Stropirea pomilor - Afla mai multe despre procesul de intretinere a copacilor!

Stropirea pomilor – Afla mai multe despre procesul de intretinere a copacilor!

Scris de
Stropirea pomilor - Afla mai multe despre procesul de intretinere a copacilor!

Fructele sunt sanatoase si se gasesc in piete pe aproape tot parcursul anului. Cu toate ca procesul de crestere si intretinere a pomilor fructiferi poate parea unul usor, pe care il poate face oricine fara prea multe cunostinte in domeniu, trebuie sa stii ca lucrurile nu stau chiar asa si ai nevoie de anumite informatii care sa te ajute sa obtii o recolta frumoasa si bogata.

Astfel, in cazul in care iti doresti o livada, pe langa datele pe care trebuie sa le cunosti despre toaletare, este necesar sa cunosti cateva detalii si despre stropirea pomilor, deoarece acest proces este unul destul de complex.

1. Stropirea pomilor – Care este scopul acestei activitati de gradina?

In cazul in care consideri ca, pentru a avea o livada, este suficient doar sa plantezi pomi, trebuie sa stii ca, pentru a da roade, fiecare copac in parte trebuie sa primeasca o atentie deosebita. Astfel, pomii fructiferi au nevoie de taiere, de fertilizare, de toaletare si de stropire pentru a fi sanatosi si pentru a creste productia de fructe.

De ce se stropesc pomii fructiferi? Acestia trebuie pulverizati periodic cu anumite solutii, fiindca exista daunatori care ii pot afecta. Tratamentele aplicate pomilor previn aparitia unor boli devastatoare, care pot aduce pagube extrem de mari. Cu alte cuvinte, stropirile ecologice ale pomilor fructiferi se fac cu scopul de a preveni si, in situatii extreme, de a remedia diverse probleme.

Este foarte important de stiut faptul ca, in momentul in care un pom se imbolnaveste, intreaga recolta se afla in pericol, indiferent de cate tratamente aplici ulterior pentru remedierea situatiei. Din acest motiv, stropirea nu poate sa lipseasca din procesul de intretinere a pomilor, in general si a celor fructiferi, in mod special.

2. Cand se stropesc pomii fructiferi?

Ingrijirea pomilor fructiferi trebuie facuta pe tot parcursul anului. Asa cum tunderea are loc la mijlocul iernii si la sfarsitul verii, la fel se intampla si in cazul stropirii pomilor fructiferi, activitate care trebuie intreprinsa in anumite intervale de timp de-a lungul celor 12 luni. Cu alte cuvinte, stropirea pomilor fructiferi se face conform unui calendar, a unei scheme bine stabilite, care trebuie respectata de fiecare agricultor in parte pentru obtinerea recoltei mult dorite.

Livada inflorita

Lista daunatorilor este extrem de mare. Unii dintre acestia ataca frunzele copacului si contribuie la incetinirea dezvoltarii acestuia, altii, in schimb, distrug fructele. Prin urmare, este recomandat ca stropirea pomilor sa inceapa primavara, devreme si sa se continue pana vine iarna. Astfel, este necesar ca, in fiecare sezon, sa fie aplicate aproximativ 5-6 tratamente menite sa reduca toate riscurile. 

In fiecare anotimp in parte poate aparea cate un alt tip de boala, motiv pentru care stropirea pomilor se face si atunci cand acestia se afla in repaus vegetativ, adica toamna-iarna. Cu toate acestea, procedura trebuie inceputa primavara, imediat dupa taiere, mai exact in lunile februarie si martie. 

Exista tratamente pentru pomi fructiferi de primavara-vara, specifice pentru fiecare tip de copac in parte. Astfel, este necesar sa fii foarte atent la astfel de detalii si la prioritatile asupra carora trebuie sa te concentrezi, astfel incat sa poti ajuta pomul sa rodeasca.

Dupa aceasta prima etapa, stropirea pomilor se mai face si in lunile aprilie-mai ale anului. Copacii sunt predispusi la foarte multe boli in timpul sezonului cald, fapt pentru care grija pentru acestia trebuie sa fie sporita pe  perioada verii. Printre cele mai cunoscute boli care distrug plantatiile se numara rapanul, fainarea, putrezirea fructelor sau focul bacterian, iar principalii daunatori sunt paduchii din San Jose si cei testosi.

Preventia este extrem de importanta daca vrei sa ai o livada roditoare si bogata, fapt pentru care stropirea bio a pomilor fructiferi trebuie facuta atat in momentul in care fructele se afla in floare, cat si dupa momentul infloririi. Mai mult, stropirea pomilor trebuie sa continue si dupa caderea florilor, adica toamna.

Toamna, stropirea pomilor se face in luna noiembrie, atunci cand acestia nu mai au deloc vegetatie. Spre deosebire de anotimpul cald, cand pomii fructiferi sunt stropiti cu o multime de solutii specifice acelei perioade, toamna este recomandata doar utilizarea fungicidelor pe baza de cupru, iar tratamentul se aplica doar atunci cand temperaturile nu trec de pragul de 6-7 grade Celsius.

Chiar daca pare imposibil de crezut, trebuie sa stii ca pulverizarea copacilor se realizeaza si pe parcursul iernii. Orice livada sau gradina are nevoie de o ingrijire atenta pentru a putea trece cu brio peste sezonul rece. Din acest motiv, este recomandat ca, la inceputul lunii decembrie, atunci cand temperaturile depasesc 5 grade Celsius, sa se realizeze o stropire cu sulfat de cupru. Trebuie sa retii faptul ca tratamentele de iarna au o importanta extrem de mare, fapt pentru care este esential ca acestea sa fie realizate ca la carte.

In cele din urma, schema de stropire a livezilor arata in felul urmator:

  • Tratamentul de primavara

Trebuie aplicat in lunile februarie-martie, inainte de inflorire. Substantele folosite in aceasta perioada pentru pulverizare difera in functie de speciile copacilor avuti in vedere.

  • Tratamentul de vara

Incepe in lunile aprilie-mai, cand copacii inmuguresc. Solutiile de stropire sunt diferite pentru fiecare tip de copac in parte, deoarece fiecare soi are nevoile lui.

  • Tratamentul de toamna

Stropirile de toamna tarzie se realizeaza dupa caderea frunzelor, in luna noiembrie si este recomandata doar utilizarea fungicidelor pe baza de cupru.

  • Tratamentul de iarna

Este unul dintre cele mai importante tratamente, care se face in luna decembrie, cu suflat de cupru.

Mere recolta

3. Cum se face stropirea corecta a pomilor fructiferi?

Indiferent daca te afli la inceput de drum in ceea ce priveste gradinaritul sau daca ai deja experienta in domeniu, trebuie sa tii cont de cateva reguli extrem de simple, pentru ca procesul de stropire sa fie facut asa cum trebuie. Este extrem de important ca pulverizarea sa fie realizata in mod corect, deoarece doar in acest fel te poti bucura de o livada sau de o gradina sanatoasa si roditoare.

Iata cateva recomandari de baza, de la care nu trebuie sa te abati atunci cand te pregatesti sa stropesti livada:

  • Citeste intotdeauna instrucțiunile de pe ambalajul insecticidului;
  • Ai grija ca temperaturile sa fie mai mari de 5 grade Celsius;
  • Tine animalele de curte cat mai departe de locul in care se realizeaza pulverizarea;
  • Poarta echipament de protectie, format din masca, ochelari si manusi;
  • Alege sa stropesti doar in zilele fara precipitatii, in care nu bate vantul sau cand acesta este moderat;
  • Aplica fungicide, dupa care un ulei horticol de protectie;
  • Ai grija ca substantele toxice folosite sa nu ajunga in sol sau in apa.

Stropirea corecta a livezilor se face tinand cont de cele prezentate anterior, dar si urmand cativa pasi extrem de importanti:

  • Imbraca un combinezon, manusi, cizme, masca, si ochelari de protectie, astfel incat substantele toxice aplicate sa nu-ti afecteze sanatatea.
  • Alege ustensilele potrivite. Vita de vie si pomii fructiferi pot fi stropiti cu ajutorul unei pompe de stropit sau a unui atomizor ori pulverizator, in functie de preferinte. Alegerea acestora se face in functie de marimea gradinei.
  • Toate uneltele concepute pentru stropirea pomilor fructiferi sunt prevazute cu un sistem de agitare a solutiei. Dupa ce aceasta este pregatita in recipient, nu trebuie decat sa pulverizezi tratamentul pe intreaga suprafata a copacilor. De asemenea, aceste ustensilele asigura pulverizarea completa a recoltei.
  • Dupa stropire, clateste bine recipientul folosit, astfel incat substantele sa nu afecteze mediul inconjurator.
  • Arunca echipamentul de protectie folosit si inlocuieste-l cu unul nou la urmatoarea stropire programata.
Pom fructifer

Acum ca ai vazut cum se realizeaza in mod corect si eficient procesul de intretinere si de stropire a pomilor fructiferi, trebuie sa mai afli si care sunt substantele folosite pentru tratamentul copacilor. Printre cele mai folosite solutii se numara:

  •  Uleiul horticol

Aplicarea unui ulei latent pe suprafata pomilor se numeste pulverizare inactiva. Uleiul horticultor are rolul de a ucide acarienii, insectele si daunatorii de pe scoarta copacului. Este suficienta o singura aplicare pe an.

  • Insecticidele

Aceste substante elimina daunatorii care se hranesc cu frunzele sau cu fructele pomilor. Este de preferat sa nu pulverizezi insecticide in timpul infloririi, deoarece pot distruge polenizatorii. Sunt necesare mai multe aplicari pe parcursul anului.

  • Fungicidele

Solutiile fungice previn aparitia bolilor fungice si bacteriene ale pomilor fructiferi. La fel ca in cazul insecticidelor, trebuie evitata pulverizarea in momentul in care copacii au floare. Solutia trebuie aplicata de mai multe ori pe an.

  • Ingrasamantul foliar

Ingrasamintele foliare contin nutrienti, precum zinc, cupru, magneziu si calciu, care pot ajuta la dezvoltarea armonioasa a fructelor, in cazul in care pomii au astfel de carente din cauza solului alcalin. Este recomandat ca, in zona radacinii, sa se aplice substante nutritive, precum azotul, calciul si fosforul.

Avand in vedere toate aceste informatii extrem de utile, nu-ti ramane decat sa pui in practica ceea ce ai invatat. Ai grija de sanatatea copacilor tai, mai ales daca iti doresti sa obtii o recolta bogata. Acorda o atentie sporita substantelor folosite, pentru a preveni aparitia unor situatii ce prezinta un risc ridicat de distrugere a plantatiei.

 4. Stropirea pomilor – Mituri despre procesul de intretinere a copacilor

Ca in orice alt domeniu, exista cateva informatii eronate, care circula printre oameni. Acestea sunt mituri si trebuie dezbatute pentru ca fiecare agricultor in parte sa stie ce are de facut si cum sa isi intretina corespunzator pomii fructiferi.

Printre cele mai intalnite astfel de mituri cu privire la intretinerea copacilor se numara:

  • Daca tunzi pomii fructiferi, sunt sanse mari ca acestia sa fie invadati de insecte in interior.

Total gresit! Tunderea copacilor trebuie realizata o data pe an, pentru ca acestia sa se dezvolte armonios. Este normal ca in momentul in care ai o gradina sau o livada frumoasa, sa nu te incumeti sa tunzi pomii, insa aceasta procedura face parte din procesul lor de intretinere.

Prin urmare, daca se rupe o creanga sau esti nevoit sa o tai, nu trebuie sa-ti faci griji cu pirivire la insectele care isi vor face aparitia ulterior. Copacii nu se vindeca repede, insa acestia sigileaza crapaturile si dezvolta un lemn nou si sanatos.

  • Stropirea trebuie facuta in anumite zile ale lunii, altfel este ineficienta.

Fals! Stropirea pomilor trebuie realizata in anumite luni ale anului, nu in zile specifice. Tot ceea ce conteaza este ca temperatura sa fie destul de ridicata, nu aproape de pragul inghetului, sa nu bata vantul si sa nu ploua. 

Recolta pomi fructiferi
  • Pomii fructiferi pot fi stropiti si cu un jet cu apa pentru indepartarea insectelor.

Nu, pomii fructiferi trebuie udati doar pentru a creste si pentru a face o recolta bogata, insa, pentru indepartarea daunatorilor, trebuie folosite substante toxice, menite sa ucida insectele ce pot afecta sanatatea copacilor. Astfel, este recomandat sa folosesti doar insecticide si fungicide pentru intretinerea livezii.

In cele din urma, nu este foarte usor sa ai grija de o livada sau de o gradina cu foarte multe soiuri de pomi fructiferi. Fiecare copac in parte are nevoile sale si poate prezenta anumite probleme, fapt pentru care, in momentul in care te hotarasti sa ii plantezi, este necesar sa te inarmezi cu foarte multa rabdare si sa fii sigur ca ai timp la dispozitie pentru a te ocupa de ingrijirea lor. In plus, trebuie sa fii pregatit pentru anumite cheltuieli specifice fiecarui sezon in parte, dar care pot fi amortizate in momentul recoltei.

In cazul in care nu te pricepi foarte bine la procesul de toaletare sau fertilizare, este recomandat sa intrebi un specialist, astfel incat sa iei cele mai bune decizii si sa eviti comiterea unei greseli care ar putea afecta bunastarea copacilor. Cere sfatul gradinarilor experimentati si vei vedea ca toata munca depusa iti va aduce doar rezultate bune.

Sursa foto: Unsplash.com

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *