Renovare casa de chirpici - sfaturi pentru rezolvarea problemelor si reconditionarea casei

Renovare casa de chirpici – sfaturi pentru rezolvarea problemelor si reconditionarea casei

Scris de
Renovare casa de chirpici - sfaturi pentru rezolvarea problemelor si reconditionarea casei

Pe vremuri, casele erau construite diferit, pentru ca nu existau magazine de bricolaj, iar meseriasi erau putini. Cu toate astea, oamenii se descurcau procurandu-si toate materialele din mediul inconjurator. Asa au aparut casele din chirpici sau paianta care erau realizate dintr-un amestec de lut, paie si balegar de cal. Structura casei era de obicei din lemn si peretii din impletitura de nuiele. Din lut si paie, materiale pe care oamenii le aveau de obicei in propria curte, se realizau forme dreptunghiulare asemanatoare caramizilor. Ulterior dupa ce se uscau erau unite cu acelasi amestec umed pentru a forma peretii. Pentru tencuiala se adauga un material cu o buna aderenta, balega de cal.

Chiar daca in Romania aceste case sunt privite ca fiind batranesti sau numai bune pentru demolat, la nivel international acestea sunt extrem de apreciate. Casele din chirpici sunt ecologice, aduc un beneficiu planetei deoarece nu implica folosirea unor materiale care pot produce reziduuri poluante si nici unelte/utilaje consumatoare de energie sau carburant. Mai mult decat atat, pamantul este un bun termoizolator. Asadar, daca ai o casa de chirpici ramasa de la bunici poate fi o idee buna sa investesti in renovarea ei.

1. Renovare casa din chirpici – rezolvarea problemelor existente

O casa realizata din chirpici are si cateva dezavantaje. Chiar daca costul de construire este foarte mic comparativ cu locuintele moderne, si durata de viata este mai mica. Pentru ca o casa din chirpici sa reziste timp indelungat este necesar ca aceasta sa fie intretinuta si renovata o data la ceva timp. Daca tocmai ce ai intrat in posesia unei case de acest fel va fi necesar mai mult ca sigur sa realizezi cateva reparatii. Acestea sunt un prim pas in procesul de renovare. Cum spuneam mai devreme, casele de chirpici pot avea cateva dezavantaje, precum riscul de a se infiltra apa. Aceasta este o problema frecventa, deoarece materialul principal din care este realizata casa este pamantul. Daca apar fisuri in tencuiala apa se va infiltra in casa. Este important ca acestea sa fie remediate la timp. 

Iata care sunt cele mai comune probleme pe care le poate avea o casa din chirpici si cum le poti remedia:

  • Infiltratii de apa

Cum am spus mai devreme, cea mai comuna problema in cazul caselor de chirpici este faptul ca apa se poate infiltra inauntru. Poate fi vorba despre cateva zone umede sau intreaga casa poate avea peretii umezi. Cauzele aparitiei acestor probleme sunt multiple: lipsa unui drenaj, lipsa fundatiei, grosimea mica a peretilor sau fisurile in tencuiala. 

Daca fundatia lipseste este foarte important sa realizezi o hidroizolare la nivelul soclului. Procedeul de renovare a fundatiei casei de chirpici se numeste subzidire si trebuie executata de specialisti care au utilaje de constructii profesionale, cum ar fi betoniere, finisoare de beton si multe altele, in functie de necesitatile pe care le implica proiectul de reconditionare. Chiar daca casa ta de chirpici are o fundatie solida, lipsa unui drenaj al apei o poate afecta. Poti apela la o firma de constructii pentru realizarea unui sistem de drenaj special sau poti sa iei cateva masuri care vor aduce imbunatatiri.

Betoniera Stager 74540 - 650W, 160L

Betoniera Stager 74540 – 650W, 160L – detalii aici

In primul rand casa ta are nevoie de un sistem pluvial. Acesta este format din jgheaburi si burlane care colecteaza apa de ploaie sau cea provenita de la zapada si o duce departe de casa catre un loc de colectare. Daca casa din chirpici pe care o renovezi are deja un astfel de sistem este important sa il verifici pentru ca acesta sa fie intr-o stare optima. Jgheaburile trebuie curatare de impuritati pentru ca apa sa se scurga bine. Verifica ca acestea sa functioneze cum trebuie si sa impiedice apa sa se scurga pe pereti. Daca observi defecte, cum ar fi fisuri sau zone sparte, poti inlocui burlanele. Apa care se scurge din burlane nu trebuie sa fie absorbita de pamantul de langa casa, ci dusa cat mai departe de aceasta. Temporar, in cazul in care sunt probleme poti sa sapi un sant care sa dreneze apa, poti adauga segmente noi de burlan sau sa pui pietris rotund in locul scurgerii pentru a reduce suvoiul de apa.

Daca casa nu a mai fost locuita de ceva timp, iar curtea de asemenea nu a fost ingrijita, este necesar sa faci putina curatenie. Vegetatia abundenta din jurul casei atrage umiditatea. Aceasa poate sa fie o cauza pentru care elementele ce constituie casa s-au defectat. Vegetatia salbatica poate face ca apa de la ploaie sa stropeasca peretii si poate impiedica apa de pe sol sa fie drenata departe de casa. Asadar, un alt pas pentru rezolvarea infiltratiilor de apa din casa de chirpici este sa cureti curtea de vegetatia inutila.

Peretii casei ar trebui sa aiba minim 50 cm grosime pentru a te proteja de conditiile de mediu neprietenoase. In cazul in care nu masoara atat, este bine sa intervi cu un strat de termoizolare. Peretii subtiri duc la aparitia condensului ceea ce va ataca structura casei. Mai mult, condensul duce la aparitia igrasiei, o problema atat de comuna in cazul locuintelor de chirpici. Cu greu se poate renova o casa a carei structuri este compromisa. Daca umezeala a patruns in pereti si mucegaiul si-a facut aparitia, pot aparea numeroase alte probleme.

Peretii casei ar trebui sa aiba minim 50 cm grosime pentru a te proteja de conditiile de mediu neprietenoase. In cazul in care nu masoara atat, este bine sa intervi cu un strat de termoizolare.

Fisurile in tencuiala

In general aceste fisuri sau crapaturi in pereti apar din cauze naturale. Pamantul se misca zilnic si aceste microcutremure pot provoca fisuri. Aparitia unui trafic intens in zona poate duce de asemenea la mici rupturi in structura peretilor. 

O alta cauza este umezeala. Daca observi ca fisurile exista, trebuie sa intervii si sa le repari cat mai repede, fiind o cauza importanta pentru aparitia infiltratiilor. Se recomanda verificarea anuala a casei, atat pe interior, cat si pe exterior, pentru observarea posibilelor fisuri. Aceasta problema se solutioneaza in doua moduri. Daca cauza este umiditatea excesiva trebuie indepartata complet zona afectata si inlocuita. In conditiile in care casa este pur si simplu sensibila la miscarile naturale ale placii tectonice poate fi vorba despre o fundatie slaba. Asadar, poti recurge la o subzidire.

La o casa de chirpici este bine ca in fiecare an peretii sa fie retencuiti, folosind var la exterior si lut la interior. Acestea sunt solutiile naturale, insa exista si varianta unei tencuieli speciale din comert care lasa peretii sa respire si nu necesita refacere atat de des. Atunci cand tencuiala exterioara se degradeaza, aceasta permite apei sa patrunda in pereti ducand la daune insemnate in timp.

Repararea acoperisului

In general pot exista probleme la nivelul acoperisului in cazul unei case vechi de chirpici. Inspecteaza casa si la prima ploaie verifica daca sunt scurgeri de apa. Reaseaza tiglele de pe acoperis care nu sunt asezate bine si completeaza-le pe cele lipsa, daca e cazul.

3. Reconditionare casa de chirpici – imbunatatiri care pot fi aduse pentru un confort sporit

Renovarea propriu-zisa presupune sa aduci casa la stadiul in care poate sa raspunda nevoilor din ziua de astazi. Asadar, este foarte important ca dupa ce se face consolidarea, sa refaci si toata reteaua electrica. Cablurile vechi iti pot pune viata in pericol existand pericolul sa fie intrerupte in anumite puncte. In plus, acestea este posibil sa nu fie adecvate consumului de energie necesar zilelor noastre. Cele mai multe case vechi au cabluri subdimensionate raportandu-te la nivelul de energie consumat de o familie din prezent. Daca este cazul, in planul de renovare ar trebui sa incluzi si inlocuirea instalatiei sanitare, astfel incat sa corespunda cerintelor tale.

In cazul tamplariei, tinand cont ca vorbim de materiale naturale, recomandat este sa alegi lemnul si totodata sa ai cat mai multe zone vitrate pentru a ventila natural casa. Poti utiliza chiar geam termopan, cu conditia ca tamplaria sa fie tot din lemn. Pe langa faptul ca tamplaria PVC in combinatie cu materialele naturale nu vor arata bine, exista riscul de a ermetiza casa si astfel umiditatea sa ramana la interior. Daca acest lucru se intampla, se poate forma igrasia, extrem de neplacuta.

Termoizolatia este un alt pas important in procesul de renovare. Poti face acest lucru fie cu solutii naturale pe care le poti obtine din surse locale, fie cu solutii prefabricate. Un bun izolator pentru tavan si pereti este lana de oaie sau stuful. In cazul podelei poti opta pentru tigle de acoperis sparte marunt. Solutiile prefabricate pentru termoizolatia casei de chirpici sunt saltelele de lana sau canepa si placile din fibre de lemn. Daca optezi pentru termoizolatia casei vei beneficia de avantajul incalzirii mai usoare, cu mai putine lemne.

In cazul finisajelor este de asemenea important sa alegi materiale ce permit peretelui “sa respire”. Mai exact este bine sa optezi pentru materiale care la randul lor sunt naturale, care au o permeabilitate ridicata. Asadar, poti exclude din start vopseaua ori alte variante moderne. Poti alege variante ceva mai traditionale precum: varul, lutul si, pentru o amprenta cat mai personala, pigmenti naturali. Astfel, la exterior poti aplica pasta de var simpla sau in combinatie cu pigmenti naturali pentru o cromatica altfel. La interior este recomandata pasta de lut pentru ca este o solutie mai fina si permite netezirea si indreptarea peretilor acolo unde este cazul. 

Reconditionare casa de chirpici – imbunatatiri care pot fi aduse pentru un confort sporit

Bineinteles, cand te apuci de finisaje pentru peretii interiori trebuie sa dispui si de sculele pentru constructii necesare. In primul rand ai nevoie de o mistrie si cancioc, poate chiar si o gletiera, spacluri si categoric de nivele sau boloboc. Chiar daca este o casa din chirpici, acest lucru nu denota automat ca trebuie sa ai peretii casei strambi, un mester zidar cu experienta poate realiza pereti drepti indiferent de materialele folosite. 

Pentru slefuirea peretilor recomandat este sa alegi varianta manuala si anume smirghelul sau panza pentru slefuit. Exista insa pentru cei mai experimentati si variante electrice precum masina de slefuit cu banda ori masina de slefuit orbitala sau rotativa. De asemenea, pentru aplicarea varului sunt necesare mai multe scule pentru zugravit, cum ar fi o bidinea clasica si ulterior, dupa uscarea primului strat se poate utiliza un pistol pentru vopsit cu aer comprimat folosind o duza mare pentru var. 

Varul il poti aplica simplu sau in combinatie cu pigmenti naturali, astfel ca poti avea parte de orice culoare fara un miros greu de suportat. Nefiind o subtanta obtinuta chimic, varul este la baza o roca si mirosul este unul natural. Un alt avantaj este acela ca varul este ignifug. Atunci cand lucrezi la finisaje este bine sa o faci de sus in jos pentru a nu murdari ceea ce tocmai ai muncit sa realizezi frumos.

Mistrie pentru zidarie TOTAL - 95x125x180mm

Mistrie pentru zidarie TOTAL – 95x125x180mm – detalii aici

TOTAL - Rigla din aluminiu cu bula - 60cm

Rigla din aluminiu cu bula TOTAL – 60cm – detalii aici

Pentru ca majoritatea caselor din chirpici sunt case batranesti, cu un aspect ponosit, poti sa schimbi cu totul acest lucru prin mobila. Dupa ce ai terminat cu finisajele este momentul sa dai frau liber imaginatiei pentru realizarea design-ului interior. Pentru ca este vorba de o casa construita din elemente naturale, este bine sa mergi in aceeasi zona si cu mobilierul. Acesta poate fi modern, realizat din lemn masiv sau bambus. 

Cromatica pentru care poti opta daca iti doresti un stil modern este cea formata din culorile clasice de alb si negru. Culoarea lemnului este de asemenea extrem de potrivita in acest context. Covoarele care imita blana de animal se vor potrivi de minune intr-o casa din chirpici. Imbina elemente moderne cu materiale naturale pentru a obtine o armonie.

 Un alt stil pentru care poti opta in design-ul locuintei este cel vintage. Acesta da o eleganta aparte spatiului si accentueaza vechimea casei. Este foarte frumos sa poti consolida o casa veche si traditionala. Fiecare obiect vintage spune o poveste si ofera casei tale acel look autentic.

In concluzie, sa locuiesti intr-o casa de chirpici renovata poate sa fie un lux pentru ca nu prea mai sunt oameni care mai pot ridica o astfel de locuinta in zilele noastre. Traiul intr-un astfel de loc chiar se simte diferit, pentru ca materialele naturale isi schimba in fiecare sezon mirosul si dau o senzatie aparte. Asadar, renovarea unei case din chirpici chiar daca nu este usoara, merita din plin!

Sursa foto: pixabay.com, atomico.ro

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *