Lucrari de toamna: etape si unelte in pregatirea pamantului pentru un nou an agricol

Lucrari de toamna: etape si unelte in pregatirea pamantului pentru un nou an agricol

Scris de
Lucrari de toamna: etape si unelte in pregatirea pamantului pentru un nou an agricol

Vara si sfarsitul acesteia corespund cu perioada in care se incheie culesul si incepe pregatirea solului pentru culturile noi de la care astepti rod in anul urmator. Inceputul toamnei este cel mai bun moment pentru a incepe lucrarile in gradina si pe alte tipuri de terenuri agricole, inclusiv pe cel pe care cultivi vita de vie sau pomi fructiferi.

Lucrarile agricole de toamna trebuie sa urmeze anumite etape care, din fericire, acum pot fi realizate cu ajutorul utilajelor moderne care te vor ajuta nu doar sa le termini mai repede, ci si sa te asiguri ca ai facut tot ce iti statea in putinta pentru a avea culturi bogate in anul in care urmeaza. Mai jos, poti descoperi pasii esentiali in pregatirea terenurilor, precum si uneltele pe care le poti folosi fie ca esti mic agricultor, fie ca ai o gradina pe care vrei sa o ingrijesti in vederea obtinerii de produse pentru consum propriu.

1. Lucrarile de toamna in functie de tipul de teren

Lucrarile de toamna in gradina sau pe orice alt teren pe care vrei sa plantezi diverse culturi trebuie sa tina cont de mai multe aspecte, printre care momentul in care le incepi, precum ce vrei sa cultivi pe el. In afara acestora, trebuie sa stii si ce de ce produse ai nevoie pentru pregatirea solului, precum si uneltele pe care le poti folosi pentru a-ti usura munca.

Din toate aceste puncte de vedere, lucrarile agricole de toamna pot viza:

  • gradina de legume si zarzavaturi;
  • solarul;
  • livada;
  • terenul cu vita de vie.

Pe langa acestea, curtea nu trebuie nici ea neglijata, mai ales daca ai semanat si gazon, aceasta fiind una dintre cele mai avantajoase variante din punct de vedere al ingrijrii.

1.1. Lucrari de toamna la vita de vie

Lucrari de toamna la vita de vie

Viticultura este una dintre indeletnicirile de baza in agricultura din Romania, vita de vie fiind usor de cultivat si mai putin pretentioasa din momentul in care a inceput sa rodeasca. Totusi, si ea are nevoie de lucrari de toamna, pentru ca in primavara sa inceapa sa produca struguri pentru consum sau pentru a face diverse soiuri de vin din ei.

Principalele lucrari agricole de toamna pe care trebuie sa le ai in vedere pentru vita de vie cuprind:

  • curatarea care presupune indepartarea frunzelor cazute;
  • aratura de toamna;
  • subsolajul sau aerisirea solului;
  • taierile de toamna care trebuie sa tina cont de tipurile de vita de vie cultivate.

De asemenea, in cazul soiurilor de vie pe butuci si a vitei tinere trebuie sa ai in vedere musuroirea care se poate face manual, insa este mult rapid de realizat atunci cand folosesti motosape si motocultoare sau pluguri cultivatoare.

Motocultor pe benzina Wolfson Imperio, 7CP, 212cc, cu plug, rarita, roti de transport 4,00X8

 Detalii aici

Tot in aceasta perioada poti planta si noi butasi de vita de vie dupa defrisarea terenului de soiurile batrane, mai ales daca ai in vedere intinerirea sau adaugarea de soiuri noi.

1.2. Lucrari de toamna in gradina de legume

De departe unele dintre cele mai importante lucrari agricole de toamna sunt cele din gradina, mai ales cand vrei sa cultivi legume pentru consum propriu sau ca parte a unei mici afaceri.

Pregatirea solului pentru plantarea de legume si zarzavaturi presupune mai multe lucrari de toamna in gradina, printre care:

  • curatarea solului in urma recoltarii ultimelor legume si zarzavaturi, urmata de dezinfectarea acestuia daca se observa ciuperci sau diverse boli pe rosii, castraveti si cartofi, acestea fiind ultimele recoltate;
  • saparea si aerisirea solului;
  • tot in aceasta perioada trebuie facuta si fertilizarea pamantului fie cu ingrasamant natural, fie unul complex cumparat de pe piata;
  • realizarea paturilor inalte din diverse resturi din gradina, precum crengi si iarba uscate;
  • semanarea culturilor de toamna;
  • mulcirea culturilor de toamna sau acoperirea acestora cu materiale de protectie in eventualitatea inghetului.
Lucrari de toamna in gradina de legume

Desi despre lucrarile agricole de toamna se spune ca trebuie sa inceapa in luna septembrie, schimbarile climatice te pot determina sa le intarzii putin, lasandu-le pentru sfarsitul acestei luni, mai ales in zonele de campie.

