Masuri de prevenire a inundatiilor - INFORMATII si sfaturi utile despre limitarea efectelor

Masuri de prevenire a inundatiilor – INFORMATII si sfaturi utile despre limitarea efectelor

Scris de

Inundatiile sunt evenimente cu potential distructiv foarte mare, care au loc atunci cand suprafete de teren sunt acoperite in mod exceptional cu o cantitate importanta de apa statatoare sau curgatoare. Inca din cele mai vechi timpuri, de pe vremea potopului, inundatiile au reprezentat un factor distructiv semnificativ, care si-a pus amprenta intr-un mod negativ asupra vietii, prin pagubele materiale mai mari sau mai mici si prin victimele omenesti. Din aceasta cauza, au fost cautate diferite solutii pentru prevenirea sau pentru limitarea efectelor. Persoanele aflate in zone cu risc, in care inundatiile ar putea avea loc, trebuie sa cunoasca masurile pe care le-ar putea lua in aceasta privinta si sa-si puna la punct un plan pentru iesirea cu bine dintr-o posibila astfel de situatie. 

In articolul de mai jos vei descoperi ce sunt inundatile, care sunt masurile de prevenire pe care le iau autoritatile sau proprietarii de case si de terenuri, ce masuri de protectie sunt eficiente in acest sens si vei afla cateva sfaturi utile, daca te preocupa aceasta problema.

1. Ce sunt inundatiile?

Inundatiile apar atunci cand raurile sau lacurile ies din matca si se revarsa, acoperind suprafetele de teren, care de obicei sunt uscate. Cauzele sunt multiple. Cele mai multe au drept motiv ploile care cad o perioada mai lunga de timp decat de obicei, ceea ce duce la imposibilitatea preluarii de catre apele curgatoare si statatoare a volumului suplimentar de apa. O alta cauza este reprezentata de topirea brusca a zapezilor in anotimpul primaverii sau in perioadele cu temperaturi ridicate, mai ales in anii cu zapada din abundenta. In final, o a treia cauza poate fi considerata spargerea unui baraj sau a unui dig din diverse motive (cutremur, eroziune, eroare umana), acest lucru ducand la scurgerea unor cantitati impresionante de apa catre zonele locuite sau acoperite de culturi agricole. 

Inundatii

2. Solutii pentru prevenirea inundatiilor

Inundatiile pot avea grade diferite de periculozitate, in functie de cantitatea de apa revarsata, de viteza cu care aceasta se raspandeste si de suprafata afectata. Pentru a se evita efectele sau pentru a se limita pagubele produse, daca acestea au loc, pot fi luate o serie de masuri preventive sau de indepartare a efectelor. Acestea raman, de regula, in sarcina autoritatilor, deoarece necesita o interventie coordonata, de mare amploare. Exista, insa, si actiuni pe care le pot lua proprietarii individuali de locuinte si terenuri, care pot face diferenta, scutindu-i de pierderi importante. 

2.1. Masuri luate de autoritati impotriva inundatiilor

Pompa de apa

Inca din Antichitate, statele au actionat in vederea indiguirii anumitor cursuri de apa, care ar fi putut sa provoace pagube la revarsare. De-a lungul timpului, aceste operatiuni au devenit tot mai complexe, ajungand pana la situatia in care inundatiile sa fie tinute complet sub control sau chiar daca au totusi loc sa nu creeze probleme greu de remediat. O abordare relativ noua in aceasta directie este introducerea ideii de management al riscului la inundatii, prin care se urmareste luarea unor precautii pentru a se evita producerea de pagube materiale si distrugerea unor vieti omenesti. 

Ideal ar fi ca inundatiile sa fie eliminate total, dar realitatea a aratat ca ele vor avea loc la anumite momente, indiferent de eforturi. Noile abordari vin in directia imblanzirii efectelor revarsarilor de apa:

 • Oferirea unui spatiu suplimentar raurilor prin mutarea digurilor construite in trecut in imediata apropiere, la o distanta mai mare, chiar de cateva sute de metri de albie. In acest fel, in momentul cresterii volumului sau, apa va avea loc unde sa se reverse fara sa produca pagube. O astfel de solutie, in plus, are si un efect pozitiv asupra naturii inconjuratoare, luncile inundabile fiind medii propice de viata pentru o multime de specii de plante si animale;
 • Realizarea unor spatii speciale de deversare a cantitatilor suplimentare de apa, numite poldere, este o solutie ce micsoreaza in mod sensibil pagubele. Acest spatiu, aflat in vecinantatea apelor cu potential de inundatie, va fi folosit in mod normal pentru lucrari agricole, dar in caz de pericol apa va fi deversata aici prin spargerea controlata a digului, ceea ce va proteja localitatile din apropiere, despagubirea recoltelor agricole pierdute fiind infima fata de potentialele distrugeri ale locuintelor umane;
 • Mutarea pe cat posibil a locuintelor din zonele inundabile sau, daca acest lucru nu este posibil, construirea celor noi in zone sigure, departe de actiunea unei posibile inundatii;
 • Identificarea, analiza si monitorizarea riscurilor, in asa fel incat masurile sa poata fi luate inainte de producerea inundatiilor cand sunt mai putin costisitoare, nu dupa. 

