Precautii de avut in vedere pentru montajul pompei submersibile

Montajul pompei submersibile – Cum se realizeaza pentru a nu aparea probleme ulterioare

Scris de
Montajul pompei submersibile - Cum se realizeaza pentru a nu aparea probleme ulterioare

Pomparea apei sau a altor lichide este importanta in multe gospodarii, acolo unde reteaua de apa potabila nu exista sau unde proprietarii isi construiesc puturi proprii pentru a avea cantitati suplimentare. Ridicarea apei din put catre suprafata poate fi facuta prin mai multe solutii tehnice, una dintre cele mai folosite fiind pompa submersibila. Aceasta solutie este preferata datorita avantajelor clare, pe care le ofera. Echipamentele de acest tip sunt robuste, putand functiona neintrerupt ani de zile, dar pentru a se atinge acest deziderat este necesar ca montajul sa fie facut corect, respectandu-se regulile indicate de producator. 

In articolul de mai jos vei afla care sunt avantajele si dezavantajele instalarii unei pompe submersibile si care sunt precautiile pe care trebuie sa le ai in vedere pentru realizarea unei lucrari corecte si rezistente in timp. 

1. Montajul pompei submersibile – Avantaje si dezavantaje

Montajul pompei submersibile - Avantaje si dezavantaje

Pompa submersibila este un tip de echipament electric intrebuintat pentru ridicarea apei de la o anumita adancime pana la nivelul dorit. Asa cum ii spune si numele, pompa functioneaza scufundata in intregime in lichidul pompat (de regula, apa), caracteristica ce ofera racire sistemului, lichidul ce trece prin pompa nepermitand atingerea unor temperaturi care sa dauneze pieselor pompei. 

Spre diferenta de hidroforul care aspira apa, presiunea realizata fiind astfel limitata, pompa submersibila se bazeaza pe impingerea apei catre suprafata, ceea ce permite aductiuni de la adancimi foarte mari si realizarea unor debite impresionante. Asadar, pompele submersibile sunt folosite in cazul puturilor foarte adanci, unde panza freatica se afla la adancimi mai mari de 8 metri, fiind posibila utilizarea ei chiar si la zeci de metri adancime. 

Avantajele folosirii unei pompe submersibile sunt urmatoarele:

 • Are diametru mic, potrivindu-se si in puturile cele mai inguste;
 • Are putere mare de pompare, la nivelul miilor de litri de apa, pe ora;
 • Poate pompa apa de la adancimi superioare, fata de alte solutii tehnice, cum ar fi un hidrofor;
 • Este mai putin zgomotoasa fata de alte pompe, fiind scufundata in lichid la mari adancime;
 • Consumul de energie este mai redus pentru aceeasi cantitate de apa pompata;
 • Nu necesita amorsarea, functionand direct la alimentarea cu curent electric.

Exista si unele dezavantaje, in primul rand, este vorba despre investitia superioara necesara fata de alte solutii (pompa cu hidrofor). In al doilea rand, defectiunile, chiar daca apar destul de rar, de obicei sunt mai grave si mai greu de reparat din cauza patrunderii apei in zona componentelor electrice si electronice. 

2. Precautii de avut in vedere pentru montajul pompei submersibile

 Precautii de avut in vedere pentru montajul pompei submersibile

Instalarea pompei submersibile poate fi facuta de oricine, pentru ca nu necesita prezenta unor scule speciale si nici cunostinte tehnice aprofundate. Sunt suficiente cateva informatii cu privire la instalatiile electrice si sanitare si cateva accesorii si scule usor de procurat. Principalele precautii ce trebuie late in aceasta privinta sunt urmatoarele:

 • Procurarea unei pompe de calitate, care sa scuteasca schimbarea dupa doar cativa ani de zile;
 • Alegerea unui model in concordanta cu debitul de apa disponibil si cu nevoile de presiune necesare (o pompa prea slaba nu ofera apa necesara, iar una prea puternica ar putea goli putul in cateva minute si s-ar defecta in lipsa apei);
 • Pompa va fi scufundata in apa, sustinuta de o cordelina, prinsa de urechiusele speciale (este necesara procurarea unei cordeline rezistente la umezeala si la uzura);
 • Nivelul la care va fi asezata pompa trebuie sa fie la cel putin 30 de centimetri sub nivelul hidrodinamic (linia la care ajunge apa in timpul functionarii pompei) si la cel putin jumatate de metru de fundul forajului. Daca este posibil, aceste distante ar trebui sa fie suplimentate cu aproximativ un metru in ambele sensuri;
 • Cablul electric de alimentare ar trebui sa fie dintr-o singura bucata, deoarece adaugirile sunt sensibile la apa, chiar si atunci cand sunt izolate foarte bine;
 • Teava de PVC, cablul de alimentare si cordelina de sustinere ar trebui fixate impreuna cu bride din plastic, la aproximativ fiecare metru. 

In concluzie, montajul unei pompe submersibile poate reprezenta cea mai buna alegere pentru proprietarii care au in curte un put si vor sa beneficieze de apa potabila, in cantitati indestulatoare si la presiuni mari. 

Surse foto: Shutterstock.com, Pinterest.com

Un comentariu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *