Garsoniera ta are nevoie de un proces amplu de renovare si nu stii de ce sa te apuci? Ai ajuns unde trebuie pentru ca avem pentru tine cateva sfaturi si informatii utile care te vor ajuta sa organizezi mult mai eficient renovarea si sa iti transformi garsoniera intr-un spatiu care te reprezinta in totalitate. Pregateste-te insa pentru multa mizerie, praf si gramezi de moloz pentru ca o renovare totala ca la carte nu implica doar alegerea unui mobilier si a unor accesorii estetice, ci si multa munca fizica, decopertare si slefuire.
1. Renovarea garsonierei – cum planifici cat mai eficient acest proces?
Cuprins:
Orice proiect de renovare a unei locuinte, indiferent daca vorbim de un apartament cu 3 camere sau o garsoniera, incepe de la nevoile pe care le ai. Iti doresti sa imbunatatesti izolarea spatiului si finisajele interne sau vrei doar sa iti redecorezi casa? Daca garsoniera ta are nevoie de o renovare completa, de la zero, trebuie sa iti stabilesti din start un buget si sa iei in considerare toate cheltuielile care ar putea sa apara, de la decopertarea peretilor la slefuire si finisaje. Daca vrei sa schimbi si pardoseala, ar trebui sa ai in vedere si cheltuieli cu turnarea unei sape. Nu uita sa integrezi in buget si cheltuielile cu sculele pentru constructii sau pentru realizarea finisajelor.
Planificarea unui proces de renovare se face intotdeauna pe etape:
- Demontarea elementelor vechi si pregatirea spatiului pentru renovare – pereti, pardoseala, usi, ferestre etc.
- Imbunatatirea sistemului de izolare sau a sistemului de incalzire (daca este cazul).
- Inlocuirea elementelor deteriorate (daca este cazul) – inlocuirea ferestrelor, usilor, pardoselii.
- Finisarea peretilor si a podelei – aplicarea gletului, tapetare etc.
- Instalarea obiectelor sanitare si electrocasnice.
- Amenajarea interioara.
Daca stii exact ce ai de facut si ce materiale vei folosi, vei reusi sa concepi un buget realist de care sa te tii pe durata lucrarilor de renovare. Cea mai grea etapa este cea de demolare si inlocuire si imbunatatire a elementelor deteriorate. Este etapa cea mai costisitoare si cea care dureaza cel mai mult pentru ca trebuie sa astepti uneori sa se usuce materialele de constructie. In aceasta etapa ar trebui sa te astepti la mult moloz, mai ales daca ai in plan si o recompartimentare a spatiului, demolarea vreunui perete sau construirea altuia nou – in acest caz, va trebui sa te ocupi dinainte si de aspectele legale (de obtinerea unor autorizatii de constructie), dar si de cele ce tin de debarasarea molozului.
2. Renovarile de garsoniere, decopertarea si finisarea peretilor
Primul pas pe care trebuie sa il faci in acest proces de renovare al garsonierei este sa inspectezi peretii – daca identifici probleme structurale, probleme cu izolatia, semne de mucegai sau alte daune ascunse, decopertarea peretilor este obligatorie. Decopertarea este procesul prin care se indeparteaza tapetul, stratul vechi de glet, lavabila, placile ceramice etc., pentru a ajunge la structura peretelui. Decopertarea peretilor este necesara si in situatia in care vrei sa modernizezi instalatiile electrice sau sanitare sau vrei sa adaugi prize sau comutatoare noi.
Dupa evaluarea daunelor si repararea problemelor identificate, se trece la aplicarea gletului pentru acoperirea eventualelor imperfectiuni si la tencuirea peretilor pentru cresterea rezistentei. Ultimul pas este slefuirea peretilor pentru obtinerea unei suprafete uniforme si vopsirea lor in culorile dorite sau lipirea tapetului. Tapetul este o optiune populara pentru finisajele peretilor interiori cu personalitate, care te ajuta sa economisesti timp.
Spaclu pentru razuit Total, 14×100 mm – 310 mm
In aceasta etapa de pregatire si finisare a peretilor vei avea nevoie de gletiere, spacluri, mistrii si alte scule pentru zugravit – aceste instrumente te vor ajuta sa te misti mult mai repede si sa obtii rezultate mai bune. Este cea mai meticuloasa etapa a procesului de renovare, insa daca o faci corect si cu materiale de calitate, nu vei mai avea probleme cu peretii pentru o lunga perioada de timp.
Pentru slefuirea mai rapida a peretilor poti opta pentru o masina de slefuit care te va ajuta sa termini intr-un timp mai scurt, dar te va scuti si de efortul depus. Chiar si pentru un meserias, slefuirea peretilor poate fi o sarcina dificila, care se lasa cu febra musculara de la miscarile repetate de slefuire.
Masina de slefuit Total 20V
Renovarea de la zero a peretilor este recomandata si in situatiile in care izolarea nu a fost facuta corect si locuinta inregistreaza pierderi de caldura. O astfel de investitie in izolarea eficienta a peretilor iti va aduce doar avantaje pe termen lung, atat la nivelul facturilor cu incalzire (care vor fi mult mai mici), cat si la nivel de confort. Vara te vei bucura la interior de racoare, iar iarna de caldura.
3. Renovarea garsonierei – schimbarea pardoselii
Daca te hotarasti sa schimbi si pardoseala, ar trebui sa iei in considerare o perioada mai lunga a renovarii, mai ales daca dupa demontarea pardoselii vechi iti dai seama ca trebuie sa torni si o sapa pentru a nivela suprafata. Vei avea nevoie de nivele magnetice sau cu bula pentru a verifica daca podeaua este sau nu dreapta si daca are nevoie de imbunatatiri, dar si de diverse utilaje de constructii, cum ar fi betoniere sau roaba cu care va trebui sa cari materialul pentru sapa. Sapa este utila in situatia in care vrei sa creezi o bariera eficienta impotriva umiditatii sau in situatia in care vrei sa optezi pentru incalzirea in pardoseala, sapa ingloband sistemul de incalzire.
Rigla din aluminiu cu bula 60 cm
Roaba de constructii Rotakt 100 L
Acum trebuie sa te hotarasti si ce tip de pardoseala vei pune in garsoniera – lemn, gresie, parchet laminat etc. Materialul trebuie ales si in functie de cerintele specifice ale spatiului. Spre exemplu, daca iei in considerare incalzirea prin pardoseala, poti opta pentru gresie in intreaga locuinta. Daca stii cum va fi pardoseala garsonierei tale, poti merge sa cumperi materialele de care ai nevoie, dar si sculele necesare pentru montarea ei. Daca nu te pricepi, sfatul nostru este sa apelezi la un specialist pentru a te asigura ca pardoseala a fost pusa bine, conform instructiunilor producatorului, si nu iti va crea probleme in urmatorii ani.
Chiar daca regula spune ca renovarea sa aiba loc de sus in jos, de la tavan, la podea, daca schimbi si podeaua, ar fi bine sa lasi finisarea peretilor dupa montarea pardoselii. Poti acoperi ulterior pardoseala cu o folie de protectie si poti vopsi peretii fara sa deteriorezi sau sa murdaresti parchetul sau gresia. Ca sa te bucuri cat mai mult de rezultate, trebuie sa te asiguri ca pardoseala este intretinuta, curatata si spalata corect, cu produsele potrivite, mai ales daca vorbim de o podea din lemn masiv sau de o gresie intr-o culoare inchisa care retine orice urma de praf sau de murdarie.
4. Renovarea garsonierei si compartimentarea eficienta a spatiului
Prin procesul de renovare al garsonierei poti sa optimizezi spatiul. Spre exemplu, daca renunti la izolarea interioara a peretilor si optezi pentru cea exterioara, vei castiga spatiu, daca renunti la incalzirea clasica, prin calorifere, si optezi pentru un sistem de incalzire in pardoseala, obtii din nou o garsoniera mai mare.
De multe ori insa, cand vorbim de renovari de garsoniere de dimensiuni mici, provocarea cea mai mare nu o reprezinta finisajele, ci mai degraba compartimentarea spatiului. Cum integrezi mai multe zone functionale intr-un singur spatiu, fara sa il aglomerezi?
Exista multe trucuri pe care designerii de interior le folosesc in renovarea si amenajarea unei garsoniere. Daca bucataria este separata de camera, poti alege sa transformi acest spatiu intr-un living pe timp de zi si dormitor pe timp de noapte. Poti folosi despartitoare de camera pentru a-ti amenaja un mic colt de lucru, cu un birou si o biblioteca, iar in cealalta parte a camerei poti opta pentru o canapea confortabila si extensibila care iti va oferi un somn odihnitor noaptea. Nu iti recomandam sa incepi sa construiesti pereti in garsoniera pentru delimitarea spatiului pentru ca exista sanse mari sa obtii zone mici, inghesuite, care nu te vor face sa te simti confortabil si nici nu vor fi practice. Construirea peretilor este indicata doar in cazul unei garsoniere de mari dimensiuni sau atunci cand nu exista o delimitare practica a spatiului – spre exemplu, poti construi un perete pentru a separa bucataria de camera propriu-zisa, daca spatiul iti permite.
