Sapa autonivelanta: informatiile pe care trebuie sa le stii. Sapa autonivelanta este din ce in ce mai cautata si pe buna dreptate. Ea este un strat absolut necesar, care trebuie sa fie folosit atunci cand este placata pardoseala cu piatra naturala.

Sapa autonivelanta: informatiile pe care trebuie sa le stii

Scris de
Sapa autonivelanta: informatiile pe care trebuie sa le stii.
Sapa autonivelanta este din ce in ce mai cautata si pe buna dreptate. Ea este un strat absolut necesar, care trebuie sa fie folosit atunci cand este placata pardoseala cu piatra naturala.

Sapa autonivelanta este din ce in ce mai cautata si pe buna dreptate. Ea este un strat absolut necesar, care trebuie sa fie folosit atunci cand este placata pardoseala cu piatra naturala.

Înainte de a afla toate detaliile despre sapa autonivelanta, ar fi indicat sa te documentezi despre sapa in general, pentru a afla informatiile necesare astfel incat sa iei decizia potrivita pentru tine.

1. Ce este sapa si ce rol are?

Sapa reprezinta acel strat care este compus din mortar (ceea ce va fi, de obicei, apa si ciment, nisip, pietris) iar acesta se va turna peste o suprafata din structura unei cladiri (in cele mai multe cazuri beton), avand scopul bine definit de a egaliza sau ridica solul la un anumit nivel.

Sapa poate sa fie, in general, atat flotanta (cand este turnata peste un strat izolant) cat si aderenta (daca ea va fi turnata chiar pe stratul de suport).

Sapele pot sa fie finale sau pot fi utilizate ca suport pentru pardoseala. Peste sapa poate sa fie montata, de exemplu, gresia sau chiar parchetul sau linoleum, in functie de alegerea fiecaruia. Este nevoie sa fie turnata sapa pentru ca betonul din care a fost creata placa de suport nu are o rezistenta suficienta la umiditate si nici nu este util ca bariera termica sau chiar fonica. De obicei, betonul se stabilizeaza dupa o perioada lunga de timp, in general cam intre trei si cinci ani, el suferind modificari importante de structura in aceasta perioada. Se poate dilata (daca este vorba de un mediu umed) sau chiar contracta (daca mediul este uscat).

2. Tipuri de sape

Exista mai multe tipuri de sapa, in functie de modul lor de aderenta si de compozitia lor. Depinde de tipul de constructie. Unele dintre ele sunt recomandate pentru constructiile rezidentiale, altele pentru cele industriale. Asadar, ar trebui sa fie acordata mare atentie acestui aspect si nu doar sculelor si utilajelor pentru constructii atunci cand vine vorba de o constructie noua.

In functie de modul lor de aderenta, exista sape flotante sau sape autoaderente. Cand vine vorba de compozitie, exista sape umede, sape semiumede si sape autonivelante. 

Sapa umeda, cunoscuta si ca “fluida”, este sapa clasica, cea care contine apa, ciment si nisip. Dintre toate, aceasta este optiunea care te va costa cel mai mult si va avea si cea mai lunga perioada de uscare, undeva la o luna. Recent, aceasta sapa nu mai este preferata de majoritatea persoanelor, ea fiind inlocuita cu solutii noi si mai putin costisitoare.

Sapa semiumeda este cea care este folosita, de obicei, in locurile in care exista un grad ridicat de umiditate. Ea este preparata din nisip, sort, ciment si apa. Fata de sapa umeda, in compozitia sapei semiumede se va adauga o cantitate mai mica de apa fata de cat este precizat chiar in reteta de la producator, pentru ca aceasta sapa isi va completa necesarul de apa din exterior.

Sapa semimeda necesita unele echipamente speciale, cum ar fi o betoniera sau un mixer. Ea are, de obicei, o grosime de cinci centimetri.

Uneori, este chiar recomandat sa se inlocuiasca cimentul cu un liant hidraulic care va fi amestecat cu nisip de pana la opt milimetri. Aceste produse vor fi adaugate in compozitia sapei doar urmand instructiunile primite de la producator, pentru a fi sigur ca obtii rezultatele dorite.

Sapa autoaderenta, cea care mai este cunoscuta si ca sapa monolit, poate sa fie caracterizata prin faptul ca ea adera (de aici si numele) direct pe structura, nu mai are nevoie de un strat intermediar. Ea este de obicei utilizata pentru constructiile industriale.

Unul dintre cele mai importante dezavantaje, insa, este faptul ca nu exista o bariera de vapori. Drept urmare, aceasta sapa nu poate sa blocheze infiltratia apei. Totusi, acestea au o rezistenta mecanica deosebita. Mai mult, pentru ca aceasta sapa se poate aplica chiar direct pe structura constructiei, orice crapatura sau fisura care va aparea pe placa de beton va fi transmisa si sapei. Acest lucru va avea loc si in cazul unei contractari sau dilatari a structurii de beton, aceste procese avand o durata de cativa ani. Pentru ca riscul ca aceste fisuri sa apara sa fie cat mai mic, se recomanda sa se lipeasca benzi perimetrale de dilatatie.

Sapele flotante sunt, de obicei, folosite la constructiile rezidentiale si industriale. Acest tip de sapa este folosit, de obicei, pentru a mari confortul. Numele de “flotant” vine de la ideea ca aceasta sapa nu are niciun punct in care sa existe contact cu elementele de structura. Ea se va sprijini pe straturile izolante, iar acestea pot sa fie si ele de mai multe tipuri, in functie de ce rol detin: termice, fonice sau hidroizolante. Sapa flotanta se poate sprijini pe unul sau chiar mai multe astfel de straturi, ele pot sa fie la fel sau diferite, totul depinde de ce nevoi va avea constructorul sau proprietarul. Este foarte important ce fel de sapa vei alege daca esti in pozitia de a lua aceasta decizie. Nu lua decizia inainte sa te informezi temeinic.

Atunci cand vine vorba de sapa flotanta cu incalzire se vorbeste, de obicei, despre sistemele de incalzire care vor fi trase prin pardoseala. Acestea pot sa fie electrice sau pe baza de agent termic. Daca este vorba de un agent termic, atunci conductele vor fi izolate de restul sapei, pentru ca astfel se vor preveni scurgeri de lichid. 

Daca se va incalzi cu conductorii electrici, atunci materialele care vor fi utilizate la turnarea apei trebuie sa indeplineasca si ele cateva conditii, deci cel mai bine ar fi sa respecti cu exactitate indicatiile furnizate de producator si sa verifici fisa tehnica pentru a vedea daca produsul este potrivit pentru folosirea in cadrul sapelor cu incalzire.

De asemenea, trebuie sa retii faptul ca sapa flotanta cu incalzire se va placa cu materiale care nu vor opri transferul termic. Nu este recomandata folosirea lemnului, pentru ca acesta nu este un izolant bun. Este indicata folosirea unor panouri izolante pentru a se opri pierderile de caldura. Este necesara o bariera de vapori pentru a opri infiltrarea umiditatii.

3. Sapa autonivelanta: ce trebuie sa stii

Sapa autonivelanta reprezinta un strat necesar daca vei placa pardoseala cu piatra naturala. Vei avea nevoie de acest tip de sapa mai ales in cazul in care stratul de suport va avea denivelari, chiar daca acestea vor fi de foarte mici dimensiuni si placile de piatra vor fi destul de subtiri, de 1-1,5cm. Chiar daca placile din piatra naturala vor fi rezistente si montate cum trebuie, exista mereu riscul ca acestea sa crape in timp din cauza denivelarii stratului suport.

Sapele autonivelante sunt fabricate de diferite companii, insa, in general, toate aceste produse vor veni sub forma unei pulberi fine de ciment care este, la randul lui, amestecat cu minerale, nisipuri si alti aditivi. Pulberea aceasta, ambalata in saci, se va combina cu apa curata. Dupa ce tot amestecul a fost intins pe suprafata suport, sapa se va intari si se va ajunge astfel, in cele din urma, la un strat nivelat, compact, care nu va avea fisuri si va dispune de aderenta necesara pentru a se placa cu pietre naturale.

În functie de grosimea care va fi adaptata la conditiile in care se va utiliza spatiul placat, pietrele naturale pot sa fie folosite pentru placarea pardoselii. Este vorba de produse din travertin, granit, limestone, ardezie, marmura s.a.m.d. Pe sapa autonivelanta pot fi montate si placile de tip terrazo.

Sapa autonivelanta se poate folosi in spatii acoperite, insa ea va fi eficienta si pentru terasele semiacoperite, parcari etc. Inainte sa se aplice sapa autonivelanta, este nevoie intotdeauna de o amorsare a stratului suport cu utilajele necesare. Amorsele sunt aplicate pentru a creste aderenta sapei autonivelante. In acelasi timp, exista si amorse speciale, in functie de ce caracteristici are stratul suport: gradul de absorbtie, de rezistenta, cu sau fara resturi de adezivi.  Se va folosi trafaletul (sau peria) atunci cand vine vorba de aplicarea grundului. Cel mai bine este sa respecti indicatiile inscrise pe ambalaj.

4. Cum se prepara si cum se toarna sapa autonivelanta

Este indicat sa se respecte instructiunile de pe ambalaj. Se vor turna apa curata in cantitatea exacta care este necesara intr-un vas curat. Peste apa se va varsa pulberea din sac, iar cu un mixer electric vor fi amestecate continuu pana se va ajunge la o pasta omogena. Este foarte important sa folosesti exact cantitatea de apa care a fost indicata: daca vei pune prea multa sau prea putina, risti sa ajungi la fisurarea sapei autonivelante.

Dupa ce s-a obtinut pasta omogena, se va lasa aceasta in vasul in care s-a realizat amestecul timp de 5-10 minute. Apoi, se va reamesteca totul. Combinatia se va turna din galeata pe o suprafata suport intr-un strat care va avea grosimea care a fost indicata pe ambalaj, in general undeva intre doi si zece milimetri. Pentru a se intinde sapa si pentru a se scoate bulele de aer din ea, se va utiliza trafaletul cu tepi sau grebla. Daca este vorba de o suprafata intinsa, sapele autonivelante ar putea sa fie aplicate prin diferite utilaje mecanice.

De ce sa tii cont atunci cand aplici sapa autonivelanta

Este foarte important, in primul rand, ca temperatura de aplicare sa fie undeva intre 5 grade Celsius si 30 de grade Celsius. Pana se va usca sapa autonivelanta, suprafata ei trebuie sa fie neaparat protejata de razele neiertatoare ale soarelui, dar si de ploaie. Dupa ce s-a amestecat pulberea cu apa, se va astepta doua minute.

Va dura de obicei 10 minute punerea in opera. O sapa autonivelanta cu dimensiunile de 2-3 milimetri se va usca in 24 de ore, de obicei. Un strat de 10 milimetri de sapa s-ar putea usca in sapte zile, la o temperatura de 20 de grade si o umiditate de 65 a aerului. Temperatura mai ridicata va micsora intervalul in care va avea loc uscarea. Acest produs este, drept urmare, foarte util pentru ca va contribui la rezolvarea unor probleme importante. O investitie intr-o sapa autonivelanta este una inteligenta.

Drept urmare, inainte de a lua o decizie privind ce sapa doresti sa folosesti, cel mai indicat este sa te documentezi foarte bine pentru a putea sa iei o hotarare cat mai informata, care sa te duca la rezultatul dorit. Nu este deloc un proces usor si cel mai bine ar fi sa apelezi la profesionisti pentru acest procedeu, insa un punct de pornire important il reprezinta informatiile pe care le-ai putut citi mai sus.

Sursa foto: unsplash.com.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *