Usile oricarui imobil sunt elemente de decor importante, deoarece prin ele poti impune stilul unei case sau reda stralucirea unei camere. Chiar daca pentru multi sunt doar niste cai de acces ori zone de tranzit dintr-o camera in cealalta, usile pot schimba aspectul locuintei. Faptul ca sunt niste elemente mari ce ocupa cel putin 2 mp din suprafata unui perete fac din ele zone de interes asupra carora este bine sa iti indrepti atentia atunci cand le achizitionezi. Daca in cazul mobilei optezi mai des pentru inlocuire atunci cand nu iti mai place sau se demodeaza, in cazul usilor acest lucru se intampla rar. De obicei, daca alegerea a fost nepotrivita implica un proces mai amplu in a le schimba. Din acest motiv, este bine sa alegi de la bun inceput un model care se preteaza cu ansamblul imobilului. Atunci cand doresti sa revigorezi putin aspectul locuintei sau a spatiului unde iti desfasori activitatea, poti alege varianta de a reconditiona usile, fie ca stai la bloc sau la casa.
1. Reconditionare usi de interior – pasii pentru reconditionarea usilor din casa
Cuprins:
Daca usile tale incep sa capete un aspect invechit pentru ca le-ai achizitionat de multi ani, atunci a venit momentul sa le dai un refresh. Din cauza folosirii intense, usile se pot zgaria sau ciobi, ceea ce le face sa para ponosite. In timp si vopseaua are de suferit, aceasta putand sa se umfle, sa se cojeasca sau sa isi schimbe nuanta.
Pentru ca intr-un spatiu usile chiar atrag atentia, nu trebuie sa le neglijezi. Daca ai investit intr-o usa frumoasa din lemn masiv sau alt material, inclusiv pal, merita sa o reconditionezi. Cu un mic efort, ii poti reda stralucirea de altadata. Descopera in continuare care sunt pasii pentru a reconditiona usile din lemn, usile lacuite si vopsite din interiorul casei!
1.1. Reconditionarea usilor din lemn
Usile din lemn sunt piese de mobilier ce pot conferi eleganta prin designul lor. O astfel de usa poate sa fie clasica, fara detalii, dar totodata poate avea broderii sau diferite linii ce pot evidentia un punct de interes. Atunci cand hotarasti ca e cazul sa reimprospatezi sau sa schimbi aspectul usilor este bine sa pregatesti inainte materialele si instrumentele de lucru.
Materiale necesare pentru reconditionarea usilor de interior din lemn:
- rola abraziva/smirghel cu o granulatie fina avand indicele de 150-180;
- chit (dedicat lemnului) pentru a repara zgarieturile sau loviturile;
- grund pentru lemn;
- diluant daca alegi o vopsea pe baza de solventi;
- lac incolor, color sau vopsea (pe baza de apa sau solventi), pentru a conserva cat mai bine lemnul.
Instrumente necesare pentru reconditionarea usilor de lemn:
- spaclu;
- pensule de mai multe tipuri in functie de elementele pe care le ai de vopsit sau pistol de vopsit;
- o carpa care nu lasa scame (chiar mai multe);
- instrumente de protectie: ochelari, manusi de cauciuc, aspirator, masca respiratorie anti-praf.
Procesul de reconditionare a usilor din lemn nu este foarte complicat. Pentru inceput, este indicat sa scoti usile din balamale pentru a-ti desfasura toata activitatea de reconditionare intr-un atelier sau intr-o magazie. Bineinteles, intreg procesul se poate realiza si cu usile montate, doar ca riscul de a strica podeaua sau alte elemente este destul de mare. De asemenea, in cazul vopselei, gravitatia nu este de partea ta si risti ca in anumite puncte sa se creeze acumulari de lac sau vopsea.
In prima faza este necesar sa slefuiesti usa. Daca vorbim de o reconditionare pentru usa din lemn lacuita, atunci trebuie indepartezi stratul de lac pe care il are. Acest lucru il poti realiza cu ajutorul rolei abrazive. Se freaca toate laturile usii pana cand aceasta se simte fin la mana si textura este de lemn, nu de lac.
Posibil ca multe persoane sa adore culoarea lemnului pe care usa o are si sa se gandeasca nu mai aplice lac sau vopsea, dar astfel lemnul devine vulnerabil in fata oricarui factor extern: apa, diferite substante, mizerie si chiar lumina soarelui care poate decolora. Asadar, chiar daca lemnul arata foarte bine, este recomandat sa aplici macar un lac.
Dupa ce stratul de lac a fost indepartat, urmeaza sa repari defectele usii cu ajutorul chitului. Aplicarea se face cu spaclul sau chiar cu degetele pentru a modela mai usor. Dupa intarire se va utiliza spaclul pentru a netezi suprafata pana cand reparatia devine cat mai putin vizibila si palpabila. Pentru a te asigura ca nu exista denivelari poti folosi nivele.
Dupa ce usa a fost slefuita in intregime, este important sa cureti foarte bine praful rezultat, atat de pe usa, cat si din zona de lucru. Praful este atat de fin incat doar la miscarea unei maini poti genera o adiere care sa arunce particulele pe lacul proaspat aplicat. Astfel, dupa ce aspiri foarte bine toate suprafetele, trebuie sa aplici diluant peste una din carpe. Faci acest pas daca urmeaza sa folosesti lac sau vopsea pe baza de solventi. E necesar sa stergi intreaga suprafata a usii. Daca vei utiliza vopsea pe baza de apa, atunci este de ajuns sa stropesti putin o carpa cu apa si sa stergi orice urma de praf ramasa.
Dupa acest proces urmeaza aplicarea grundului pentru lemn, rolul acestuia fiind de fixator al vopselei. Bineinteles ca vei avea nevoie de cateva scule pentru zugravit pentru pasii urmatori. Multe persoane sar peste grund, insa acesta este foarte important daca vrei ca vopseaua sau lacul aplicat sa tina timp indelungat fara sa apara crapaturi sau chiar suprafete cojite.
Pensula de vopsea Total Industrial – 100mm – maner TPR
Nivela magnetica cu bula TOTAL – 120cm (INDUSTRIAL)
In cazul in care urmeaza sa aplici lac, indiferent ca este color sau incolor, grundul trebuie sa fie incolor. Daca alegi sa aplici vopsea, este indicat sa optezi pentru un grund alb. In felul acesta economisesti bani fiindca acoperirea se va face mult mai bine pe o suprafata alba. Aplicarea vopselei se poate face atat cu pensula, cat si cu trafalet sau cu pistolul de vopsit. Indiferent de modul in care se va face vopsirea, este necesar sa aplici doua straturi de vopsea pentru a te asigura ca acoperi perfect fiecare zona a usii si fiecare element in parte.
2.1. Reconditionarea usilor vopsite
In cazul usilor vopsite procesul este ceva mai amplu, dar nu neaparat si greu, mai ales daca ai instrumentele potrivite. Pentru aceste usi, procedurile sunt asemanatoare primului punct prezentat, insa dificultatea o presupune eliminarea vopselei vechi. Sa decapezi o usa doar cu rola abraziva este munca de sisif, iar din acest motiv indicat este sa apelezi la mijloace moderne. Printre acestea se numara un slefuitor electric, iar in zonele mai greu accesibile poti utiliza rola abraziva. Un slefuitor cu banda care are o putere de 500-650W este mai mult decat potrivit. O alta varianta foarte buna si eficienta este aceea de a utiliza un decapant lichid sau sub forma de pasta. Decapantul se aplica in functie de recomandarile producatorului. Dupa aplicare, elimini vopseaua cu un spaclu sau o racleta. De asemenea, utila pentru eliminarea vopselei poate fi si o suflanta cu aer cald. Caldura degajata de aceasta “umfla” vopseaua, fapt ce permite decaparea ei cu usurinta.
Spaclu de inox Total Industrial – 80mm
1.3. Reconditionarea usilor vechi de apartament cu ajutorul autocolantului
O alta metoda de a reconditiona usile vechi ale unui apartament este folosirea unui autocolant. Acesta iti permite sa schimbi cu totul aspectul unei usi, astfel incat sa se potriveasca cu designul casei tale. In plus, aplicarea autocolantului este destul de simpla, iar posibilitatile in ceea ce priveste modelul sunt nelimitate.
Poti opta pentru un autocolant care sa imite lemnul sau ceva mai creativ, iesit din comun. Chiar daca autocolantul poate fi aplicat pe orice suprafata, cel mai bine ar fi sa il utilizezi pentru usile din materiale precum PFL sau HDF. Usile din lemn au un aspect deosebit, o textura interesanta care merita mentinuta timp indelungat. Asadar, daca optezi pentru reconditionarea unei usi din lemn poti sa ii pastrezi aspectul original. Tine cont totusi ca autocolantul este dificil de dat jos deoarece adezivul ramane impregnat in usa.
Materiale si instrumente necesare pentru aplicarea autocolantului:
- Smirghel de granulatie fina
- Chit de lemn
- Degresant
- Cutter
- Burete
- Carpa
- Ac subtire
- Card
In cazul in care usa ta are un geam, este important sa il scoti inainte de a aplica autocolantul. Acesta nu trebuie decupat pe forma geamului, ci se aplica pe usa si apoi se taie. In caz contrar, gaura facuta pentru geam este posibil sa se largeasca in timpul aplicarii si sa nu mai corespunda cu dimensiunile acestuia.
Pasii pentru colantarea unei usi:
- Demonteaza usa pentru a lucra mai usor. Scoate balamalele, clantele si toate elementele din metal.
- Foloseste chitul pentru lemn pentru a astupa toate imperfectiunile. Daca usa are bule trebuie sa le razuiesti cu ajutorul unui cutter. Orice denivelare sau adancitura va iesi in evidenta in momentul aplicarii autocolantului.
- Foloseste un smirghel fin pentru a slefui toata suprafata usii.
- Urmeaza spalarea usii cu degresant, folosind un burete. Acest pas ajuta la formarea unei prize mai bune pentru autocolant.
- Sterge usa cu o carpa, deoarece suprafata trebuie sa fie perfect uscata.
- Decupeaza doua bucati din autocolant pe dimensiunile usii plus cativa centimetri in plus, astfel incat cele doua fete sa se suprapuna pe cantul usii.
- Pentru aplicarea autocolantului vei avea nevoie de ajutor. O persoana trebuie sa dezlipeasca usor autocolantul, iar cealalta sa il aplice. Prima data se dezlipesc aproximativ 10 cm din folie. Se aplica uniform cu ajutorul unui card. In locurile unde se formeaza bule se foloseste o carpa uscata pentru a freca zona.
- Bulele mici care raman se pot intepa cu ajutorul unui ac dupa care se freaca zona folosind carpa.
- Partile ramase pentru canturi se pliaza.
- Urmeaza aplicarea autocolantului pe cealalta fata a usii.
- In final, se monteaza usa la loc cu tot cu elementele metalice.
2. Reconditionare usi de exterior – sfaturi pentru usile metalice
In prezent, usile de exterior sunt de regula metalice, dar exista, bineinteles, persoane care aleg si pentru exterior variante de lemn. Usile din lemn pentru exterior nu sunt atat de comune deoarece sunt mai greu de intretinut. Lemnul se comporta altfel la exterior, unde conditiile atmosferice se pot schimba de la zi la zi, pe cand la interior avem un mediu controlat. Asadar, in cazul in care alegi sa montezi usi de lemn, trebuie avut in vedere ca necesita un proces de intretinere regulata, cel putin o data pe an.
In cazul usilor metalice, situatia este destul de asemanatoare, doar ca acestea sunt mai rezistente la intemperii si la socuri mecanice. Acest tip de usi are si el nevoie de reconditionare odata cu trecerea timpului, fiindca o suprafata metalica fara protectie este expusa riscului de a rugini.
Pentru a reconditiona o usa metalica, procesul se aseamana cu cel al usilor din lemn. De asemenea, utilizarea unui decapant chimic este o varianta foarte utila pentru a elimina vopseaua veche, insa, in locul smirghelului, este mult mai bun un slefuitor cu perie din sarma sau un polizor unghiular pe care se va atasa o perie de sarma. Dupa ce cureti usa, este necesar sa repari eventualele defecte. In cazul in care exista o fisura nedorita, este nevoie de un sudor care sa acopere defectul, dupa care sa finiseze zona.
Inainte de a incepe sa vopsesti usa trebuie sa o cureti foarte bine cu o carpa imbibata in diluant sau un alt solvent de acest tip. Ulterior se aplica un grund anticoroziv care are si rol de fixare pentru stratul de vopsea. Vopseaua o poti aplica atat cu pensula sau trafalet, cat si cu pistolul pentru vopsit, intr-un strat sau mai multe (dupa nevoie). Dupa ce vopseaua s-a uscat, pentru un aspect mai frumos si ingrijit, poti schimba elementele de feronerie.
In concluzie, reconditionarea usilor merita din plin atunci cand vrei sa redai aspectul lor impecabil de alta data. Fie ca este vorba de usi de interior, cum ar fi cele de la camere, debara sau alte incaperi, fie de exterior, in timp acestea se uzeaza. Asadar, urmeaza sfaturile si ideile de reconditionare a usilor de mai sus, pentru a obtine rezultatul dorit.
Sursa foto: unsplash.com, atomico.ro