Pentru cei ce au norocul de a locui la tara sau pur si simplu pentru pasionatii de natura si de tot ce ne ofera aceasta, vita-de-vie poate oferi, pe langa struguri aromati, si cateva batai de cap. Aceasta necesita o ingrijire amanuntita, astfel ca periodic, in functie de sezon, trebuie taiata, curatata, legata si tratata pentru a preveni aparitia daunatorilor nedoriti. Iata, deci, calendarul de care trebuie sa tii cont in ingrijirea vitei tale de vie, precum si alte cateva sfaturi care iti pot fi de mare ajutor.
1. Stropirile vitei de vie – calendar
Cuprins:
Calendarul stropirii vitei de vie este mult mai simplu de inteles decat ai putea crede. Fiind o planta cu traditie veche in tara noastra si nu numai, dar si apreciata pentru roadele sale, adevaratii viticultori respecta in cel mai mic detaliu calendarul stropirii vitei-de-vie pentru a putea obtine recolte bogate in fiecare an, caci doar asa se poate obtine un vin desavarsit, gustos si aromat. Exista diferite tratamente de prevenire si protectie impotriva daunatorilor, in functie de sezonul in care urmeaza sa fie aplicate. Astfel, fiecare tratament, indiferent de tipul sau, poate avea o anumita influenta asupra calitatii plantatiei de vita-de-vie. Totodata, conditiile climatice, terenul pe care este cultivat soiul, frecventa de udare si calitatea soiului pot fi factori decisivi in obtinerea unui soi bogat si aromat.
Inainte de inflorit, vita-de-vie necesita o ingrijire mai amanuntita. In acest sens, perioada de dinainte de inflorit este un factor decisiv in obtinerea unui soi de calitate si a unor roade bogate in anul respectiv. Inainte de inflorire se realizeaza prima stropire la vita-de-vie. Este, totodata, si perioada in care pot sa apara diverse probleme, unele datorate schimbarilor de temperatura care poate influenta dezvoltarea plantei, iar altele datorate aparitiei unor daunatori. Tocmai de aceea, in stropirea vitei-de-vie primavara, inainte de inflorire, aceasta necesita aplicarea unui tratament protectiv cu fungicide, pentru a asigura lipsa infectiilor cu diferiti agenti patogeni si pentru a preveni aparitia bolilor precum mana vitei-de-vie si fainarea. Aceste tratamente nu au doar rol protector si preventiv, ci contribuie si la dezvoltarea calitativa a soiului.
Tratamentele care trebuiesc aplicate pentru vita-de-vie se realizeaza de mai multe ori pe an. Ingrijirea vitei-de-vie si schema stropirii acesteia trebuie, insa, sa fie efectuata periodic, astfel ca orice viticultor are nevoie de ustensile precum pompe de stropit, foarfeci si accesorii de vinificatie.
Stropitul la vita-de-vie dupa inflorit este relativ simplu de realizat. Trebuie, insa, sa tii cont de faptul ca, daca vita-de-vie este lasata netratata, aceasta poate fi compromisa in totalitate intr-un timp destul de scurt. Tot in timpul infloririi au loc o sumedenie de procese fiziologice de o deosebita importanta pentru dezvoltarea plantei. In perioada de dupa inflorit, insa, planta este expusa atacurilor de mana, fainarii, putregaiului negru sau celui cenusiu ori moliei verzi, motiv pentru care necesita o ingrijire amanuntita. Schema de tratament a vitei-de-vie dupa se realizeaza in luna iunie si poate fi repetata la un interval de 10 pana la 14 zile pentru a proteja strugurii in timpul perioadei lor de crestere.
2. Stropirea vitei de vie – de ce trebuie sa tii cont
In ingrijirea plantei de vita-de-vie este necesar sa tii cont de mai multi factori. Principalul sfat pe care trebuie sa il urmezi este cel al expertilor.
Astfel, daca esti la inceput, in primii ani de viata ai soiului, este imperios necesar sa urmezi sfaturile expertilor viticultori pentru soiul tau de vita-de-vie. Taierea vitei de vie pentru incepatori, precum si stropirea si ingrijirea corecta a acesteia pot fi dificile. Mai apoi, urmeaza in detaliu calendarul de ingrijire al vitei de vie si nu neglija niciun pas, deoarece acesta poate afecta in mod esential dezvoltarea vitei-de-vie.
Mai mult decat atat, tratamentele vitei-de-vie trebuie sa fie facute ca la carte si pana la capat, astfel ca trebuie sa incepi si sa termini tratamentele de ingrijire si de prevenire exact in termenii prescrisi, fara omisiuni si fara neglijarea tratamentelor. Este stiut deja faptul ca poate cea mai dificila perioada din viata vitei-de-vie o reprezinta inflorirea, iar acest lucru se intampla deoarece planta este foarte sensibila la atacul daunatorilor in aceasta perioada. Astfel, in perioada de inflorire, planta are nevoie de mult mai multa atentie si de tratamente de preventie a atacurilor daunatorilor.
3. Stropirea vitei-de-vie – ce NU trebuie sa faci
In pasii de ingrijire ai vitei-de-vie, strictetea cu care este respectat fiecare pas este deosebit de importanta. Tocmai de aceea, daca vrei sa eviti aparitia daunatorilor sau bolilor nedorite asupra plantei tale, pentru a putea avea un soi bogat cu fructe aromate si gustoase, iata ce NU trebuie sa faci:
- Nu taia vita-de-vie inainte de termen
- Nu neglija timpul pentru tratamentele de preventie
- Nu uda in exces vita de vie
- Nu lasa strugurii prea mult timp dupa coacere
- Nu agresa in niciun fel planta
- Nu folosi tratamente fara prescriptie
- Nu folosi produse expirate pentru tratamentul plantei
- Nu stropi in exces planta de vita-de-vie
- Nu stropi prea putin planta de vita-de-vie
Daca respecti aceste sfaturi si nu folosesti metode de stropire, tratare, taiere sau ingrijire a plantei de vita-de-vie ,,dupa ureche”, atunci sansele ca soiul de vita-de-vie de anul acesta sa rodeasca frumos si sa ai parte de o recolta bogata sunt foarte mari.
Ai grija de soiul tau si respecta sfaturile specialistilor!
Sursa foto: Pexels.com.
Multumesc mult pentru sfaturi.
Cu ce sa stropesc vita de vie ?
Vclintoc2@gmail.com
Bună seara , cînd urmează următorul tratament , cred că în februarie s-au imediat după tăiere. Vă rugăm să ne țineți la curent cu ordinea tratamentelor.