Lucrarile agricole au nevoie de echipamente de calitate, capabile sa duca la bun sfarsit sarcini complicate. De asemenea, un aspect foarte important la acestea il reprezinta durabilitatea, acestea fiind supuse in mod constant unor munci grele, mai ales atunci cand vine sezonul cald si sarcinile specifice au nevoie de interventia directa a agricultorilor.
Printre cele mai populare utilaje agricole pentru gradini sau ferme sunt motocultoarele. Acestea joaca un rol esential in afanarea si maruntirea suprafetelor mari de pamant, suprafete care pot atinge o dimensiune de pana la 2 hectare. In acelasi timp, motocultoarele se pot folosi in pregatirea solului pentru plantare, dar si pentru semanarea acestuia.
Exista 2 tipuri de principale de motocultoare: cele cu motor diesel si cu cele cu motor pe benzina. Chiar daca au multe asemanari si scopul in care se folosesc este acelasi, exista si o serie de diferente, ceea ce inseamna ca, inainte de a alege un motocultor diesel versus benzina, trebuie sa iei in considerare cateva aspecte esentiale.
1. Motocultor diesel sau benzina: de ce sa-l alegi sau sa nu-l alegi pe cel diesel?
Cuprins:
De multe ori, se intampla ca motocultorul diesel sa fie prima optiune pentru multi agricultori. Totusi, exista posibilitatea ca acesta sa nu fie alegerea potrivita si pentru tine. De aceea, trebuie sa tii cont de nevoile pamantului pe care vrei sa-l utilizezi.
1.1 Cand este recomandat un motocultor diesel?
Motocultorul diesel este recomandat suprafetelor intinse. Asadar, daca ai o suprafata care atinge chiar si 2 hectare, opteaza pentru un motor diesel. De asemenea, acesta se potriveste unui sol dur, deoarece are o putere mai mare. Pe langa sarcinile de baza, motocultorul diesel poate fi utilizat si la semanat, la arat, cultivarea solului, cosirea ierbii sau chiar curatarea zapezii.
1.2 Care sunt avantajele unui motocultor diesel?
Principalul avantaj ale motocultorului diesel este consumul care poate fi cu pana la 5 litri mai putin consumati la 100 de kilometri spre deosebire de cel pe benzina. Aici se mai poate adauga o forta de tractiune mai mare, o aderenta corespunzatoare solurilor dure si o racire mai rapida.
1.3 Care sunt dezavantajele unui motocultor diesel?
In ceea ce priveste dezavantajele, motocultorul diesel este mai scump decat cel pe benzina. De asemenea, nu poate functiona la fel de bine la temperaturi joase si nici nu reactioneaza la fel de bine atunci cand e nevoie de o putere care sa alterneze. Este recomandata utilizarea constanta la putere maxima.
2. Motocultor diesel sau benzina: de ce sa-l alegi sau sa nu-l alegi pe cel pe benzina?
In disputa dintre motocultor diesel vs benzina, cel din urma vine cu cateva caracteristici proprii, dar si cu avantaje si dezavantaje specifice. Acestea pot determina daca motocultorul pe benzina este cel potrivit pentru tipul de lucrare agricola pe care vrei sa o intreprinzi.
2.1 Cand este recomandat un motocultor pe benzina?
Spre deosebire de cel diesel, un motocultor pe benzina este recomandat unui sol moale, a carui suprafata sa nu fie foarte intinsa. De asemenea, acesta se potriveste sarcinilor individuale ca, de exemplu, sapatul pamantului. In plus, poate fi utilizat pe un sol unde sunt deja plantati copaci.
2.2 Care sunt avantajele unui motocultor pe benzina?
Marele avantaj al motocultoarelor pe benzina il reprezinta pretul de achizitie care este mai mic decat in cazul diesel. In acelasi timp, cel pe benzina este usor manevrabil si poate fi pornit in conditii grele, inclusiv atunci cand afara sunt temperaturi foarte scazute, aspect datorat tipului de combustibil.
2.3 Care sunt dezavantajele unui motocultor pe benzina?
In ceea ce priveste dezavantajele, cel mai mare asociat motocultoarelor pe benzina il reprezinta suprafetele mici pe care le poate prelucra. De asemenea, acesta nu poate functiona continuu pentru mult timp daca este racit cu aer.
Prin urmare, este necesara alegerea unor unelte agricole de calitate atunci cand cauti un motocultor. In plus, trebuie sa te asiguri ca acesta se potriveste lucrarilor tale.
sursa foto: envato.com