Orhidee - ingrijire si sfaturi utile pentru o integrare perfecta in gradina si casa ta

Orhidee – ingrijire si sfaturi utile pentru o integrare perfecta in gradina si casa ta

Scris de
Orhidee - ingrijire si sfaturi utile pentru o integrare perfecta in gradina si casa ta

Dintre plantele cu valoare decorativa ridicata se poate afirma cu tarie ca orhideele sunt florile de pe primele locuri. Orhideele sunt plante tropicale, care cresc in salbaticie, sunt aduse in gradina si in casa de catre iubitorii de frumos si sunt aclimatizate in toata lumea. In Romania exista o mare varietate de tipuri de orhidee, in special cele crescute in mediu salbatic. Dintre numeroasele specii, se remarca Sangele Voinicului si Papucul Doamnei, care sunt protejate prin lege deoarece actiunile omului le pot dauna si pot disparea din natura. Acest simbol al feminitatii, perfectiunii si puritatii ii inspira pe oamenii din toate domeniile inca din Antichitate.

Daca vrei sa afli detalii despre ingrijirea acestor frumoase plante cu flori vei descoperi in continuare care sunt conditiile de clima, mediu, lumina, umiditate, sol si inmultire pentru a obtine rezultate optime si o perfecta sursa de inspiratie.

1. Orhidee – ingrijire eficienta pentru a obtine flori spectaculoase

Orhidee - ingrijire eficienta pentru a obtine flori spectaculoase

Orhideele sunt plante exotice si elegante, cunoscute pentru frumusetea si diversitatea lor. Cu peste 25,000 de specii si peste 100,000 de hibrizi, aceste flori spectaculoase sunt apreciate de gradinari si pasionati de plante din intreaga lume. In acest capitol, vom explora secretele ingrijirii eficiente pentru a obtine flori impresionante atat in cazul orhideelor de gradina, cat si a celor cultivate in ghivece in interior.

Ingrijirea orhideelor la ghiveci

 • Alegerea ghiveciului potrivit

Pentru a asigura o buna dezvoltare a orhideelor in ghiveci, alege un recipient cu orificii de drenaj pentru a evita acumularea excesiva de apa in substrat. Materialul ghiveciului trebuie sa permita aerului sa circule in jurul radacinilor.

 • Substratul potrivit

Foloseste un amestec bine drenat pentru orhidee, cum ar fi un substrat format din scoarta de pin, carbune si muschi. Asigura-te ca substratul nu se usuca complet intre udari, dar evita sa lasi apa in exces.

 • Iluminarea corecta

Orhideele iubesc lumina, dar trebuie protejate de lumina directa a soarelui. Plaseaza ghivecele intr-un loc cu lumina difuza sau in umbra partiala. In cazul orhideelor din casa, langa ferestrele orientate spre est sau nord sunt adesea cele mai potrivite locuri.

 • Udarea rationala

Orhideele nu tolereaza bine radacinile ude. Asteapta sa se usuce primul centimetru al substratului inainte de a uda din nou. Evita sa lasi apa in farfurie sub ghiveci si nu uda direct inima rozetei orhideelor.

 • Temperatura si umiditatea

Majoritatea orhideelor prefera temperaturi moderate, iar fluctuatiile de temperatura intre zi si noapte le pot stimula sa infloreasca. Mentine o umiditate relativa intre 50% si 70% pentru a recrea conditiile naturale.

 • Hranirea adecvata

Orhideele la ghiveci au nevoie de nutrienti suplimentari. Utilizeaza un ingrasamant special pentru orhidee, cu un continut echilibrat de azot, fosfor si potasiu. Aplica ingrasamantul diluat o data pe luna in timpul perioadei de crestere activa.

 • Replantarea periodica

Replantarea este esentiala pentru a evita supraincarcarea radacinilor si pentru a furniza un substrat proaspat. Fa acest lucru atunci cand substratul actual devine degradat sau cand planta isi umple complet ghiveciul.

 • Controlul daunatorilor si bolilor

Verifica regulat frunzele si radacinile pentru semne de daunatori sau boli. Pentru a preveni problemele, tine ghivecele curate si evita udarea excesiva, care poate crea un mediu propice pentru dezvoltarea ciupercilor.

 • Ingrijirea specifica pentru tipurile de orhidee

Fiecare tip de orhidee poate avea cerinte specifice. Cunoasterea speciilor pe care le cultivi te va ajuta sa adaptezi ingrijirea la necesitatile individuale ale plantelor tale.

Un exemplu in acest sens, o reprezinta ingrijirea orhideei mice sau pitice. Pentru ingrijirea orhideei pitice, asigura-te ca aceasta se afla intr-un substrat adecvat, format dintr-un amestec bine drenat. Plaseaza orhideea intr-un loc cu lumina medie sau lumina difuza, evitand expunerea directa la soarele puternic. Mentine temperaturi moderate in jurul ei, intre 18-24°C ziua si 13-18°C noaptea, ferind-o de variatiile extreme. Atunci cand udari, acorda atentie pentru a evita acumularea excesiva de apa in substrat, lasandu-l sa se usuce usor intre udari. In perioada de crestere activa, poti hrani orhideea o data pe luna cu un ingrasamant specific pentru orhidee, folosind concentratii reduse. Dupa inflorire, taie tulpinile florale ofilite aproape de baza. Replantarea poate fi necesara o data la 1-2 ani. Fii atent la semnele de crestere pentru a ajusta ingrijirea in functie de necesitatile specifice ale plantei tale, asigurand astfel sanatatea si frumusetea ei.

Ingrijirea orhideelor de gradina

 • Alegerea locului potrivit

Orhideele de gradina, cele terestre, prospera in locuri cu lumina filtrata si umiditate moderata. Se pot adapta la zonele umbrite, dar trebuie sa primeasca suficienta lumina pentru a realiza fotosinteza.

Orhideele de gradina, cele terestre, prospera in locuri cu lumina filtrata si umiditate moderata. Se pot adapta la zonele umbrite, dar trebuie sa primeasca suficienta lumina pentru a realiza fotosinteza.
 • Pregatirea solului

Alege un sol bogat in materie organica si bine drenat. Adauga compost si materie organica pentru a asigura o structura buna a solului si pentru a imbunatati capacitatea acestuia de a retine umiditatea.

 • Udarea rationala

Desi orhideele de gradina sunt mai tolerante la umezeala decat cele de interior, asigura-te ca solul se usuca intre udari. Evita udarea excesiva, deoarece aceasta poate duce la dezvoltarea bolilor fungice. Pentru facilitarea procesului, utilizeaza pompe de stropit si atomizoare de stropit care iti vor fi de un real folos in gradina si nu numai, cand vine vorba de udat, de fertilizat sau de aplicat tratamente impotriva bolilor si daunatorilor.

Pulverizator Gospodarul Profesionist - 2L, cu duza reglabila

Pulverizator Gospodarul Profesionist – 2L, cu duza reglabila – detalii aici

Atomizor Progarden 3WZ-4 - 1 CP, 20L

Atomizor Progarden 3WZ-4 – 1 CP, 20L – detalii aici

 • Protectia impotriva daunatorilor

Verifica periodic orhideele pentru a preveni invazia daunatorilor. Utilizeaza insecticide organice sau metode de control biologic pentru a proteja plantele si mediul inconjurator.

 • Taierea adecvata a florilor ofilite

Dupa ce florile se ofilesc, taie tulpinile florale langa baza plantei. Aceasta stimuleaza cresterea si ajuta la conservarea energiei pentru dezvoltarea viitoarelor flori. De asemenea, utilizeaza unelte si scule pentru gradina de calitate destinate special unor astfel de activitati, pe care le gasesti in oferta site-ului nostru. Cand ai in dotare o foarfeca pentru gradina poti taia cu usurinta florile uscate, frunzele ingalbenite sau tijele florale uscate.

TOTAL - Foarfeca 225mm (9”)

TOTAL – Foarfeca 225mm (9”) – detalii aici

 • Divizarea plantelor mature

Daca orhideele de gradina devin prea mari sau incep sa se aglomereze, poti sa le imparti. Aceasta se face de obicei primavara si implica separarea rizomilor si a tufei in portiuni mai mici pentru a le replanta.

