Renovarea apartamentului devine o activitate absolut necesara la o anumita perioada de timp, mai ales atunci cand totul incepe sa se degradeze si sa nu mai aiba un aspect prea placut, de la finisaje pana la mobilier. Apartamentul este locul in care iti petreci o buna parte din zi alaturi de familia ta atat pentru desfasurarea activitatilor recreationale, educationale, cat si pentru odihna. Procesul de renovare nu numai ca va reda un aspect placut locuintei tale, dar va fi si o oaza de liniste si inspiratie pentru tine si cei dragi. Prin urmare, daca urmatorul tau plan de amploare este sa iti renovezi apartamentul, acest articol este pentru tine.
In continuare vei putea sa descoperi care sunt pasii necesari in renovarea unui apartament, in ce ordine se renoveaza acesta, care sunt greselile frecvente pe care trebuie sa le eviti, ce reguli trebuie sa respecti pentru a obtine rezultate spectaculoase, plus cateva idei de design interior si materiale necesare pentru o renovare reusita a apartamentului tau.
1. Renovarea apartamentului – care sunt pasii necesari in renovarea unui apartament?
Cuprins:
Renovarea apartamentului necesita multa atentie, timp si mai ales respectarea anumitor pasi necesari pentru a realiza cu succes aceasta activitate. Cu un plan bine pus la punct, determinare si rabdare vei putea sa obtii si tu rezultatele mult dorite pentru a te bucura de apartamentul proaspat renovat alaturi de familia ta.
Asigura-te ca respecti urmatorii pasi necesari in renovarea unui apartament, iar acest proces va deveni mai simplu si distractiv decat te asteptai:
- Primul pas consta in planificarea bugetului, acesta fiind un aspect esential pe care nu trebuie sa il omiti. Inainte de a demara procesul de renovare al apartamentului este recomandat sa iti planifici foarte bine bugetul pe care urmeaza sa il aloci in acest sens. In felul acesta, vei putea sa stii cu exactitate in ce suma te poti incadra pentru achizitionarea tuturor materialelor necesare pentru toate etapele de renovare, pentru a nu fi luat prin surprindere de costurile suplimentare.
- Dupa ce ai stabilit bugetul impreuna cu familia ta este important sa faci un plan de renovare. De exemplu, va trebui sa alegi stilul favorit de redecorare, functionalitatea sa, a corpurilor de mobilier si iluminat, materialele si finisajele de care ai nevoie pentru a renova fiecare camera care se afla in apartament, tinand cont de dimensiunile acestora.
- Nu uita sa faci o lista detaliata cu materialele si echipamentele necesare pentru renovare, acest lucru fiind in stransa legatura si cu stabilirea bugetului. Spre exemplu, vei avea nevoie de masini de gaurit si insurubat pentru a da gauri in pereti cu scopul de a decora camerele cu tablourile preferate sau pentru montarea corpurilor de mobilier, de diverse scule pentru zugravit sau masini de gresie si faianta pentru o taiere precisa a acestora si multe altele pe care le vei putea descoperi pe parcurs.
Aparat debitare gresie si faianta Total – 660mm – detalii aici
Set trafalet 3 in 1+ tava Total – acril -230mm-9”- 12mm – detalii aici
Trusa de scule TOTAL – 101 piese cu masina de gaurit – detalii aici
- In cazul in care te-ai gandit la un plan de renovare mai complex, care necesita modificarea anumitor structuri de rezistenta din apartament, este de preferat soliciti aprobari atat din partea primariei orasului in care locuiesti, cat si a asociatiei de proprietari, care administreaza toate apartamentele din bloc. De asemenea, iti recomandam sa ii anunti si pe vecini ca urmeaza sa incepi procesul de renovare al apartamentului, pentru a evita eventualele deranjamente. Va trebui sa te asiguri ca desfasori aceasta activitate in afara orelor de liniste si odihna.
- Inainte de a incepe sa urmezi fiecare etapa de renovare a apartamentului, in functie de ordinea camerelor, nu uita sa te ocupi de eliberarea acestora. Poti sorta obiectele pe care doresti sa le mai pastrezi si sa le folosesti chiar si dupa ce termini renovarea, sa le impachetezi in saci speciali si sa le depozitezi corespunzator. De exemplu, daca nu dispui de un spatiu extern de depozitare, le poti muta in alte camere care inca nu sunt supuse procesului de renovare, urmand sa le muti pe rand, in functie de finalizarea acestora.
- Nu in ultimul rand, dupa fiecare etapa de renovare este recomandat sa te ocupi de curatenie in fiecare camera. In acest fel, vei evita aglomerarea spatiilor cu diverse obiecte care nu mai sunt folositoare, iar activitatea de renovare se va simplifica si ordona.
2. Idei de renovare a apartamentului – stiluri, idei de design interior si materiale necesare pentru o renovare reusita a apartamentului
Daca iti doresti sa te simti extrem de confortabil in propriul apartament va trebui sa optezi pentru un stil de amenajare care sa te reprezinte in totalitate, tinand cont, bineinteles, si de preferintele tuturor membrilor ai familiei tale. Iata cateva idei de design interior si ce materiale iti vor fi necesare pentru o renovare reusita a apartamentului:
- Dupa cum ai putut observa in informatiile anterioare, ai nevoie de pun plan inainte de a incepe procesul de renovare și stabilire a stilului dorit. Va trebui sa alegi stilul favorit atat din punct de vedere estetic, cat si functional. Sunt anumite nuante sau obiecte, precum decoratiunile sau corpurile de iluminat, care nu se potrivesc in anumite incaperi din cauza dimensiunii sau a pozitionarii lor. Conform regulilor de baza de design interior, se recomanda alegerea unor nuante calde sau deschise pentru camerele mici, deoarece creeaza senzatia de spatialitate. Pentru camerele de dimensiuni mai mari, poti alege inclusiv nuante mai vibrante si colorate. De aceea, alegerea finisajelor pentru peretii interiori trebuie sa respecte aceste detalii pentru obtinerea unor rezultate excelente.
- Iti doresti sa amenajezi camerele intr-un stil mai lejer, cu putine obiecte? Inseamna ca stilul minimalist este potrivit pentru tine. Sau preferi un stil mai sobru si structurat, cu nuante mai reci, precum stilul scandinav? Fie ca optezi pentru oricare dintre aceste doua stiluri sau pentru cel modern, care are accente, culori, decoratiuni, corpuri de iluminat si obiecte de mobilier futuriste sau pentru cel rustic cu diverse detalii si articole din lemn, asigura-te ca sunt potrivite pentru fiecare camera atat din punct de vedere estetic, cat si functional.
Asadar, vei avea nevoie de urmatoarele materiale necesare pentru o renovare reusita a apartamentului tau:
- Gletiere potrivite pentru finisajul peretilor din fiecare incapere;
Vezi mai multe detalii aici
- Mistriile sunt utile pentru tencuitul peretilor, respectiv al tavanelor camerelor din apartamentul tau;
- Daca vrei sa dai gauri in pereti care au un nivel de duritate crescut, cu siguranta ca vei avea nevoie de un ciocan rotopercutor performant, deoarece este foarte eficient in acest sens.
Ciocan rotopercutor Wolfson – 1600W, 5.5J, 4000bpm – detalii aici
- Nivelele se recomanda pentru o pozitionare corecta a obiectelor si verificare directa a acestora. Vei avea garantia ca toate obiectele sunt aliniate pe aceeasi inaltime pentru o amenajare perfecta.
- Alte instrumente utile de masurare pentru diverse suprafete si corpuri de mobilier pe care urmeaza sa le amplasezi in camere dupa ce ai terminat renovarea apartamentului sunt ruletele si telemetrele cu un raport calitate-pret avantajos.
Descopera detalii aici
- Spacluri utile pentru netezirea suprafetelor proaspat tencuite, aplicarea uniforma a gletului sau razuirea chiturilor.
- Slefuirea peretilor va fi un proces mai usor de realizat daca ai la indemana toate echipamentele necesare pentru o renovare excelenta a apartamentului.
In continuare vei afla cum sa iti renovezi apartamentul si in ce ordine se face acest lucru, tinand cont de anumite etape esentiale de renovare.
3. Etape de renovare a apartamentului – in ce ordine se renoveaza un apartament?
Pe langa sfaturile de renovare si ideile de design interior pe care tocmai ce le-ai descoperit, acum vei afla in ce ordine si cum se renoveaza un apartament pentru a putea obtine si tu rezultate incredibile. Trebuie sa stii aceste informatii pot varia, in functie de lucrarile si schimbarile pe care vrei sa le faci pentru apartamentul tau. De regula, renovarea consta in reconditionarea sau reimprospatarea camerelor prin intermediul vopsirii peretilor, a tavanelor sau a parchetului. Afla si tu cum se pune parchetul intr-un mod corect, care sunt etapele principale de renovare a apartamentului si in ce ordine trebuie sa le efectuezi:
- Prima etapa de renovare recomandata consta in inlocuirea instalatiilor sanitare si electrice cu unele noi, deoarece acestea sunt predispuse spre a se defecta sau uza;
- Inainte de a incepe procesul de zugravire propriu-zis trebuie sa indepartezi vechea zugraveala, petele de murdarie si mucegai, diversele fisuri sau denivelari existente pe tavanele sau peretii incaperilor din apartament. Pentru aceasta etapa de curatare si reparare vei avea nevoie de un adeziv special;
- In aceasta etapa trebuie sa te ocupi de decopertarea suprafetelor vechi si uzate, cum ar fi pardoseala, care este acoperita cu gresie sau faianta;
- Ca recomandare, in aceasta etapa poti opta pentru izolarea termica a apartamentului tau prin inlocuirea sistemului de incalzire actual cu altul nou, mai eficient si performant;
- Acum poti sa inlocuiesti gresia, faianta si parchetul avand la indemana echipamentele special destinate acestor procese ample de renovare a apartamentului pe care le-ai descoperit mai sus;
- Dupa ce ai finalizat toate aceste procese poti sa incepi sa inlocuiesti si sa montezi usile si ferestrele pe care le-ai ales;
- Nu in ultimul rand, va trebui sa mai aplici inca un strat de amorsa si glet cu ajutorul uneltelor specifice, urmand sa te ocupi si de vopsirea peretilor din camere in culorile favorite.
Asigura-te ca urmezi aceste etape de renovare a apartamentului, in aceasta ordine, pentru a te putea bucura de un aspect reimprospatat si primitor atat pentru tine, cat si pentru cei dragi tie. Dupa ce ai finalizat acest proces de renovare riguros si atent realizat vei putea incepe sa te ocupi si de redecorarea apartamentului, precum alegerea obiectelor de mobilier, corpurilor de iluminat, decoratiunilor si altor detalii de design interior, care sa te reprezinte. Nu uita ca locuinta personala poate sa iti reflecte personalitatea si stilul de viata, de aceea, asigura-te ca alegi cu grija fiecare detaliu.
4. Renovarea apartamentului vechi – ce reguli trebuie sa respecti pentru a obtine rezultate spectaculoase si ce greseli trebuie sa eviti?
Regulile de aur pe care trebuie sa le respecti in renovarea apartamentului sunt, in primul rand, obtinerea aprobarilor precum Certificatul de Urbanism pe care il poti solicita de la primaria orasulului in care locuiesti, efectuarea lucrarilor de renovare in intervalele orare care se afla in afara programului de liniste stabilit pentru a evita sa deranjezi vecinii cu diverse zgomote si anuntarea acestora in prealabil, in legatura cu planul de renovare.
Greselile pe care le poti face atunci doresti sa renovezi apartamentul constau in omiterea achizitionarii produselor si echipamentelor necesare pentru acest proces. Nu uita sa iti faci o lista completa cu acestea si sa consulti catalogul online cu unelte si echipamente din magazinul nostru online, atomico.ro, care potrivite pentru etapele de renovare ale unui apartament si sa le alegi pe cele care iti vor fi de folos.
O alta greseala pe care trebuie sa o eviti este nerespectarea etapelor de renovare in ordinea recomandata. De asemenea, evita sa te bazezi pe un buget fix si incearca sa mai ai o anumita suma de rezerva, deoarece pot sa intervina cheltuieli necesare imprevizibile, care te pot lua prin surprindere. Insa, in acest fel nu vei avea de ce sa iti faci griji ca nu vei putea sa duci la bun sfarsit planul de renovare al apartamentului tau.
In concluzie, renovarea apartamentului poate avea diverse scopuri, cum ar fi imbunatatirea conditiilor pentru tine si familia ta, reimprospatarea si revitalizarea acestuia, posibilitatea de a-l inchiria sau chiar de a-l vinde, in functie de dorintele si intentiile tale. Indiferent de scop, daca vei tine cont de recomandarile, sfaturile si ideile pe care le-ai descoperit pe parcursul articolului vei putea obtine si tu rezultate excelente pe termen lung. Nu uita ca etapele de renovare si ordinea acestora sunt esentiale in tot acest proces, la fel ca evitarea greselilor prezentate.
Surse foto: Freepik.com, Pexels.com, Atomico.ro