Caloriferele sunt dispozitive simple, insa care joaca un rol esential in asigurarea unui confort termic ridicat intr-o locuinta. Ele sunt componentele instalatiilor termice care ajuta cu distribuirea efectiva a caldurii in incaperi. Astfel, importanta lor in viata de zi cu zi nu trebuie sa fie subestimata. Caloriferele sunt foarte eficiente in distribuirea caldurii, odata ce agentul termic din interior este incalzit. Produse, in general, din materiale metalice, caloriferele se incalzesc si emit caldura prin intermediul lementelor de incalzire.
Distributia uniforma a caldurii permite mentinerea temperaturilor confortabile in locuinta, iar pentru ca distributia sa se poata face in mod corect este esential modul in care caloriferele sunt montate. Montarea caloriferului din aluminiu sau din alt material este un proces important, care trebuie realizat in baza unor cunostinte specifice si cu ajutorul sculelor speciale. In acest articol, poti gasi cele mai importante informatii despre ce presupune o montare de calorifer in baie sau in alte incaperi si sculele necesare.
1. Montare calorifere – Despre calorifere si tipurile de calorifere de pe piata
Cuprins:
Functia de baza a caloriferelor este, asadar, cea de a transforma energia termica generata de sistemele termice in caldura, pe care o distribuie ulterior in incaperi. Exista mai multe variante de calorifere integrate in sistemele de incalzire, insa oamenii apeleaza deseori si la variante care functioneaza independent de acestea, cum sunt modelele de calorifere electrice. Alte solutii alternative la calorifere sunt sobele sau radiatoarele de perete, insa acestea nu ofera aceeasi eficienta si acelasi nivel de control.
Caloriferele au impact major asupra costurilor cu incalzirea locuintei. Modelele noi si eficiente contribuie la reducerea facturilor la utilitati, deoarece permit reglarea temperaturii in functie de nevoile utilizatorilor. Totodata, caloriferele de calitate si bine instalate imbunatatesc calitatea aerului din interior, prevenind formarea mucegaiului si a igrasiei, precum si a alergenilor si altor particule poluante din aer. In continuare, poti afla care sunt principalele tipuri de calorifere existente, actualmente, pe piata.
Tipuri de calorifere
Caloriferele sunt componente esentiale ale sistemelor de incalzire a unei locuinte sau a spatiilor comerciale, astfel ca nu este deloc surprinzator faptul ca exista mai multe tipuri de astfel de echipamente care pot fi achizitionate de pe piata. Principalul criteriu de diferentiere a caloriferelor este reprezentat de materialul din care sunt fabricate acestea.
Calorifere din otel
Sunt cele mai comune tipuri de calorifere, fiind apreciate datorita eficientei lor in transmiterea caldurii catre incapere. Otelul este si rezistent la coroziune, iar caloriferele produse din acest tip de metal sunt disponibile in mai multe variante de stiluri si dimensiuni, precum calorifere cu aripioare sau calorifere plate.
Calorifere din aluminiu
Caloriferele din aluminiu sunt apreciate datorita greutatii reduse pe care o au si a capacitatii metalului din care sunt produse de a se incalzi foarte rapid. Conductivitatea termica buna permite caloriferelor din aluminiu sa fie si eficiente din punct de vedere energetic. Sunt usor de reglat, insa sunt mai sensibile la coroziune comparativ cu variantele din otel.
Calorifere din fonta
Caloriferele din fonta au aspect clasic si sunt apreciate pentru rezistenta lor. Fonta este un material foarte greu si dens, astfel ca aceste calorifere au capacitatea de a pastra caldura pentru un timp destul de lung, chiar si dupa oprirea sistemului de incalzire. Aspectul vintage le face foarte atractive pentru cei interesati sa obtina un look rustic sau traditional pentru incaperile lor. Greutatea mare si necesitatea unui timp indelungat pentru incalzire sunt dezavantajele lor.
Calorifere din cupru
Rezista foarte bine la coroziune, au conductie termica buna si sunt eficiente din punct de vedere energetic. Dezavantajele majore constau in preturile ridicate, comparativ cu alternativele din otel si aluminiu, precum si in intretinerea mai atenta pe care o presupun.
Calorifere din plastic sau PVC
Sunt variante moderne. Cantaresc putin, sunt rezistente la coroziune si au preturi mai mici decat caloriferele metalice. Dezavantajele constau in faptul ca nu sunt la fel de eficiente la transmiterea caldurii si au durata scurta de viata.
Tipuri de pereti pe care se poate monta un calorifer
Inainte de a analiza in detaliu ce presupune montarea caloriferelor din aluminiu pe perete sau a celor din alt tip de material, este important sa stii ca instalarea se poate face pe o varietate de tipuri de pereti. Nu toate tipurile de pereti sunt, insa, recomandate pentru a suporta greutatea unora dintre tipurile de calorifere care pot fi folosite. Iata ce optiuni exista:
- Pereti din beton sau din caramida – sunt ideali pentru orice tip de calorifer, deoarece au o durabilitate indelungata si pot suporta fara probleme greutatea caloriferului si a agentului termic din interior. Pentru montarea caloriferelor pe acest tip de perete, se folosesc suruburi si dibluri prin care se fixeaza foarte bine suportul caloriferului.
- Pereti din gips-carton (rigips) – si in acest tip de perete poate fi montat un calorifer, dar este nevoie de foarte multa atentie si de alegerea unor dibluri si suruburi speciale pentru acest tip de perete. La o montare de calorifer pe rigips este foarte importanta verificarea starii peretilor, pentru a avea garantia ca acestia pot suporta greutatea caloriferului.
- Pereti din lemn – daca montarea caloriferelor se face pe un perete din lemn, sunt necesare cateva precautii suplimentare. Suporturile se monteaza pe grinzile din lemn sau pe alte elemente structurale cu caracter solid, capabile sa sustina greutatea caloriferului. Lemnul trebuie sa fie bine ancorat, iar existenta spatiului adecvat pentru izolarea caloriferului de orice material combustibil este obligatorie.
- Pereti din sticla – instalarea caloriferelor pe pereti din sticla sau din orice alt material deosebit de fragil este nerecomandata, deoarece acesti pereti nu pot sustine greutatea caloriferului si pe cea a agentului termic. Se recomanda sa se gaseasca alternative, precum instalarea caloriferelor pe pardoseala sau tavan.
In cele ce urmeaza, vei putea afla cele mai importante informatii despre montarea caloriferelor in paralel si in serie, montajul distribuitorului la calorifere, precum si sculele necesare pentru o instalare conforma.
2. Montarea caloriferelor – Cum se face instalarea caloriferelor, pas cu pas
Montarea corecta a caloriferelor – montaj calorifere in serie sau in paralel?
Montarea caloriferelor se poate face fie in serie, fie in paralel. Modalitatea aleasa trebuie sa fie decisa in functie de nevoile particulare ale cladirii sau locuintei in care se afla sistemul termic. Fiecare tip de montaj are particularitati si prezinta avantaje si dezavantaje specifice.
Montarea caloriferelor in serie
Cand caloriferele se instaleaza in serie, apa calda circula printr-un traseu unic, inainte de a se intoarce la centrala termica sau la sursa de incalzire. Acest tip de montare creeaza beneficii importante, precum:
- uniformitatea caldurii – indiferent de temperatura dorita, caloriferele primesc aceeasi apa calda, deci temperatura se distribuie uniform.
- reglajul este simplu – reglarea temperaturii se face usor, prin intermediul unui singur termostat care transmite comanda de incalzire catre toate caloriferele din serie. Acest lucru imbunatateste si eficienta energetica a sistemului.
Montarea in serie a caloriferelor creeaza si un dezavantaj important. Concret, caloriferele nu pot fi reglate in mod individual, in fiecare camera. Astfel, daca in unele incaperi trebuie sa se obtina o temperatura mai mare decat este necesara in altele, aceasta ajustare nu este posibila.
Montarea caloriferelor in paralel
Montarea caloriferelor in paralel implica o conectare independenta a fiecarui calorifer la sursa de apa calda si la sursa de intoarcere. Beneficiile sunt:
- control individual – caloriferele pot fi reglate individual, pentru a satisface nevoile specifice de incalzire din fiecare incapere.
- eficienta energetica – poti inchide individual caloriferele dintr-o incapere sau poti pastra nivelul lor de functionare mai scazut in unele incaperi, daca nu ai nevoie de caldura acolo. Astfel economisesti energie.
Dezavantajele caloriferelor in paralel sunt necesitatea de reglare constanta, lucru care creeaza disconfort daca numarul caloriferelor este foarte mare, precum si complexitatea instalarii. Acest tip de montaj este mai complicat decat montarea in serie.
Scule necesare pentru montarea caloriferelor pe verticala
Montarea caloriferelor din aluminiu pe verticala, montarea caloriferelor de otel, precum si a altor tipuri de calorifere, poate sa fie o sarcina destul de complexa. Ceea ce poate simplifica in mod semnificativ lucrurile este utilizarea instrumentelor potrivite si respectarea tuturor pasilor implicati in proces. Iata o lista a sculelor necesare pentru montarea unui calorifer:
- Chei pentru conducte – conectarea si fixarea cu precizie a tevilor de incalzire la calorifer si la sistemul central se poate face doar cu ajutorul cheilor reglabile. Acestea sunt scule pentru instalatori, iar calitatea lor trebuie sa fie una care sa garanteze eficienta si siguranta in timpul procesului de lucru.
Set chei universale Total 1x cheie dubla + 1x cheie simpla – detalii aici
- Nipluri si garnituri – niplurile se utilizeaza la conectarea tevilor de incalzire la calorifer si la sistem. Acestea trebuie sa fie adaptate dimensiunilor tevilor si sa fie completate cu garnituri de etansare.
- Bormasina – cele mai bune bormasini ajuta la realizarea de gauri in perete, in care vor putea fi prinse suruburile si suporturile folosite la montajul caloriferelor de centrala.
Masina de gaurit electrica Wolfson – 280W + manusi – detalii aici
- Ruleta, marker si nivela – ruleta ajuta la masurarea, iar markerul la marcarea pozitiei locurilor in care se vor da gaurile, iar nivela garanteaza montarea perfect orizontala a suportului. O montare precisa a suportului va garanta o stabilitate ridicata si caloriferului in sine.
- Dibluri si suruburi – un calorifer montat vertical trebuie sa fie prins foarte bine in dibluri si suruburi alese in compatibilitate cu suportul utilizat si cu tipul de perete in care va fi instalat caloriferul.
- Instrumente de taiere si sudare a tevilor – daca ai nevoie sa tai tevile pentru a le ajusta la dimensiunea corecta, ai nevoie de un fierastrau pentru metale sau pentru taierea tevilor din plastic. De asemenea, conectarea a doua conducte diferite presupune utilizarea de aparate de sudat tevi termoplastice.
Masina de sudat tevi termoplastice TOTAL Industrial – 800W/1500W – detalii aici
- Supape si robinete termostatice – acestea se instaleaza la calorifer si permit reglarea fluxului de agent termic care ajunge la nivelul acestora.
- Ventile de aerisire – ventilele de aerisire se folosesc pentru a permite aerisirea caloriferelor, proces foarte important in vederea asigurarii capacitatii acestora de a se incalzi in mod uniform. Trebuie sa fie alese ventile potrivite cu modelul caloriferului si este recomandat sa te asiguri ca ai acces si la cheia necesara pentru deschiderea si inchiderea lor.
- Echipament de protectie – montarea caloriferelor se face prin utilizarea de manusi de lucru, ochelari de protectie impotriva flamei, precum si masca de protectie.
Indiferent ca vorbim despre montarea caloriferelor portprosop sau o montare de calorifer suplimentar, fiecare astfel de echipament trebuie instalat cu ajutorul unor scule specializate si in baza unor cunostinte avansate in domeniu. Recomandarea Atomico.ro este ca instalarea sa se faca de catre un instalator autorizat. In urmatoarea parte a articolului, vei putea descoperi ce implica fiecare etapa a instalarii unui calorifer.
Montare calorifer pe perete, etapa cu etapa
Montarea caloriferului este un proces foarte important de desfasurat intr-o maniera precisa si cu atentie la fiecare detaliu. In cazul unui montaj gresit, exista posibilitatea aparitiei de defectiuni la nivelul tevilor si caloriferelor. Acest lucru determina functionarea neconforma a sistemului de incalzire. Pot aparea pagube ca urmare a defectarii caloriferului si tevilor, scurgeri de apa, disconfort termic in incaperi si multe alte neplaceri. Iata care sunt etapele unui proces corect de montare a caloriferelor.
Etapa 1 – Evaluarea locatiei
Caloriferul trebuie montat intr-un loc ales foarte bine, in asa fel incat sa poata sa furnizeze caldura in toata incaperea si sa aiba acces la conductele de incalzire. Se masoara si se marcheaza cu atentie pozitia corecta pentru instalarea suportului sau diblurilor.
Etapa 2 – Instalarea suportului
Fie ca se merge pe montarea caloriferului pe suport sau prin prinderea directa in dibluri, aceste componente trebuie instalate cu atentie pe perete, in punctele marcate in etapa 1. Diblurile sau suportul se fixeaza solid si la nivel, pentru a putea sustine foarte bine caloriferul.
Etapa 3 – Conectarea tevilor la sistem
In aceasta etapa, trebuie conectate tevile care fac legatura intre sistemul de incalzire central si calorifer. Teava de incalzire se conecteaza cu ajutorul cheilor specifice la supapa de alimentare si supapa de intoarcere.
Etapa 4 – Montarea caloriferului
In aceasta etapa, este nevoie de cel putin doua persoane, deoarece caloriferul trebuie sa fie tinut cu fermitate si instalat cu precizie pe suportul de perete. Este necesar ca instalatorul sa se asigure ca diblurile sau suportul se potrivesc foarte bine cu tipul de calorifer montat.
Etapa 5 – Conectarea tevilor la calorifer
Teava de incalzire trebuie conectata la calorifer, cu ajutorul niplurilor si garniturilor cu rol de etansare. Se strang foarte bine niplurile si se aplica etanseizant cu atentie, astfel incat orice scurgere sa fie evitata.
Etapa 6 – Instalarea ventilelor de aerisire
Se monteaza si ventilele in partea superioara a caloriferului, pentru ca aerul sa poata fi scos din sistem si sa se evite acumularile in radiator. Aceste ventile se deschid usor, dupa instalare.
Etapa 7 – Conectarea supapelor si robinetilor termostatici
Aceasta etapa este suplimentara si se respecta doar in cazul in care utilizatorul vrea sa controleze temperatura in mod individual, in fiecare camera. Supapele si robinetele se conecteaza la teava de incalzire si la calorifer, ceea ce va permite ajustarea fluxului de agent termic catre calorifer, in functie de nevoile de consum.
Etapa 8 – Ajustarea presiunii din sistem
Se recomanda si verificarea presiunii din sistemul de incalzire. Daca este nevoie, se adauga apa, in asa fel incat temperatura sa ajunga la o valoare optima.
Etapa 9 – Testare
Se porneste sistemul de incalzire si se verifica incalzirea caloriferului in mod uniform. De asemenea, trebuie verificate foarte bine zonele conexiunilor, in vederea asigurarii ca nu exista scurgeri de apa si ca aerul a fost eliminat prin ventile.
Etapa 10 – Finisare
In final, se inchid complet ventilele de aerisire, se curata zona in care a fost montat caloriferul si procesul poate fi considerat finalizat.
Instalarea unui calorifer din aluminiu, otel sau fonta este o sarcina destul de complexa, care implica folosirea unor instrumente specifice. Prin intermediul sculelor oferite de Atomico.ro, procesul poate fi simplificat, iar fiecare incapere poate sa fie dotata cu un calorifer eficient si conectat bine la sistemul termic!
Surse foto: Pixabay.com, Atomico.ro