 • Aplicarea mulciului

Aplicarea unui strat subtire de mulci in jurul orhideelor de gradina ajuta la mentinerea umiditatii, impiedicand aparitia buruienilor si protejand radacinile de fluctuatiile de temperatura.

Indiferent daca te bucuri de frumusetea orhideelor in interior sau in gradina, ingrijirea adecvata este esentiala pentru a le mentine sanatoase si pentru a le incuraja sa infloreasca spectaculos. Fiecare specie de orhidee are nevoi specifice, asa ca observa cu atentie plantele si ajusteaza ingrijirea in functie de cerintele lor individuale. Cu putina atentie si rabdare, vei fi rasplatit cu flori magnifice si cu o colectie impresionanta de orhidee in floare.

2. Ingrijirea orhideelor iarna si in sezonul cald

Ingrijirea orhideelor iarna si in sezonul cald

Ingrijirea orhideelor in sezonul cald

Expunerea la lumina solara

In sezonul cald, asigura-te ca orhideele beneficiaza de o expunere adecvata la lumina solara. Totusi, in regiunile cu veri extrem de fierbinti, ofera-le o umbrire usoara pentru a preveni arsurile solare.

Udarea in functie de conditiile meteorologice

Cu temperaturi mai ridicate, orhideele vor necesita mai multa apa. Adaptarea frecventei udarilor in functie de conditiile meteorologice si necesitatile individuale ale plantelor este cruciala pentru mentinerea unui mediu optim.

Ventilatia corespunzatoare

Asigura o buna circulatie a aerului in jurul orhideelor. Acest lucru poate fi realizat plasand ghivecele in locuri unde vantul sa poata circula sau prin utilizarea unui ventilator usor pentru a simula briza, atunci cand vorbim despre ghivecele din casa.

Protejarea impotriva daunatorilor de vara

Sezonul cald poate aduce cu sine o crestere a populatiei de daunatori. Inspecteaza periodic plantele pentru a identifica si trata rapid orice infestare, evitand astfel deteriorarea lor.

Ingrijirea orhideelor in sezonul rece 

Reducerea udarii

Pe masura ce temperaturile scad in sezonul rece, radacinile orhideelor au nevoie de mai putina apa. Reducerea frecventei udarilor si evitarea udarii directe a radacinilor in perioadele reci sunt esentiale pentru a preveni putrezirea radacinilor.

Temperaturi si umiditate constante

Mentinerea unei temperaturi constante si a unei umiditati adecvate este cruciala in timpul sezonului rece. Pastreaza orhideele departe de sursele de caldura excesiva, cum ar fi radiatoarele, si protejeaza-le de schimbarile bruste de temperatura.

Protejarea impotriva inghetului

In regiunile cu ierni reci, asigura-te ca orhideele sunt protejate impotriva inghetului. Adu-le in interior sau utilizeaza acoperiri speciale pentru a le izola in perioadele de ger extrem.

Ingrijirea orhideelor pe tot parcursul anului necesita atentie la detalii si adaptarea la schimbarile sezoniere. 

3. Tipuri de orhidee de gradina si sfaturi pentru o ingrijire personalizata adecvata

Orhideele de gradina sunt plante fascinante, iar fiecare specie sau gen necesita ingrijiri specifice pentru a prospera. Iata cateva tipuri de orhidee de gradina populare, precum si sfaturi generale pentru ingrijirea lor:

Orhideele Dendrobium – ingrijire: sunt aclimatizate la toate conditiile de mediu, motiv pentru care sunt cele mai cautate pentru a fi plantate in gradini.

 • Lumina: Necesita lumina puternica, dar protejeaza-le de soarele direct in timpul orelor fierbinti.
 • Temperatura: Varietate mare de temperaturi, dar in general intre 15-24°C ziua si 10-18°C noaptea.
 • Udare: Udarea regulata in timpul perioadei de crestere activa si o perioada mai uscata in perioada de odihna.
Tipuri de orhidee de gradina si sfaturi pentru o ingrijire personalizata adecvata

Orhideele Cattleya: sunt ideale pentru gradini cu climat cald si umed, au flori viu colorate, mari si spectaculoase.

 • Lumina: Prefera lumina medie spre mare, dar trebuie sa fie protejate de lumina directa a soarelui in timpul orelor de vara fierbinti.
 • Temperatura: Se dezvolta bine in temperaturi cuprinse intre 18-24°C ziua si 13-18°C noaptea.
 • Udare: Udarea trebuie sa fie regulata, iar substratul trebuie sa se usuce intre udari. Evita excesul de apa.

Orhideele Cymbidium: au flori numeroase si frunze alungite, in forma de sabie.

 • Lumina: Necesita o expunere la lumina indirecta moderata pana la mare.
 • Temperatura: Majoritatea se dezvolta bine la temperaturi mai scazute, in jur de 10-15°C noaptea si 18-24°C ziua.
 • Udare: Uda cand suprafata substratului este uscata la atingere.

Orhideele Cypripedium: au flori usor de recunoscut, cu denumirea de „Papucul Doamnei”.

 • Lumina: Prefera umbra partiala sau filtrata.
 • Temperatura: Cele mai multe specii prefera temperaturi moderate, cuprinse intre 13-18°C ziua si 7-13°C noaptea.
 • Udare: Mentine substratul umed, dar nu lasa apa sa stagneze.

Orhideele Oncidium: sunt aclimatizate in mediul exterior si florile lor se aseamana cu niste fluturi multicolori.

 • Lumina: Prefera lumina medie pana la puternica.
 • Temperatura: Tine-o intre 18-24°C ziua si 13-18°C noaptea.
 • Udare: Uda regulat, dar asigura-te ca substratul se usuca intre udari.

4. Orhidee – plantare, inmultire si ingrijire in functie de stadiul de dezvoltare

Orhidee - plantare, inmultire si ingrijire in functie de stadiul de dezvoltare

Orhidee – plantare si ingrijire

Pentru a planta o orhidee, alege un ghiveci cu gauri de drenaj si utilizeaza un substrat specific pentru orhidee, cum ar fi un amestec de scoarta de copac, perlite si chiar cativa muschi de sphagnum. Asaza orhideea in centrul ghiveciului si asigura-te ca radacinile sunt bine distribuite. Compleaza cu substrat in jurul radacinilor si apasa-l usor. Plaseaza ghiveciul intr-un loc cu lumina medie, evitand expunerea directa la soarele puternic.

Orhidee – inmultire si ingrijire

O metoda comuna de inmultire a orhideelor este divizarea acesteia in timpul replantarii. Daca observi ca planta ta a crescut si a dezvoltat noi pseudobulbi sau lastari, poti sa desparti cu atentie aceste sectoare cu radacini si sa le plantezi separat in ghivece mici. Asigura-te ca fiecare noua diviziune are radacini sanatoase si ofera-le conditiile potrivite pentru a se dezvolta.

Ingrijirea orhideelor dupa inflorire si caderea florilor

Dupa ce florile orhideei au cazut, taie tulpinile florale ofilite aproape de baza plantei. Mentine udarea si hranirea, dar redu concentratia ingrasamantului. Asteapta sa vezi semne de crestere activa si, daca este necesar, replanteaza orhideea.

Ingrijirea orhideei uscate

Daca observi ca substratul este complet uscat, uda-l imediat. Asigura-te ca apa patrunde adanc in substrat si nu lasa orhideea sa ramana in apa statatoare. Creste umiditatea in jurul orhideei prin pulverizare frecventa sau plasarea unui vas cu apa in apropiere.

Ajusteaza aceste etape de ingrijire in functie de specia specifica de orhidee pe care o ai, avand grija sa observi si sa raspunzi la nevoile individuale ale plantei.

In concluzie, ingrijirea orhideelor implica atentie la lumina, udare, temperatura si hranire pentru a crea un mediu propice dezvoltarii lor. Adaptabilitatea la nevoile specifice ale fiecarei plante si monitorizarea atenta a semnelor de sanatate sunt aspecte esentiale pentru succesul in cultivarea acestor flori delicate. Cu o ingrijire adecvata, orhideele vor recompensa cu frumusetea lor fascinanta si cu inflorirea lor spectaculoasa.

Sursa foto: Atomico.ro, Pexels.com

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *