Solar, gradina, natura, plante, legume.jpg

Pregatirea solului in solar: cum se pregateste solul in solarii pentru plantatia de legume, pasii, regulile si utilajele necesare pentru aceste lucrari

Scris de
Solar, gradina, natura, plante, legume

Solarul are un rol foarte important intr-o gospodarie, deoarece iti ofera posibilitatea de a planta si cultiva legume ecologice, bogate in vitamine si minerale, care sunt o sursa de sanatate si vitalitate pentru tine si intreaga familie. Un gospodar harnic si iscusit trebuie sa cunoasca informatii esentiale despre pregatirea solului in solar, special pentru plantatia de legume sau rasaduri, in functie de anotimp si culturile ce urmeaza sa fie plantate. Cu o pregatire a terenului si solarului, realizata pas cu pas, se va asigura cresterea optima a culturilor de legume, iar tu te vei putea bucura de fiecare data de o productie proprie bio, de calitate excelenta. Cu atat mai mult ca, in ultima perioada, culturile obtinute in mod traditional nu s-au mai putut dezvolta cu prea mare usurinta, din cauza factorilor climatici neprielnici.

Descopera in continuarea articolului cum se face pregatirea solarului pentru plantatia de legume, care sunt pasii, regulile si utilajele necesare pentru aceste lucrari. In plus, mai poti afla cum se pregateste terenul in solar in fiecare anotimp pentru a putea planta culturile de legume favorite, acestea fiind detalii extrem de importante de care este necesar sa tii cont pentru a obtine rezultatele pe care ti le doresti.

1. Pregatirea solului in solar – care sunt regulile si pasii de pregatire a terenului in solarii pentru plantatia de legume si ce utilaje sunt necesare pentru aceste lucrari?

Pregatirea solului in solar - care sunt regulile si pasii de pregatire a terenului in solarii pentru plantatia de legume si ce utilaje sunt necesare pentru aceste lucrari?

Pregatirea solului in solar pentru răsaduri este un proces care implica multa atentie si ingrijire din partea ta. Cu atat mai mult ca, un sol bine pregatit va furniza legume cu nutrientii necesari pentru buna functionare a organismul uman, va asigura un drenaj adecvat si va preveni aparitia bolilor si daunatorilor, care pot sa apara daca acesta nu este ingrijit corespunzator. 

De aceea, mai departe poti descoperi care sunt regulile si pasii de pregatire a solului in solarii pentru a putea incepe sa te ocupi de plantarea propriu-zisa a culturilor de legume:

  • Primul pas pentru pregatirea solului pentru legume, respectiv a terenului, consta in curatarea acestuia. Poti incepe prin a indeparta si curata buruienile, frunzele uscate, pietrele sau alti factori daunatori de acest fel care se afla pe suprafata solului din solarul tau. Mai mult decat atat, inainte de indepartarea daunatorilor nu uita sa te ocupi de dezinfectia solului pentru a nu exista riscul ca acestia sa ramana in sol. Astfel, se va evita riscul ca factorii daunatori sa impiedice dezvoltarea optima a culturilor de legume. De asemenea, urmatorele actiuni de pregatire a solului se vor simplifica.
Foarfeca pentru crengi Wolfson, 30mm lungime 770mm

Foarfeca pentru crengi Wolfson, 30 mm lungime 770mm – detalii aici 

  • Al doilea pas implica testarea solului, deoarece trebuie sa te asiguri ca are o calitate optima pentru a sustine culturile de legume plantate in sera. Spre exemplu, poti apela la anumite teste din acest domeniu al agriculturii, pentru a obtine informatii esentiale despre nivelul pH-ului solului, continutul de nutrienti si alte caracteristici ale sale. Aceste informatii te vor ajuta sa ai siguranta ca plantarea legumelor se realizeaza in conditii potrivite de dezvoltare. De asemenea, poti descoperi din timp daca solul nu este pregatit pentru rasaduri sau legume, avand posibilitatea de a corecta deficientele inainte de a efectua acest pas. Iata ce trebuie sa stii despre tipurile de sol pentru a putea intelege in detaliu din ce sunt compuse acestea si multe alte aspecte utile.
  • Dupa ce te-ai asigurat ca procesele de curatare, dezinfectare si testare au fost indeplinite cu succes, pentru pregatirea solului si infiintarea culturilor, poti incepe sa te ocupi de lucrarea propriu-zisa a terenului. Este recomandat sa efectuezi afanarea solului, la o adancime de aproximativ 15 sau 20 cm, pentru ca acesta sa fie mai aerisit, cu o textura imbunatatita si sa permita radacinilor legumelor sa se dezvolte intr-un mod corespunzator. In acest sens, vei avea nevoie de un echipament complet de unelte si scule pentru gradina, care iti vor fi de ajutor pe tot parcursul procesului de pregatire a solului in sere. De asemenea, daca te pasioneaza agricultura si mediul inconjurator, poti descoperi aici cum se face o sera, pas cu pas. 
Lopata cu varf ascutit Gospodarul Profesionist S503

Lopata cu varf ascutit “Gospodarul Profesionist” – detalii aici

  • In aceasta parte va fi necesar sa adaugi diverse materiale organice bogate in nutrienti pentru cresterea legumelor. De asemenea, trebuie sa te asiguri ca solul dispune de anumite elemente necesare pentru realizarea fotosintezei. Spre exemplu, elementele principale care influenteaza sistemul de nutritie al legumelor si al plantelor, in general, sunt fosforul, potasiul si azotul. Cu cat sunt mai echilibrate, cu atat legumele vor creste si isi vor mentine proprietatile sanatoase si hranitoare. Nu uita ca fertilizarea realizata in exces poate deveni daunatoare pentru plantatii, deoarece poate impiedica absorbtia cantitatii necesare de apa sau chiar de nutrienti de care acestea au nevoie pentru crestere. Studiaza cu atentie care sunt nevoile tipurilor de legume pe care urmeaza sa le plantezi in solul din sera ta si asigura-te ca respecti toate detaliile.  

Fiecare productie are anumite nevoi in ceea ce priveste pH-ul solului. Daca in urma testelor ai sesizat ca terenul prezinta un pH ridicat, exista riscul ca elementele principale, precum fosforul, cuprul sau fierul sa nu se absoarba. Pentru mai multe informatii de specialitate, nu ezita sa te adresezi unui specialist sau tehnician in domeniul agriculturii. Analiza solului se efectueaza atat inaintea infiintarii culturilor, cat si dupa incheierea perioadelor de productie.

  • Dupa finalizarea pasilor pe care i-ai descoperit anterior, poti incepe sa nivelezi solul pentru a crea un teren uniform pentru semanare si plantare. In felul acesta, se va facilita distributia uniforma a apei si nutrientilor necesari pentru cresterea legumelor. 
  • Daca ai indeplinit pasii de mai sus, in ceea ce priveste pregatirea solului pentru cultura legumelor, acum te poti ocupa de plantarea rasadurilor sau semintelor de legume la adancimea si distanta potrivita, in functie de cerintele specifice ale fiecarei culturi.
  • Verifica in mod constant daca udarea este adecvata pentru a mentine umiditatea solului. De asemenea, va trebui sa monitorizezi periodic culturile si sa aplici ingrasaminte sau pesticide, daca este necesar.
  • O alta recomandare utila este de a te ocupa de rotatia culturilor si de a evita sa plantezi aceleasi legume in acelasi loc in fiecare an. Acest lucru este esential pentru a preveni atat epuizarea nutrientilor, cat si aparitia bolilor sau daunatorilor.
  • Si, nu in ultimul rand, pe langa pregatirea solului in solar, este necesar sa verifici cat se poate de des care este starea de sanatate a plantelor si sa actionezi prompt in cazul aparitiei bolilor sau daunatorilor. Astfel, deteriorarea culturilor va fi prevenita, iar tu te vei putea bucura de legume proaspete, sanatoase si suculente la mesele servite in familie. 

Acesti pasi utili pentru pregatirea solului in solar te vor ajuta sa ai o gradina sanatoasa si o cultura bogata pe tot parcursul anului. Vezi mai departe cum se pregateste solul in functie de anotimp si culturile pe care urmeaza sa le plantezi.

2. Pregatirea solului in solarii – cum se pregateste solul in functie de anotimp si culturile ce urmeaza sa fie plantate?