Alte masuri cu rol important, pe care autoritatile trebuie sa le aiba in vedere sunt efectuarea unor lucrari care sa intarzie scurgerea apelor de pe versanti (impaduriri sau reimpaduriri), regularizarea cursurilor de apa prin construirea de diguri si alte lucrari cu caracter hidrotehnic, realizarea unui plan de interventie in caz de inundatie si interzicerea unor activitati economice care ar putea duce la producerea unei inundatii. 

Dezastre inundatii

2.2. Masuri luate de proprietarii de case si terenuri impotriva inundatiilor

Desi inundatiile sunt evenimente majore, greu de gestionat de cele mai multe ori, masuri pot fi luate si de catre populatie, fiecare proprietar putand face anumite actiuni individuale, prin care sa limiteze pagubele produse. 

 • Trebuie sa se intereseze daca locuinta si curtea se afla intr-o zona cu risc de inundatie;
 • Daca este intr-o astfel de zona, o idee buna ar fi sa-si achizitioneze o motopompa care sa fie folosita in caz de pericol pentru evacuarea apei din beciuri sau fantani sau chiar din anumite spatii in care apa balteste;
 • Stabilirea unui punct de evacuare aflat intr-un loc mai ridicat, unde familia se va deplasa in cazul producerii unei inundatii neasteptate;
 • Curatarea sau realizarea unor santuri de deversare a apei de ploaie catre zonele de scurgere;
 • Amplasarea instalatiei electrice la o inaltime sigura fata de sol, peste nivelul unei inundatii potentiale;
 • Realizarea unui kit de urgenta, care sa cuprinda obiecte esentiale (apa, alimente pentru cateva zile, un aparat de radio, lanterna etc.) si care sa poata fi folosit in caz de pericol pana la venirea ajutoarelor. 
Indiguire

3. Masuri de protectie in cazul producerii inundatiilor

Cu toate precautiile luate, revarsarile apelor nu pot eliminate in totalitate, iar acest lucru are loc si in cele mai bogate si mai civilizate tari ale Globului, unde nu se poate cobori la zero riscul. Din aceasta cauza, autoritatile si cetatenii trebuie sa cunoasca actiunile ce trebuie sa fie luate in cazul producerii unui astfel de eveniment nedorit. 

Evacuare inundatii

3.1. Interventia in timpul inundatiilor

Odata ce inundatia a avut loc, solutiile adoptate trebuie sa fie de asa natura incat, in primul rand, sa se evite pierderile de vieti omenesti si, in al doilea rand, sa se limiteze pe cat posibil pagubele materiale produse. Cetatenii, mai ales cei care locuiesc in zone predispuse la dezastre de acest gen, trebuie sa tina cont de alertele si recomandarile autoritatilor. In cazul in care acestea emit o alerta de inundatii, este necesar ca oamenii sa se pregateasca de evacuare in timp util. 

Daca alerta nu este una urgenta, atunci se vor lua masuri pentru asigurarea locuintei prin intreruperea curentului electric, mutarea la etaj (daca e posibil) a obiectelor ce pot fi distruse usor de apa (electronice, electrocasnice, piese de mobilier), evacuarea animalelor catre zonele mai inalte. 

La parcurgerea drumului catre zona de evacuare trebuie sa se tina cont ca apa care curge cu viteza are o putere foarte mare, chiar daca inaltimea ei este de doar 15 cm, aceasta putand dobori cu usurinta un adult. Din aceasta cauza se vor evita pe cat posibil zonele acoperite cu apa, in special daca apa se scurge rapid. Masina nu este sigura in aceste situatii, deoarece apele o pot rasturna foarte usor si ar trebui abandonata daca ramane blocata si nivelul lor incepe sa creasca. 

Propietati afectate de inundatii

3.2. Solutii ulterioare producerii inundatiilor

Dupa incetarea inundatiei si retragerea raurilor in albiile obisnuite, trebuie luate unele masuri specifice, care sa minimalizeze, pe cat posibil, eventualele pagube. In primul rand, este imperios sa se urmareasca recomandarile autoritatilor, care vor stabili momentul propice pentru intoarcerea la locuinta. In niciun caz aceasta decizie nu trebuie luata inainte de obtinerea permisiunii, deoarece este posibil ca pericolul sa fie inca prezent in zona. 

