Plantarea arpagicului toamna - Informatii utile pentru obtinerea unor productii bogate

Plantarea arpagicului toamna – Informatii utile pentru obtinerea unor productii bogate

Scris de
Plantarea arpagicului toamna - Informatii utile pentru obtinerea unor productii bogate

Ceapa este o planta cultivata pentru bulb, frunza si tulpina, fiind utilizata foarte des in prepararea diferitelor tipuri de mancare sau pentru conservare, in combinatie cu alte alimente. Inca din cele mai vechi timpuri, ceapa se consuma deseori in stare proaspata, pentru ca are numeroase elemente nutritive, cu actiune antibiotica. Astfel, plantarea cepei a devenit o rutina anuala in gospodariile romanilor dornici de a o avea aproape permanent. 

Cultivarea se poate realiza primavara, dar si toamna, mai ales daca gospodarul vrea sa se bucure de trufandalele delicioase cat mai devreme. Plantarea cepei toamna are numeroase beneficii, insa gospodarul sau fermierul trebuie sa aiba unele cunostinte adecvate despre conditiile optime de dezvoltare a cepei, altfel recolta s-ar putea sa nu fie cea la care spera.

Pentru a rasari primavara, este important ca toate procedeele agricole sa fie efectuate corect. Astfel, in articolul de mai jos vei descoperi care este importanta plantarii arpagicului toamna, cum se selecteaza si se pregateste solul pentru aceasta operatiune, care este momentul potrivit, cum se planteaza, se ingrijeste si se recolteaza, precum si diferite recomandari utile pentru prevenirea si tratarea problemelor ce pot aparea dupa plantare.

1. Importanta plantarii arpagicului toamna

Importanta plantarii arpagicului toamna

Arpagicul sau ceapa de toamna este considerat un aliment sanatos si delicios. Totusi, gospodarii se intreaba deseori de ce este indicat sa fie plantat inca din toamna. Acest lucru are loc pentru ca planta reuseste sa-si dezvolte un sistem de radacini robust, chiar inainte de a sosi iarna. Cu ajutorul radacinilor va primi apa si nutrientii de care are mare nevoie, iar mai apoi, in primavara, va putea sa se dezvolte mult mai rapid. 

Arpagicul plantat din toamna va oferi roade mai devreme, plantele crescand viguroase si sanatoase. Unii agricultori au observat faptul ca ceapa de toamna nu este atacata de boli si daunatori asa cum este cea cultivata primavara. Specialistii considera ca acest lucru o fereste de utilizarea diferitelor pesticide sau a tratamentelor destinate indepartarii acestor probleme neplacute. In plus, prepararea diferitelor feluri de mancare se poate face mult mai devreme, fara sa mai fie nevoie ca bucatarul sa astepte cresterea culturii plantate primavara. 

Motocultor Wolfson Imperio 8001, 7 CP, cu far si accesorii

Motocultor Wolfson Imperio 8001, 7 CP, cu far si accesorii : plug, rarita, roti de transport 5,00X8, roti metalice, prasitoare

Detalii aici

1.1. Selectarea si pregatirea solului pentru plantarea cepei de toamna

Solul trebuie pregatit cu multa atentie inainte de a fi introdus arpagicul. In acest sens, agricultorul trebuie sa-l testeze pentru a sti care este compozitia si nivelul pH-ului. Specialistii atrag atentia ca arpagicul va oferi recolte foarte bogate daca solul are un pH cuprins intre 6.0 si 7.0. 

Urmeaza alegerea locului potrivit pentru plantare. Solul ales trebuie sa fie bine drenat, bogat in nutrienti si sa fie expus razelor soarelui. Nu trebuie uitate nici uneltele si sculele pentru gradina necesare pentru a duce la bun sfarsit cultivarea adecvata a cepei de toamna. Astfel, pregatirea solului se face in felul urmator:

 • se scot toate resturile vegetale din zona;
 • se sapa cu lopata, sapa, cazmaua, motosapa sau motocultorul (adacimea optima trebuie sa fie de circa 20-25 cm);
 • se adauga compost sau gunoi de grajd maturat pentru a fertiliza solul;
 • se niveleaza pamantul si se compacteaza pentru a indeparta orice gol de aer.

Lopata cu varf ascutit Gospodarul Profesionist S503

Lopata cu varf ascutit Gospodarul Profesionist S503

Detalii aici

1.2. Momentul potrivit pentru cultivarea cepei toamna

Plantarea arpagicului toamna trebuie sa se faca in perioada 15 septembrie – 15 octombrie. Acest lucru va permite arpagicului sa se dezvolte suficient si sa faca fata cu brio temperaturilor sub zero grade Celsius. Cu cateva zile inainte de plantare trebuie fertilizat solul cu ingrasaminte granulate. 

Daca gospodarul locuieste intr-o zona calduroasa, atunci poate sa planteze arpagicul, fara probleme, chiar si dupa 15 octombrie, spre finalul acestei luni sau poate la inceputul lunii urmatoare. Este important, insa, sa ia in considerare faptul ca vine inghetul si ca radacinile arpagicului trebuie sa aiba timp suficient pentru a se putea dezvolta optim. 

Punctul critic de la care bulbii de ceapa incep sa inghete este situat in jurul valorii de – 8 grade Celsius. Daca frunzele de ceapa se afla deasupra solului, atunci ele vor rezista pana la aproximativ 4 grade Celsius. In cazul in care toamna este una foarte racoroasa, iar temperaturile au scazut, atunci trebuie sa se amane cultivarea cepei de toamna pana la primavara. 

2. Plantarea, ingrijirea si recoltarea arpagicului plantat toamna

Plantarea, ingrijirea si recoltarea arpagicului plantat toamna

Ceapa de toamna este obtinuta din arpagicul cultivat in aceasta perioada, pentru a avea timp suficient sa dezvolte un bulb sanatos si delicios. In Romania este preferata cultura de toamna pentru ca productia este mai mare, calitatea este exceptionala si poate fi pastrata mult mai bine in sezonul rece. 

2.1. Semanatul si plantatul arpagicului toamna

Toamna este anotimpul potrivit pentru semanarea arpagicului, planta aromatica folosita in diferite aplicatii culinare si medicinale. Pentru a trece la lucrarile de toamna, trebuie ales mai intai soiul potrivit si apoi pregatit. 

Dupa ce solul a fost bine pregatit se poate trece la semanarea arpagicului. Semintele trebuie semanate la o adancime de 2-3 cm si la o distanta de 10-15 cm intre ele. Pentru a lasa spatiu suficient plantei sa creasca si sa se dezvolte armonios, intre randurile de arpagic trebuie lasata o distanta de 30-45 cm. 

Pentru suprafetele de dimensiuni mici, plantarea se poate face manual fara probleme. Daca este vorba despre un teren cu marime generoasa, atunci ar fi bine sa se apeleze la o masina speciala. Dupa plantarea arpagicului, este indicat ca solul sa fie bine batatorit, izoland astfel bulbii de frig. Pentru o protectie sporita se recomanda mulcirea pamantului sau folosirea unui strat de compost sau de ingrasamant natural. 

2.2. Ingrijirea dupa plantarea arpagicului de toamna

Ingrijirea adecvata a arpagicului plantat toamna este obligatorie daca gospodarul doreste sa obtina la final o recolta bogata, cu gust delicios si aromat. In primul rand, aceasta cultura de toamna are nevoie in permanenta de apa, chiar si atunci cand vine iarna. Solul trebuie sa fie umed, fara sa fie excesiv udat. Daca s-ar intampla acest lucru, atunci este posibil sa putrezeasca radacinile, iar cultura de toamna sa fie compromisa definitiv. 

In jurul plantelor de ceapa de toamna trebuie pus ingrasamant sau un strat de compost subtire inca de la sfarsitul toamnei, aceste substante oferindu-le nutrientii de care vor avea mare nevoie. In cazul in care temperaturile de iarna sunt extrem de scazute, atunci plantele pot fi ferite cu ajutorul unui strat de paie sau de mulci, oferind radacinilor temperatura optima. 

Pentru o ingrijire satisfacatoare a plantatiei de ceapa este indicat sa se inlature buruienile ce cresc permanent, aceste plante intrand in concurenta acerba cu arpagicul pentru nutrienti si apa. De asemenea, nu trebuie uitata nici tratarea plantelor daca au fost observate cele mai mici semne de boli sau de prezenta ale unor daunatori. 

Fertilizarea trebuie sa aiba in vedere urmatoarele elemente:

 • folosirea unei cantitati adecvate de azot;
 • administrarea de potasiu, deoarece absenta sa poate inceti cresterea cepei;
 • utilizarea magneziului acolo unde solul este calcaros sau are prea mult fosfor.

Irigarea cepei trebuie luata in considerare in cazul in care ploile nu sunt abundente in zona in care locuieste gospodarul, altfel cultura ar putea sa nu ofere roadele bogate pe care le asteapta acesta. In plus, nivelul de precipitatii difera de la an la an, asa ca ar fi bine sa se realizeze si un sistem de irigare corespunzator. Se poate oferi apa de care are nevoie arpagicul cu ajutorul unui furtun, in mod traditional, dar exista si posibilitatea de a realiza un sistem de irigare prin picurare, foarte la moda in prezent. 

2.3. Recoltarea si stocarea arpagicului plantat toamna

Momentul mult asteptat de gospodari, acela de recoltare a cepei de toamna, va sosi, cu siguranta, daca au fost respectate toate recomandarile primite despre lucrarile agricole ce vizeaza dezvoltarea corespunzatoare a arpagicului. Recoltarea se poate face pe masura ce frunzele au inceput sa creasca. Astfel, vor fi taiate frunzele de la exterior, lasandu-le pe cele de la interior sa creasca pentru a putea sa dezvolte in continuare planta propriu-zisa, in vederea maririi bulbului. Momentul optim de recoltare a cepei este cand frunzele s-au vestejit si sunt culcate pe sol. 

Stocarea cepei se va face dupa ce bulbul a ajuns la maturitatea dorita. Se scot din pamant bulbii, se spala si se usuca intinsi pe o suprafata curata (5-6 zile, la soare). Unii gospodari aleg sa impleteasca in funii bulbii de ceapa de toamna si sa le atarne in camara, altii le pun in ladite in beci, la loc uscat, ferit de temperaturi extreme. Temperatura de depozitare trebuie sa fie una scazuta, dar nu la pragul inghetului. Arpagicul poate fi pastrat uscat, congelat sau proaspat in perioada urmatoare si folosit la prepararea diferitelor feluri de mancare sau a ceaiurilor sau pentru alte nevoi medicale. 

3. Recomandari utile pentru prevenirea si tratarea problemelor dupa plantarea arpagicului toamna

 Recomandari utile pentru prevenirea si tratarea problemelor dupa plantarea arpagicului toamna

Ca orice alta cultura agricola, si ceapa de toamna poate sa fie afectata de unele boli sau de daunatori. Specialistii sunt de parere ca totul incepe din momentul in care s-a pregatit solul in care sa se planteze. Pamantul trebuie sa fie bine drenat si sa aiba materie organica din belsug. O problema cu care s-ar putea confrunta gospodarii sau fermierii este cultivarea cepei pe un teren plantat recent cu alte plante din aceeasi familie. De foarte multe ori, se intampla ca acestea sa fi fost afectate de diferite boli sau de daunatori si sa le transmita mai departe noii culturi.

Printre daunatorii ce ar putea sa afecteze cultura de ceapa se numara gandacii, afidele, musculitele, iar printre boli, mucegaiul. Cea mai buna solutie de combatere a lor este pe cale naturala, cu ajutorul unor substante care sa nu afecteze omul sau solul. Aceste lichide pot fi raspandite pe cultura cu ajutorul atomizoarelor sau a pompelor de stropit, produse usor de gasit in mediul online sau la magazinele fizice de profil. Daca substantele naturale nu vor fi de folos, se poate apela si la pesticide chimice, dar in cantitatile recomandate de producator si nu mai mult de atat. 

Alte recomandari utile pentru a preveni bolile sau pentru a trata cultura de ceapa sunt cele precizate mai jos:

 • Plantele trebuie cultivate la o distanta apreciabila unele de altele pentru a permite circulatia adecvata a aerului;
 • Daca se uda excesiv plantele, atunci se va permite dezvoltarea bolilor fungice;
 • Pamantul trebuie neaparat sa se usuce usor intre prima si a doua udare;
 • Printre agentii patogeni foarte populari sunt putregaiul bacterian al bulbilor de ceapa, mana, putregaiul cenusiu si alternarioza;
 • Cele mai mari pagube produse cepei sunt aduse de nematod, gandacul rosu, carabusul de mai si musca cepei;
 • Este contraindicat sa se cultive ceapa pe acelasi teren in fiecare an, deoarece dupa anul al treilea se va observa o scadere drastica a productiei;
 • Putregaiul cenusiu produce inmuierea si putrezirea bulbilor.Ceapa trebuie pastrata corespunzator, altfel putregaiul va avansa. Prevenirea bolii se realizeaza prin igiena culturii, utilizarea de seminte si de bulbi sanatosi, rotatia culturilor sau prin fertilizarea moderata cu azot;
 • Nematozii bulbilor de ceapa sunt viermi minusculi ce ataca ceapa. Acestia se pot combate chimic, insa se recomanda respectarea unor reguli: sa se realizeze rotatia culturilor, sa se utilizeze soiuri mai rezistente sau sa se elimine plantele infectate si sa fie arse pentru a distruge daunatorii;
 • Cultura de ceapa se poate asocia cu morcovi sau ridichi pentru a combate unii daunatori.

Atomizor Gospodarul Profesionist GP-767 – 1.5 CP

Atomizor Gospodarul Profesionist GP-767 - 1.5 CP, motor 2T, 20L

Detalii aici

In concluzie, plantarea arpagicului de toamna este foarte importanta pentru obtinerea unei recolte bogate, cu gust delicios si aromat, potrivit pentru realizarea diferitelor preparate culinare sau a unor tratamente medicale. Pentru a avea ceapa de calitate superioara, gospodarul trebuie neaparat sa aiba la dispozitie soiurile potrivite, rezistente, cu gustul dorit, sculele si uneltele agricole necesare si un sol adecvat, care sa permita formarea bulbilor de ceapa de dimensiuni diferite. 

Surse foto: unsplash.com, atomico.ro

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *