Pompa submersibila blocata, infundata sau fara presiune - despre defectiunile comune ale pompelor submersibile si depanarea lor

Pompa submersibila blocata, infundata sau fara presiune – despre defectiunile comune ale pompelor submersibile si depanarea lor

Scris de
Pompa submersibila blocata, infundata sau fara presiune - despre defectiunile comune ale pompelor submersibile si depanarea lor

Pompele submersibile au un rol important in diverse utilizari, de la pomparea apei din puturi, pana la sistemele de drenaj. Aceste dispozitive sunt concepute pentru a functiona sub apa, permitand miscarea eficienta a apei si asigurand o alimentare fiabila cu apa. Cu toate acestea, ca orice sistem mecanic, pompele submersibile pot suferi defectiuni care le impiedica performanta. In acest articol, poti afla care sunt problemele comune ale pompelor submersibile si informatii despre tehnici eficiente de reparare pentru a le rezolva. Intelegand aceste probleme si remediile necesare pentru depanare, poti asigura o functionalitate optima a sistemului tau de pompe submersibile. 

1. Pompa submersibila blocata – ce sunt pompele submersibile?

Pompele submersibile sunt dispozitive extrem de eficiente si versatile, concepute pentru a fi complet scufundate in apa sau alte fluide. Sunt utilizate pe scara larga in diverse aplicatii, inclusiv in sectoarele rezidentiale, comerciale, agricole si industriale. Aceste pompe ofera numeroase avantaje fata de pompele traditionale, cum ar fi performanta imbunatatita, durabilitate si capacitatea de a functiona in medii provocatoare. Iata in continuare care sunt cele mai populare tipuri de pompe submersibile:

 • Pompe submersibile de apa curata

Concepute special pentru a gestiona apa curata si potabila, pompele submersibile de apa curata sunt utilizate, in mod obisnuit, in sistemele rezidentiale de alimentare cu apa, sistemele de irigare si fantani. Aceste pompe sunt echipate cu un motor sigilat si un rotor cu mai multe trepte pentru a deplasa eficient apa pe distante lungi si pentru a atinge niveluri de presiune ridicata. Pompele submersibile de apa curata sunt recunoscute pentru fiabilitatea, functionarea silentioasa si eficienta energetica.

Pompa submersibila apa curata Hyundai, 800 W, 6000 L/h HY-EPHP800

Detalii aici

 • Pompe submersibile pentru apa murdara

Cunoscute si sub denumirea de pompe pentru apa murdara, pompele submersibile pentru apa murdara sunt utilizate pentru a gestiona apa care contine particule solide sau resturi. Aceste pompe sunt utilizate pe scara larga in sistemele de canalizare, sistemele de drenaj, santierele de constructii si aplicatiile industriale, dar si rezidentiale. Sunt echipate cu rotoare robuste care pot face fata substantelor abrazive sau corozive prezente in apa. Pompele submersibile pentru apa murdara sunt capabile sa pompeze apa cu eficienta ridicata, asigurand indepartarea eficienta a apelor uzate sau drenarea in medii solicitante.

TOTAL - Pompa submersibila - apa murdara - 750W ne

Detalii aici 

 • Pompe submersibile pentru apa murdara cu tocator

Special concepute pentru a gestiona apele uzate sau apele murdare care contin deseuri solide, materiale fibroase sau alte resturi de acest fel, pompele submersibile de apa murdara cu tocator sunt utilizate in mod obisnuit in sistemele municipale de canalizare, statiile de tratare a apelor uzate si instalatiile industriale, dar bineinteles si pentru utilizarile pentru ape murdare rezidentiale. Caracteristica unica a unei pompe de apa murdara cu tocator este prezenta unui mecanism de taiere care macereaza deseurile solide in particule mai mici, inainte de pompare. Acest lucru previne infundarea si asigura functionarea usoara chiar si in prezenta materialelor dure.

Pompa submersibila apa murdara cu plutitor WOLFSON® TP-3100, 1300W + furtun pompieri 2”, 20m, cu cuple metalice

Detalii aici 

Mecanismul tocatorului consta intr-o serie de lame ascutite sau un disc rotativ, care marunteste si toaca deseurile solide in fragmente mai mici. Particulele mai mici pot trece apoi prin pompa fara a provoca blocaje sau a deteriora rotorul. Pompele submersibile pentru apa murdara cu mecanisme de tocator sunt foarte eficiente in manipularea apelor uzate cu continut ridicat de materiale solide, prevenind problemele de colmatare si asigurand functionarea armonioasa a sistemelor de canalizare.

Asadar, pompele submersibile sunt instrumente esentiale, utilizate pentru diverse aplicatii care implica miscarea apei. Fie ca este vorba despre pompe submersibile pentru apa curata pentru uz rezidential, pompe submersibile pentru apa murdara pentru gestionarea apelor uzate sau pompe submersibile pentru apa murdara cu mecanisme de tocator pentru sistemele de canalizare dificile, aceste pompe ofera performante fiabile si eficiente. Intelegerea cerintelor nevoilor tale si selectarea tipului de pompa submersibila adecvata, asigura functionalitate optima si fiabilitate pe termen lung.

2. Pompa submersibila si defectiunile sale – probleme comune ale pompelor submersibile: pompa submersibila blocata, pompa submersibila infundata, pompa submersibila fara presiune

Cunoasterea diferitelor defectiuni ale pompelor submersibile care pot aparea pe parcursul utilizarii, dar si modalitatile prin care poti face fata unor astfel de provocari te pot ajuta sa iei masurile necesare, la timpul potrivit, evitand astfel defectiuni mai grave si costuri de reparatii. Iata cele mai comune probleme ale pompelor submersibile si modurile de depanare:

 • Pompa blocata sau infundata

Pompele submersibile sunt proiectate pentru a gestiona resturile si materialele solidele in limite specifice. Cu toate acestea, pot aparea defectiuni tip blocaje si infundari, impiedicand functionarea corecta a pompei. Urmatorii factori pot contribui la blocarea si infundarea pompei tale. Vezi ce masuri de preventie si de depanare poti lua pentru astfel de probleme:

 • Acumularea de sedimente si resturi: In timp, sedimentele, frunzele, algele sau alte resturi se pot acumula in jurul admisiei pompei submersibile, obstructionand curgerea apei. Aceasta acumulare limiteaza capacitatea pompei de a extrage apa eficient. Curata si intretine regulat pompa submersibila pentru preveni aceasta problema. Curatarea zonei de admisie si indepartarea oricaror resturi acumulate va contribui la restabilirea functiei corespunzatoare a pompei tale.
 • Dimensiunea incorecta a pompei: Utilizarea unei pompe submersibile care nu este dimensionata adecvat pentru aplicatia prevazuta poate duce la blocare si infundare. In cazul in care capacitatea pompei este prea mica in comparatie cu cerintele sistemului, aceasta poate avea dificultati sa gestioneze volumul de apa si sa provoace blocaje. Este esential sa selectezi o pompa din gama de cele mai bune pompe submersibile, care sa aiba debitul si capacitatea de inaltime adecvate, pentru a evita supraincarcarea sistemului. Consultarea cu un profesionist sau furnizor de pompe te poate asigura de dimensionarea adecvata a pompei pentru cerintele tale specifice.
 • Supapa de retinere defecta: O supapa de retinere defectuoasa sau instalata necorespunzator poate provoca retur, ducand la blocarea pompei. Supapa de retinere este proiectata pentru a preveni curgerea apei inapoi in pompa, atunci cand aceasta este oprita. Daca supapa nu se inchide corect, apa isi poate inversa directia si poate cauza blocari. Inspectia regulata si inlocuirea supapelor de retinere defecte sunt necesare pentru a mentine functionarea fara probleme a pompei tale. Asigurandu-te ca supapa de retinere este instalata corect la montajul pompei submersibile si ca aceasta functioneaza optim va preveni blocajele cauzate de reflux.
 • Pompa submersibila fara presiune

O problema semnificativa cu care se confrunta pompele submersibile este o pierdere brusca de presiune, care are ca rezultat o alimentare inadecvata cu apa. Afla in continuare care sunt cateva dintre cauzele comune ale pierderii de presiune si cum sa le rezolvi intr-un mod adecvat:

 • Pierderi de aer: Scurgerile de aer in conducta de aspiratie sau in carcasa pompei pot perturba capacitatea pompei de a crea o presiune adecvata. Scurgerile pot aparea din cauza conexiunilor slabite, a etansarilor deteriorate sau a tevilor deteriorate. Inspectarea minutioasa si repararea oricaror scurgeri poate ajuta la restabilirea performantei pompei tale submersibile. Este esential sa verifici toate conexiunile si etansarile in mod regulat si sa abordezi cu promptitudine orice semne de pierderi de aer.
 • Rotoare sau difuzoare uzate: Rotorul si difuzorul sunt componente esentiale responsabile pentru crearea presiunii in interiorul pompei. In timp, poate aparea uzura, ceea ce duce la o performanta redusa si pierderi de presiune. Rotoarele si difuzoarele se pot uza din cauza particulelor abrazive din apa sau a utilizarii excesive. Intretinerea regulata, inclusiv inspectia rotorului si a difuzorului, poate preveni de aceasta problema. Verifica semnele de uzura sau deteriorare si inlocuieste componentele deteriorate, actiune ce va ajuta la mentinerea presiunii optime a pompei submersibile.
 • Alimentare cu apa insuficienta: Pompele submersibile se bazeaza pe o sursa constanta de apa pentru o functionare corecta. Daca nivelul apei scade sub punctul de admisie, pompa poate suferi o pierdere de presiune. Aceasta situatie poate aparea din cauza conditiilor de seceta, a unei scaderi a panzei freatice sau a surselor de apa inadecvate. Asigurarea unei surse potrivite de apa este cruciala pentru a evita astfel de probleme. Monitorizeaza nivelurile apei si asigura o sursa de apa fiabila, lucru ce va ajuta la prevenirea pierderii de presiune din cauza apei insuficiente.

Intelegerea acestor probleme comune asociate cu pompele submersibile este importanta pentru depanarea si intretinerea corecta a pompei tale submersibile. Blocarea pompei, infundarea sau pierderea presiunii sunt printre cele mai frecvente probleme ale acestor pompe. Recunoscand cauzele din spatele acestor probleme si implementand masuri preventive, cum ar fi curatarea regulata, dimensionarea corespunzatoare, intretinerea supapei de retinere, detectarea scurgerilor, inspectia rotorului si monitorizarea alimentarii cu apa, poti asigura performanta optima si longevitatea pompelor submersibile.

3. Probleme ale pompei submersibile – remedierea defectiunilor pompelor submersibile: pompa submersibila care nu porneste sau se opreste, pompa submersibila care functioneaza fara oprire, pompa submersibila care nu mai trage apa

Probleme ale pompei submersibile - remedierea defectiunilor pompelor submersibile: pompa submersibila care nu porneste sau se opreste, pompa submersibila care functioneaza fara oprire, pompa submersibila care nu mai trage apa

In continuare, poti aprofunda si alte probleme care pot aparea in legatura cu functionarea pompelor submersibile, precum pompele care nu pornesc, se opresc brusc, pompa submersibila care nu se opreste sau se confrunta cu o pompare inadecvata a apei.  De asemenea, intelegand aceste probleme complementare celor expuse anterior, te poti asigura de o buna preventie si reparare in cazul unor astfel de evenimente.

 • Pompa care nu porneste

Atunci cand o pompa submersibila nu porneste, pot exista mai multi factori. Iata cele mai frecvente cauze ale esuarii la pornire ale pompelor submersibile:

 • Probleme electrice: Problemele electrice pot fi cauza principala a defectiunii pompei. Verifica sursa de alimentare, cutia de control si conexiunile electrice pentru a te asigura ca nu exista defecte de natura electrica. Cablajul defect, cablurile deteriorate sau problemele cu cutia de control pot impiedica pornirea pompei. Inspecteaza cu atentie componentele electrice in mod regulat si rezolva cu promptitudine orice problema, eventual apeland si la un specialist, pentru a asigura functionarea optima a pompei.
 • Suprasarcina motorului: Sarcina excesiva a motorului poate cauza declansarea acestuia sau esuarea pornirii. Aceasta suprasarcina poate rezulta din functionarea pompei peste capacitatea sa, functionarea acesteia cu un debit limitat sau utilizarea unei pompe subdimensionate pentru aplicatie. Asigura-te ca motorul este dimensionat corespunzator pentru utilizarea prevazuta si ca nu exista obstacole care impiedica functionarea acestuia. Evita supraincarcarea motorului pentru a preveni defectiunile la pornire.
 • Condensator de pornire defect: Condensatorul de pornire este responsabil pentru furnizarea unui impuls initial motorului in timpul pornirii. Un condensator defect sau uzat poate impiedica pornirea pompei. In timp, condensatorii se pot degrada sau isi pot pierde eficacitatea. Inspectia regulata si inlocuirea condensatoarelor pot preveni aceasta problema. Consulta un profesionist sau instructiunile producatorului pentru intretinerea si inlocuirea adecvata a condensatorului.
 • Pompa submersibila care se opreste brusc sau care functioneaza continuu

O pompa submersibila care se opreste sau continua sa functioneze non-stop poate indica diferite probleme. Iata cateva dintre posibilitatile ce pot cauza astfel de probleme si modul de rezolvare a acestora:

 • Supraincalzirea: Functionarea continua la temperaturi ridicate poate cauza supraincalzirea motorului pompei, ducand la oprirea automata. Racirea insuficienta, ventilatia inadecvata sau functionarea prelungita in conditii extreme pot contribui la supraincalzire. Asigura mecanisme adecvate de ventilatie si racire pentru a atenua aceasta problema. Verifica regulat temperatura de functionare a pompei submersibile  si ia masuri pentru a mentine conditii optime de functionare.
 • Fluctuatii de joasa tensiune sau de alimentare: Alimentarea cu energie electrica insuficienta sau fluctuanta poate perturba functionarea pompei, ducand la opriri bruste sau la functionare continua. Caderile sau fluctuatiile de tensiune pot solicita motorul si pot provoca un comportament neregulat de pompare. Instalarea stabilizatorilor de tensiune sau a dispozitivelor de protectie la supratensiune poate ajuta la rezolvarea acestei probleme. Aceste dispozitive regleaza tensiunea de intrare si protejeaza pompa de deteriorarea din cauza neregulilor de alimentare.
 • Defectiune mecanica: Defectiunile mecanice pot duce atat la oprirea pompei, cat si la functionarea continua. Componentele precum rotorul, rulmentii sau arborele pot suferi de uzura, ducand in cele din urma la defectiunea pompei. Inspectia regulata, lubrifierea si repararea sau inlocuirea prompta a pieselor deteriorate te pot ajuta sa  previi defectiunile mecanice. 
 • Pomparea inconsistenta a apei

Pomparea inconsistenta se refera la variatii ale performantei pompei, cum ar fi fluctuatiile presiunii sau debitului apei. Iata care sunt cele mai frecvente cauze:

 • Rotor sau conducta infundate: Un rotor sau o teava infundate pot perturba curgerea lina a apei, ducand la pomparea inconsecventa. Sedimentele, resturile sau depunerile se pot acumula pe rotor sau in interiorul conductei, limitand fluxul de apa. Curatarea si intretinerea regulata, inclusiv inspectiile rotorului si conductelor, te pot ajuta la prevenirea acestei probleme. Eliminarea oricaror blocaje va restabili performanta optima de pompare.
 • Scurgeri de aer: Scurgerile de aer in conducta de aspiratie sau in carcasa pompei pot cauza patrunderea aerului in sistem, afectand performanta de pompare. Verifica toate conexiunile si etansarile pentru orice semne de scurgeri si rezolva-le prompt. Conexiunile etansate corespunzator vor elimina intrarea aerului si vor asigura o pompare constanta.

In concluzie, pompele submersibile sunt dispozitive extrem de eficiente si fiabile, care joaca un rol extrem de important in diverse utilizari legate de fluxul apei. Intelegerea problemelor comune asociate cu pompele submersibile si folosirea unor tehnici eficiente de depanare te pot ajuta sa depasesti aceste probleme si sa pastrezi o performanta la nivel inalt a sistemului tau. Inspectia regulata, curatarea si intretinerea preventiva sunt esentiale pentru a asigura o functionare de lunga durata si fara probleme a pompei tale submersibile. Nu uita, daca intampini probleme complexe cu privire la procesul de depanare, este intotdeauna recomandat sa apelezi la un profesionist pentru indrumari si asistenta de specialitate.

Surse foto: Atomico.ro, Depositphotos.com, Freepik.com 

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *