Fotografie de Freepik
Obiectele vechi de mobilier sunt pline de personalitate. Acestea poarta povesti adunate pe parcursul multor ani si sunt reprezentative pentru perioada din care provin prin designul inedit. Multe persoane se ataseaza de obiectele vechi de mobilier si nu doresc sa renunte la acestea. Nu este un lucru secret faptul ca in trecut mobila din lemn era de mai buna calitate. Chiar daca anii isi pun amprenta asupra mobilierului din lemn, mai ales daca acesta nu este intretinut corespunzator, reconditionarea este cea mai buna solutie pentru a schimba designul invechit. Daca esti fan proiecte DIY, urmeaza sfaturile din acest articol si afla cum poti sa readuci la viata orice mobila veche.
1. Reconditionarea mobilei vechi – ce inseamna procesul de reconditionare?
Cuprins:
Piesele vechi de mobilier sunt destul de dificil de integrat in designul casei, daca acesta nu este unul vintage. O locuinta moderna are un aspect cu totul diferit fata de cel din trecut, cu mobila in linii geometrice cat mai simple si cromatica alb-negru cu mici accente de culoare. Din fericire, mobila veche poate capata un aspect mai modern prin procesul de reconditionare sau renovare. Daca obiectele de mobilier pe care le-ai adunat de-a lungul anilor inca mai sunt bune, fiind realizate din materiale de calitate, nu are rost sa le arunci. Profita de durabilitatea lor si ofera-le o transformare!
Reconditionare vs restaurare
Ce inseamna reconditionare? Prin acest proces poti schimba cu totul aspectul unui obiect vechi. Mai mult decat atat, reconditionarea implica repararea micilor defecte de ordin estetic, dar si functional. Mobila veche poate fi revopsita in culoarea preferata si chiar modificata astfel incat sa capete un aspect modern. Restaurarea in schimb este un proces mai elaborat, menit sa reconstituie aspectul initial al mobilei. Practic, daca vrei sa pastrezi din valoarea unei piese de mobilier si iubesti stilul vintage all acesteia cea mai buna varianta este sa il restaurezi. Pentru reparatiile necesare se utilizeaza materiale originale, din care mobila a fost realizata initial. De obicei, restaurarile sunt realizate de profesionisti din acest domeniu.
Avantajele reconditionarii
Poti sa o realizezi singur – pentru ca procesul de reconditionare nu are reguli stricte, oricine se poate ocupa de acest lucru. Daca iti doresti sa schimbi mobila veche pentru ca nu se mai potriveste cu restul pieselor, cel mai bine optezi pentru reconditionarea acesteia. Ii poti schimba atat designul, cat si culoarea, pentru a se integra cat mai bine in locuinta ta.
Pastrezi obiecte de mobilier dragi tie – oricine se poate atasa emotional de mobila. Poate ai amintiri cu biblioteca veche sau ai primit mostenire de la bunici o canapea. Nu trebuie sa te desparti de piesele de mobilier vechi daca acestea au mici defecte sau aspect mai ponosit.
Economisesti bani – daca ai deja mobila veche in casa si nu iti mai place felul in care arata, nu e nevoie sa cumperi una noua. In prezent, mobila este foarte costisitoare si orice economie conteaza. Te vor costa mult mai putin materialele pentru a reconditiona mobila veche. Nu ai nevoie decat de o solutie de curatat, smirghel sau o masina de slefuit, lac si vopsea.
2. Reconditionarea mobilei din lemn – cum sa transformi mobilierul vechi pas cu pas?
Fotografie de ATBO pe Pexels.com
Mobila din lemn masiv este o comoara la casa omului. Acest material este de foarte buna calitate si ofera un aspect sofisticat oricarei piese de mobilier. Lemnul in general se poate repara cu usurinta si poate capata un aspect ca nou. Reconditionarea bibliotecii, meselor, scaunelor sau dulapurilor din lemn implica mai multe etape. In primul rand, stabileste care sunt problemele pentru a identifica materialele de care ai nevoie. De obicei, este necesar sa se inlocuiasca manerele si picioarele cu unele dupa bunul plac. De asemenea, de la unele obiecte de mobilier pot lipsi cateva rafturi sau alte piese componente. Dupa ce stii care sunt problemele, poti incepe procesul de reconditionare. Acesta implica urmatorii pasi:
Curatarea mobilei – Aceasta se face cu solutii speciale destinate lemnului. E foarte important sa cureti in profunzime mobila de orice impuritati cu ajutorul unei carpe. O solutie handmade este sa utiliezi alcool pentru a spala lemnul. Acesta va evidentia orice defect de pe suprafata mobilei.
Fotografie de pe Freepik
Indepartarea zgarieturilor – Pentru acest pas va trebui sa slefuiesti suprafata lemnului. Poti face acest lucru folosind un smirghel sau masini de slefuit speciale care iti vor face treaba mai usoara. Un smirghel nu este intotdeauna suficient pentru a indeparta stratul de vopsea sau lac de pe mobila din lemn. Daca observi ca nu functioneaza poti opta fie pentru varianta masinii de slefuit, fie poti aplica un dizolvant de vopsea si apoi sa slefuiesti cu smirghelul.
Masina de slefuit TOTAL Industrial – 320W, 14000 rpm – detalii aici
atomico.ro
Lacuirea si vopsirea lemnului – Dupa ce ai slefuit bine suprafata trebuie sa indepartezi praful rezultat. Ai nevoie ca mobila sa fie curata inainte de a aplica finisajul. Lemnul poate fi lacuit, daca vrei sa ii pastrezi aspectul natural, sau vopsit, pentru a-i schimba culoarea. Lacul se aplica in 2 straturi si se lasa sa se usuce intre ele. Daca alegi sa vopsesti lemnul, dupa ce esti multumit de aspect, va fi necesar sa aplici si un lac ca strat final de protectie. Lacuirea si/sau vopsirea trebuie realizate intr-un spatiu bine aerisit, preferabil chiar la exterior. Alte variante folosite pentru a schimba designul mobilei din lemn sunt: colantarea, aplicarea decupajelor sau a tapetului.
Fotografie de pe Freepik
3. Mobila reconditionata – idei concrete de obiecte de mobilier potrivite pentru a fi reconditionate
Este adevarat ca traim intr-o perioada in care se cumpara masiv obiecte noi, dar totodata traim niste vremuri care cer maturitate si responsabilitate financiara. Tinerii incep sa inteleaga din ce in ce mai mult acest lucru si adopta stiluri de viata sustenabile, iar cei mai in varsta, prin experienta lor, pot ajuta extraordinar de mult. Este foarte important ca oamenii sa invete sa exploateze resursele de care dispun pentru timp indelungat.
Asadar, atunci cand hotarasti sa schimbi mobila din locuinta este ideal sa analizezi exact situatia. Nu trebuie sa actionezi doar pe principiul dorintei, ci trebuie vazut daca este cu adevarat o nevoie. Astfel, este foarte posibil sa constati ca multe dintre produsele si obiectele pe care ti le doresti, de fapt le ai deja intr-o forma sau alta. Mobila de calitate este destul de costisitoare, iar daca printr-o minune esti fericitul posesor al unor obiecte de mobilier primite de la bunici, afla ca in general mobilierul vechi este construit din lemn masiv, material care in prezent mai este folosit doar la piesele exclusiviste, de lux.
Reconditionarea mobilierului este cu siguranta simtitor mai avantajoasa, spre deosebire de achizitionarea unor piese noi. Cu mici exceptii, piesele de mobilier noi sunt de obicei foarte scumpe. Atunci cand iei decizia sa reconditionezi mobila veche trebuie sa analizezi daca merita sa faci acest lucru sau daca este mai ieftin sa o inlocuiesti.
Spre exemplu, daca este vorba de o masuta de cafea, probabil ca reconditionarea nu este o varianta optima, pentru ca devine mult mai costisitoare decat produsul in sine. In zilele noastre, exista masute de cafea realizate din carton presat la un pret foarte mic. Raspunsul la intrebarea “care sunt obiectele de mobilier potrivite pentru a fi reconditionate” este destul de simplu: “cele care merita!”. Primul aspect este intotdeauna cel financiar, trebuie sa analizezi piata si sa stabilesti daca poti obtine un produs de o calitate la fel de buna sau mai buna cu suma de bani de care dispui.
Un al doilea aspect este, bineinteles, si atasamentul fata de anumite obiecte, deoarece unele pot avea valoare sentimentala. Piesele de mobilier ce merita reconditionate sunt in general cele mari precum: biblioteca, mese, scaune, fotolii, canapele sau chiar mobilier de bucatarie. Si obiectele mici pot fi reconditionate daca acest lucru se doreste si daca ele au o valoare sentimentala. Fiecare persoana este libera sa aleaga in ce proiect sa investeasca timp si bani.
Idei de reconditionare pentru mobila veche
- Reconditionarea unei biblioteci vechi
Bibliotecile sunt obiectele de mobilier dintre cele mai des reconditionate, deoarece sunt piese voluminoase si costisitoare atunci cand le achizitionezi noi.
In functie de aspectul pe care doresti sa-l obtii de la camera unde va fi amplasata biblioteca vei hotari planul proiectului. Poti incepe prin curatarea bibliotecii de praf si murdarie, folosind o perie moale si un aspirator. Verifica daca exista deteriorari ale mobilierului, precum zgarieturi sau fisuri, si repara-le sau inlocuieste piesele afectate. Urmeaza etapa de vopsire sau lacuire si de adaugare a unor elemente decorative. Un accesoriu excelent, ce se preteaza in situatia data, este banda LED sau o alta sursa de lumina pe care o poti monta chiar intre rafturi, pentru a le evidentia.
- Reconditionarea unei mese
Mesele sunt si ele obiecte mari ce merita reconditionate indiferent ca sunt din lemn, metal sau diverse combinatii de materiale. Acestea sunt printre cele mai usor de reconditionat, exceptandu-le pe cele care au detalii sculptate. Dupa curatare, slefuire si repararea eventualelor defecte, urmeaza lacuirea si vopsirea cu ajutorul unor scule pentru zugravit potrivite. Reconditionarea unei vechi este o modalitate excelenta de a revitaliza un obiect drag si de a-i conferi o noua viata in decorul casei.
Trafalet acril Total – 230mm -9” – fibra 18mm – detalii aici
atomico.ro
- Reconditionarea mobilei de bucatarie
Fotografie de Mark pe Pexels.com
Bucatariile vechi sunt si ele, de regula, foarte frumoase, dar sunt si piesele de mobilier care au parte in timp de cea mai mare uzura. Daca in cazul unei biblioteci uzura mecanica nu este atat de mare, o bucatarie are numeroase elemente care au de suferit. De obicei, usile sunt deschise de nenumarate ori, iar blatul si zonele de gatit au parte deseori de lovituri si zgarieturi. Exact ca in cazul bibliotecii, bucataria o poti reconditiona astfel incat sa ii redai functionalitatea si sa ii oferi un aspect deosebit, ca nou. Neaparat trebuie intervenit asupra sistemelor de inchidere fiindca in timp acestea se uzeaza. Dupa efectuarea reparatiilor se poate aplica un strat proaspat de vopsea in culoarea dorita. Un sistem de iluminat integrat poate schimba cu totul aspectul, mai ales in cazul unei bucatarii. O banda LED atasata sub corpurile suspendate confera lumina necesara pentru a lucra in siguranta si pentru a vedea mult mai bine orice imperfectiune pe care o poate avea un aliment.
- Reconditionarea unei canapele
Fotografie de Martin Péchy pe Pexels.com
Canapelele, scaunele si fotoliile sunt si ele elemente ce merita reconditionate, mai ales daca vorbim de tapiterie. Le poti chiar schimba aspectul astfel incat sa fie in ton cu noua camera si culorile ei sau cu celelalte piese de mobilier. Atunci cand se intervine asupra tapiteriei este recomandat sa se inlocuiasca si zona din interior: arcuri, burete etc. Este bine sa se realizeze aceste schimbari pentru ca in timp acestea se degradeaza. Este pacat sa ai o canapea superb reconditionata, dar care scartaie din toate incheieturile atunci cand te asezi pe ea. Canapelele vechi cu o noua tapiterie vor parea nou-noute, pastrand vie amintirea timpurilor trecute.
- Reconditionarea obiectelor metalice
In general, principala problema pentru obiectele metalice este rugina, insa poti scapa de aceasta prin reconditionare. Mobila din metal este foarte rezistenta si merita pastrata. Procesul de reconditionare implica curatarea mobilei de orice urma de rugina, aplicarea tratamentului antirugina si apoi revopsirea acestuia. Curatarea se face cu ajutorul unui spaclu si o perie metalica sau un aparat special de slefuit. Poti sa schimbi cu totul designul mobilierului tau metalic vopsindu-l intr-o nuanta diferita. Ai de ales dintre culorile clasice precum auriu, argintiu, cupru sau rose-gold si orice alta nuanta cu efect metalic, cum e albastrul, rozul sau movul.
Spaclu de inox Total Industrial – 150mm – detalii aici
atomico.ro
In concluzie, reconditionarea mobilei vechi este o varianta optima pentru cei care vor sa economiseasca bani si sa pastreze obiecte de valoare. Procesul poate fi unul distractiv, iar rezultatul va fi unul original. Reconditionand mobila cu aspect invechit vei reusi sa o integrezi cu succes in designul modern al locuintei si sa o faci sa straluceasca.