Drumul catre casa va fi facut pe un traseu sigur. Inainte de a intra in locuinta se verifica daca imobilul nu prezinta deteriorari care ar putea pune in pericol siguranta oamenilor sau cea a animalelor. Precautii se vor lua si in ce priveste instalatia de gaz si instalatia electrica, pentru a nu aparea incidente nedorite. Ambele vor fi puse in functiune abia dupa vizita unui specialist autorizat. 

Dupa asigurarea locuintei se va trece la curatarea si dezinfectarea curtii, o atentie sporita se va da fantanilor, beciurilor si altor spatii adancite, unde apa provenita din revarsarile raurilor ramane. Este posibil ca lichidul sa fie contaminat de substante chimice sau biologice, asa ca se va face o dezinfectare precedata de pomparea apelor uzate din respectivele incinte. Chiar si dupa dezinfectarea fantanii se recomanda consumarea apei imbuteliate sau fierberea pentru cel putin 30 de minute a celei provenite din put. 

Inundatiile raman pentru multi evenimente traumatizante. Esential in aceste situatii va fi ajutorul din partea comunitatii, care nu trebuie doar sa fie asteptat, ci si oferit. Un bun vecin ar trebui sa cunoasca problemele celor apropiati si sa ofere ajutor sub forma unor alimente, medicamente sau materiale de constructii. 

Indiguire inundatii

4. Sfaturi utile pentru persoanele preocupate de problema inundatiilor

In Romania exista zone destul de intinse susceptibile de producerea unor revarsari de apa, fie in zonele de munte, unde viiturile pot provoca cresteri de debit impresionant in doar cateva zeci de minute, mai ales acolo unde despaduririle au lasat versantii dezgoliti, fie in lunca marilor rauri sau a Dunarii, unde in special primavara are loc cresterea debitului, ceea ce duce la majorarea pericolului de inundatie. 

Aceste regiuni sunt locuite de o populatie numeroasa, care ar trebui sa se informeze pentru a cunoaste ce masuri poate lua inainte de producerea inundatiei, in timpul si dupa producerea ei. Printre acestea se numara urmatoarele:

 • Cunoasterea semnificatiei semnalelor de alarmare prin mijloace acustice. Autoritatile locale monteaza sirene ce avertizeaza populatia daca trebuie sa evacueze zona. Semnalul specific este reprezentat de cinci sunete cu durata de 16 secunde, cu pauze de 10 secunde intre semnale. Pentru incetarea alarmei sirena va suna neintrerupt 2 minute, acesta fiind semnalul ca populatia se poate intoarce in siguranta, la domiciliu;
 • Codurile de culori cu privire la avertizarile hidrologice sunt transmise prin mass-media de catre organele abilitate ale statului, fiecare dintre ele aratand gravitatea evenimentului (codul galben – risc mic, codul portocaliu – risc mediu, codul rosu – risc de viituri majore);
 • Luarea unor masuri pentru prevenirea imbolnavirilor dupa producerea inundatiei se va face prin consumarea unor alimente sigure, cele care au intrat in contact cu apa de inundatie trebuind sa fie distruse (exceptie facand cele inchise ermetic), prin evacuarea deseurilor aduse de apa (inclusiv animalele moarte), consumarea de apa sigura potabila si chiar prin evitarea intepaturilor unor insecte care ar putea transmite boli periculoase;
 • O precautie speciala trebuie sa fie luata cu privire la dezinfectarea fantanii, aceasta fiind, de cele mai multe ori, o sursa de imbolnavire, care poate actiona daca nu se iau masurile de cuviinta, chiar si dupa luni de zile de la producerea inundatiei cu pricina. Pentru a nu se intampla acest lucru, dezinfectarea se va face dupa anumite reguli fixe, prin golirea cu ajutorul unei motopompe si curatarea de resturile aduse de inundatie. Dupa umplerea acesteia cu apa curata din izvor, se va adauga o substanta dezinfectanta, proportional cu volumul de apa. Dupa 12 ore se extrage din nou apa din fantana pana la obtinerea unei ape fara miros de dezinfectant. 

In concluzie, inundatiile sunt evenimente cu potential distructiv maxim, dar prin masuri utile luate inainte, in timpul si dupa producerea lor, efectele pot fi minimizate, ajungandu-se chiar la eliminarea lor in totalitate. 

Surse foto:

shutterstock.com

ro.pinterest.com

3 comentarii

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *