Plantare tuia - ghidul practic si util al gospodarului

Plantare tuia – ghidul practic si util al gospodarului

Scris de

Aspiratia fiecarui om catre frumos este absolut normala, aducand echilibru si bunadispozitie in viata. Poti contribui si tu la formarea si mentinerea unei oaze de frumusete si liniste printr-o gradina verde si ingrijita. Atunci cand iesi afara dimineata, observi ca primele raze ale soarelui se revarsa asupra arborilor si arbustilor din gradina ta si evidentiaza rolul decorativ al fiecarei specii. Daca plantezi tuia te vei bucura de mai mult verde pe tot parcursul anului si, daca sunt ingrijiti corect, arborii vor creste vazand cu ochii. In continuare, vei descoperi ghidul practic al gospodarului care doreste sa planteze tuia si sa se bucure de valoarea decorativa a acestuia in fiecare sezon.

1. Plantare tuia de la A la Z pentru gospodari

Daca te-ai hotarat sa ai tuia in curtea sau in gradina casei tale poti alege diferite soiuri, in functie de conditiile de mediu, de rezistenta la conditiile de clima, de modul de plantare si de ingrijire. In urmatorul articol vei descoperi cum sa obtii rezultate optime in acest sens, daca parcurgi recomandarile, pas cu pas.

Fie ca vrei sa plantezi tuia pentru a forma un gard viu, fie ca o plantezi individual, in fata casei sau in gradina, vei obtine randament maxim si te vei bucura de o frumusete de gradina daca respecti pasii. 

Daca vrei tuia pentru plantare in gradina, este ideal sa alegi exemplare cu balot la radacina sau in ghiveci, deoarece rata de succes este aproape 100 % in aceste cazuri.

Distanta de plantare pentru tuia se alege in functie de rezultatul dorit:

 • pentru gard viu din tuia se lasa o distanta de 40-50 de centimetri intre plante;
 • pentru plantare individuala se lasa distanta cat mai mare (peste 5 metri) pentru a evidentia valoarea decorativa a speciei.

Care este perioada optima pentru plantare tuia? 

Fiecare anotimp, cu exceptia celui rece, este potrivit pentru a planta tuia in gradina. Iarna nu se planteaza din motive de inghet, insa in celelalte anotimpuri este perfect, mai ales primavara si toamna, cand este putina umiditate in sol.

 • Plantarea de primavara presupune existenta apei din dezghetarea zapezilor in sol. Partea de udare poate fi suplinita cu succes in acesta perioada, pentru a se fixa rapid radacinile;
 • Plantarea de toamna presupune o usoara umiditate in sol si prinderea cu usurinta a radacinilor pentru a obtine plante frumoase si viguroase;
 • Plantarea de vara este ideala daca solul este afanat si ajutat cu apa si substante pentru fertilizare, deoarece poate fi mai secetos si sarac in nutrienti in aceasta perioada.
Care este perioada optima pentru plantare tuia? 

Cand te ocupi de plantare tuia toamna, este necesar sa parcurgi urmatoarele etape:

 1. Eliberarea terenului de frunze uscate si alte resturi vegetale;
 2. Dezinfectia terenului cu solutii ecologice, prietenoase cu mediul;
 3. Marcarea locului de plantat in functie de nevoile speciei alese;
 4. Realizarea gropii pentru plantat in functie de marimea speciei;
 5. Realizarea unui amestec din nisip, gunoi de grajd si pamant, pentru o drenare optima a solului si o inradacinare eficienta;
 6. Scoaterea din ghiveci, cu tot cu pamant sau cu balotel a micului arbore și asezarea in groapa deja pregatita;
 7. Acoperirea cu pamant a plantei de tuia si udarea acesteia cu apa, in functie de umiditatea din sol.

Pentru speciile de tuia mai sensibile se recomanda plantarea de toamna, inainte de venirea inghetului, pentru a se inradacina pana la venirea primaverii si a se dezvolta in forta. 

Daca te ocupi de plantare tuia primavara, este important sa respecti aceiasi pasi ca si toamna, plus fertilizarea solului cu substante minerale, in functie de pH-ul acestuia. Fertilizarea si fertirigarea sunt deosebit de importante pentru cresterea si dezvoltarea fiecarei specii de tuia, chiar si pentru tuia smaragd sau pentru cea albastruie. 

Se va evita plantarea tuia in anotimpul rece, desi sunt temperaturile destul de crescute in ultimii ani in tara noastra, deoarece pot aparea ingheturile si plantele pot fi compromise.

Pepiniera tuia

Perioada de plantare pentru tuia se alege atat in functie de loc, cat si in functie de tinerele plante care urmeaza sa faca parte din gradina ta.

Atunci cand realizezi plantarea tuia la distanta optima pentru o buna crestere si dezvoltare, vei avea in vedere cum doresti sa obtii decorul final: gard viu (50-100 cm), aliniament sau individual (peste 1 m), in curte  sau in gradina. Pentru aceasta, dupa o perioada de crestere, vei avea grija de taierea tuia in functie de spatiul alocat si amenajarea peisagistica din care face parte.

Atunci cand realizezi plantarea tuia la distanta optima pentru o buna crestere si dezvoltare, vei avea in vedere cum doresti sa obtii decorul final: gard viu (50-100 cm), aliniament sau individual (peste 1 m), in curte  sau in gradina. Pentru aceasta, dupa o perioada de crestere, vei avea grija de taierea tuia in functie de spatiul alocat si amenajarea peisagistica din care face parte.

Daca vrei ca tuia sa aiba o ingrijire potrivita dupa plantare, este important sa studiezi inainte de toate aciditatea solului si sa pregatesti terenul. Astfel, tuia va creste circa 25 de centimetri pe an si te vei bucura de un adevarat arbore in cativa ani. 

Daca vrei ca tuia sa aiba o ingrijire potrivita dupa plantare, este important sa studiezi inainte de toate aciditatea solului si sa pregatesti terenul. Astfel, tuia va creste circa 25 de centimetri pe an si te vei bucura de un adevarat arbore in cativa ani. 
Pentru plantarea tuia in ghiveci se alege planta cu balotel si se pregateste amestecul de nisip cu compost si pamant fertil.

Pentru plantarea tuia in ghiveci se alege planta cu balotel si se pregateste amestecul de nisip cu compost si pamant fertil. Este determinant amestecul de pamant, pentru o buna crestere si dezvoltare a arbustului in ghiveci si nu numai. De asemenea, udarea se efectueaza cu regularitate si arbustul se expune in zone insorite.

Daca te intrebi de ce se usuca tuia dupa plantare, raspunsul este simplu: fie ai plantat arbustul fara balotel si i-ai deranjat radacinile firave, fie l-ai udat insuficient.

De asemenea, afanarea solului in jurul arbustului este benefica, insa trebuie realizata cu grija, pentru a nu afecta radacinile destul de sensibile. Este important sa sapi in forma de cerc, atat cat este necesar, pentru a patrunde apa si fertilizantii in sol pana la radacina plantei. Te poti ajuta de diverse unelte si scule pentru gradina care iti vor fi de folos in demersurile tale in fiecare anotimp. 

Distanta de plantare pentru majoritatea speciilor de tuia este:

 • 50-100 cm pentru obtinerea gardului viu;
 • 1-2 metri pentru obtinerea unui aliniament;
 • peste 2 metri pentru a evidentia arbustul in mod individual.

Distanta de plantare tuia pentru gard este de minimum 50 de centimetri si maximum 1 metru, pentru a creste crengile si a se intrepatrunde in vederea formarii unei perdele de protectie. Distanta de plantare mai mare de 1 metru este optima in vederea obtinerii unor arbusti inalti si vigurosi.