Pregatirea solului in solarii - cum se pregateste solul in functie de anotimp si culturile ce urmeaza sa fie plantate?

Daca deja ai stabilit ce fel de culturi urmeaza sa plantezi in solarul tau, in continuare poti sa intelegi mai bine cum se pregateste solul in solar in functie de anotimp.

Primavara este un anotimp ideal pentru a incepe pregatirea solului in solar pentru culturile de vara si de primavara. Acest anotimp este optim pentru procurarea nutrientilor necesari pentru dezvoltarea culturilor de legume, dar si pentru udare si fertilizare. Este un anotimp potrivit pentru plantarea culturilor de salata, verdeturi, rosii, ardei, ceapa verde, morcovi, ridichi sau catei de usturoi. De asemenea, este perioada optima in care te poti ocupa de:

  • curatarea terenului, 
  • efectuarea testelor pentru determinarea tipului de sol; 
  • adaugarea ingrasamintelor organice sau minerale conform rezultatelor obtinute. Se recomanda ca acestea sa fie destinate culturilor pentru primavara si vara;
  • tot in acest anotimp poti stabili planul de plantare, tinand cont de respectarea distantelor optime de plantare intre culturi pentru a evita supraaglomerarea. Sfatul nostru este sa utilizezi cat mai eficient spatiul disponibil in solar, pentru a beneficia de rezultatele dorite.

De asemenea, vei avea nevoie de echipamente performante pentru ingrijirea solarului si a gradinii, cum ar fi motosapele pe benzina, dar si motosapele si motocultoarele, care sunt ideale pentru munca in agricultura si reducerea efortului fizic la minim. 

Motocultor Wolfson Imperio 8001, 7 CP, cu far si accesorii : plug, rarita, roti de transport 5,00X8, roti metalice, prasitoare

Motocultor Wolfson Imperio 8001, 7CP, cu far si accesorii: plug, rarita, roti de transport 5,00X8, roti metalice, prasitoare – detalii aici 

Motosapa ROTAKT RO1.7R2, benzina, 3CP, latime 36-60cm

Motosapa ROTAKT RO1.7R2, benzina, 3CP, latime 36-60cm – detalii aici

In perioada verii, pregatirea solului in solarii se concentreaza pe mentinerea umiditatii si a nutrientilor necesari plantelor care se afla in curs de dezvoltare. Vara se pot planta diverse soiuri de tomate, ardei, vinete, dovlecei, fasole, mazare sau alte culturi de acest fel. Asa ca, este necesar sa respecti urmatoarele sfaturi:

  • ocupa-te de udarea regulata a solului pentru a mentine plantatiile hidratate in timpul perioadelor secetoase;
  • in cazul in care observi ca este necesar, poti adauga ingrasaminte suplimentare, de preferat sa fie organice, pentru a sustine cresterea culturii de legume inclusiv in timpul verii.

Toamna pregatirea solului dintr-un solar se concentreaza pe conservarea si imbunatatirea fertilitatii solului pentru sezonul următor. In acest anotimp se pot cultiva culturi precum varza, spanacul sau morcovii, care se dezvolta foarte bine in aceasta perioada.

  • poti adauga materie organica, inclusiv frunze uscate pentru a imbunatati fertilitatea solului;
  • rotatia culturilor se poate realiza cu succes in acest anotimp, pentru prevenirea aparitiei anumitor boli specifice culturilor sau evitarea epuizarii nutrientilor necesari pentru crestere.

Iarna este perioada in care solul din solar se poate conserva si pregati pentru urmatoarele sezoane.

In concluzie, pregatirea solului in solar este un proces complex pe care trebuie sa il urmeze cu atentie fiecare gospodar pasionat de aceasta activitate. Cu ajutorul recomandarilor si pasilor de pregatire a solului, ingrijire si plantare a culturilor de legume vei putea sa te bucuri si tu de o cultura bogata si sanatoasa provenita din propria gradina. De asemenea, echipamentele performante si versatile de la Atomico te vor ajuta sa indeplinesti cu succes atat fiecare pas de pregatire a solului in solar, cat si multe alte activitati din gospodaria ta.

Surse foto: Atomico.ro, Freepik.com

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *