Sudura in tabla subtire - tehnici, echipamente si precautii necesare pentru lucrari de calitate

Sudura in tabla subtire – tehnici, echipamente si precautii necesare pentru lucrari de calitate

Scris de
Sudura in tabla subtire - tehnici, echipamente si precautii necesare pentru lucrari de calitate

Sudarea foilor de tabla subtiri este o abilitate esentiala in industria metalurgica si este folosita intr-o gama larga de aplicatii, cum ar fi constructiile si confectiile metalice, productia de automobile si repararea caroseriilor, confectionarea de recipiente metalice si in multe alte domenii. Foaia subtire de metal este caracterizata de grosimea sa redusa, ceea ce o face mai sensibila la indoire si deformari diverse in timpul procesului de sudare.

In acest context, vom explora in detaliu modul in care sudura in tabla subtire necesita abordari si tehnici specifice pentru a obtine rezultate optime. Vom analiza problemele comune care pot aparea, si vom discuta strategiile pe care sudorii le pot aplica pentru a le preveni sau rezolva. De asmenea, citind acest articol vei afla mai multe detalii despre aparatele de sudura si despre echipamentele pentru sudura care pot fi folosite cu succes in procesul de sudura al tablei subtiri, fie ca este vorba de sudura in tabla zincata, fie ca este vorba de sudura in tabla de inox ori in alte materiale, dupa caz.

1. Sudura tablei subtiri – elemente de baza despre proprietatile foilor subtiri de tabla

In acest capitol, vom explora proprietatile specifice ale foilor subtiri de tabla si impactul acestora asupra procesului de sudare. Intelegerea acestor proprietati este esentiala pentru a alege corect aparatele de sudura, metoda de sudare, parametrii adecvati ai operatiunii, astfel incat sa obtii rezultate excelente in executarea sudurii asupra acestui tip de material sensibil.

 • Grosimea materialului de sudat

Una dintre cele mai evidente caracteristici ale tablei subtiri este grosimea redusa. Aceasta dimensiune poate varia pana la cativa milimetri, in functie de aplicatie si de necesitatile proiectului. Grosimea mica a foilor subtiri de metal indica flexibilitate sporita si usurinta in manipulare, dar poate prezenta provocari in timpul procesului de sudare. Nevoia de a aplica caldura controlata si de a minimiza deformarile devine cruciala pentru a obtine o lucrare reusita de sudura in tabla subtire.

 • Conductivitatea termica si electrica

Foile subtiri de tabla sunt caracterizate, de obicei, de o conductivitate termica si electrica ridicate. Aceste proprietati fizice pot influenta transferul de caldura in timpul procesului de sudare. Este important sa ajustezi corespunzator parametrii aparatului de sudura si viteza de deplasare pentru a controla si a minimiza zona afectata termic. De asemenea, conductia electrica ridicata necesita o atentie speciala in selectarea corecta a metodei de sudare si a protectiei impotriva scurtcircuitarii sau a altor probleme legate de conductivitate.

 • Sensibilitate la deformare si distorsiuni

Datorita grosimii reduse si a flexibilitatii lor, foile subtiri de tabla sunt susceptibile la deformari si distorsiuni in timpul procesului de sudare. Caldura generata in zona de sudura poate provoca dilatarea materialului si poate determina modificari dimensionale nedorite. Este important sa fixezi si sa aliniezi corespunzator foile de tabla subtire inainte de sudare, sa aplici caldura in mod controlat cu aparatul de sudura folosit si sa iei masuri preventive pentru a minimiza riscul de deformare.

 • Sensibilitate la oxidare si contaminare

Foile subtiri de tabla prezinta o sensibilitate crescuta la oxidare si la contaminare. In timpul pregatirii foilor de tabla si al sudarii propriu-zise, este important sa se evite orice forma de contaminare a suprafetelor, deoarece astfel poate fi afectata aderenta procesului de lipire si calitatea generala a sudurii. Curatarea adecvata, utilizarea metodelor de sudare cu gaze de protectie si protejarea impotriva oxidarii sunt aspecte esentiale in obtinerea unei suduri de calitate in tabla subtire.

Este important sa intelegi si sa iei in considerare aceste caracteristici in alegerea metodei de sudare, pregatirea adecvata a materialului si la ajustarea parametrilor aparatului de sudura folosit pentru a obtine rezultate excelente in lipirea foilor subtiri de metal.