Pasii pentru plantare sunt urmatorii:

 1. Alegerea plantelor, de la 20-30 de centimetri pana la 190-200 cm;
 2. Pregatirea solului prin afanare si eliberarea de buruieni sau resturi vegetale;
 3. Drenajul solului prin crearea unui substrat nisipos si lasarea unui cerc in jurul plantei;
 4. Protejarea radacinilor prin fixarea plantei in sol cu tot cu balot sau pamant din ghiveci;
 5. Adancimea de plantare variaza in functie de marimea radacinilor;
 6. Pregatirea gropii de plantare depinde de marimea coroanei arbustului si se efectueaza de 1,5-2 ori mai mare;
 7. Asezarea arbustului in groapa se realizeaza cu prudenta, tinandu-l vertical pana se fixeaza cu ajutorul pamantului adaugat;
 8. Formarea inelului de pamant in jurul plantei ajuta la aerisirea radacinilor si la udarea plantei.
Lopata cu varf ascutit Gospodarul Profesionist S503

Detalii aici

De asemenea, daca vrei sa-ti usurezi munca in gradina, te poti folosi cu succes de motosape si motocultoare

Motosapa Wolfson Imperio, 4CP, cu roti de transport, latime lucru 60 cm

Detalii aici

Motocultor pe benzina Wolfson Imperio, 7CP, 212cc, cu plug, rarita, roti de transport 4,00X8

Detalii aici

2. Plantare tuia smaragd, ingrijire si udare pentru o gradina de vis

Pentru a planta tuia smaragd in perioada optima, este recomandat sa alegi anotimpul toamna, inainte de aparitia inghetului. Astfel, solul detine ceva umiditate si minerale propice pentru arbustii de plantat.

Daca te hotarasti sa obtii un gard viu din tuia sau sa constitui o perdea de protectie, este important sa tii cont de recomandarile specialistilor la alegerea speciei si sa cunosti cate ceva despre lucrarile agricole necesare, care vor contribui cu succes la realizarea gradinii tale de vis. 

Plantare tuia smaragd, ingrijire si udare pentru o gradina de vis

Pentru plantarea tuia smaragd, pasii sunt, in principal, cei mentionati anterior. Pentru ingrijire si udare vei avea in vedere urmatoarele: 

 • Adaugarea apei se realizeaza periodic; frecventa udarii este mai mare (o data sau de doua ori pe saptamana), in special in primele luni de la plantare;
 • Fertilizarea solului se realizeaza in functie de pH-ul acestuia si de conditiile climatice.
Pentru udarea tuia dupa plantare, poti alege dimineata sau seara ca moment propice, astfel incat sa eviti diferentele prea mari de temperatura dintre apa si sol. Plantarea tuia in perioada anotimpului cald presupune udari mai frecvente pentru a evita uscarea arbustilor.

Pentru ingrijirea tuia dupa plantare, ai de respectat urmatoarele recomandari, cel putin in primii doi ani:

 • irigare periodica;
 • fertilizarea solului;
 • toaletarea sau curatarea de uscaturi si resturi vegetale;
 • indepartarea buruienilor din solul de la baza arbustilor;
 • expunerea la soare cel putin 6 ore pe zi, motiv pentru care se evita umbrirea arbustilor cu alte plante de talie mare.

Pentru udarea tuia dupa plantare, poti alege dimineata sau seara ca moment propice, astfel incat sa eviti diferentele prea mari de temperatura dintre apa si sol. Plantarea tuia in perioada anotimpului cald presupune udari mai frecvente pentru a evita uscarea arbustilor. Deoarece radacinile sunt aproape de suprafata, se recomanda prudenta cu privire la imbibarea acestora. De aceea, se dreneaza bine solul pentru a patrunde apa in jurul arbustului si a ramane solul umed in preajma radacinilor.

Cat de des se uda tuia dupa plantare?

Raspunsul variaza in functie de specie, clima, sol si conditiile de mediu existente in acea perioada.

Pentru o intretinere optima vei folosi cu succes pompe de stropit, in vederea mentinerii umiditatii intregului arbust, precum si pentru utilizarea unor solutii fertilizatoare in vederea cresterii rapide. 

Gasesti pe site o gama larga de atomizoare de stropit, care sunt ideale pentru a acoperi intreaga suprafata foliara cu substante nutritive, insecticide sau fungicide.

Atomizor Gospodarul Profesionist GP-767 - 1.5 CP, motor 2T, 20L

Detalii aici

Pompa de stropit Gospodarul Profesionist - 8L. cu duza reglabila

Detalii aici

Fertilizator Gospodarul Profesionist - capacitate 20L, cu baterie

Detalii aici

Cand distanta de plantare tuia smaragd este mai mica de 50 de centimetri, se vor tunde mai rapid crengile care se intrepatrund, pentru a forma gardul viu mult visat. In continuare vei descoperi cum se tunde tuia, in ce perioade si cu ce frecventa pentru a reusi sa obtii rezultate optime.

Cand distanta de plantare tuia smaragd este mai mica de 50 de centimetri, se vor tunde mai rapid crengile care se intrepatrund, pentru a forma gardul viu mult visat. In continuare vei descoperi cum se tunde tuia, in ce perioade si cu ce frecventa pentru a reusi sa obtii rezultate optime.

3. Cum se tunde tuia pentru a obtine rezultate optime

 Cum se tunde tuia pentru a obtine rezultate optime

Exista o multime de variante pentru a tunde tuia, in functie de spatiul alocat amenajarii peisagistice si de gusturile tale. Daca plantezi tuia occidentalis sau columnaris, este ideal sa o lasi sa creasca in inaltime, insa o poti tunde la varf sau sub forma de spirala, pentru un efect spectaculos. Deoarece tuia orientalis se dezvolta si in latime, vei putea sa o tunzi de jur imprejur, pentru a se indesi mai rapid.

Pentru o plantare si intretinere optima a tuia vei tine cont de recomandarile secialistilor cu privire la taiere si intretinere. Chiar si in cazul tuia smaragd, plantarea si ingrijirea necesita grija si atentie pentru a se dezvolta armonios. 

Acesti arbusti ornamentali vor creste si se vor dezvollta mai mult dupa primii 5 ani de la plantare, cand vor creste cu aproximativ 40 de centimetri pe an si de aceea necesita tundere cel putin o data pe an pentru a incuraja cresterea sanatoasa. Mai mult, pentru o intretinere optima se pot tunde crengile laterale si se vor indeparta partile ofilite sau uscate din interior. Cu cat o tunzi mai des, cu atat tuia se regenereaza mai rapid si isi formeaza ramuri mai viguroase.

Fie ca o tunzi pentru intretinere, fie ca o tunzi in scop ornamental, este important sa elimini mai mult crengile care au tendinta sa se usuce, pentru a se putea regenera cat mai rapid.

Cand se tunde tuia? 

 • Primavara, cand vrei sa elimini crengile uscate din interior, in vederea toaletarii;
 • Vara, cand vrei sa o reduci din inaltime sau din diametru, pentru a obtine anumite forme (nu este, totusi, recomandat sa tai tuia in timpul verii, deoarece planta poate fi mai predispusa la uscaciune si stres termic); 
 • Toamna, pentru eliminarea uscaturilor si toaletarea eficienta, in vederea regenerarii. 
Pentru o plantare si intretinere optima a tuia vei tine cont de recomandarile secialistilor cu privire la taiere si intretinere. Chiar si in cazul tuia smaragd, plantarea si ingrijirea necesita grija si atentie pentru a se dezvolta armonios. 

O foarfeca sau un ferastrau nu trebuie sa lipseasca din trusa ta de scule si unelte de gradinarit, pentru a realiza cu usurinta operatiunea de tundere a tuia. 

Fierastrau taiere crengi Total Industrial - 12” - 300mm

Detalii aici

Foarfeca gard viu Total Industrial - 600mm-23.5”

Detalii aici

Dupa tundere, asigura-te ca tuia primeste suficienta apa si, daca este necesar, aplica ingrasamant pentru a sustine cresterea sanatoasa. 

Asadar, plantarea tuia se poate realiza primavara, vara sau toamna, pentru a reusi sa prinzi in gradina ta acesti arbusti cu valoare ornamentala. Tine cont de aceste sfaturi de plantare, ingrijire si tundere, dar si de specia de tuia pe care ai achizitionat-o si, cu siguranta, in scurt timp, te vei bucura de frumusetea acestor plante deosebite. Daca vrei sa imbini utilul cu placutul, recreaza-te cu activitati de gradinarit care sa-ti aduca bucurie pe masura ce observi rezultatele muncii pe care o depui.

Surse foto: atomico.ro, freepik.com, pixabay.com

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *