Modul de functionare a generatorului electric – Informatii utile despre diferite tipuri de aparate

Scris de

Generatoarele electrice au devenit aparate foarte populare, fiind intalnite in prezent peste tot in jur. Nu putini sunt cei care s-au intalnit cu situatia nedorita de a avea nevoie de curent electric atunci cand, din cauza unei furtuni, s-a intrerupt energia pe o perioada variata de timp. Indispensabile pentru confortul pe care il ofera, generatoarele electrice sunt aparatele care reusesc extrem de usor si de rapid sa tina lumea in miscare, chiar si atunci cand alte dispozitive nu sunt la indemana. In zonele mai putin accesibile sau acolo unde solutiile alternative nu pot fi implementate, generatoarele permit accesul la facilitatile moderne. Pot fi folosite in cladiri industriale, dar si acasa, functionand dupa principiul inductiei electromagnetice, descoperit de Michael Faraday. 

In articolul de mai jos vei descoperi informatii utile despre ce este generatorul electric, cate tipuri de astfel de produse exista, care sunt componentele sale, cum functioneaza, care sunt criteriile de care se va tine cont in achizitia sa, precum si unele informatii despre verificarea si mentenanta necesare pentru o buna functionare a generatorului electric.

electric – Verificarea si mentenanta in buna functionare a generatorului electric

1. Functionarea generatorului electric – Informatii generale despre dispozitiv si modul de functionare

Curentul electric este absolut necesar in orice domeniu, inclusiv cand vine vorba despre propria afacere sau despre activitatile ce se desfasoara acasa si care presupun folosirea energiei electrice. Generatorul devine, astfel, un aparat esential in viata oamenilor, pentru ca reprezinta o metoda alternativa de curent, total independenta de reteaua centralizata. El functioneaza pe principiul inductiei magnetice, nu creeaza electricitate, ci are posibilitatea de a transforma energia mecanica in energie electrica. 

Generatorul din prezent are la baza principiul inducției electromagnetice descoperit de Michael Faraday in 1831-1832. Potrivit acestui principiu, fluxul de sarcini electrice este indus prin deplasarea unui conductor electric (de exemplu, un fir ce contine sarcini electrice intr-un camp magnetic). Miscarea va duce la aparitia unei diferente de tensiune intre cele doua capete ale firului sau ale conductorului electric, determinand fluxul de sarcini electrice si generand curentul electric.

Generatorul electric si componentele sale

Generatorul electric este un motor care functioneaza in sens invers, combustibilul fiind cel care pune in functiune rotorul, iar acesta duce la generarea de electricitate prin miscarea in camp magnetic. Componentele generatorului de curent electric sunt urmatoarele:

  • Sursa de energie mecanica (motorul) este cea care furnizeaza energia electrica;
  • Alternatorul face conversia energiei mecanice in energia electrica;
  • Sistemul de alimentare (benzina, motorina, gaz, biogaz) pune in miscare functionarea optima a generatorului. El este compus din rezervor, pompa, teava ce conecteaza rezervorul la motor si teava de retur;
  • Regulatorul de voltaj controleaza tensiunea;
  • Sistemul de racire asigura evitarea supraincalzirii;
  • Sistemul de lubrifiere protejeaza generatorul de uzura excesiva;
  • Bateria se foloseste pentru pornirea generatorului;
  • Panoul de control este elementul care controleaza fiecare aspect al operatiunii;
  • Carcasa si cadrul. Cadrul tine totul la un loc, iar carcasa este utilizata daca generatorul se foloseste la exterior si trebuie ferit de intemperii, umiditate, caldura.

Astfel, se poate constata faptul ca un generator electric (numit si grup electrogen) are doua componente principale (motor termic si alternator), care alaturi de radiator sunt montate pe un sasiu. Tot aici se poate gasi si rezervorul de combustibil care poate fi proiectat standard sa functioneze cam 8 ore, dar se pot gasi si variante care functioneaza pana la 24 de ore. Cu ajutorul panoului de comanda (manual sau automat) se face operarea generatorului. Pus la exterior, aparatul trebuie obligatoriu protejat cu ajutorul unei carcase.

Tipuri de generatoare electrice

Inainte de a achizitiona un generator electric este vital sa se tina cont de anumite aspecte. Astfel, viitorul proprietar trebuie sa se intrebe in ce scop are nevoie de aparatul acesta, ce elemente vrea sa alimenteze cu ajutorul sau, care este puterea de pornire sau ce buget are la dispozitie pentru a-l cumpara. Pe piata exista diferite tipuri de generatoare electrice, ce difera in functie de combustibilul pe care-l folosesc:

  • generatoarele pe benzina;
  • generatoarele pe diesel;
  • generatoarele inverter (digitale).

