Inoxul este un aliaj metalic cu multiple intrebuintari intr-o gama larga de industrii, ca de exemplu industria alimentara sau cea farmaceutica. Materialul este preferat deoarece nu rugineste si rezista la agresiunile chimice din partea gazelor si lichidelor variate. Mai mult decat atat, diferitele tipuri de aliaje se remarca prin rezistenta sporita la socurile mecanice si la o gama larga de temperaturi. Un neajuns al inoxului este dat de dificultatea sudarii pieselor, fiind necesare utilizarea unor tehnologii speciale si existenta unei experiente suficiente.
In articolul de mai jos vei afla care sunt tipurile de sudura ce functioneaza corespunzator in ceea ce priveste realizarea unor conexiuni rezistente intre piesele din otel inoxidabil si vei putea descoperi cateva sfaturi utile, care te vor ajuta sa realizezi proiecte de calitate inalta si cu rezistenta optima in timp.
1. Cum se sudeaza inoxul – Tipuri de sudura potrivite pentru prelucrarea inoxului
Cuprins:
Sudura in inox cere o indemanare suplimentara fata de sudura otelurilor obisnuite. Mai mult decat atat, tehnologiile utilizate trebuie sa ofere anumite conditii ce vor permite ca sudura sa fie rezistenta in timp si sa nu dauneze structurii materialului sudat. Avand in vedere aceste elemente, mesterii amatori si profesionisti care necesita sa realizeze o astfel de interventie trebuie sa stie ca nu toate tipurile de aparate de sudura sunt potrivite, precautii asemanatoare trebuind sa fie luate si in privinta elementelor consumabile: electrozi speciali, fire de umplutura si gaze de protectie.
Specialistii in sudura inoxului recomanda pentru lucrari de acest gen o documentare anterioara intemeiata si o practica extinsa. Daca aceste doua elemente sunt avute in vedere, chiar si mesterii amatori pot efectua o sudura calitativa si rezistenta. Echipamentele utilizate pentru procedeul de sudura a inoxului sunt aparatele de sudura folosite in prelucrarea altor tipuri de metale, diferenta constand in alegerea consumabilelor potrivite. Pentru obtinerea unor rezultate cat mai bune sunt recomandate trei tipuri de tehnologii:
- Sudura de tip TIG este utilizata de profesionisti, pentru ca ofera cele mai bune rezultate, atat din punct de vedere structural, cat si estetic. Avand in vedere aceste elemente, sudura TIG, desi presupune existenta unor gaze de protectie destul de costisitoare, este recomandata pentru acele piese ce vor fi la vedere. Un neajuns al acestui tip de sudura este ca nu se potriveste in cazul lucrarilor cu lungime mare, pentru ca vor aparea pauze vizibile in momentul in care apare necesitatea inlocuirii sarmei de umplere;
- Sudura de tip MIG este potrivita in lucrarile lungi, deoarece poate fi facuta in mod continuu, fara pauze. Neajunsul acestei metode este dat de preturile mai mari decat ale altor metode, avand in vedere costurile implicate de achizitionarea aparatului de sudura de tip MIG si a gazului de protectie;
- Sudura cu ajutorul aparatelor clasice prin utilizarea electrozilor este cea mai la indemana, pentru ca echipamentele de acest tip au preturi accesibile, tehnologia poate fi folosite si la exterior, in cazul in care bate vantul, neexistand nevoia unui gaz de protectie a sudurii. Dezavantajul este ca sudura nu arata foarte bine, fiind recomandata pentru zonele mai putin vizibile.
2. Procedeul de sudura a inoxului – Sfaturi utile pentru sudarea inoxului in mod corespunzator
Desi sudura inoxului este mai complexa decat cea a otelurilor obisnuite, tehnologia poate fi aplicata cu succes prin respectarea recomandarilor celor cu experienta vasta in domeniu. Cea mai importanta precautie este data de achizitionarea unor echipamente pentru sudura de buna calitate, ce pot fi controlate cu precizie. In mediul online se gasesc unele dintre cele mai bune aparate de sudura de tip TIG, MIG MAG, WIG, MIG sau invertoare cu electrozi (MMA). Un echipament de slaba calitate va duce, cu siguranta, la realizarea unor suduri improprii, care in timp se vor deteriora.
O alta precautie de care trebuie sa se tina cont este cum se face sudura inoxului cu alte tipuri de materiale, precum fierul, fonta sau tabla. In cazul acestor tipuri de sudura trebuie sa se tina cont de fiecare data de tipurile de materiale ce vor fi sudate, in fiecare caz fiind tehnologii potrivite. Dusmanul cel mai mare al otelului inoxidabil este caldura. In cazul in care aceasta este in exces vor aparea indoituri din cauza dilatarii otelului. Din aceasta cauza trebuie sa fie luate masuri pentru tinerea sub control al excesului de caldura prin reglarea corecta a amperajului. Nu trebuie pierduta din vedere nici procedura de curatare a sudurii in inox, pentru ca locul sudurii este un loc sensibil, in care poate aparea rugina. Cele mai bune rezultate sunt date prin curatare electrochimica, in niciun caz nefiind recomandata folosirea periilor din otel.
In concluzie, sudura pieselor de inox poate fi efectuata cu succes chiar si de catre amatori, cu conditia unei documentari anterioare aprofundate si de dotarea cu echipamente si consumabile de calitate.
Surse foto:
atomico.ro
unsplash.com