2. Pregatirile necesare pentru sudura tablei subtiri

Pentru a obtine rezultate remarcabile in sudarea foilor subtiri de tabla, pregatirea adecvata este o etapa importanta peste care nu se poate trece cu usurinta. In cele ce urmeaza, vom explora impreuna etapele esentiale de pregatire si masurile preventive care trebuie luate inainte de a incepe procesul de sudare propriu-zis. O pregatire adecvata nu doar ca asigura o sudura de calitate in tabla subtire, dar si previne eventuale probleme, cum ar fi deformarile, aparitia de crapaturi sau contaminari ale suprafetei de sudat a tablei.

 • Curatarea si degresarea suprafetelor tablei subtiri de sudat

Pentru a obtine o sudura solida si durabila, suprafetele de tabla subtire trebuie sa fie curate si degresate in mod corespunzator. Indeparteaza orice urme de oxidare, ulei, praf sau alte urme si resturi folosind solutii de curatare adecvate si perii metalice. Asigura-te ca zonele care urmeaza sa fie sudate sunt complet curatate, deoarece impuritatile pot afecta calitatea sudurii si pot provoca defecte ale lucrarii finale.

 • Debavurarea si pregatirea marginilor foilor de tabla subtire

Daca exista aschii, bavuri sau imperfectiuni diverse pe marginile foilor subtiri de tabla, este important sa le debavurezi in prealabil. Foloseste o dalta sau o unealta adecvata pentru debavurare pentru a indeparta aschiile si a crea o zona de sudura neteda. Asigura-te ca marginile sunt aliniate corect si ca exista o aderenta optima intre acestea inainte de a incepe procesul de sudare.

 • Alegerea si pregatirea sarmei de sudura

Metalele de adaos utilizate in sudarea tablei subtiri joaca un rol esential in obtinerea unei suduri solide si durabile. In functie de tipul de metal de baza, alege o sarma de sudura corespunzatoare, care sa aiba caracteristici similare. Asigura-te ca sarma de sudura este stocata in conditii adecvate si este curatata de orice impuritati sau contaminari inainte de folosire. Pregateste-o inainte de sudare prin indepartarea oxidului de pe suprafata ei, daca este cazul.

Sarma sudura flux ProWELD E71T-GS , 1.2mm, rola 15kg/D270

Detallii aici

Sarma sudura ProWELD ER70S-6, 1.0mm, rola 15kg/D270

Detalii aici

 • Fixarea si alinierea foilor subtiri de metal

Inainte de sudare, asigura-te ca foile subtiri de tabla sunt fixate pe un suport adecvat pentru a evita deformarile si miscarile nedorite in timpul procesului de sudare. Utilizeaza cleme sau dispozitive de fixare pentru a tine impreuna foile intr-o pozitie stabila si corecta. Aliniaza cu atentie marginile si verifica in mod constant alinierea lor in timpul sudarii.

 • Protectia impotriva caldurii si a deformarii. Protectia personala la sudura

Deoarece sudarea tablei subtiri implica generarea de caldura, este important sa protejezi zonele sensibile sau adiacente care pot fi afectate de caldura excesiva. Foloseste materiale de protectie termica, cum ar fi tesaturi ignifuge sau materiale refractare, pentru a evita deformarile cauzate de caldura. 

Asigura-te ca procesul de sudare este efectuat intr-un mediu bine ventilat si ia masuri de siguranta adecvate pentru a preveni orice accidente sau arsuri potentiale folosid echipamentele pentru sudura adecvate.

Pregatirea corespunzatoare inainte de sudarea foilor subtiri de metal este cheia succesului. Acorda atentie detaliilor mentionate mai sus si asigura-te ca urmezi toate masurile de pregatire necesare pentru a obtine o sudura de inalta calitate si durabila.

Masca sudura automata Total Industrial - vizor 98x43mm

Detalii aici

Masca sudura automata LCD ProWELD LY-800H, reglabila, clasa optica 1112

Detalii aici

3. Sudura in puncte a tablei subtiri si alte metode speciale folosite la aceasta operatiune

In randurile urmatoare, vom explora in detaliu diversele metode de sudare folosite pentru tabla subtire. Este esential sa alegi metoda potrivita in functie de tipul de material si de cerintele proiectului. Vei descoperi tehnici si sfaturi practice care te vor ajuta sa obtii rezultate remarcabile in sudarea acestui tip de material sensibil.

 • Sudura in puncte a tablei subtiri

Metoda de sudura in puncte este o tehnica utilizata pentru a lipi foile de tabla subtire prin crearea unor puncte de sudura discrete. Aceasta metoda este adesea preferata in aplicatiile care necesita o sudura rapida si eficienta, in special in industria automobilelor si a electrocasnicelor.

