Plantarea rosiilor in solar reprezinta o optiune buna pentru gospodarii care isi doresc sa prelungeasca sezonul de crestere a rosiilor si sa aiba un control mult mai bun asupra conditiilor de mediu. Recolta de rosii este mult mai consistenta pentru ca solarul ofera o protectie mai buna a plantelor impotriva vremii nefavorabile si a daunatorilor care ar putea creste riscul de deteriorare a rosiilor. Daca te-ai hotarat sa plantezi pentru prima data rasaduri de rosii in solar, informatiile de mai jos iti vor fi de mare ajutor.
1. Plantarea rosiilor in solar – ce avantaje are aceasta metoda?
Cuprins:
Plantatul rosiilor in solar necesita o planificare riguroasa si o atentie deosebita la conditiile de crestere, insa are si multiple avantaje fata de recoltele traditionale. In primul rand, intr-un solar poti controla mult mai bine factori precum temperatura, umiditatea si lumina, iar acest lucru ajuta la o crestere mai stabila a plantelor si la recolte mai bogate. Acest control al conditiilor de mediu permite si o cultivare continua a plantelor pe toata durata anului si o prelungire a sezonului de crestere. Asta inseamna ca poti incepe sa cultivi mult mai devreme decat pe camp si sa prelungesti sezonul pana tarziu in toamna. Riscul de deteriorare al plantelor si al fructelor este mult mai scazut in solar pentru ca acesta ofera o protectie ridicata impotriva vantului puternic, a ploilor abundente si a grindinei.
Chiar daca vei cultiva la o scala mica, randamentul pe unitatea de suprafata cultivata va fi mult mai mare, tocmai datorita controlului pe care il ai asupra conditiilor. Daca nu stii prea multe despre lucrarile agricole si acum vrei sa faci primii pasi in agricultura, poate ar util sa incepi cu o sera de dimensiuni mai mici pentru a invata exact cum sa controlezi conditiile de mediu. Pe masura ce devii expert, poti extinde sera si poti investi si in echipamente, cum ar fi motosape si motocultoare, care te vor ajuta sa lucrezi mult mai eficient si mai rapid in solar.
Motocoasa Wolfson Imperio 8001 cu far si accesorii
Schema de plantare a rosiilor in solar – cand sunt gata de plantat rasadurile?
Plantarea tomatelor in solar este o activitate ce necesita multa planificare si totul porneste de la schema de plantare. Aceasta schema de plantare cuprinde informatii utile care te vor ajuta sa gestionezi mult mai bine cultura – trebuie sa stabilesti care va fi distanta intre randuri si intre plante, ce sisteme de sustinere vei folosi, unde vor fi caile de acces (vei avea nevoie de alei pentru intretinerea plantelor), ce sistem de udare vei folosi etc.
Primele pregatiri incep chiar din toamna, atunci cand trebuie sa pregatesti pamantul si sera. Daca vorbim de o sera mobila, se monteaza folia de polietilena si se ancoreaza bine pentru a rezista la vant puternic si alte precipitatii. Pentru cultivarea rosiilor vei avea nevoie de rasad de rosii pentru solar. Semanatul rosiilor pentru solar se face de regula in luna februarie, iar plantarea rasadului de rosii in solar are loc dupa aproximativ 2 luni, cand apar si primele frunze ale plantei. Daca plantezi semintele in ghivece sau cuburi nutritive la inceputul lunii februarie, plantarea rasadurilor de rosii in solar se face dupa data de 25 martie. In cazul unei culturi de toamna, plantarea semintelor se va face in a doua parte a lunii iulie, iar rasadul se poate transfera in solar dupa 35 de zile. Specialistii sustin ca productia de rosii va fi mult mai buna daca pe pamantul pe care urmeaza sa le cultivi a fost anterior o cultura de ceapa, salata, spanac sau lucerna.
2. Plantatul rosiilor in solar si pregatirea pamantului
Pregatirea pamantului este esentiala pentru recolta, iar in acest sens trebuie sa iti pregatesti uneltele si sculele pentru gradina. Pamantul trebuie curatat de resturile de la culturile precedente, dar si de eventuali daunatori. Ararea pamantului si imprastierea unui ingrasamant organic reprezinta alte etape importante in pregatirea solarului pentru cultura de rosii. Montarea foliei de protectie se face de regula cu minimum 7-10 zile inainte de plantare, chiar si 15 zile, daca observi ca vremea este friguroasa. Pentru plantarea rasadurilor de rosii in solar, pamantul trebuie sa aiba o temperatura de aproximativ 10-12 grade Celsius, iar in aer trebuie sa fie minimum 15 grade Celsius si maximum 20-25 grade Celsius (daca se depaseste aceasta temperatura, sera trebuie aerisita).
Lopata cu varf ascutit Gospodarul Profesionist
3. Temperatura optima in solar la rosii – de ce este importanta?
Temperatura optima intr-un solar este cuprinsa intre 15 si 25 grade Celsius. In general, temperatura minima se respecta si se mentine usor, majoritatea agricultorilor intampinand probleme cu temperaturile mari din sera care pot afecta cultura. Sa nu uitam ca dezvoltarea plantelor si calitatea recoltei depinde de conditiile de mediu, implicit de temperatura din solar. Daca observi ca temperatura a depasit pragul maxim, ar fi bine sa iei in considerare aerisirea mai frecventa a spatiului sau instalarea unui sistem de ventilatie care ajuta la evacuarea caldurii in exces. Instalarea plaselor de umbrire sau a foliilor pot proteja plantele de radiatia solara directa si pot contribui la reducerea temperaturii din interiorul serii. Este important sa pastrezi si temperatura solului intr-un interval optim, iar in situatia in care temperatura aerului este ridicata, poti uda solul in jurul plantelor pentru a reduce temperatura de la nivelul radacinilor.
Daca in zona in care planuiesti sa faci un solar stii ca se inregistreaza temperaturi ridicate de obicei, poti selecta soiuri de rosii care sunt mult mai rezistente la caldura. Sa nu uitam insa ca rosiile sunt legume care iubesc soarele si au nevoie de el pentru a creste sanatos si atata timpul cat sunt udate des la radacina, temperaturile mai mari cu 2-3 grade decat intervalul optim nu reprezinta o problema chiar atat de mare. In astfel de conditii este important ca nivelul de umiditate sa fie ridicat, iar acest lucru il poti face printr-o irigare corecta. Daca se inregistreaza temperaturi de peste 30 de grade in solar, iar umiditatea este scazuta, planta transpira si se ofileste.
4. Distanta intre rosii in solar si obtinerea unei recolte de calitate
Pentru o dezvoltare optima a plantelor, se recomanda o distanta de plantare a rosiilor in solar de 30-35 de centimetri intre plante si de aproximativ 60 de centimetri intre randuri. Este important sa respecti aceasta distanta intre rosiile din solar pentru o recolta de calitate. Daca plantezi rosiile mult prea inghesuit, ele nu se vor dezvolta corect si nici nu vor produce atat de multe rosii pentru ca nu vor avea cum sa isi ia nutrientii din sol. Distanta dintre randuri iti va fi utila in momentul in care trebuie sa ingrijesti plantele, de la copilire la aplicarea tratamentelor impotriva daunatorilor. In plus, o distanta adecvata intre plante asigura ca fiecare va primi suficienta lumina si aer – in acest mod fotosinteza este ajutata, iar bolile sunt prevenite. Daca plantele sunt prea apropiate, bolile sau daunatorii se pot raspandi mult mai repede, compromitand intreaga recolta. Nu uita ca aceasta distanta intre plante si intre randuri va trebui stabilita inca din faza de planificare si de realizare a schemei de plantare a rosiilor in solar.
5. Defolierea tomatelor in solarii – cand este necesara?
Defolierea tomatelor in solarii este o practica des intalnita printre agricultori, ea avand multe beneficii. Asta nu inseamna insa ca ea trebuie realizata in cazul tuturor culturilor de rosii de solar dupa plantare. Iata cateva situatii in care defolierea este recomandata sau chiar necesara:
- Ventilarea aerului este impiedicata de frunzele crescute excesiv: in acest caz, este necesara indepartarea partiala a frunzelor pentru imbunatatirea circulatiei aerului si prevenirea umiditatii.
- Risc crescut de boli: frunzele care ating solul sunt mult mai predispuse la infestarea cu agenti patogeni din sol, iar indepartarea lor este esentiala pentru reducerea riscului de boala.
- Fructele au o crestere incetinita: cand frunzele consuma mult prea multe resurse si nutrienti care ar trebui sa ajunga la fructe, indepartarea lor este o operatiune necesara.
- Fructele se coc greu: fructele au nevoie de soare pentru a se coace, iar in cazul in care frunzele blocheaza lumina soarelui si incetinesc procesul de maturizare al fructelor, ele trebuie indepartate.
Defolierea este un proces necesar in anumite situatii, insa nu trebuie sa exagerezi cu indepartarea frunzelor pentru ca ele joaca un rol important in fotosinteza. O defoliere excesiva poate influenta negativ randamentul culturii.
6. Tratarea rosiilor in solar – cum le protejezi impotriva daunatorilor?
Dupa rasadirea rosiilor in solar, inspectiile regulate sunt obligatorii pentru identificarea daunatorilor. Trebuie sa urmaresti foarte atent frunzele, tulpina si fructele pentru a observa din timp orice mica modificare sau semn de infestare. Exista cateva trucuri pe care le poti folosi pentru a preveni aparitia daunatorilor fara sa intervii cu pesticide sau insecticide, iar natura iti vine in ajutor in acest sens. Spre exemplu, menta sau busuiocul pot crea un mediu neprietenos pentru daunatori si pot contribui la mentinerea unui echilibru ecologic in sera, deci le poti planta printre rosii pentru a evita aparitia daunatorilor. Daca te confrunti cu acarieni sau oua de insecte, poti apela la paianjeni rosii care se hranesc cu astfel de daunatori. Mai poti opta pentru stropirea preventiva a plantelor cu ulei de neem, renumit pentru proprietatile sale antibacteriene si antiparazitare – acest ulei functioneaza foarte bine si pentru afide sau acarieni.
Bineinteles, daca daunatorii iti pun serios recolta in pericol, poti apela si la produsele de tratare a rosiilor din comert. Exista multe tipuri de pesticide, fungicide si insecticide care te pot ajuta sa inlaturi daunatorii, insa este important sa le alegi in functie de problema cu care te confrunti, sa respecti instructiunile de utilizare si dozele recomandate. Cu cat actionezi din timp, inca de la primele semne de infestare, cu atat recolta ta va fi mai protejata, iar randamentul mai bun.
In aceasta etapa iti vor fi de mare folos atomizoarele de stropit sau pompele de stropit, mai ales daca ai o cultura care se intinde pe un teren destul de mare. In acest fel te poti asigura ca tratamentele impotriva daunatorilor vor fi distribuite uniform pe suprafata plantelor.
Atomizor Blade GS-14L
7. Udarea rosiilor in solar – cand si cum se uda rosiile?
Udatul corect al rosiilor este important in dezvoltarea lor. Rosiile se uda doar la radacina, niciodata pe frunze sau fruct, nu se uda cu apa foarte rece si nici cu o presiune ridicata. Specialistii sustin ca cel mai bun moment de udare a rosiilor este seara, la apus. Nu se uda rosiile in timpul zilei, mai ales atunci cand sunt temperaturi ridicate, si nici dimineata pentru ca exista riscul ca apa sa se evapore din cauza caldurii si la radacina sa mai ramana o cantitate foarte mica.
Udarea rosiilor se face in mai multi factori, de la tipul de sol la temperatura exterioara si faza de dezvoltare a plantei. Spre exemplu, in timpul verii, plantele au nevoie de apa de 2-3 ori pe saptamana, insa toamna, udatul se poate face doar o data pe saptamana. Dupa ce rasadurile au fost plantate, ele au nevoie de apa de 1-2 ori pe saptamana, pana se acomodeaza in noul mediu. Cand incep fructele sa se formeze, udarea se poate face si o data pe saptamana, urmand ca in faza de maturizare, rosiile sa fie iar udate mai des. Cu timpul, vei ajunge sa cunosti nevoile plantelor tale si sa stii exact de cata apa au nevoie si cand.
Furtun de gradina ½ 15 M
In concluzie, cresterea rosiilor in solar necesita mai multa munca, insa si rezultatele sunt mai bune intr-un mediu controlat. Daca stii cum sa le uzi, cand sa indepartezi frunzele de la baza si cum sa le tratezi impotriva daunatorilor, la finalul sezonului te vei bucura de o recolta bogata de rosii gustoase.
Sursa foto: freepik.com, pexels.com, atomico.ro