GHID complet pentru a intelege totul despre arderea lemnelor si puterea calorica

Puterea calorica a lemnului – GHID complet pentru incalzirea locuintei cu lemne

Scris de

Oamenii vorbesc tot mai rar despre folosirea lemnului drept combustibil, chiar daca acesta a fost cel mai popular mod de incalzire din cele mai vechi timpuri. In plus, in ultimul timp utilizarea lemnului pentru foc a inceput sa fie privita cu ochi mai putini buni, pentru ca este considerata un mijloc de poluare si o cauza a defrisarii padurilor.

Totusi, adevarul este ca folosirea responsabila a lemnului in cadrul unor instalatii pentru foc bine realizate are mult mai multe avantaje decat dezavantaje. Atunci cand stii ce tip de lemn sa folosesti si cum sa-l utilizezi, ai sansa de a economisi pana la 50% din cat ai plati pe o incalzire electrica. 

Un alt avantaj este dat de puterea calorica mult mai mare decat a gazului si a electricitatii, lucru ce va duce la o casa mai calduroasa.

1. La ce se refera puterea calorica a lemnului?

Puterea calorica se refera la cantitatea de caldura pe care lemnul o poate degaja la ardere. Aceasta se masoara in kcal.

Atentie la umiditate! Cand este taiat un copac, acesta este considerat un lemn verde, pentru ca are intre 30 si 65 % apa, in functie de specie. 

Un lemn cu umiditatea peste 30% asigura doar 2800 kcal/ kg , in timp ce unul uscat poate oferi in medie 4800 kcal/kg. Totusi, e bine de stiut ca cel uscat nu poate avea in mod natural 0% umiditate, ci undeva la 12% dupa ce a fost tinut 6 luni ferit de umezeala.

Pentru un grad mai scazut de umiditate, se recomanda ca inainte cu 24 de ore de arderea lemnului, sa il tii in interior, la caldura – langa sursa de foc. Tine cont ca trebuie sa fie taiate bucati suficient de subtiri, si nu butuci grosi. Poti folosi despicatoare pentru lemn sau ferastraie, care iti vor fi de mare ajutor. 

In ceea ce priveste lemnul destinat centralei, acesta nu este indicat sa fie lipsit de umiditate, pentru ca va ramane fara oxigen si hidrogen.

2. Exista lemne cu mai multa putere calorica decat altele?

Trebuie sa stii ca unele lemne au putere calorica mai mare decat altele, insa diferenta nu este atat de importanta. Ceea ce trebuie sa ai in vedere este sa alegi soiuri de calitate, care sa nu iti puna in pericol bunastarea sobei

Nu cumpara lemnul de la oricine si nu fara sa-l vezi inainte. Aceasta industrie este una in care, din pacate, nu se fac prea multe verificari, ceea ce duce la defrisari si tranzactii ilegale. 

Astazi se pot folosi lemne pentru foc si fara arderea directa a trunchiurilor de copac. Poti achizitiona deseuri provenite de la prelucrari precum rumegusul si praful de lemn. Ele sunt procesate si transformate in peleti si brichete, care pot fi combustibili pentru alimentarea sobelor si centralelor.

3. Tabel cu puterea calorica a lemnelor de foc

Desi diferenta nu este majora, ai mai jos un tabel ajutator cu specia de copac si puterea calorica a fiecareia:

Specie arboreValoare calorica – Kcal/kgValoare calorica – KWh/kg
Stejar3.1803,7
Brad37104,31
Cires35604,14
Fag3.5264,1
Artar36104,20
Mesteacan3.6124,20
Salcam5.4206,3
Plop2.6663,1
Molid3.8704,5

Asadar, incalzirea cu lemne ramane o alternativa buna, la care merita sa te gandesti. Daca ti se pare potrivita pentru tine si pentru stilul tau de viata, nu ezita sa cauti produse ajutatoare si sa afli mai multe!

Sursa foto: Shutterstock.com

6 comentarii

  1. Buna ziua,
    Ma intereseaza un laborator care poate determina puterea calorica a balotilor de vita de vie.
    Multumesc!

  2. Ma bucur ca mai sunt oameni care inca mai gandesc cu propriul cap ! Peste tot se vorbeste de energie regenerabila,de surse alternative de energie si aproape nimeni nu ia in calcul aceasta sursa de energie inepuizabila si regenerabila care este lemnul!!!evident exploatat cu cap si legal !
    Majoritatea” marilor” specialisti arata cu degetul spre sursa de energie lemn care polueaza mediul-este adevarat ca arderea lemnului genereaza mult mai mult CO decat arderea gazului metan dar nimeni nu spune ca inainte de a polua prin ardere,copacul din care provine lemnul a consumat enorm de mult CO2 si a generat oxigen in cei minim 20 de ani de viata.E ca penisia de la stat-cotizezi o viata dar nu se stie daca ai sa si consumi ceva.!! In plus,daca lemnul putrezeste in padure genereaza metan care este deasemeni o sursa de poluare pentru mediu.
    Felicitari,

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *