Casa batraneasca de la tara este o cladire plina de amintiri si de lucruri care vin parca dintr-o alta epoca. Multi romani dornici de a reinvia casele bunicilor s-au gandit la renovarea lor, in asa fel incat sa poata fi folosite ca locuinte permanente sau doar de vacanta. Proiectul acesta, insa, este unul destul de dificil, deoarece pot aparea o multime de piedici in cale. In general, locuintele taranesti sunt realizate din paianta sau dintr-o caramida foarte subtire, asa ca se impune de la sine inteles sa fie stabilite in detaliu toate lucrarile ce trebuie facute.
Exista trei tipuri de interventii la o casa de la tara: conservarea, consolidarea, renovarea. Aceste operatiuni trebuie sa se efectueze in aceasta ordine logica, ceea ce inseamna oprirea degradarii casei, consolidarea fundatiei si a peretilor de zidarie, refacerea totala sau partiala a acoperisului si doar dupa ce aceste procedee sunt finalizate se poate trece la renovarea cladirii.
Articolul urmator vine in sprijinul tuturor celor care vor sa renoveze o casa batraneasca, oferind informatii utile despre planificarea renovarii, gestionarea bugetului, evaluarea structurala, dar si despre materialele necesare realizarii unui proiect de asemenea anvergura. In randurile de mai sunt prezentate care sunt etapele de urmat, precum si multe alte idei de renovare a casei de la tara sii sfaturi utile, care sa fie de ajutor pentru a duce la bun sfarsit un proiect de suflet.
1. Informatii utile despre renovarea casei vechi de la tara
Cuprins:
Renovarea casei batranesti trebuie sa debuteze cu oprirea degradarii, un lucru nu foarte dificil de facut. Principalul inamic al acestor case taranesti este apa, asa ca se va avea in vedere stoparea infiltrarii acesteia. Nu se vor face lucrari de durata, ci doar cat sa se realizeze oprirea apei de a mai intra in locuinta. Se trece la curatarea vegetatiei de langa zidurile casei, pentru ca ea face ca apa sa stropeasca peretii si sa strice fundatia. Se poate monta o prelata care sa acopere zonele de pereti vizibil deteriorate. Dupa ce acest pas a fost facut se poate trece la renovarea propriu-zisa a casei.
1.1. Importanta renovarii casei batranesti
Renovarea unei case batranesti are o importanta imensa din mai multe puncte de vedere. In primul rand, o casa taraneasca reflecta traditia si cultura poporului roman si renovarea ei reuseste sa mentina viu trecutul ca o marturie pentru generatiile viitoare. In al doilea rand, se conserva patrimoniul cultural si arhitectural si poate duce la aparitia unor oportunitati de dezvoltare economica a satelor.
In al treilea rand, se obtine un aspect estetic plin de farmec, cel al satului de altadata, ceea ce poate duce la promovarea turismului in zona. Nu in ultimul rand, poate fi punctat si faptul ca renovarea caselor taranesti poate sa contribuie la incurajarea tinerilor de a se intoarce in sate si de a trai si munci aici.
1.2. Planificarea renovarii casei vechi si gestionarea bugetului
Inainte de a trece la renovarea casei vechi trebuie sa se faca o planificare adecvata si sa se stabileasca bugetul. Aceste lucruri vor garanta succesul si eficienta procesului de renovare. Bugetul trebuie sa fie unul realist, altfel proiectul ar putea sa nu se finalizeze din lipsa banilor. Trebuie sa se aiba in vedere si obiectivele renovarii. De exemplu, daca se doreste pastrarea autenticitatii casei, daca e nevoie de imbunatatirea energetica sau de marirea spatiului locuibil.
Pentru a alege materialele necesare este indicata si o consultare adecvata cu specialistii, in caz contrar ar putea sa apara costuri suplimentare provenite din erori. In acest sens se va alege o firma de constructie cu ajutorul careia se va duce la bun sfarsit lucrarea. Unele persoane aleg sa o faca in regie proprie, insa daca nu au cunostintele necesare, renovarea s-ar putea sa nu fie realizata corespunzator si sa necesite o noua investitie mai tarziu.
1.3. Evaluarea structurala in vederea renovarii casei de la tara
Evaluarea unei case batranesti trebuie sa aiba in vedere terenul pe care s-a construit, tipul fundatiei, adancimea ei, structura de rezistenta, izolatiile, elementele de tamplarie si cele de acoperis. Se recomanda sa se apeleze la serviciile unui specialist si nu la identificarea problemelor de catre proprietarul care nu detine cunostintele necesare.
Practic, se realizeaza o inspectie temeinica prin verificarea fundatiei, peretilor, grinzilor, planseelor si acoperisului si se identifica zonele vulnerabile, care pot pune in pericol stabilitatea casei. Lucrurile nu se opresc aici, ele continuand cu verificarea instalatiilor (electrice, sanitare, de incalzire) si a starii conductelor.
Rezultatele acestei evaluarii vor fi cele care vor dicta cum se va face planificarea renovarii casei taranesti. Daca se vor identifica anumite probleme, atunci se va impune consultarea specialistilor, care vor aduce solutii pertinente la rezolvarea lor. Pentru a evita surprizele neplacute este indicat sa nu se omita nici macar o zona a casei in evaluarea facuta.
1.4. Materiale necesare pentru renovarea casei batranesti
Pentru renovarea casei batranesti va fi nevoie de o multime de materiale de calitate, de scule sau de diferite alte accesorii utile. Pentru zidarie poate fi nevoie de realizarea unei lucrari de consolidare, asa ca trebuie sa se achizitioneze caramizi, BCA, beton sau alte materiale. De preferat ar fi ca materialele din care este construita casa sa fie utilizate la renovarea ei, dar daca nu este posibil acest lucru din diferite considerente, atunci cea mai buna solutie este sa se ceara parerea constructorului, care va sti exact ce poate folosi pentru a avea succes.
Gaurile si fisurile existente, nivelarea peretilor, repararea podelei, podului sau beciului presupun din start folosirea unor materiale prafoase, cum ar fi cimentul, gletul, ipsosul, mortarul, sapele, adezivii etc. Pentru termoizolatie se vor utiliza, in principiu, vata minerala, polistirenul, pluma, pluta sau foliile termoizolante. La finisarea renovarii sunt esentiale si varul lavabil, vopseaua, gips cartonul, suruburile, diblurile, elementele de fixare diverse.
In constructii si renovari un rol important il au uneltele, deoarece ele sunt de real ajutor in finalizarea proiectului. Astfel, printre sculele si utilajele de constructii necesare se numara ciocanul, tarnacopul, dalta, clestele, fierastraul, gletiera, mistria, spaclu, sculele de zugravit, nivela, betoniera, masina de slefuit, masa de taiat, bormasina, roaba etc.

2. Etape de urmat in renovarea casei batranesti
Pentru persoanele care se intreaba cum se renoveaza o casa veche este util de stiut faptul ca este necesara obtinerea unei autorizatii de constructie, de exemplu daca se modifica structura prin recompartimentare, daca se schimba forma acoperisului sau daca se realizeaza lucrari de consolidare. Dupa obtinerea acestei autorizatii se poate trece efectiv la pasii din procesul de renovare a casei taranesti.
2.1. Proiectarea renovarii casei batranesti
Pentru a realiza proiectarea renovarii casei vor fi utile serviciile unui arhitect, ale unui constructor cu experienta si ale unui designer de interior. Proprietarul trebuie sa hotarasca daca doreste mentinerea stilului traditional, daca opteaza pentru unul modern sau daca vrea sa mareasca spatiul locuit. Se poate gandi chiar sa pastreze unele elemente vechi si sa le integreze in proiect.
2.2. Renovarea fundatiei si a structurii casei batranesti
Baza casei este fundatia, deoarece ea trebuie sa fie stabila si rezistenta pentru ca locuinta sa ramana multa vreme in picioare. In general, casele vechi nu au fundatie, ci doar o centura care le inconjoara. De aceea, se vor avea in vedere cateva lucruri importante:
- existenta crapaturilor, fisurilor, instalarea umiditatii, degradarea materialelor;
- gasirea masurilor necesare pentru rezolvarea acestora;
- adaugarea de grinzi, pilastri, alte elemente de sustinere pentru a putea distribui greutatea;
- inlocuirea sau consolidarea grinzilor si stalpilor afectati;
- impermeabilizarea peretilor;
- realizarea unui sistem de drenaj adecvat.
2.3. Realizarea instalatiilor in renovarea casei de la tara
Etansarea cladirilor vechi este esentiala din punct de vedere energetic. Izolatiile trebuie sa sporeasca confortul termic, fonic, sa asigure cladirea impotriva apei. Materialul de izolare ales trebuie sa faca fata tuturor provocarilor, asa ca se va face o cercetare adecvata a ofertei existente pe piata.
In general, instalatiile electrice ale caselor batranesti sunt unele simple, care nu fac fata sub nicio forma numarului mare de consumatori moderni. Astfel, se va opta pentru o modernizare a acestor instalatii, avand in vedere si modul de implementare. Este obligatoriu sa se apeleze la electricieni cu experienta, calificati, care sa realizeze proiectul adecvat in functie de necesitati. Instalatiile noi vor avea parte de trasee noi cel mai probabil, acestea trebuind sa fie realizate inainte de refacerea finisajelor interioare.
Pentru a obtine confortul termic se poate merge in continuare pe valorificarea sobelor vechi, insa acestea nu sunt la fel de eficiente, precum solutiile moderne (centrale pe lemne, gaz, peleti, electrice etc.). Ferestrele si usile trebuie sa fie etansate perfect, pentru ca zgomotul de afara sa nu patrunda usor la interior, dar si pentru a tine departe temperaturile extreme.
2.4. Restaurarea elementelor arhitecturale pentru renovarea casei de la tara
Pentru a pastra caracterul autentic si frumusetea originala a cladirii, un alt pas in renovarea casei de la tara este restaurarea elementelor arhitecturale. Aceste elemente (usi, ferestre, sobe, pardoseala, elemente decorative) trebuie sa fie refacute intocmai pentru a pastra trecutul intact, asa ca e nevoie de putina cercetare in acest sens. Tehnica traditionala folosita pentru realizarea acestora trebuie aplicata intocmai, asa ca va fi nevoie chiar si de materiale sau de unelte vechi pentru a le readuce la viata.
Din fericire, exista inca unii artizani si mesteri populari care mai cunosc aceste tehnici, in asa fel incat sa se obtina rezultate de calitate inalta. Desigur ca este posibil ca pretul sa fie unul piperat, ceea ce inseamna ca trebuie sa se tina cont de acest aspect inca de la inceputul renovarii, din faza de proiect pentru a nu ajunge la costuri suplimentare care sa depaseasca bugetul initial. Aceste elemente restaurate trebuie sa se incadreze armonios, sa devina puncte de atractie si sa constituie chiar atuuri in plus la vanzarea locuintei.
Important de retinut ca aceasta etapa in renovarea cladirii trebuie sa se faca cu rabdare si migala, cu atentie la cele mai mici detalii, pentru ca operatiunea in sine este una deosebit de complexa. Un mester nepriceput ar putea ruina autenticitatea casei taranesti, ceea ce nu este de dorit.
2.5. Finisajele si designul interior in renovarea casei batranesti
Renovarea la interior se face cu materiale si accesorii de calitate, pastrand stilul autentic sau schimbandu-l cu unul modern, in functie de preferintele proprietarului. O alegere des intalnita este placarea peretilor interiori cu rigips, deoarece acesta este un material foarte avantajos din mai multe motive: nu are miros, este ecologic, permite peretilor sa respire, are proprietati fonice si termice insotit de alte materiale, este simplu de montat, poate fi vopsit repede si usor.
Desigur ca exista si alte metode de renovare, pentru o alegere potrivita putand fi cerut si sfatul expertilor. Pentru inceput are loc procesul de slefuire a peretilor pentru obtinerea unei suprafete plate. Urmeaza finisarea peretilor interiori proaspat construiti, unde se aplica un strat de tencuiala (tinci), cu rol de a acoperi imperfectiunile.
Dupa ce a fost aplicat tinciul, peretele se lasa sa se usuce bine si se aplica gletul. Cei care vor sa faca aceasta operatiune si se intreaba cum se da gletul trebuie sa stie ca acest material trebuie preparat in functie de indicatiile de pe ambalaj si se amesteca pana se obtine o pasta cremoasa, apoi se aplica in doua straturi. Dupa ce gletul s-a uscat, se da cu amorsa. La final se alege una dintre urmatoarele variante: tapet, vopsire, panouri decorative sau tencuiala decorativa.
Renovarea casei batranesti continua cu montarea gresiei, faiantei, parchetului, aceste materiale imbunatatind enorm aspectul interiorului. Persoanele care vor sa faca aceste operatiuni singure, fara specialisti si au o oarecare indemanare pot afla cum se pune parchetul, gresia sau faianta de pe Internet care abunda de tutoriale detaliate in acest sens.
2.6. Finalizarea proiectului de renovare a casei de la tara
Finalizarea proiectului de renovare presupune parcurgerea a doi pasi si se poate face in prezenta unui inspector de constructii. Primul se refera la verificarea calitatii lucrarilor si a detaliilor si al doilea la inspectarea finala si la pregatirea in vederea utilizarii casei batranesti renovate.
- se verifica daca nu exista defecte vizibile;
- se controleaza instalatiile sa nu aiba scurgeri sau probleme de functionare;
- se testeaza consumatorii pentru a functiona corect;
- se verifica zonele de izolare termica si fonica;
- se inspecteaza acoperisul pentru a nu exista posibile infiltrari ale apei;
- se efectueaza corectii si reparatii daca este cazul.
3. Idei si sfaturi utile pentru cei care au in proiect renovarea unei case batranesti
In vederea renovarii adecvate a unei case de la tara trebuie sa se aiba in vedere cateva sfaturi si idei interesante, ce ar putea fi de mare ajutor unor proprietari ce vor sa readuca la viata trecutul:
- casele batranesti din caramida pot fi renovate pastrand la vedere acest material de constructie si pot fi amenajate in stil industrial;
- casa veche din lemn trebuie sa puna accentul pe frumusetea naturala a acestui element, mentinand stilul traditional in decorare;
- casa de la tara construita din chirpici trebuie acoperita cu tencuiala sau mortar, altfel se poate darama usor, nefiind foarte rezistenta;
- pastrarea si restaurarea detaliilor originale vor scoate in evidenta farmecul deosebit al casei batranesti;
- renovarea fatadei si a interiorului nu tine doar de estetica, ci si de obtinerea unei rezistente mai mari la intemperii, asa ca nu trebuie niciodata omisa de noii proprietari ai casei batranesti.
In concluzie, cine se gandeste sa renoveze o casa batraneasca si vrea sa obtina readucerea ei la viata de altadata, bucurandu-se de confortul si avantajele tehnologiei moderne, trebuie sa aiba in vedere bugetul necesar, specialistii de care are nevoie de-a lungul acestei aventuri, precum si materialele ce sunt implicate in proiect.
Surse foto: atomico.ro, unsplash.com
Buna ziua,
Imi puteti recoanda un inspector de constructii pentru Judetul Covasna.
Casa bunicilor mei este in comuna Sita Buzaului.
Multumesc frumos.