![Slefuirea peretilor. Cum se realizeaza si care sunt echipamentele de care ai nevoie](https://blog.atomico.ro/wp-content/uploads/2022/11/Slefuirea-peretilor.-Cum-se-realizeaza-si-care-sunt-echipamentele-de-care-ai-nevoie-1024x683.jpg)
Proiectele de amenajare si cele de renovare implica o multime de procese, impartite in mai multe etape. Un proces foarte important este reprezentat de amenajarea peretilor interiori, iar printre etapele esentiale ale acestui proces este slefuirea peretilor. Slefuirea sau neterizea peretilor este menita sa uniformizeze suprafata acestora si sa inlature orice fel de deformare sau defect. Doar in urma unei uniformizari bine executate va rezulta un perete plat, care sa poata fi ulterior finisat prin vopsire si sa arate impecabil.
Daca ne referim strict la pasii necesari a fi urmati in proiectul de amenajare a peretilor tencuiti, slefuirea poate fi considerata a fi ultimul pas. Fireste, se recurge ulterior si la vopsire, insa slefuirea peretilor din calciu, zidarie sau gips-carton reprezinta o operatiune extrem de importanta. Ea trebuie sa fie executata cu finete si cu atentie deosebita, pentru ca nicio imperfectiune a stratului de tencuiala sa nu fie ignorata si sa poata fi remediata cu succes.
Pana nu de mult, meseriasii executau slefuirea gletului in mod manual, cu instrumente considerate acum rudimentare. Aceste instrumente implicau efort fizic deosebit, o investitie semnificativa de timp, precum si crearea unei cantitati foarte mari de praf care nu era colectat. Din fericire, au aparut echipamente electrice specializate care ajuta meseriasii sa scape mult mai usor si rapid de slefuirea peretilor de glet. Iata ce trebuie sa stii despre acest proces si despre echipamentele care pot fi folosite.
1. Slefuirea peretilor. Cum se slefuiesc peretii manual si mecanic
Cuprins:
![Slefuirea peretilor
Cum se slefuiesc pereetii manual si mecanic](https://blog.atomico.ro/wp-content/uploads/2022/11/1.-Slefuirea-peretilor.-Cum-se-slefuiesc-pereetii-manual-si-mecanic-1024x683.jpg)
Pentru oricine doreste sa isi amenajeze o casa sau o incapere in care peretii sa arate foarte bine, slefuirea tencuielii este un proces esential al procesului. Aceasta etapa a procesului de amenejare este precedata de gletuirea peretilor si succedata de vopsirea acestora. De ce conteaza atat de mult modul in care sunt slefuiti peretii? Deoarece prin acest tratament aplicat suprafetelor acoperite cu glet, se garanteaza obtinerea unor zone fine, pe care vopseaua va adera bine si va crea un strat fara denivelari sau defecte.
Totodata, in timp, in cazul in care peretii nu sunt bine slefuiti, vopseaua risca sa inceapa sa cada. Este esential ca lavabila sa se aplica pe suprafete fine, iar cu ajutorul meseriasilor specializati in slefuire si a tehnicilor specifice pe care acestia le utilizeaza, peretii vor fi imediat fini si gata sa fie vopsiti. Pentru ca lucrurile sa mearga bine, exista doua alternative de lucru: slefuirea manuala si slefuirea mecanica. Ambele vin cu avantaje si cu dezavantaje, insa doar una este extrem de rapida si eficienta.
1.1. Slefuirea manuala a peretilor
Slefuirea manuala reprezinta o metoda pe care specialistii o lucrarile de amenajare o recomanda si o utilizeaza doar pe suprafete restranse. Avantajul major al unei astfel de metode este reprezentat de faptul ca poate fi pusa in practica fara a fi necesara investitia in echipamente complexe si moderne. Se utilizeaza scule pe care orice meserias le are in trusa lui, asa cum este smirghelul. Este important ca persoana care se ocupa de acest proces de finisare a unui perete sa stie cu ce smirghel se slefuieste gletul, precum si ce tipuri sunt necesare pentru alte variante de material.
![Slefuirea peretilor
Slefuirea manuala a peretilor](https://blog.atomico.ro/wp-content/uploads/2022/11/1.1.-Slefuirea-peretilor.-Slefuirea-manuala-a-peretilor-1024x683.jpg)
Pentru ca slefuirea manuala sa aiba succes si sa contribuie la obtinerea unor pereti fini, gaat sa fie vopsiti, este important si modul in care se face gletuirea. Trebuie ca gletul sa fie aplicat cu o precizie cat mai mare, iar dupa uscarea completa sa se intervina si cu retusurile necesare. Atentie! Este esential sa se permita gletului sa se usuce, iar mesterii recomanda in general sa se acorde o perioada de 24 de ore per milimetru de glet aplicat pe pereti.
Pentru slefuirea manuala, sunt necesare scule pentru constructii specifice. Asa cum ai aflat anterior, poate fi utilizat smirghelul. Alternativ, mesterii pot sa utilizeze si panze pentru slefuit, acestea avand avantajul unei utilizari ceva mai facile. Trebuie ca sculele folosite pentru slefuire sa aiba o granulatie mare, initial, deoarece se vor aplica pe suprafetele care prezinta denivelari sau defecte usor de observat. Dupa ce mesterul a reusit sa scape de acestea, trebuie sa treaba la o etapa care presupune o minutiozitate mai mare.
Aceasta vizeaza detaliile si, pentru a le corecta in mod eficient, mesterul va utiliza smirghel de 120 sau smirghel de 160. Peretele va fi frecat cu atentie pana cand se obtine o suprafata impecabila, fara nici cea mai mica urma de imperfectiune. Pentru a analiza precizia lucrarii, se utilizeaza lumina puternica. La finalul lucrarii, este esential sa se aspire foarte bine zona, pentru a fi inlaturate particulele de praf.
Asadar, slefuirea executata in mod manual are avantaje si dezavantaje, dupa cum urmeaza:
- nu necesita echipamente complexe
- lasa experienta mesterului sa faca diferenta
- dureaza mult
- implica efort fizic deosebit
- implica actiuni suplimentare de curatare a suprafetelor
- poate pune in pericol sanatatea executantilor
- necesita atentie si concentrare pe o perioada indelungata
1.2. Slefuirea mecanica a peretilor
O alternativa mult mai practica si mai rapida este reprezentata de slefuirea peretilor dupa gletuire cu ajutorul masinilor de slefuit. O masina de slefuit buna ii ajuta pe mesteri sa acopere in timp rapid suprafete foarte extinse si sa obtina rezultate cu precizie deosebita, intr-un timp mai scurt. Ceea ce trebuie subliniat si retinut este faptul ca pasii procesului de slefuire cu ajutorul unei masini speciale sunt aceiasi ca in cazul slefuirii manuale.
Este necesar sa se astepte uscarea completa a stratului de glet, dupa care se poate trece la tratarea cu atentie a suprafetelor pe care defectele sunt vizibile. Odata ce sunt corectate si acestea, se trece la slefuirea in detaliu. Diferenta majora dintre slefuirea manuala, cu ajutorul smirghelului, si cea efectuata cu ajutorul unei scule electrice consta in precizia executiei. O masina de slefuit permite slefuirea peretilor de calciu intr-un timp mult mai scurt si la o calitate mult mai ridicata. De asemenea, mesterii prefera masinile pentru ca:
- nu exista riscul sa apara fisuri si crapaturi pe suprafata peretilor;
- praful este asiprat in mod automat de catre masina, fiind protejata sanatatea mesterilor;
- totul se desfasoara mult mai rapid;
- nu exista riscul de a ramane pe perete particule de praf care sa denatureze rezultatele procesului de vopsire.
![Slefuirea peretilor
Slefuirea mecanica a peretilor](https://blog.atomico.ro/wp-content/uploads/2022/11/1.2.-Slefuirea-peretilor.-Slefuirea-mecanica-a-peretilor-1024x683.jpg)
2. Slefuirea peretilor din calciu, gilet sau gips-carton. Tipuri de slefuitoare
Masina de slefuit este una dintre cele mai inovatoare si utile scule care au fost dezvoltate in vederea sprijinirii activitatii mesterilor din constructii. Echipamentul este unul util atat pentru meseriasii care isi pot face treaba cu usurinta mai mare, intr-un timp mai scurt si in conditii mai bune de siguranta, cat si pentru beneficiarii lucrarilor. Cine nu isi doreste ca proiectul sau de amenajare sa fie finalizat mai rapid si cu rezultate mai bune? Pentru ca acest lucrusa fie posibil, este necesar ca mesterul sa stie cum se slefuieste gletul cu o masina profesionala, dar si ce model sa aleaga pentru fiecare lucrare.