De asemenea, echipamentele mai pot fi clasificate si in functie de curentul pe care-l genereaza: monofazate (pentru gospodarie) si trifazate (pentru ferme, magazine, cladiri comerciale) sau in functie de tipul de pornire: automat, la cheie, cu demaror cu sfoara. Unele generatoare sunt mici, portabile, ideale pentru a alimenta mici electrocasnice sau electronice, altele sunt foarte mari si au proprietatea de a oferi curent electric unui intre oras.

Detalii aici

Detalii aici

Detalii aici

Criterii in alegerea unui generator electric

Alegerea generatorului potrivit poate sa implice dificultati pentru orice persoana. Astfel, pentru o siguranta suplimentara la achizitie, cumparatorul trebuie sa faca putina cercetare, sa ia aminte la recomandarile specialistilor, la parerile altor clienti multumiti de alegerea facuta si sa tina cont de unele criterii esentiale:

  • Tipul de generator dorit. Unii vor un generator electric portabil, pe care sa-l poata transporta usor, chiar si la pescuit sau picnic, altii au nevoie de o putere mai mare si atunci generatorul trebuie si el sa aiba dimensiunile adecvate. In functie de combustibilul folosit se disting generatoare pe benzina si diesel, in functie de tipul de curent pe care-l genereaza se pot evidentia generatoarele de curent monofazat si trifazic, iar in functie de tipul de pornire exista generatoare cu pornire automata, cu sfoara si cu pornire la cheie;
  • Puterea furnizata. Pe eticheta aparatelor este scrisa puterea lor, asa ca trebuie atentie la acest lucru. Dupa ce s-a adunat puterea tuturor aparatelor care utilizeaza energia furnizata de generatorul electric, se va obtine si puterea generatorului. Indicat ar fi ca puterea acestui echipament sa fie mai mare decat puterea insumata a consumatorilor, chiar daca acestia nu sunt folositi in acelasi timp. Exista doua masuratori de putere: putere continua si puterea maxima;
  • Greutatea. Unele generatoare au greutate foarte mare, in general cele destinate folosirii industriale, insa exista modele foarte usoare, ce pot fi transportate cu mana sau cu masina si se conecteaza simplu. Multe dintre ele au roti si manere atasate, ceea ce face munca mult mai usoara;
  • Locul unde functioneaza. Daca generatoarele vor fi folosite in aer liber, atunci obligatoriu vor avea nevoie de carcasa de protectie, in caz contrar aparar diferite defectiuni, chiar distrugerea totala a aparatului. Daca produsul cumparat nu are carcasa, atunci nu trebuie folosit la exterior. Carcasa poate fi insonorizanta (nivel redus de zgomot) sau open frame, trebuie sa reziste la eventuale socuri mecanice si la actiunea razelor solare;
  • Nivelul de zgomot. Unele produse sunt mai silentioase (cele pe benzina), altele mai galagioase (pe diesel). Nivelul de zgomot poate sa varieze de la 55 la 85 dB, iar acest lucru inseamna ca generatorul este silentios, insa poate ajunge si pana la 100 dB, ceea ce inseamna ca va deranja urechilor vecinilor si nu numai;
  • Costurile de operare. Cele mai economice modele pe termen lung sunt cele alimentate cu benzina, desi preturile de achizitie pot fi mai mari. Se va mai tine cont de consumul de ulei, de capacitatea rezervorului si de autonomia generatorului.

2. Principiul de functionare al unui generator electric

Generatoarele electrice sunt folosite in multe situatii, acolo unde reteaua electrica sau alte surse de energie nu exista sau sunt insuficiente. Principiul de functionare consta in trasnformarea energiei mecanice si chimice in energie electrica, cu ajutorul fortei de miscare obtinandu-se energie (electronii din sursa trec in circuit electric). Dupa ce s-a produs curentul electric, acesta este directionat prin cabluri catre alte masini, aparate, unelte.

2.1. Principiul de functionare al unui generator pe benzina

Generatorul pe benzina are un motor cu combustie ce injecteaza combustibil si aer in camera de ardere, unde amestecul este comprimat de un piston. Bujia aprinde combustibilul, ceea ce genereaza miscarea rotorului. Astfel, apare un camp electromagnetic ce va alimenta aparatele electrice (se va tine cont, insa, de marimea si de capacitatea generatorului). 

