Sa inveti procesul de montare a unui televizor pe perete este un lucru extrem de util, mai ales pentru ca vei reusi sa faci o imbunatatire considerabila atat din punctul de vedere al designului de interior, cat si din cel al experientelor de vizionare a filmelor, serialelor si emisiunilor preferate. Te-ai intrebat de ce pasii de montare a unui TV pe perete sunt atat de cautati in ultima perioada? Raspunsul este cat se poate de simplu: cei care opteaza pentru montajul televizorului pe perete au parte de un aspect mai „curat”, avand in vedere faptul ca poti rezolva si problema dezordinii pe care o creeaza cablurile prin aceasta metoda, dar si de mai multa ergonomie, datorita pozitiei mai bune care faciliteaza o vizionare mai placuta.
In plus, metoda de montaj a TV-ului pe perete este preferata mai ales de familiile care au copii mici sau animale de companie pentru ca, in acest fel, elimina din start riscul de rasturnare a televizorului. In cazul in care televizorul se rastoarna, nu doar ca se poate strica (si poate abia l-ai cumparat), ci ii poate si lovi pe cei mici ori pe patrupezii blanosi. In acest moment pe piata exista mai multe modele de suporturi pentru montarea unui televizor pe perete, insa pasii pe care ar trebui sa ii urmezi sunt destul de asemanatori.
In acest articol iti vom spune tot ce ar fi bine sa faci, la ce inaltime se monteaza televizorul pe perete, cu ce scule ar trebui sa te echipezi si de ce lucruri sa tii cont pentru a-l monta singur (sau cel mult cu ajutorul unei singure persoane) si intr-un timp mai scurt decat iti imaginezi. Citeste in continuare articolul nostru pentru a afla toate secretele.
1. Montarea televizorului pe perete – de ce ai nevoie inainte de a incepe?
Cuprins:
Pentru inceput, inainte de a te gandi la ce inaltime se monteaza un TV pe perete sau la ce unghi ar trebui sa il fixezi, te sfatuim sa te asiguri ca esti echipat cu toate cele necesare pentru ca procesul de montaj sa se realizeze fara probleme sau pauze inutile cauzate de lipsa unor scule sau de sculele nepotrivite.
In afara de televizor si suport, vei mai avea nevoie si de alte lucruri, cum ar fi: banda de mascare, un creion, o ruleta, un localizator profesional de cabluri, bormasini si masini de gaurit/insurubat, surubelnite si, bineinteles, kitul de montare inclus in pachetul suportului TV. Chiar daca iti pare o treaba pe care o poate face o singura persoana, in realitate vei avea nevoie, de fapt, de inca o pereche de maini care sa te ajute sa tii televizorul atunci cand incepi sa il fixezi in perete, sa il pui in pozitia corecta si chiar si atunci cand trebuie sa il ridici. Daca ai optat pentru achizitionarea unui televizor cu diagonala mare, cu siguranta nu il vei putea ridica si sustine de unul singur.
Atunci cand ai constatat ca ai la indemana toate cele despre care ti-am povestit mai sus, te poti apuca de treaba fara probleme, pentru ca urmeaza sa iti impartasim pasii.
2. Montare TV pe perete – cateva recomandari
Nu este nevoie sa fii expert in montarea unui televizor, insa ar trebui ca a doua pereche de maini pe care o rogi sa te ajute sa aiba cat de cat experienta sau dexteritate in cazul in care la tine este pentru prima data cand faci asta.
Retine sfatul nostru din capitolul precedent cu privire la faptul ca este mai mult decat indicat sa ai langa tine o persoana care sa te ajute, mai ales daca ai cumparat un televizor mare. De regula, acest lucru este recomandat cu precadere atunci cand diagonala televizorului depaseste 80 de centimetri. Si chiar daca ai achizitionat un TV cu diagonala de 60 centimetri, spre exemplu, un ajutor in plus nu strica niciodata. Greutatea s-ar putea sa nu ti se para atat de mare, insa lungimea si forma iti pot crea probleme de manipulare.
De ce ar mai trebui sa tii cont inainte de a monta un TV pe perete? In primul rand, gandeste-te in fiecare moment la faptul ca trebuie sa protejezi cu orice pret ecranul televizorului. Acest lucru inseamna ca este absolut necesar sa fii atent la felul in care il ridici si la modul in care il tii, astfel incat sa nu pui niciun fel de presiune pe afisaj. Oricat de calitativ ar fi un TV, ecranul este destul de sensibil si cu siguranta nu iti vei dori ca dispozitivul sa ajunga in service inainte de a-l pune pe perete. Acestea fiind spuse, ridica intotdeauna televizorul din partea de jos si sustine-l de colturi.
In al doilea rand, asigura-te ca ai ales suportul potrivit pentru televizorul pe care il detii, iar la acest capitol este nevoie sa tii cont doar de doua lucruri, si anume: stilul de montaj care se potriveste cel mai bine cu camera in care vrei sa pui televizorul si tipul de suport care merge perfect cu modelul tau de TV (aici trebuie sa fii atent si la greutatea si diagonala maxima pe care o poate suporta). In ultimul rand, iti recomandam sa verifici cu mare atentie daca kitul de montare inclus in pachetul cu suportul TV este complet si ca ghidul de montare este suficient de clar inainte de a incepe.
3. Montajul televizorului pe perete – cum iti dai seama care este pozitia ideala?
Acum ca am stabilit lista de lucruri necesare si cateva recomandari de bune practici, a venit momentul sa vorbim despre ce inaltime de montare a unui televizor pe perete sa alegi in functie de dimensiunile camerei, dar si despre cum ar trebui sa stabilesti pozitia in care il vei fixa. Gandeste-te foarte bine de la bun inceput care este cel mai potrivit perete pentru a monta televizorul, pentru ca dupa aceea iti va fi destul de dificil sa il schimbi (ca sa nu mai spunem de gaurile care raman in perete si pe care este posibil sa nu le poti acoperi foarte usor).
Nu trebuie sa te ghidezi doar dupa pozitia canapelei sau patului, ci si dupa accesibilitatea pe care o ai la prize. In cazul in care vrei sa afli ce inaltime de montare a TV-ului pe perete este cea mai potrivita, te poti ajuta de un creion. Pentru inceput, stabileste o prima pozitie a televizorului si apoi fa cateva semne subtile cu creionul pe perete. Dupa, iti recomandam sa te asezi pe pat sau pe canapea si sa privesti spre locul pe care l-ai marcat, astfel incat sa iti dai seama daca pozitia aleasa este potrivita si comoda sau nu. Daca mai este o a treia persoana prin preajma, este si mai simplu: doua tin televizorul langa perete si una priveste de la distanta.
Se spune ca un televizor ar trebui montat in raport cu privirea. Mai mult spus, centrul ecranului ar trebui sa fie la nivelul ochilor (cel putin) ori mai sus. Te sfatuim sa nu il montezi la o inaltime prea mare, pentru ca acest lucru iti va cauza disconfort din cauza pozitiei incomode a capului si gatului. Iar daca te intrebi la ce inaltime se monteaza televizorul pe perete in dormitor ori daca este vreo diferenta intre acesta si living, iti vom spune ca nu. Nu exista un standard sau o regula general valabila. Totul tine de gradul de confort pe care il ai atunci cand te uiti la televizor.
4. Montaj TV pe perete – pasii pe care trebuie sa ii urmezi
Putem spune ca esti la curent cu toate informatiile referitoare la procesul de prindere a unui televizor pe perete, asa ca nu mai ramane decat sa iti impartasim pasii dupa care ar trebui sa te ghidezi.
La primul pas, este recomandat sa gasesti toate locurile in care vor fi fixate suruburile care ii vor oferi televizorului rezistenta structurala de care are nevoie. Aici te poti folosi de localizatorul profesional de care iti vorbeam in primul capitol. De cele mai multe ori, vei avea nevoie de doua sau trei suruburi, in functie de tipul de suport pe care ti l-ai cumparat. Dupa ce le-ai localizat, fa-ti cateva semne pe perete cu creionul. Urmeaza sa pui de forma suportul pe perete, astfel incat sa poti vedea daca marcajele facute corespund intocmai cu orificiile de pe suport. Tot aici trebuie sa te asiguri de faptul ca suportul va fi fixat intr-o pozitie perfect dreapta.
La al treilea pas trebuie sa dai gaurile de prindere a TV-ului pe perete. Aceasta parte iti poate parea mai dificila, insa am povestit intr-un articol pe blogul nostru toate detaliile referitoare la cum gaurim peretele, asa ca ghideaza-te dupa informatiile de acolo in cazul in care nu ai mai facut acest lucru pana acum. Gaurile trebuie date exact in semnele pe care le-ai facut cu creionul si pe care le-ai verificat ulterior cu suportul pe deasupra. Cu toate acestea, iti recomandam sa afli mai multe detalii si despre tipurile de burghiu, astfel incat sa stii pe care sa il alegi din trusa ta de scule.
Al patrulea pas este reprezentat de procesul de instalare a suportului TV pe perete. Ai aflat la ce distanta se monteaza un TV pe perete, la ce inaltime se monteaza un televizor pe perete, cum se fac marcajele dupa care dai gaurile in perete, iar acum nu mai trebuie decat sa il fixezi. Cu siguranta iti vei dori ca suruburile sa fie cat mai stranse atunci cand realizezi procesul de montare a unui televizor LCD pe perete, astfel incat sa fii sigur ca totul este suficient de rezistent, insa si aici exista doua mici reguli de care ar trebui sa tii cont. Cand te gandesti la montare pe un perete de rigips, este indicat sa tii cont de doua lucruri, si anume: nu insuruba pana cand suruburile se „scufunda” in perete si fii atent la suport pentru ca acesta sa nu se curbeze. In cazul in care se intampla unul dintre aceste lucruri (sau poate chiar ambele), nu inseamna decat ca ai strans suruburile prea tare.
La al cincilea pas va fi necesar sa montezi placa suportului TV, acea parte care vine atasata la partea din spate a televizorului. In functie de tipul de suport pentru care ai optat, cele doua parti ale acestuia pot fi atasate cu ajutorul unei cleme, a unui sistem pe sina sau a unui brat extensibil. Aliniaza placa de montare cu orificiile VESA si fixeaz-o cu ajutorul suruburilor incluse in kit (si aici trebuie sa ai grija sa nu le strangi prea tare). Ai montat placa si suportul, ceea ce inseamna ca la cel de-al saselea pas nu iti mai ramane decat sa asezi televizorul. Ridica-l cu grija, tine-l de colturile din partea inferioara si du-te cu el putin mai sus de locurile in care sunt fixate suruburile pentru ca iti va fi mult mai usor sa il asezi. Conecteaza toate cablurile si dispozitivele la televizor si este gata de vizionare.
Speram ca acest articol ti-a fost de folos si ca acum esti mandru de faptul ca ai un televizor montat pe perete prin eforturile depuse de tine. Din momentul in care te-ai asigurat de faptul ca nu iti lipseste nimic de pe lista cu cele necesare pentru realizarea acestui procedeu de montare si ca ai alaturi o alta persoana care sa te ajute atunci cand trebuie sa manipulezi si sa fixezi TV-ul, nu iti mai trebuie decat rabdare pentru a duce aceasta treaba la bun sfarsit. Pe blogul nostru mai gasesti si alte articole de tipul DIY care au scopul de a te ajuta sa rezolvi de unul singur treburile mai simple de prin casa. De asemenea, in magazinul nostru online gasesti tot felul de accesorii pentru scule electrice si multe alte lucruri utile pentru casa si gradina.
Sursa foto: freepik.com.