Din dorinta de a avea mai mult spatiu utilizat si de a se bucura de relaxare si confort, multi romani vor sa-si renoveze balconul apartamentului cat mai rapid. Aceasta transformare, insa, poate fi de durata, necesitand timp, are nevoie de rabdare si putin talent, dar si de autorizatie de renovare. Pentru a obtine spatiul de vis dorit, proprietarul poate opta chiar si pentru inchiderea balconului, bucurandu-se si pe timp de iarna de folosirea lui.
Planificarea in acest sens trebuie sa fie minutioasa, sa se opteze pentru materiale de constructie potrivite, de calitate si sa se aleaga echipa de muncitori sau de meseriasi care vor reusi cu succes sa faca transformarea dorita. Se poate realiza renovarea si in regie proprie de catre proprietar, daca este priceput in domeniu, doar ca va dura mai mult, fiind vorba despre o singura persoana si, cu siguranta, acesta va intampina diferite probleme pe care va trebui sa le studieze pentru a le rezolva rapid.
In articolul urmator vei descoperi de ce este importanta renovarea balconului in mediul urban, care sunt autorizatiile necesare pentru a trece la punerea in aplicare a dorintelor proprietarului in acest sens, ce mana de lucru si ce echipament sunt necesare si care sunt factorii de tinut cont inainte de a trece la renovarea propriu-zisa. In continuare, vei afla care sunt etapele acestei transformari, precum si cateva idei si sfaturi interesante pentru renovarea unui balcon inchis sau a unuia deschis.
1. Renovarea balconului de la bloc – Informatii generale
Cuprins:
Transformarea balconului de la bloc intr-un spatiu plin de personalitate, confortabil si foarte placut din punct de vedere estetic poate deveni realitate rapid si usor. Indiferent ca este vorba despre crearea unui spatiu de relaxare sau de depozitare, poate de o extindere a bucatariei, informarea adecvata in vederea renovarii este foarte importanta, de acest aspect depinzand in mare masura succesul.
1.1. Importanta renovarii balconului in mediul urban
Renovarea balconului in mediul urban poate oferi acel spatiu suplimentar, de care este nevoie in orice apartament, cunoscandu-se faptul ca suprafata locuita nu este una foarte mare, de regula. Acest spatiu va fi folosit ulterior pentru desfasurarea diferitelor activitati, cum ar fi servirea mesei, cititul, practicarea jocurilor de societate etc. De asemenea, mai poate fi amenajat aici un birou, pentru a duce la bun sfarsit proiectele necesare la serviciu sau o zona de depozitare.
Specialistii considera ca renovarea balconului si transformarea sa intr-un spatiu util va aduce valoare suplimentara locuintei, mai ales atunci cand proprietarul va dori sa o vanda sau sa o inchirieze. Cateodata, cand este vorba despre inchiderea si izolarea balconului, se vor inregistra si economii importante la facturile de utilitati.
Renovarea proaspata a balconului de la bloc da ocazia proprietarului sa isi demonstreze creativitatea si personalitatea, sa arate celorlalti ce gusturi are in domeniul designului de interior, realizand un spatiu care va avea multe beneficii pentru sanatatea sa fizica si mentala. In plus, poate fi mentionat si faptul ca un balcon renovat va oferi un plus estetic zonei urbane, imbunatatind aspectul estetic al cladirii.
1.2. Obtinerea autorizatiilor necesare pentru renovarea balconului de la bloc
Acest aspect trebuie luat in considerare obligatoriu de proprietar inainte de a trece la renovarea balconului, deoarece in multe zone ale tarii sunt specificate anumite reguli de urmat. Pentru inceput, se contacteaza primaria sau cei care se ocupa de eliberarea de autorizatii de constructie. Poate fi consultat chiar si un arhitect care va fi de mare ajutor in acest sens. Inainte de a inainta cererea pentru obtinerea autorizatiei, proprietarul trebuie sa aiba documentele necesare (plan, schita, descrieri ale lucrarilor pe care le-a planificat).
In foarte multe zone este nevoie si de respectarea unor cerinte de zonare sau a unei estetici anume, asa ca proprietarul va trebui sa aleaga, de exemplu, aceleasi culori, materiale sau diferite dimensiuni impuse. Renovarea balconului la bloc nu trebuie sa aduca vreun prejudiciu proprietatii vecinilor, ceea ce inseamna ca va fi nevoie de o atentie sporita in acest sens.
Dupa ce vor fi efectuate toate aceste lucruri, se poate depune cererea de autorizatie de constructie si se vor achita taxele aferente. Autoritatile vor lua in considerare documentele si vor elibera sau nu, in functie de situatie, autorizatia necesara. Daca nu se va primi aceasta, atunci proiectul nu va putea fi pus in practica. Abordarea corecta a situatiei va duce la evitarea problemelor legale.
1.3. Mana de lucru si echipamentul necesar pentru renovarea balconului apartamentului
Renovarea balconului la bloc poate fi facuta de oricine, in general. Totusi, atunci cand este nevoie de schimbari profunde, poate de renovarea instalatiilor electrice, sanitare, termice, de modificari ale peretilor sau de a se opta pentru un anumit stil de amenajare interioara, va fi obligatorie prezenta expertilor in aceste domenii. Asadar, pentru consultanta va fi nevoie de apelarea la specialisti.
Pentru a duce la bun sfarsit un proiect de renovare va fi nevoie de prezenta unor unelte de baza: ciocan, fierastrau, nivela, surubelnite, suruburi, dar si scule de constructie si de amenajare, precum fierastraul circular, fierastraul pendular, bormasina, ciocanul pneumatic, masina de slefuit, aparat de sudura si accesorii, mistrii, gletiere, spacluri, vopsele, pensule, role etc.
Foarte importanta este si achizitia materialelor necesare renovarii. Astfel, se va opta obligatoriu pentru materiale premium, deoarece calitatea conteaza si garanteaza durabilitatea si mentinerea aspectului estetic. Va fi nevoie de izolatie termica si hidroizolatie, de pardoseli de exterior sau de interior, in functie de tipul de balcon, de ferestre, usa, lemn sau metal pentru structura etc. Daca se vor adauga diferite corpuri de iluminat in acest spatiu, atunci se vor mai achizitiona si astfel de produse (aplica de perete sau de tavan, spoturi LED, veioza, luminatoare, lampi exterioare).
2. Renovarea propriu-zisa a balconului de la bloc
Renovarea propriu-zisa poate fi simpla sau complexa, in functie de tipul de lucrare pe care-l vrea finalizat proprietarul. Pentru un proiect de dimensiuni mari, va fi nevoie si de utilaje de constructii speciale sau diferite cunostinte amanuntite despre numeroase operatiuni ce vor fi executate.
Masina de taiat ceramica TOTAL – 800W, 200MM
2.1. Verificarea starii actuale a balconului si planificarea proiectului de renovare
Verificarea starii actuale a balconului si planificarea proiectului de renovare sunt esentiale. Se poate opta pentru o evaluare la nivel vizual sau pentru indepartarea in totalitate a elementelor de finisare pana la zidarie. Se vor cauta semnele de coroziune, putrezire sau alte deteriorari si se vor evalua pardoseala, ferestrele, usile, izolatia termica si hidroizolatia, precum si starea generala a finisajelor pentru peretii interiori sau elementele de siguranta (balustrade, garduri de protectie).
Pentru planificarea proiectului de renovare trebuie sa se ia in considerare tipul de amenajare pe care si-l doreste proprietarul, bugetul aflat la dispozitie, realizarea unor planuri si schite amanuntite ale proiectului, dar si stabilirea calendarului lucrarilor, deoarece timpul aflat la dispozitie nu este intotdeauna de partea mesterilor (sosirea lunilor racoroase din an, diferite termene limita etc.).
2.2. Etapele de renovare a balconului exterior de la bloc
Renovarea propriu-zisa a balconului incepe prin decopertarea pardoselii vechi si prin scoaterea tamplariei, aceste elemente schimband in esenta aspectul final al acestui spatiu. Urmeaza montarea geamurilor noi de termopan pentru balconul inchis si pregatirea peretilor pentru a putea fi finisati adecvat. Pentru realizarea adecvata a slefuirii peretilor interiori se poate alege dintre doua alternative de lucru: slefuirea manuala (pentru suprafete restranse, cum este cea a balconului de dimensiuni mici) si slefuirea mecanica (pentru balcoane mari, acolo unde este nevoie de rezultate precise, intr-un timp scurt).
Dupa slefuire, se trece la curatarea peretelui si indepartarea prafului sau a altor reziduuri, la repararea fisurilor sau gaurilor si la netezirea cu tencuiala. Daca este necesar se va realiza o slefuire suplimentara a peretilor si se curata iarasi. Se aplica apoi grundul si, cu ajutorul sculelor pentru zugravit, se aplica straturile de vopsea sau finisajul final. Dupa ce stratul s-a uscat, se va aplica pardoseala noua, se va chitui si curata spatiul. Din acest moment se poate trece si la amenajarea mult dorita, proprietarul putand sa se inspire din diferite surse sau sa angajeze un designer profesionist.
Trafalet acril Total – 230mm -9” – fibra 18mm
3. Idei si sfaturi de renovare si amenajare a unui balcon inchis sau deschis
Daca inainte balconul era considerat doar un spatiu necesar pentru uscarea rufelor, in prezent rolul sau a crescut considerabil, iar acest lucru se poate observa cu ochiul liber in alegerile de amenajare ale proprietarilor de apartamente. Balcoanele deschise sunt spatii care pot fi utilizate, de regula, doar atunci cand este vreme frumoasa, iar acest lucru a determinat multi romani sa le inchida pentru a putea sa le foloseasca tot timpul anului.
Cateva sfaturi si idei de renovare si amenajare pot fi de mare folos celor care vor sa se bucure din plin de rezultatele obtinute:
- Balconul deschis poate fi amenajat ca o oaza de verdeata dupa renovarea sa. Pentru renovarea se va opta pentru materiale premium, rezistente la diferite conditii meteorologice, zona fiind expusa ploii, zapezii sau altor intemperii. Mobilierul de exterior trebuie sa fie unul confortabil, estetic placut, rezistent. Se pot aduce aici si ghivece cu flori si plante diferite, ce adauga prospetimea de care este nevoie, obtinandu-se un adevarat colt de relaxare pentru cei dornici sa uite de probleme si stres.
- Balconul inchis are nevoie de o pardoseala rezistenta din gresie sau lemn, fara sa aiba caracteristici care sa o faca adecvata intemperiilor, deoarece vremea de afara nu o va afecta. Totusi, va fi nevoie de rezistenta la umiditate si sa izoleze termic. Usile transparente, glisante pot sa fie montate pentru a face trecerea naturala din camera apartamentului catre balcon. Mobilierul poate fi de diferite tipuri: fotolii, masa, scaune, canapea, tabureti sau se poate opta pentru piese ce vor face posibila adaptarea pentru a desfasura diferite activitati.
- Balconul inchis sau deschis poate fi si un spatiu perfect pentru depozitarea diferitelor obiecte necesare. Este important de avut in vedere faptul ca prima varianta de balcon este una care nu va aduce niciun prejudiciu acestor obiecte de-a lungul perioadei de depozitare, pe cand in cazul celei de-a doua lucrurile se schimba. Balconul deschis expune toate lucrurile din interior la actiunea diferitilor factori externi.
- Inchiderea balconului se poate face, de regula, cu termopan (tamplarie PVC) sau cu sticla glisanta. Prima varianta este apreciata pentru ca asigura rezistenta la vant, foc si substante chimice, izoland termic si fonic. Cea de-a doua varianta permite ca in zilele frumoase sa se gliseze foliile de geam pentru ca proprietarul sa se poata bucura de razele soarelui.
- Montarea unor oglinzi poate sa creeze iluzia de spatiu mai mare si reflecta lumina pentru a transforma balconul intr-un spatiu mult mai luminos. Este important de avut in vedere locul in care vor fi amplasate si alte cateva trucuri utile pentru a realiza un loc de relaxare cu totul special. Exista pe Internet o multime de idei de amenajare a balconului cu ajutorul oglinzilor, asa ca nu trebuie decat cercetare in acest sens pentru a alege varianta potrivita.
- Personalizarea balconului dupa renovare poate fi realizata foarte usor, tinandu-se cont de gusturile si preferintele proprietarului sau de utilizarea acestui spatiu. Se pot adauga tablouri cu diferite imagini, covoare moi si frumos colorate, statuete de diferite dimensiuni, corpuri de iluminat moderne, rafturi de depozitare sau pentru crearea unei mici biblioteci etc.
In concluzie, renovarea balconului de la bloc este un proiect ambitios, complex, care trebuie sa fie privit in cele mai mici detalii pentru a se putea obtine rezultate deosebite. Trebuie avute in vedere diferite elemente, precum ajutorul specialistilor, a masinilor, sculelor si uneltelor necesare, a cunostintelor tehnice cu privire la orice operatiune efectuata pentru ca amenajarea finala sa fie una impresionanta.
Surse foto: atomico.ro, ro.pinterest.com, unsplash.com