Avantajele unui astfel de dispozitiv sunt:

  • este accesibil ca pret (comparativ cu preturile altor generatoare);
  • combustibilul folosit este mai avantajos pentru ca nu costa la fel de mult ca dieselul;
  • facilitatea obtinerii benzinei;
  • poate functiona o perioada lunga daca este intretinut corespunzator.

2.2. Principiul de functionare al unui generator diesel

Generatorul diesel este alegerea potrivita pentru domeniul industrial, comparativ cu cele pe benzina, care sunt mai ales pentru uz casnic. Dieselul este aprins la temperaturi mai ridicate, iar acest lucru inseamna ca generatorul va avea o capacitate mai mare. Motorul injecteaza motoriza si aer in camera de ardere, amestecul este comprimat de piston, bujia aprinde motoriza, iar rotorul incepe sa se miste, generand campul electromagnetic ce duce la aparitia curentului necesar. 

Avantajele generatorului diesel sunt:

  • consum de combustibil mai mic;
  • uzura este mai mica;
  • durata de viata sporita (poate functiona intre 15000 si 50000 de ore);
  • este mai silentios decat cel pe benzina;
  • se preteaza mai bine automatizarii.

2.3. Principiul de functionare al unui generator inverter (digital)

Acest tip de generator functioneaza pe benzina, de regula. Alternatorul nu mai este alimentat de volant, ci de motor, alimentarea cu combustibil fiind mai putin frecventa. Intensitatea curentului nu este, insa, ridicata. Generatorul inverter genereaza un flux de curent de frecventa regulata, facand fata cu brio atunci cand apar fluctuatiile de electricitate.

In general, acest tip de generator are putere mai mica, insa produce curent electric foarte curat sinusoidal. Se remarca si prin eficienta, silentiozitate, economie la consumul de combustibil. Motorul este mai eficient deoarece isi scade turatia, sub sarcina redusa. Generatoarele inverter sunt mai folosite pentru camping, plimbari cu barca, pentru locuri de munca si intreprinderi mici, au design compact si greutate mult mai mica.

3. Functionarea generatorului electric – Verificarea si mentenanta in buna functionare a generatorului electric

Investiile in astfel de echipamente sunt, de regula, unele destul de mari, asa ca nimeni nu isi doreste sa aiba probleme cu dispozitivul cumparat si sa faca o noua achizitie in scurt timp. Cel mai des sunt cumparate pentru a fi conectate la reteaua electrica si sa intre in functiune daca apare o pana de curent, in asa fel incat sa nu se inregistreze probleme casnice, legate de centrala termica, de folosirea electrocasnicelor sau de iluminarea incaperilor.

Pentru a le prelungi durata de viata este nevoie de o mentenanta eficienta. Este important sa se foloseasca un combustibil adecvat, dar si ca generatorul sa fie montat intr-un loc ferit de soare puternic, de umiditate excesiva sau de intemperii. Calitatea uleiului folosit conteaza, de asemenea, filtrele de combustibil sa fie schimbate la timp, pe timp de iarna generatorul sa fie depozitat intr-un loc uscat si sa fie curatat ori de cate ori este nevoie. 

Generatoarele electrice sunt, practic, niste motoare si ca orice dispozitiv de acest fel are nevoie de verificari de rutina. Se vor inspecta si apoi schimba, daca este cazul, partile uzate cu unele noi, se inspecteaza si se curata bateria, se verifica panoul de control, se inspecteaza sistemul de racire / aerisire, sunt lubrifiate piesele daca este necesar. Specialistii sunt de parere ca, verificate si reparate atunci cand trebuie, generatoarele pot sa fie utilizate fara probleme chiar si decenii. 

In concluzie, generatoarele electrice sunt aparate pentru folosire urgenta, in caz de nevoie, pentru a depasi usor si rapid penele de curent, insa sunt destinate si mentinerii in siguranta a centralelor termice a caror functionare depinde de alimentarea cu energie electrica, pentru a furniza energia unor aparate medicale sau a unora de urgenta si de siguranta, pentru alimentarea cu energie electrica a locuintelor izolate etc. Achizitionarea unui astfel de echipament trebuie sa se faca in deplina cunostinta de cauza, altfel proprietarul va intra in posesia unui generator cu o putere care poate nu va fi suficienta pentru activitatile pe care vrea sa le desfasoare. 

Surse foto:

atomico.ro

ro.pinterest.com

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *