul dintre cele mai simple modalitati de sudura, utilizatorul neavand nevoie de vreo experienta specifica in domeniu.
In cadrul procesului de sudura MMA pot fi folosite doua tipuri de aparate de sudura: aparatul pe baza de transformator si cel pe baza de invertor. Cel mai vechi este aparatul cu transformator, primele modele aparand pe piata in jurul anului 1800. Acesta este simplu de folosit si accesibil din punct de vedere al pretului, potrivit pentru cei care au nevoie de sudat materiale obisnuite in jurul propriei gospodarii. Pe de alta parte, aparatul cu invertor este mai nou, avand o tehnologie pe baza de siliciu ce ii permite sa fie fabricat in dimensiuni mai mici. Acest lucru aduce multe avantaje, facandu-l mai compact si mai usor de utilizat. Totodata, performantele arcului electric al celui cu invertor sunt asemanatoare cu ale celui pe baza de transformator, daca nu chiar superioare. Asadar, daca te gandesti sa investesti intr-un aparat de sudura performant si totodata usor de folosit, poti sa te orientezi catre un aparat pe baza de invertor.
3. Echipamentul de protectie necesar pentru sudura MMA

Nu in ultimul rand, nu trebuie sa uiti ca procesul de sudura este unul periculos, in care sunt folosite temperaturi foarte mari ce pot atinge sute de grade Celsius. Pentru a evita potentialele accidente, este important sa folosesti manusi de protectie atunci cand folosesti aparatul de sudura. In plus, este necesar sa ai si o masca de sudura pentru a te proteja de razele UV nocive. Intr-adevar, achizitionarea echipamentului de protectie va genera costuri suplimentare, insa, cel mai important lucru este sa iti creezi un mediu sigur in care vei putea lucra fara griji.
Acum ca ai aflat care sunt particularitatile sudurii MMA, poti decide daca este potrivita pentru tine si pentru urmatorul tau proiect. Nu uita, insa, ca, indiferent de tipul de sudura, echipamentul de protectie este indispensabil si va preveni orice accident neplacut.
Sursa foto: Unsplash.com