Iata cateva aspecte importante legate de metoda de sudura in puncte:

 • Principiul de functionare. Metoda de sudura in puncte implica amplasarea a doua sau mai multe piese de metal subtiri una langa alta si apoi aplicarea unei descarcari electrice intense intre ele. Aceasta genereaza caldura suficienta pentru a topi metalele si pentru a le uni prin formarea punctelor de sudura.
 • Avantajele sudurii in puncte a tablei subtiri
 • Viteza si eficienta. Metoda de sudura in puncte este rapida, cu cicluri de sudura scurte, permitand productia in masa si cresterea productivitatii.
 • Rezistenta. Sudura in puncte ofera o rezistenta excelenta a lipirii metalelor, deoarece punctele de sudura formeaza o conexiune solida intre piese.
 • Estetica. Aceasta metoda produce o sudura curata si neinvaziva, cu un aspect estetic placut.
 • Utilizari. Metoda de sudura in puncte este frecvent utilizata in productia automobilelor, in asamblarea caroseriilor si a componentelor metalice. De asemenea, este utilizata in fabricarea electrocasnicelor, in industria electronica si in constructii metalice usoare.
 • Echipament specific. Pentru a realiza sudura in puncte, se utilizeaza echipament specializat, cum ar fi masini de sudura in puncte sau roboti de sudura in puncte. Aceste echipamente sunt concepute sa aplice cu precizie curentul si presiunea necesara pentru a forma punctele de sudura. De asemenea, aparatele de sudura cu electrod pot fi utilizate si pentru crearea de lucrari de sudura in puncte in tabla subtire.
Aparat de sudura invertor HYUNDAI, 180Ah, MMA-181

Detalii aici

Aparat de sudura cu electrod Wolfson ATX-320 - MMA Inverter, 140Ah

Detalii aici

 • Sudura MIG (Metal Inert Gas) si MAG (Metal Active Gas)

Sudura MIG, sau sudura cu fir continuu, este una dintre cele mai comune metode utilizate in sudarea foilor subtiri de metal. Aceasta tehnica implica utilizarea unui pistol de sudura special echipat cu sarma de sudura continua. In timpul procesului, este eliberat un gaz de protectie inert, cum ar fi argonul, pentru a preveni oxidarea metalului in timpul sudurii. Sudura MIG ofera o viteza mare de lucru si permite controlul precis al adaugarii de material de sudura. Este important sa setezi corespunzator parametrii de curent, viteza de alimentare a sarmei si fluxul de gaz pentru a obtine o sudura uniforma si de calitate pe foile subtiri de metal.

Sudura MAG (Metal Active Gas) este o metoda de sudare utilizata in principal pentru unirea metalelor neferoase si a otelului. In acest proces, un arc electric este creat intre sarma de sudura continua si piesa de lucru, iar gazul protector (de obicei, un amestec de argon si CO2) este furnizat pentru a proteja zona de sudura de oxidare si contaminare. Sudura MAG ofera o productivitate ridicata si rezultate de calitate, fiind utilizata in industria constructoare de masini, fabricarea structurilor metalice si alte aplicatii industriale.

Ambele proceduri de sudare implica folosirea aparatelor de sudura MIG-MAG specializate. 

Invertor de sudura Proweld MIG-300YN - MIG-MAG - 300Ah

Detalii aici

Invertor de sudura Proweld MIG-500P - MIG-MAG - 500Ah

Detalii aici

 • Sudura TIG (Tungsten Inert Gas):

Sudura TIG, cunoscuta si sub denumirea de sudura cu arc electric si gaz inert, este o metoda rafinata si precisa folosita pentru lipirea foilor subtiri de metal. Aceasta tehnica implica utilizarea unui electrod de tungsten neconsumabil si a unui gaz de protectie inert, precum argonul. Sudura TIG ofera un control excelent asupra arcului electric si a aportului de caldura, permitand sudorului sa obtina suduri de inalta calitate si cu aspect estetic. 

Aceasta metoda necesita indemanare si atentie sporita in controlul arcului si in deplasarea pistolului de sudura pe parcursul sudurii. Este important sa reglezi corespunzator parametrii de curent, viteza de deplasare si fluxul de gaz pentru a obtine o sudura curata si controlata pe foi subtiri de metal.

