Probleme la motocultor - diagnosticare si solutii de reparare

Probleme la motocultor – diagnosticare si solutii de reparare

Scris de

La baza succesului oricarei exploatatii agricole de dimensiuni mici sau chiar medii – fie ca este vorba de o gradina de legume, fie ca este vorba de teren agricol simplu – sta folosirea uneltelor eficiente si moderne. 

Din acest punct de vedere, motocultoarele si-au dovedit deja utilitatea nepretuita in munca in gradina si ferma a fermierilor si gospodarilor, chiar daca este vorba de pregatirea terenului din solarii si sere sau de afanarea solului pentru culturi in camp liber. Cu toate acestea, ca orice angrenaj mecanic motorizat, aceste motocultoare nu sunt imune la defectiuni sau la anumite probleme. De la probleme cu motorul care se opreste in sarcina si pana problemele legate de carburator, motocultoarele pot intampina o serie de dificultati in exploatarea normala.

Iata de ce, rolul acestui articol este acela de a-ti prezenta cele mai des intalnite probleme ale motocultoarelor si, de asemenea, cateva solutii de baza cu care poti incerca sa le remediezi pana sa ajungi cu unealta la un mecanic specializat. 

Fara alte introduceri, sa incepem analiza principalelor probleme ale motocultoarelor cu care te-ai putea confrunta!

1. Probleme cu motocultorul care se opreste in sarcina – eventuale defectiuni ale motorului

Probleme cu motocultorul care se opreste in sarcina - eventuale defectiuni ale motorului

Motorul unui motocultor este, de fapt, zona in care se pot intampla majoritatea problemelor de functionare ale acestei unelte agricole. Motoarele pot intampina o varietate de probleme, iar intelegerea si abordarea celor comune propulsoarelor de motocultor pot face toata diferenta pentru o functionare normala atunci cand ai nevoie de utilaj in gradina sau pe camp.

Pachet Motocultor Rotakt RO100RS, 7 CP, benzina

Pachet Motocultor Rotakt RO100RS, 7 CP, benzina, Plug de arat + Plug de bilonat + Plug de scos carto

Detalii AICI

 • Probleme la pornirea motocultorului

Problema. Una dintre cele mai frustrante situatii pe care le-ai putea intalni este atunci cand motocultorul refuza sa porneasca. Mai precis, motorul acestuia nu porneste. Tragi de cordonul starterului sau aplici toate procedurile de pornire conform manualului tehnic, dar motorul ramane inert.

Solutie. Incepe prin a verifica bujia. Aceasta este adesea “vinovatul” din spatele problemelor de pornire ale unui motocultor si verificarea bujiei este prima actiune pe care ar trebui s-o intreprinzi. Daca este murdara sau colmatata, curat-o sau inlocuieste-o cu una noua. De asemenea, asigura-te ca rezervorul de combustibil este umplut cu benzina si ca filtrul de aer este curat. Daca problema persista, se poate trece la inspectia sistemului de aprindere si a cablajelor.

 • Pulverizare de benzina sau blocare a motorului dupa pornire

Problema. Motorul motocultorului porneste, dar pulverizeaza benzina, da rateuri sau se blocheaza in timpul functionarii, provocand intreruperi in lucru.

Solutie. Aceste simptome indica, adesea, probleme cu combustibilul sau cu fluxul de aer. Inspecteaza carburatorul si vezi daca este curat si reglat corespunzator. Un filtru de combustibil infundat sau conductele de combustibil infundate pot duce, de asemenea, la pulverizarea benzinei. Verifica tot sistemul de alimentare cu combustibil pentru a vedea daca exista blocaje si inlocuieste componentele defecte daca este necesar.

 • Supraincalzirea motorului 

Problema. Observi ca motorul motocultorului se incalzeste excesiv in timpul utilizarii, fapt care poate deteriora propulsorul si poate scadea performanta utilajului.

Solutie. Supraincalzirea se datoreaza adesea racirii insuficiente. Asigura-te ca aripioarele de racire ale motorului sunt curate si fara reziduuri. Verifica daca fluxul de aer poate circula liber in jurul motorului. Daca problema persista, va trebui sa desfaci motorul si sa inspectezi garnitura de chiulasa si s-o inlocuiesti daca este necesar.

 • Problemele motocultorului care se opreste in sarcina sau pierderea puterii motorului in timpul functionarii

Problema. Motorul motocultorului se opreste in sarcina sau isi pierde treptat puterea, devenind mai putin eficient in prelucrarea solului.

Solutie. Oprirea in sarcina sau pierderea puterii pot fi rezultatul unui filtru de aer imbacsit sau al sistemului de evacuare infundat. Asigura-te ca aceste componente sunt perfect curate si nu exista obstacole sau colmatari. In plus, verifica si sistemul de alimentare cu combustibil pentru eventuale blocaje pe traseele combustibilului. Daca problema persista, poate fi vorba de un piston sau de un cilindru uzat si poate fi necesara o verificare si o reparatie profesionala la service.

Motocultivator pe benzina O’MAC MV 7500

Motocultivator pe benzina O'MAC MV 7500, 7.5CP, 5 trepte (3 inainte + 2 inapoi)

Detalii AICI

 • Sunete ciudate, anormale ale motorului in functiune

Problema. Zgomotele neobisnuite, cum ar fi ciocanitul sau un zgomot metalic strident care emana de la motor, pot fi nelinistitoare si pot indica probleme potentiale.

Solutie. Verifica sursa zgomotului, care poate varia de la componente slabite si pana la piese uzate. Strange suruburile si piulitele slabite si verifica componentele interne ale motorului pentru a nu se deteriora de la vibratii mari. Daca nu esti sigur unde sa te uiti, consulta mai bine un mecanic profesionist pentru aceasta problema.

2. Probleme legate de cutia de viteze a motocultorului si de ghidon

 Probleme legate de cutia de viteze a motocultorului si de ghidon

Ghidonul motocultorului si cutia de viteze sunt adesea componente trecute cu vederea, dar ele joaca, totusi, un rol semnificativ in functionarea normala a utilajului. Problemele aparute la aceste componente pot impiedica total utilizarea motocultorului. In cele ce urmeaza, vom explora impreuna problemele comune legate de cutia de viteze a motocultorului si cele ale ghidonului, precum si unele solutii posibile.

Motocultor ROTAKT RO13RE + Remorca ROTAKT REM500

Motocultor ROTAKT RO13RE + Remorca ROTAKT REM500

Detalii AICI

 • Manere slabite sau instabile ale ghidonului motocultorului

Problema. Manerele motocultorului se simt slabite sau instabile, ceea ce face ca utilajul sa fie dificil de controlat.

Solutie. Verifica toate conexiunile ghidonului si suruburile. Strange bine toate piulitele si suruburile slabite. Asigura-te ca ghidonul este pozitionat si fixat corect. Verifica, in plus, daca manerele sunt uzate si inlocuieste-le pentru a beneficia de o priza mai confortabila si mai stabila la ghidon.

 • Probleme cu cutia de viteze a motocultorului 

Problema. Problemele cu cutia de viteze a motocultorului pot rezulta in performante slabe ale utilajului in sarcina, aparitia de zgomote ciudate sau la dificultati la schimbarea vitezelor.

Solutie. Verifica nivelul uleiului cutiei de viteze si asigura-te ca este la nivelul recomandat. Daca uleiul este vechi sau contaminat, inlocuieste-l cat mai repede. Inspecteaza carcasa cutiei de viteze pentru a identifica eventuale deteriorari sau scurgeri si repara daca este necesar. Asigura lubrifierea cutiei de viteze conform instructiunilor producatorului. Daca problema persista, consulta un mecanic profesionist pentru un diagnostic suplimentar.

 • Treptele de viteza sunt greu de schimbat

Problema. Daca intampini probleme la schimbarea vitezelor, sau daca schimbarea nu este fluida, usoara, asa cum ar trebui sa fie, acest lucru poate creste semnificativ gradul de dificultate al operarii utilajului.

Solutie. Curata si lubrifiaza mecanismul schimbatorului de viteze. Asigura-te, totodata, ca toate cablajele de transmisie sunt in stare buna si reglate corespunzator. Daca schimbarea vitezei ramane dificila, ia in considerare inspectarea componentelor transmisiei si a ambreiajului pentru a verifica gradul de uzura. Pot fi necesare reparatii sau inlocuiri in aceste zone.

 • Vibratii puternice in manerul ghidonului

Problema. Vibratia excesiva a ghidonului poate face ca folosirea motocultorului sa fie inconfortabila si poate duce la oboseala rapida a operatorului.

Solutie. Verifica suruburile de fixare a motorului pentru a te asigura ca sunt bine stranse. Vibratiile excesive ale motorului se pot transfera la ghidon. Strange sau inlocuieste suruburile daca este necesar. In plus, inspecteaza vizual ghidonul pentru orice semne de deteriorare si inlocuieste-l daca detectezi daune mari.

 • Inaltimea si unghiul ghidonului nu se mai pot ajusta

Problema. Este posibil ca inaltimea si unghiul ghidonului sa nu poata fi ajustate dupa preferintele tale, ceea ce duce la disconfort in timpul utilizarii.

Solutie. Multe dintre modelele moderne de motocultoare permit reglarea inaltimii si a unghiului ghidonului. Consulta manualul de utilizare pentru a afla cum sa faci aceste ajustari. Gasirea pozitiei potrivite poate face o diferenta pozitiva semnificativa in confortul de operare si in controlul utilajului in sarcina.

3. Probleme legate de carburatorul motocultorului si posibile solutii

Carburatorul motocultorului tau are rolul de a realiza amestecul combustibil (aer si vapori de benzina) cu care se asigura combustia sau aprinderea necesare in ciclul de functionare al motorului. Cand intampini probleme la carburatorul motocultorului, performanta motorului poate avea de suferit. In aceasta sectiune, vom explora problemele comune ale carburatorului motocultorului si cateva dintre posibilele solutii.

Motocultor ROTAKT RO13RE + plug arat + plug bilonat + plug scos cartofi + roti metalice 5.00-12 + Remorca ROTAKT REM400

Motocultor ROTAKT RO13RE + plug arat + plug bilonat + plug scos cartofi + roti metalice 5.00-12 + Remorca ROTAKT REM400

Detalii AICI

 • Performanta slaba a motorului si emisii de fum 

Problema. Daca motorul functioneaza neuniform, apare o lipsa de putere sesizabila sau emite fum negru, poate fi un semn de defectiune a carburatorului.

Solutie. Incepe prin a curata carburatorul motocultorului. Demonteaza piesa din motor si foloseste un produs de curatare special pentru carburatoare pentru a elimina orice infundare sau resturi de mizerie si colmatare. Verifica apoi filtrele de combustibil si de aer si inlocuieste-le daca sunt murdare sau infundate. Daca operatiunea de curatare nu rezolva problema, ar trebui sa iei in considerare reparatia carburatorului la un service autorizat sau inlocuirea acestuia cu unul nou.

 • Dificultate la pornirea motorului sau probleme de functionare a motorului la ralanti

Problema. Daca motocultorul se straduieste cu greu sa porneasca sau functioneza cu intrereruperi, neuniform la ralanti, chiar si fara a fi in sarcina, carburatorul poate avea nevoie de o atentie speciala.

Solutie. Curata bine carburatorul, asigurandu-te ca toate pasajele si gurile de acces sunt desfundate. Verifica conductele de combustibil pentru eventuale blocaje sau scurgeri si inlocuieste-le daca este necesar. Regleaza setarile de ralanti ale carburatorului si ale amestecului de combustibil conform manualului de utilizare al motocultorului.

 • Scurgeri de combustibil

Problema. Scurgerile de combustibil in jurul carburatorului pot fi periculoase si pot indica o problema cu garniturile.

Solutie. Verifica garniturile carburatorului. Daca gasesti semne de uzura, inlocuieste-le pentru a preveni scurgerile de combustibil. Asigura-te apoi ca ai strans corect toate conexiunile pentru a preintampina functionarea cu prinderi slabite.

 • Probleme de calitate si eficienta ale combustibilului

Problema. Daca motocultorul consuma combustibilul la o rata neobisnuit de mare, acest aspect poate fi atribuit problemelor la carburatorul utilajului.

Solutie. Verifica daca amestecul de combustibil din carburator este reglat corect. Motocultoarele moderne cu ciclu in patru timpi vin adesea cu suruburi de amestec reglabile. Consulta manualul de utilizare pentru a face ajustarile necesare. De obicei, rotirea suruburilor de reglare in sens invers acelor de ceasornic imbogateste amestecul, in timp ce rotirea lor in sensul acelor de ceasornic reduce amestecul combustibil. Gasirea echilibrului potrivit este esentiala pentru performanta optima a motorului.

4. Problemele motocultorului generate de lamele sau cutitele si angrenajele acestora

Lamele, cutitele sau frezele fac parte din categoria de accesorii si consumabile a motosapelor si sunt elementele principale care au contact cu solul si care, cu ajutorul lucrului mecanic dezvoltat de motor, prelucreaza pamantul dupa cum este necesar, in functie de lucrarile efectuate in gradina si ferma si de culturile pe care le pregatesti. Avand in vedere fortele la care sunt supuse, si aceste componente ale motocultoarelor pot prezenta o serie de probleme.

Motocultor pe benzina O’MAC MC 13000, 13CP, latime de lucru 140 cm

Motocultor pe benzina O'MAC MC 13000, 13CP, latime de lucru 140 cm

Detalii AICI

 • Cutite tocite sau deteriorate

Problema. De-a lungul timpului, lamele motocultoarelor se tocesc sau pot suferi daune mai serioase, ceea ce duce la o prelucrare mai putin eficienta a solului.

Solutie. Inspecteaza in mod regulat frezele motocultorului pentru uzura. Ascute-le folosind o pila sau inlocuieste-le cand devin prea uzate. Asigura-te, de asemenea, ca lamele sunt aliniate corect, deoarece lamele incorect aliniate rezulta in performante slabe ale utilajului.

 • Lamele nu se rotesc

Problema. Motorul motocultorului functioneaza, dar lamele nu se rotesc, ceea ce impiedica utilizarea normala a utilajului.

Solutie. Incepe prin a verifica cureaua sau lantul care leaga motorul de lame. Curelele sau lanturile de transmisie slabite sau deteriorate pot fi cauza acestei probleme. Inlocuieste cureaua sau lantul daca este necesar si asigura-te ca sunt tensionate corect. De asemenea, inspecteaza angrenajele de transmisie si mecanismul de cuplare a frezei pentru a identifica problemele posibile, dar fa acest lucru doar cu motorul oprit.

Motocultor ProGARDEN Campo 1853, 18CP

Motocultor ProGARDEN Campo 1853, 18CP, 2+1, roti 6.00-12, benzina, euro5, diferential, pornire electrica [HS1100-18DFR]

Detalii AICI

 • Vibratii in timpul functionarii

Problema. Vibratiile excesive in timpul utilizarii motocultorului pot fi un semn al dezechilibrului frezei sau al problemelor de aliniere a lamelor.

Solutie. Asigura-te ca lamele sunt echilibrate si aliniate corect. Inlocuieste sau repara lamele indoite sau deteriorate. De asemenea, verifica suruburile de fixare ale frezei si strange-le daca este necesar. Lamele echilibrate corect vor reduce vibratiile si vor creste eficienta motocultorului.

 • Lame colmatate de resturi vegetale sau pamant

Problema. Lamele se pot colmata cu pamant daca acesta este mai umed, cu radacini sau cu resturi vegetale, provocand blocarea acestora si reducand eficacitatea chiar si a celor mai bune motocultoare din lume.

Solutie. Opreste motocultorul si apoi indeparteaza resturile de pe lame, avand grija sa nu le deteriorezi in timpul procesului. Inspecteaza si curata regulat lamele in timpul functionarii pentru a preveni colmatarea.

Motocultor profesional Texas Lilli 365TG

Motocultor profesional Texas Lilli 365TG, transmisie dublu arbore, benzina, 1.4kW, 2 viteze, roti cauciuc, rarita

Detalii AICI

 • Adancime neuniforma de prelucrare a solului

Problema. Motocultorul nu lucreaza uniform solul, lasand unele zone neatinse sau altele prea adanci.

Solutie. Verifica setarile de reglare a adancimii de prelucrare ale motocultorului. Asigura-te ca exista un reglaj corect in aceasta privinta. In unele cazuri, problema poate fi legata de terenul denivelat. Motocultorul ar trebui folosit doar pe terenuri agricole plane pentru a te asigura de o prelucrare uniforma a solului.

Luand in considerare aceste probleme comune identificate si sfaturile suplimentare privind adresarea lor, poti deveni un operator de motocultor mai informat si mai capabil in exploatarea acestor utilaje. Indiferent daca esti fermier, gradinar sau pur si simplu cineva caruia ii place sa lucreze pamantul din pura placere, speram ca informatiile din acest articol te vor ajuta sa remediezi cel putin problemele primare. De asemenea, este util sa adopti o atitudine proactiva, sa efectuezi intretinerea regulata a motocultorului pe care il detii, conform manualului tehnic. Cu ingrijirea regulata potrivita, motocultorul tau va continua sa fie un partener de incredere in munca ta la ferma sau in gradina.

Sursa foto: Atomico.ro, Pixabay.com

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.