Compartimentarea eficienta a spatiului te ajuta si sa obtii iluzia unei incaperi mult mai mari, chiar daca acest lucru este valabil doar in plan vizual. Finisajele in culori deschise, ferestrele mari care lasa lumina naturala sa intre, obiectele de mobilier minimaliste, oglinzile – toate acestea sunt trucuri pe care le poti folosi in cazul unei garsoniere mici pentru a da impresia unui spatiu mare, aerisit.
Tot intr-o garsoniera sunt potrivite obiectele de mobilier multifunctionale, cum ar fi mese extensibile, scaune pliante, fotolii sau canapele care au si spatii de depozitare. Incearca sa plasezi cat mai multe compartimente in care poti depozita lucrurile intr-un mod care sa iasa cat mai putin in evidenta. Poti folosi spatiul vertical pentru a maximiza capacitatea de depozitare. Secretul unei garsoniere functionale, dar si estetice, este de fapt ordinea. Alege doar acele piese de mobilier care sunt de stricta necesitate si lasa-ti amprenta asupra spatiului prin elemente de decor sau accesorii. Pastreaza curatenia si vei obtine o garsoniera apreciata de toti cei care iti vor trece pragul.
5. Renovarea garsonierei – idei de amenajare interioara
Daca ai terminat cu renovarea peretilor si a pardoselii, cu siguranta acum esti in cautare de idei de renovare a unui apartament cu 1 camera sau a unei garsoniere, in ceea ce priveste decorul. Amenajarea unei garsoniere implica multa creativitate si atentie la detalii pentru a obtine un spatiu confortabil si functional. Exista mai multe stiluri de amenajare interioara care se potrivesc unei garsoniere si este important sa te hotarasti la un stil dinainte de a incepe procesul de renovare pentru ca unele finisaje depind de caracteristicile acestui stil. Spre exemplu, daca iti doresti o garsoniera in stil scandinav, finisajele in culori deschise, contrastele alb-negru si materialele naturale, cum ar fi lemnul, sunt obligatorii. Tot in aceasta zona minimalista se invarte si stilul industrial, la fel de indicat in cazul garsonierelor. In acest caz, poti opta pentru finisaje in nuante de gri sau poti chiar sa lasi peretii in stadiul de tencuiala, aceasta fiind o tendinta destul de populara si apreciata.
Un alt stil de amenajare interioara potrivit pentru o garsoniera este cel boho-chic, care combina diferite tipuri de textile, culori si modele pentru a obtine o locuinta cu o atmosfera confortabila, romantica, primitoare. Plantele de interior, obiectele artizanale, textilele fluide isi gasesc de multe ori locul in astfel de garsoniere boeme. Intr-o garsoniera amenajata intr-un stil boem poti integra si culori constante sau tehnologia moderna pentru a o duce intr-o zona moderna.
Bineinteles, daca nu te poti decide la un stil de amenajare, poti oricand sa mixezi piese de mobilier si de decor din diverse epoci sau stiluri, sa alternezi culori si textile pentru a obtine un spatiu eclectic. Stilul eclectic este recomandat in special persoanelor care au o personalitate puternica si vor sa isi lase amprenta pe amenajarea interioara a locuintei. Daca esti fan al unui astfel de stil de design interior, ar fi bine sa ai grija sa nu supraaglomerezi garsoniera si sa obtii un spatiu care te sufoca vizual. Nimeni nu isi doreste sa traiasca intr-o locuinta in care domneste haosul.
Pentru aceasta etapa de amenajare interioara, o bormasina va fi utila si chiar necesara pentru prinderea in perete a obiectelor de mobilier sau a elementelor de decor.
Trusa de scule Total – 101 piese cu masina de gaurit
In concluzie, renovarea garsonierei poate fi uneori mai dificila decat renovarea unui apartament pentru ca esti conditionat de spatiul limitat. Dar daca stii cum sa optimizezi cat mai bine fiecare zona si sa alegi niste finisaje de calitate, rezultatul final va fi unul pe masura asteptarilor. Organizeaza-te cat mai bine, planifica fiecare activitate, schiteaza un buget si cumpara toate materialele si uneltele necesare din timp si s-ar putea sa termini renovarea chiar mai repede decat ti-ai propus. Noi iti stam la dispozitie cu sculele si uneltele necesare pentru o renovare completa a garsonierei tale!
Sursa foto: freepik.com, pexels.com, atomico.ro