Vestea buna pentru meseriasi este ca la Atomico.ro pot gasi o multime de scule de cea mai buna calitate, din categoria masinilor de slefuit. Produse de brand-uri renumite, acestea au preturi accesibile si garanteaza eficienta si siguranta in cadrul oricarui proiect. In vederea efectuarii unei alegeri corecte, este necesar ca mesterii sa cunoasca tipologia modelelor existente pe piata. Iata care sunt variantele care pot fi utilizate:
- Masina de slefuit cu banda – aceasta este o varianta dotata cu role de hartie abraziva pentru slefuit si care poate fi utilizata intr-o gama foarte variata de proiecte. Este foarte rapida si poate sa prelucreze cu rapiditate suprafetele acoperite cu ipsos sau tencuiala. Dispune de o banda plata de sustinere pentru hartia abraziva. Este ideala pentru slefuirile foarte fine si se recomanda a fi utilizata de catre mesterii experimentati;
![Hartie abraziva TOTAL pentru masina de slefuit
TAC749241-1](https://blog.atomico.ro/wp-content/uploads/2022/11/2.-Slefuirea-peretilor.-Slefuire-pereti-din-calciu-gilet-sau-gips-carton.-Tipuri-de-slefuitoare-3-1024x683.jpg)
- Masina de slefuit orbitala sau rotativa – aceasta se utilizeaza si pe suprafetele curbate. Are in componenta mai multe discuri mobile, care executa miscari in regim orbital. De pilda, o masina Wolfson Super Power se poate utiliza pentru slefuirea peretilor din calciu, gips-carton, tencuiala si multe alte materiale;
![Masina de slefuit rotativa Wolfson - 350W
WFS064](https://blog.atomico.ro/wp-content/uploads/2022/11/2.-Slefuirea-peretilor.-Slefuire-pereti-din-calciu-gilet-sau-gips-carton.-Tipuri-de-slefuitoare-1024x683.jpg)
- Masina de slefuit cu vibratii – este o varianta care garanteaza o precizie deosebita si se foloseste in lucrarile care necesita minutiozitate sporita;
- Masina de slefuit alternativa – este tot un tip de masina cu benzi, insa benzile acesteia sunt mai fine decatcele ale primului tip prezentat. Se utilizeaza la lustruirea suprafetelor intr-un mod foarte accentuat, finisajul obtinut fiind unul lucios;
- Masina de slefuit multifunctionala – este cea mai complexa varianta, imbinand caracteristici specifice tuturor celorlalte modele, plus altele suplimentare, precum capacitatea de polizare a suprafetelor. Slefuitorul Blade pentru pereti si tavane, de exemplu, are in componenta si aspirator cu sac.
![Slefuitor BLADE pentru pereti si tavane 750W cu aspirator si sac, 6 discuri incluse
FG-S255L-2](https://blog.atomico.ro/wp-content/uploads/2022/11/2.-Slefuirea-peretilor.-Slefuire-pereti-din-calciu-gilet-sau-gips-carton.-Tipuri-de-slefuitoare-2-1024x683.jpg)
Indiferent de tipul de masina de slefuit pe care doresti sa il utilizezi, fie ca o faci in regim hobby, semi-profesional sau profesional, trebuie sa stii ca din componenta echipamentelor de calitate, din aceasta categorie, fac parte urmatoarele elemente:
- Capul pentru slefuire
- Manerul ergonomic
- Comutatorul start / stop
- Regulatorul pentru viteza
- Discul de slefuire
- LED iluminator, pentru analiza post-slefuire
- Coloana extensibila (in unele cazuri)
- Sac pentru colectarea prafului
- Furtun pentru colectarea prafului
- Accesorii pentru slefuirea colturilor peretilor
- Alte accesorii.
3. Slefuirea colturilor pereti si alte suprafete. Sfaturi si scule suplimentare
Chiar daca se opteaza pentru metoda mecanica de slefuire, este important ca persoana care se ocupa de o astfel de lucrare sa aiba in “arsenalul” sau si alte scule, care i-ar putea fi necesare in anumite situatii. Desi sunt foarte eficiente, slefuitoarele mecanice pot fi uneori incapabile sa ajunga in anumite puncte. De aceea, se recomanda sa existe la indemana si cateva accesorii precum:
- panza de smirghel – pentru zonele care nu pot fi accesate cu masina, smirghelul este solutia optima prin care se poate lucra manual;
- burete pentru slefuit – si acest accesoriu poate fi utilizat pentru slefuire, fiind deosebit de eficient in tratarea zonelor cu unghiuri inchise, asa cum sunt colturile. Se utilizeaza buretele cu marginea tesita si pentru alinerea colturilor exterioare si a colturilor interioare;
- o lanterna – in cazul in care masina de slefuit nu dispune de un iluminator LED suficient de puternic, o lanterna de calitate va permite analizarea in detaliu a suprafetelor slefuite, pentru a fi identificata orice problema ramasa netratata;
- scara – procesul de slefuire poate pune meseriasul in situatia de a trebui sa acceseze zone care nu sunt tocmai la indemana, asa cum este tavanul. Se recomanda utilizarea de scari speciale, cu inaltime ajustabile, pentru ca accesul pe aceste suprafete sa fie posibil.
Sfaturi pentru o slefuire corecta
Fiecare meserias care se apuca de slefuirea peretilor trebuie sa tina cont de cateva repere foarte importante, in asa fel incat rezultatele sa fie satisfactoare. De asemenea, aceste repere contribuie si la generarea unor conditii sigure de lucru pentru toate persoanele implicate in proces. Iata care sunt cele mai importante lucruri de care sa tii cont, pe langa alegerea unor unelte de calitate car sa te ajute sa iti faci treaba:
![Slefuirea peretilor.
Sfaturi pentru o slefuire corecta](https://blog.atomico.ro/wp-content/uploads/2022/11/3.1.-Slefuirea-peretilor.-Sfaturi-pentru-o-slefuire-corecta-1024x683.jpg)
- Analizeaza peretii gletuiti, inainte de a te apuca de slefuire. Foloseste lanterna sau lampa LED a masinii de slefuit, pentru a identifica zonele care necesita o atentie sporita. Este important ca acestea sa fie identificate si prioritizate.
- Nu folosi un smirghel de granulatie prea mare. Daca observi ca provoaca zgarieturi pe suprafata peretelui, inlocuieste imediat bucata de smirghel cu una de granulatie mai mica;
- Foloseste buretii de slefuit, deoarece acestia te vor ajuta sa patrunzi si in zone greu accesibile pentru panza de smirghel sau pentru masina;
- Daca esti incepator, este o idee foarte buna sa exersezi slefuirea cu smirghel pe suprafete de test, deoarece te va ajuta sa intelegi mai bine efectele miscarilor si vei putea sa controlezi si masina de slefuit intr-o maniera mai eficienta;
- Apeleaza la miscari circulare. Atat cu masina, cat si cu instrumentele manuale, este important sa apelezi la astfel de miscari, deoarece ele cresc sansele de a obtine rezultate bine din prima;
- Nu ignora tavanul. Este foarte important ca tavanul sa fie extrem de fin, deoarece lumina este mereu mai puternica pe acest perete, iar imperfectiunile devin usor de observat. Pentru tavan, este importanta utilizarea unei scari care sa garanteze stabilitatea;
- Apeleaza la echipamente de protectie. Castile, ochelarii de protectie si masca sunt esentiale. Zonele sensibile trebuie protejate de contactul cu potentialele bucati de material care ar putea sa cada in timpul slefuirii, dar si de contactul cu praful rezultat.
Sursa foto: Pixabay.com, Pexels.com, Unsplash.com, Atomico.ro.
De ce au ramas pete pe pereti dupa ultima șlefuire