Invertor de sudura Proweld TIG-250P AC/DC - 220Ah

Detalii aici

Invertor de sudura TIG Proweld TIG-250WP AC/DC - 250Ah

Detalii aici

 • Sudura prin presiune

Sudura prin presiune, sau sudarea la rece, este o metoda utilizata in special pentru foi subtiri de tabla care nu pot suporta caldura excesiva generata de alte metode de sudare. Aceasta tehnica implica aplicarea presiunii asupra foilor de tabla pentru a le uni. Desi nu se foloseste caldura intensa, este necesara o presiune adecvata pentru a asigura o sudura solida. Sudura prin presiune este utilizata in principal pentru sudura prin puncte si sudura prin proiectie. Echipamentele specializate pentru sudura prin presiune ofera precizie si control, asigurand o uniune rezistenta intre foile subtiri de metal.

In concluzie, in functie de materialul si cerintele proiectului, sudura MIG, sudura TIG si sudura prin presiune sunt metode eficiente si fiabile pentru sudura in tabla subtire. Este important sa ai in vedere parametrii corespunzatori, echipamentul adecvat si tehnica potrivita pentru a obtine suduri de calitate si durabile. Alegerea metodei potrivite si practicarea regulata te vor ajuta sa devii un specialist in sudarea foilor subtiri de metal.

4. Prevenirea deformarilor si a altor probleme comune in sudarea tablei subtiri

Sudarea tablei subtiri poate fi o provocare din cauza sensibilitatii la deformare a materialului si a problemelor specifice care pot aparea in timpul procesului de sudare. Exista, totusi, unele strategii si tehnici eficiente pentru a preveni deformarile si pentru a gestiona problemele comune asociate cu sudarea foilor subtiri de metal:

 • Controlul caldurii

Excesul de caldura poate duce la deformari semnificative ale foilor subtiri de tabla. Este esential sa se controleze parametrii de sudare, cum ar fi curentul, tensiunea si viteza de alimentare a sarmei de sudura, pentru a minimiza aportul de caldura si pentru a evita supraincalzirea materialului. Utilizarea tehnologiei pulsate sau a procesului de sudare in puncte a tablei subtiri poate ajuta la reducerea transferului de caldura si la limitarea deformarilor.

 • Tehnici de fixare si aliniere

Pentru a preveni deformarea foilor subtiri de metal in timpul sudarii, este important sa se asigure o fixare adecvata si o aliniere precisa a pieselor de lucru. Utilizarea clestilor de fixare si a dispozitivelor de aliniere poate contribui la mentinerea stabilitatii si a geometriei corecte a pieselor in timpul sudarii.

 • Tehnici de distributie a caldurii

Distribuirea uniforma a caldurii in zona de sudura poate ajuta la minimizarea deformarilor. Tehnici precum sudarea secventiala, sudarea prin puncte a tablei subtiri sau utilizarea metodelor de sudare cu impulsuri pot ajuta la controlul si distributia optima a caldurii pe intreaga suprafata de sudura.

 • Managementul tensiunilor in materialul sudat

Tensiunile reziduale pot aparea in foi subtiri de metal dupa sudare si pot duce la deformari ulterioare. Utilizarea tehnicii de reliefare a tensiunilor, precum baterea usoara sau utilizarea procesului de revenire termica controlata, poate ajuta la reducerea tensiunilor si la minimizarea riscului de deformare.

 • Inspectarea si corectarea defectelor

Problemele comune asociate cu sudarea foilor subtiri de metal includ crapaturi, gauri sau lipituri neuniforme. Este important sa se efectueze o inspectie atenta a sudurii dupa finalizare si, daca este necesar, sa se corecteze defectele prin proceduri de remediere corespunzatoare.

 • Respectarea specificatiilor si a tehnicilor adecvate:

Pentru a preveni deformarile si problemele comune in sudarea foilor subtiri de metal, este esential sa se respecte specificatiile si procedurile adecvate de sudare. Acest lucru include selectarea corecta a aparatelor de sudura adecvate procedeelor folosite si a echipamentului pentru sudura accesoriu, utilizarea gazului protector potrivit in cazul folosirii aparatelor de sudura MIG – MAG, pregatirea adecvata a suprafetelor de sudare si respectarea regulilor de siguranta.

Prin aplicarea atenta a strategiilor si tehnicilor mentionate mai sus, se poate minimiza deformarea si se pot obtine rezultate de calitate in sudarea foilor subtiri de metal. Este important sa se urmeze bune practici si sa se adapteze abordarea in functie de materialele si configuratiile specifice ale proiectului.

Asadar, sudarea foilor subtiri de metal reprezinta o provocare distincta in industria metalurgica, dar cu o pregatire adecvata si cu utilizarea tehnicilor corecte, este posibila obtinerea unor rezultate excelente. 

Sursa foto: Atomico.ro, Pixabay.com

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *