Prelucrarea lemnului - informatii pentru amatori si profesionisti

Prelucrarea lemnului – informatii pentru amatori si profesionisti

Scris de
Prelucrarea lemnului - informatii pentru amatori si profesionisti

Prelucrarea lemnului are intelesuri diferite pentru oameni in functie de aria lor de interese. Multi lucreaza cu materialul lemnos si creeaza diverse obiecte folositoare pentru a se elibera de stres, ca un hobby sau pentru a-si exprima astfel creativitatea. Acestia sunt amatorii care practica tamplaria sau dulgheria din pura placere de a vedea ca din mainile lor au iesit proiectele la care visau sau de care au nevoie pe langa casa. 

Alti oameni trec in liga superioara. Ei sunt tamplari sau dulgheri profesionisti, care sunt remunerati foarte bine pentru talentul de care dau dovada in realizarea mobilierului de calitate sau a unor structuri solide din lemn. 

Lemnarii priceputi pot construi chiar si case de la fundatie pana la forma finala folosind stiinta acumulata, realizand si elemente de arta prin prelucrarea materialului brut.

Dar, indiferent daca esti mester tamplar sau doar un amator entuziast, ai nevoie de sculele si utilajele potrivite pentru prelucrarea lemnului. 

In acest articol vei regasi un mc ghid al acestor echipamente necesare pentru prelucrarea manuala, precum si cele mai indicate tipuri de lemn pentru diverse proiecte.  

1. Cele mai uzuale tipuri de scule pentru prelucrarea lemnului

Ca incepator in domeniu, te-ai putea simti covarsit de larga gama de unelte disponibile pe piata. Ar fi usor sa te trezesti ca ai cheltuit o avere pe cele mai scumpe scule de prelucrarea lemnului cu care ar trebui sa-ti dotezi atelierul. 

Dar, cele mai multe unelte nu trebuie sa fie nici elaborate, nici costisitoare. Ar trebui sa retii cateva din echipamentele de baza, cu care poti sa executi mai multe tipuri de lucrari. 

Există cinci clase de echipamente de bază pentru prelucrarea lemnului. Acestea sunt instrumente pentru taiere, finisare, asamblare, masurare si fixare a pieselor in timpul lucrului. Aceste grupuri de unelte acopera tot ceea ce un lucrator are nevoie pentru a construi de la obiecte simple, pana la structuri complexe. 

  • Unelte de taiat 

Pentru taiatul lemnului, nicio alta unealta nu se poate compara cu clasicul fierastrau.

Aproape orice lucrare de prelucrare incepe cu taierea potrivita a partilor componente. Indiferent ca este vorba de stejar de esenta tare sau de un material moale precum pinul, trebuie ajustat la dimensiunile necesare, pentru ca proiectul final sa inceapa sa prinda forma. La aceste operatiuni primare, un fierastrau electric este foarte indicat, fie el circular, fie pendular, alternativ sau de tip sabie.

Uneori, pentru lucrari mai rapide, te poti multumi si cu fierastraie manuale, care au diferite forme si marimi.

  • Unelte de finisat, geluit si slefuit folosite in prelucrarea manuala a lemnului 

Odata ce piesele din lemn sunt taiate, ele au nevoie de finisare sau slefuire pentru a le da o forma atragatoare si lipsita de asperitati. In acest caz, se poate folosi clasica rindea manuala, care totusi cere o anumita indemanare si o experienta destul de mare pentru a scoate la lumina o lucrare de calitate. 

In prezent, poti beneficia de ajutorul unor utilaje de prelucrare a lemnului care iti pot face munca mai usoara, asa cum este si cazul masinilor de slefuit sau al rindelei electrice, care iti pot diminua cu mult durata lucrarilor.

Pentru proiecte de mica anvergura, poti folsi clasicile pile manuale, care nu trebuie sa lipseasca din trusa niciunui tamplar amator sau profesionist.

  • Unelte pentru asamblare folosite in prelucrarea manuala a lemnului

Taierea si slefuirea lemnului reprezinta doar o parte din procesul complex al unei lucrari de tamplarie sau dulgherie. 

Odata ce piesele sunt corect taiate si finisate, poate incepe operatiunea de asamblare conform proiectului. Secretul unei lucrari trainice depinde de doua lucruri. Ai nevoie de imbinari precise care sa se potriveasca perfect una cu alta si, de asemenea, de uneltele adecvate pentru acest pas.

Caii de povara ai prelucrarilor in lemn sunt ciocanele de dulgherie, unelte care nu trebuie sa lipseasca din trusele de scule ale nici unui tamplar. De regula, aceste instrumente sunt dotate cu o parte dura pentru batut cuie sau potrivit lemnul in imbinari si o parte sub forma de gheare, necesara pentru scoaterea unor scoabe prost batute sau indoite.

Pe langa aceste modele, se mai folosesc si ciocane cu capete din cauciuc dur sau din lemn, necesare pentru a manevra daltile si pentru a ciopli materialul.

  • Unelte pentru fixare si masurare

Alte unelte nelipsite din arsenalul unui dulgher sunt masinile de gaurit si insurubat, cu care se pot executa diverse gauri in materialul lemnos. Nu trebuie uitate nici accesoriile sculelor electrice mentionate, si anume burghiele pentru lemn.  

De asemenea, nu ar trebui sa lipseasca nici un set clasic de surubelnite de diverse marimi, deoarece nu stii niciodata cand te poate lasa bateria celei electrice sau se poate intampla sa lucrezi intr-o zona fara curent. Nu uita sa adaugi in trusa de scule si cateva rulete, pentru a efectua masuratori de precizie sau de anvergura asupra pieselor cu care lucrezi.

2. Tipurile de lemn cu cele mai bune rezultate dupa prelucrare 

Fie ca lucrezi la o piesa de mobilier, fie ca executi o lucrare decorativa, artistica, trebuie sa cunosti tipul de lemn pe care il prelucrezi. Diferitele esente lemnoase au culori si proprietati fizice diverse, care le fac sa se potriveasca unor anumite proiecte. 

Iata care sunt cele mai recomandate esente pentru lucrari cu adevarat valoroase din lemn:  

  • Pinul

Pinul este o specie de rasinoase cu care este usor de lucrat. Este foarte maleabil la sculptat si la gaurit.  Lemnul are de obicei o culoare galben deschis, care poate sa lumineze orice interior. 

  • Cedrul

Cedrul este a alta specie de rasinoase foarte usor de utilizat. Este bine cunoscut pentru tonurile calde, rosiatice si pentru minunata nota aromatica. De asemenea, este foarte rezistent la intemperii. Acest lucru il face o opțiune excelenta pentru mobilierul de exterior. 

De asemenea, este extrem de util pentru lazi artistic sculptate sau pentru dulapuri de haine. Lemnul de cedru are insusirea de a indeparta in mod natural moliile.

  • Ciresul 

Ciresul este de esenta tare, fiind ceva mai dificil sa lucrezi cu el. Cu toate acestea, nu intra in categoria lemnului dur, cum este cazul stejarului sau al tecului. Are un ton rosiatic mai cald, care poate completa un interior mai luminos.

  • Artarul 

Artarul are doua soiuri, o esenta mai tare si una mai moale. Daca esti incepator, este recomandat sa lucrezi cu cea din urma. Lemnul mai dur este foarte greu de lucrat si solicita un nivel inalt de experienta si indemanare. Acest tip material este foarte stabil, ceea ce il face o optiune excelenta pentru orice piesa de mobilier.

In concluzie, prelucrarea lemnului este o indeletnicire care iti poate alunga stresul si iti poate oferi satisfactia unui lucru facut de mainile tale. De asemenea, la nivel profesionist, poate fi o optiune excelenta de cariera, deoarece tamplarii si dulgherii buni sunt bine platiti oriunde in lume. 

Sursa foto: shutterstock.com

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *