Aspectul plăcut al casei este unul dintre cele mai importante lucruri pentru oamenii din întreaga lume. Bucătăria ocupă un loc central, fiind una dintre cele mai folosite și favorite camere din casa de către toți membrii familiei. Aceasta deservește mai multe scopuri, fiind locul în care mănânci, gătești și petreci timp prețios alături de întreaga familie și de prieteni. Astfel, este important ca aceasta să arate impecabil în orice moment. De asemenea, renovarea acestei încăperi este deosebit de importantă, deoarece pe lângă funcționalitate și aspect plăcut, contribuie la sănătatea ta și a familiei tale.
Pentru a avea parte de o bucătărie de vis este nevoie să o renovezi periodic, aceasta fiind probabil cea mai des întâlnită lucrare în rândul oamenilor specializați în amenajări interioare, deoarece atât echipamentele, cât și instalațiile electrice și sanitare sunt des folosite, ajungând să se degradeze odată cu trecerea ireversibilă a timpului.
Există numeroși factori care îți degradează bucătăria, cum ar fi expunerea la aburii de ulei și apă, care contribuie la formarea mucegaiului și a altor bacterii, existența umidității, a petelor de grăsime care se formează inevitabil sau chiar a copiilor care din joacă pot murdări pereții sau zgâria mobila de bucătărie. Așadar, este necesar ca periodic să renovezi măcar pereții, pentru a îți reîmprospăta încăperea.
1. Renovare bucătărie – etapele și materialele necesare în funcție de locație și dimensiune
Cuprins:
Atunci când îți dorești să faci o schimbare în locuință, iar bucătăria este cea vizată, pentru început trebuie să iei în considerare niște aspecte inițiale, precum tipul de locuință pe care îl deții sau spațiul de care aceasta dispune. După ce ai punctat aceste aspecte, este bine să iei în calcul modul în care dorești să arate viitoarea ta bucătărie. În continuare, va trebui să te gândești la ambalarea, schimbarea și scoaterea mobilierului vechi de bucătărie din aceasta, pentru ca tu sau membrii echipei de profesioniști să vă puteți ocupa de zugrăvirea pereților cu ajutorul unor scule de zugravit, care te vor ajuta să obții rezultatul mult visat. Un alt lucru benefic pe care îl poți face este să verifici instalația sanitară și cea electrică, pentru a afla în ce stare se află și a remedia eventualele probleme. După ce ți-ai ales gresia și faianța favorită, urmează pasul în care trebuie să le aplici. Pentru a-ți ușura munca, există mașini de gresie și faianță special destinate obținerii unui rezultat încântător. Abia în această fază poți lua în considerare alegerea mobilierului și a electrocasnicelor, pentru ca mai apoi să le montezi.
1.1. Renovarea bucătăriei de la bloc – cum să renovezi o bucătărie de apartament mică?
Majoritatea oamenilor consideră că spațiul mic din bucătăriile de apartament este greu de folosit. În cazul acestora, provocarea principală este reprezentată de utilizarea eficientă a spațiului. Prin intermediul renovării, vei reuși în sfârșit să îți organizezi avantajos spațiile de depozitare, astfel încât acest aspect să nu mai reprezinte o problemă pentru tine sau familia ta. Renovarea unei bucătări de apartament este deosebit de importantă și necesară, mai ales atunci când este vorba despre o familie numeroasă sau un imobil vechi. Pe lângă igiena precară și modul necorespunzător în care acesta a fost îngrijit, materialele vechi folosite se pot degrada odată cu trecerea timpului și pot pune atât sănătatea ta, cât și pe cea a persoanelor dragi în pericol.
Dacă te-ai hotărât să îți schimbi mobilierul, poți alege să îl vinzi sau donezi, pentru a obține spațiul necesar pentru o mobilă nouă și frumoasă. Dacă îți dorești să îți păstrezi vechile electrocasnice, le poți înfolia și muta provizoriu într-o altă cameră. Renovarea bucătăriei începe în momentul în care râcâi vechii pereți, în cazul în care este necesar, cu ajutorul unor șpacluri, instrumente abrazive care te vor ajuta să îndepărtezi stratul anterior de material. Înainte de a aplica lavabila, este necesar să dai cu glet, un material cu ajutorul căruia vei obține pereți nivelați, pentru a astupa eventualele găuri, crăpături sau imperfecțiuni. Pentru a-l întinde, trebuie să folosești diverse gletiere, alegând dimensiunea acestora în funcție de locul din încăpere în care aplici materialul. În continuare, pentru ca pereții camerei tale să devină netezi, după ce s-a uscat gletul trebuie șlefuiți cu șmirghel cu o granulație fină. Ai grijă, deoarece acest procedeu presupune atât foarte multă atenție, din cauza materialului abraziv, cât și mult praf care rezultă în urma acestei proceduri. Așadar, este de preferat să porți o mască protectoare pentru prevenirea inhalării acestuia. Urmează să dai cu lavabilă în nuanța favorită, după care vine momentul mult așteptat și anume alegerea și montarea mobilei și a electrocasnicelor. Este bine să iei în considerare alegerea unei mobile supraetajate în care să fie încorporate și câteva electrocasnice, în cazul în care bucătăria ta nu este una spațioasă.
1.2. Renovarea bucătăriei de la casă – cum să renovezi o bucătărie spațioasă?
În momentul în care ai o bucătărie generoasă din punct de vedere al spațiului, lucrurile sunt mult mai simple. Pe lângă pașii enumerați anterior, pentru ca finisarea pereților să fie una perfectă, nu trebuie să omiți un lucru foarte important, și anume finisarea colțurilor ce se face cu ajutorul unor mistrii și dălți, unelte care îți asigură forma perfectă și frumusețea colțurilor încăperilor pe care le renovezi, un detaliu foarte important în cazul unei bucătării mari.
O altă problemă cu care se confruntă posesorii bucătăriilor spațioase este reprezentată de încălzirea și aerisirea acestora. Pentru a rezolva una dintre aceste deficiențe, poți opta pentru un sistem de izolație cu vată sau polistiren, două materiale cu proprietăți termice foarte bune extrem de apreciate și utilizate. Dacă aerisirea camerei tale s-a degradat sau nu face față, poți alege să montezi un sistem modern de ventilație sau să îți înlocuiești geamurile cu unele mai mari. Când vine vorba despre mobila potrivită acestei încăperi, poți alege dintr-o gamă variată de modele, printre care se numără mobila pe un simplu nivel, tip insulă sau etajată. Dat fiind spațiul generos pe care îl ai la dispoziție, performanța și dimensiunea electrocasnicelor importante, precum frigiderul, poate fi aleasă după bunul plac.
2. Idei de renovare a bucătăriei – în funcție de stilul pe care îl dorești
Pentru a obține cele mai bune rezultate, este necesar să ții cont de modul în care îți dorești să arate spațiul în care gătești. După ce ai ales niște repere și ai stabilit stilul dorit pentru bucătăria ta, trebuie să planifici cu mare atenție fiecare detaliu și să te asiguri că le urmezi. Dacă ai cumpărat o casă bătrânească, într-un loc liniștit, poți alege să îți renovezi bucătăria păstrând arhitectura tradițională sau să o transformi într-o bucătărie modernă și elegantă, în funcție de preferințele proprii. Acest lucru poate fi făcut și în cazul unei locuințe construite recent într-un oraș mare și agitat sau la periferie.

2.1. Renovarea bucătăriei tale în stil modern
Dacă ești o persoană tânără sau viața ta este una activă și foarte încărcată, stilul modern este cel care ți se potrivește cel mai bine, în cazul în care renovarea bucătăriei se află pe lista ta de dorințe. Având un program mereu încărcat, această încăpere începe să fie un loc în care petreci destul de puțin timp. Acest design necesită folosirea unor obiecte de mobilier cât mai simple, fără mânere, confecționate din materiale lucioase sau mate în funcție de preferințele tale, gama de culori fiind destul de extinsă.
În cazul în care dorești ca podeaua ta să aibă un aspect nemaipomenit, poți opta pentru o pardosea ceramică, aceasta asigurând impermeabilitate, versatilitate, durabilitate și o eficiență termică ridicată. Dacă bugetul tău este unul restrâns, poți apela cu încredere la parchetul laminat, o variantă care este ușor de instalat, nefiind nevoie să îndepărtezi plăcile originale. De regulă, acestui stil de bucătărie i se potrivește perfect un blat confecționat din marmură sau lemn, împreună cu o masă de sticlă sau de lemn și niște scaune în nuanțe asortate. Un alt aspect important este iluminarea corespunzătoare a încăperii tale, cea mai potrivită fiind culoarea albă, dată de o aplică în stil modern de diferite modele și forme.
2.2. Idei pentru renovarea bucătăriei în stil tradițional
Dacă îți dorești un mediu cât mai intim și călduros, cu siguranță vei adora stilul rustic pentru renovarea bucătăriei, care se regăsește de regulă în zonele cu altitudini ridicate. Accentul cade în special pe nuanțe de maro, cu o tonalitate închisă pe care le poți combina ușor cu elemente rustice cu aspect de piatră sau cărămidă.
Un alt element important, care se regăsește foarte des în acest design este păstrarea sau amplasarea unor bârne pe tavan confecționate din lemn masiv, material rezistent și versatil, folosit și în confecționarea mobilei. Îți poți accesoriza încăperea prin folosirea unor decorațiuni rustice precum covoarele cu motive tradiționale, mânerele vintage sau vesela din ceramică specifică românilor. În materie de iluminat, lumina galbenă se îmbină armonios cu nuanțele lemnului, creând o ambianță relaxantă și de vis.
Așadar, bucătăria este unul dintre cele mai importante spații din casa ta, iar din când în când este necesar să o renovezi, deoarece prin intermediul acesteia o vei reîmprospăta și reamenaja, ceea ce te va face să ai parte de un spațiu intim și minunat în care să petreci clipe de neuitat alături de cei dragi.
Surse foto: pexels.com, atomico.com