Pentru a-ti usura munca, la inceputul lui septembrie poti incepe lucrarile de toamna in livada, urmate de cele din gradina pentru a putea folosi resturile pomilor fructiferi pentru urmatoarele culturi.

1.3. Lucrari de toamna in livezile cu pomi fructiferi

Livezile cu pomi fructiferi pot fi considerate adevarate investitii, de aceea lucrarile de toamna efectuate pe un astfel de teren trebuie facute cu rigurozitate si vor incepe in luna septembrie cu adunarea ultimei recolte, printre cele tarzii fiind si cele ale fructelor de padure. Urmeaza:

  • fertilizarea solului, mai ales ca pomii fructiferi folosesc toti nutrientii esentiali ai pamantului;
  • aplicarea ingrasamintelor de toamna;
  • aplicarea tratamentelor de toamna;
  • curatarea pomilor.

In functie de cat de mari sunt copacii, multi agricultori utilizeaza despicatoare de lemne si tocatoare de crengi pentru a-si usura si ordona munca.

Despicator cinetic Progarden BT-EK8T - 2000W, presiune 8 t

Detalii aici

Este important sa stii ca solul in care se cultiva pomi fructiferi nu se azoteaza in toamna, principalele ingrasaminte recomandate fiind potasiul si fosforul. De asemenea, se pot utiliza complexe minerale precum cenusa, sulfatul și clorura de potasiu si superfosfatul.

Inceputul toamnei poate fi si perioada lucrarilor de plantare de noi pomi fructiferi in livada. De asemenea, este recomandata varuirea copacilor, precum si inlaturarea capcanelor pentru daunatori care trebuie curatate si dezinfectate inainte de a fi depozitate in vedere utilizarii in anul urmator.

1.4. Lucrari de toamna in solar

Lucrari de toamna in solar

Lucrarile agricole de toamna in gradina presupun pentru multe persoane si ingrijirea solarului, mai ales ca in Romania, sera este principalul loc in care se cultiva rosiile si chiar diferite soiuri de ardei, in acest fel fiind protejati de intemperiile naturii, de anumite boli si daunatori.

Lucrarile de toamna in solar se pot imparti intr-unele obligatorii si unele optionale, in functie de zona in care locuiesti, de proprietatile solului, precum si legumele cultivate. Astfel:

  • odata cu terminarea recoltelor de toamna, lucrarile din solar pot incepe cu curatarea terenului cu atentie;
  • odata curatat, solul trebuie dezinfectat, mai ales ca mediul umed favorizeaza aparitia anumitor boli sau ciuperci;
  • in functie de invelisul acestuia, care poate fi din sticla in cazul serelor si folie in cel al solarelor, este recomandata o inspectie pentru inlocuirea geamurilor sparte, respectiv bucatilor rupte.

Tot in timpul lucarilor de toamna, daca ai un sistem de irigatie dedicat in solar cum este cel prin picurare, este bine sa il verifici si sa remediezi posibilele probleme, astfel incat in primavara sa functioneze corect.

Daca in gradina, lucrarile pentru sezonul rece pot incepe in luna septembrie, pe cele din solar le poti lasa pentru inceputul lui octombrie, mai ales ca anumite soiuri de rosii rezista si in prima luna de toamna.

Una dintre cele mai importante aspecte in ingrijirea solarului este dezinfectia solului, aceasta trebuind sa aiba la baza proceduri precum utilizarea de produse dedicate, dar si saparea pamantului care poate fi facuta manual sau cu o motosapa.

Fie ca alegi sa te ocupi de gradina, dar si de solar in acelasi timp sau separat, lucrarile de toamna trebuie sa se desfasoare in prima parte a sezonului, permitandu-ti chiar sa cultivi anumite specii de legume si in perioada rece.

Dar gradina si livada nu sunt singurele care pot beneficia de atentie in sezonul rece, ci si curtea, mai ales daca ai plantat gazon. Si pentru acesta exista lucrari specifice care pot fi facute in aceasta perioada.

1.5. Lucrari de toamna la gazon

Lucrari de toamna la gazon

O curte frumoasa este una ingrijita, doar ca odata cu venirea frigului, aceasta isi poate pierde din farmec, mai ales cand ai gazon care are nevoie de ingrijire pentru a arata bine in primavara.

Lucrarile de toamna la gazon nu sunt foarte diferite de cele gradina sau chiar vita de vie, acesta avand nevoie de:

  • curatarea acestuia de frunze, atunci cand ai si pomi plantati in curte;
  • tunderea ierbii;
  • irigarea in timpul diminetii ca si in timpul verii;
  • erbicidarea;
  • eliminarea stratului uscat de iarba;
  • aerarea prin crearea unor gauri in gazon;
  • aplicarea unui strat de nisip;
  • fertilizarea.

Pasii in lucrarile de toamna in curtea in care ai plantat gazon pot fi mai multi decat cei din gradina, de aceea inainte de a incepe orice lucrare, este bine sa inspectezi cu atentie zona. In acest fel, poti sari peste anumite etape, precum aerarea gazonului. Aceasta este necesara doar daca observi ca la irigare, raman ochiuri de apa in iarba.

Multe dintre aceste lucrari pot fi simplificate, in acest scop motocoasele si masinile de tuns iarba fiind printre cele mai utile echipamente pe care le poti folosi si care vor reduce si timpul petrecut facand aceste treburi.

Masina de tuns iarba cu acumulator HYUNDAI, 36V, HY-LM3336 LI - SOLO

Detalii aici

Fata de acum mai multi ani, cand doar marii agricultori aveau acces la echipamente automatizate, acum si micii fermieri pot folosi unelte si scule pentru gradina realizate pentru nevoile specifice ale lor.

2. Lucrarile agricole de toamna – unelte si echipamente necesare

Cu siguranta ca atunci cand ai o gradina sau un teren pe care il cultivi, printre primele lucruri la care te gandesti este ce presupune ingrijirea lor in si in afara sezonului, la uneltele pe care le poti folosi, precum si la rapiditatea cu care poti executa lucrarile pe care le ai de realizat.

Din fericire, ai foarte multe solutii la indemana, majoritatea electrice, in ziua de azi. Desi si cele clasice precum sapele pot avea utilitate restransa sau aplicabilitate in situatii specifice, cel mai probabil ti va parea mult mai comod sa folosesti unelte care sa iti simplifice munca.

Pentru lucrarile agricole de primavara si de toamna, drujbele sunt ele dintre cele mai cunoscute si utilizate echipamente, acestea putand fi folosite la taierea ramurilor copacilor in timpul curatarii la pomii fructiferi. Drujbe pe benzina sau electrice, acum poti alege modelul preferat.

Lucrarile agricole de toamna – unelte si echipamente necesare

Pentru ca o mare parte din lucrarile de toamna inseamna si dezinfectia solului, atomizoarele de stropit cu ajutorul carora vei putea dispersa substantele mai repede, vor fi unul dintre cei mai buni aliati ai tai, mai ales pentru suprafete mai mari.

Din categoria atomizoarelor fac parte si pompele de stropit, insa acestea fiind mai mici se preteaza pentru gradini si suprafete mai putin intinse. Manuale sau automate, acestea iti vor fi de folos nu doar in lucrarile agricole de toamna, ci si vara cand trebuie sa stropesti diverse culturi pentru combaterea buruienilor, bolilor sau a daunatorilor.

Tot pentru toamna, cand incepe sezonul recoltelor cerealiere, doua dintre cele mai utile echipamente sunt morile de cereale si batozele de porumb, cu ajutorul carora te vei putea gospodari fara sa mai fie nevoie sa te deplasezi pentru a le macina.

Pentru lucrarile de toamna in gradina, in livada dar si la gazon, o alta unealta pe care o vei gasi destul de folositoare este suflanta. Cu ajutorul acesteia, vei putea strange frunzele mult mai rapid, usurandu-ti semnificativ timpul de lucru. Pentru insamantarile timpurii, motoburghia si plantatoarele cu distribuitoare de samanta se numara printre cele mai eficiente echipamente automatizate care te va ajuta sa practici agricultura moderna.

Lucrarile de toamna si nu numai sunt mult mai usor de realizat acum cu ajutorul echipamentelor electrice create special pentru micii producatori sau pentru cei care practica agricultura la nivel de hobby, acestea transformand munca fizica extenuanta intr-o activitate pe care sa o desfasori cu placere.

In concluzie, lucrarile agricole de toamna sunt foarte importante pentru anul care urmeaza, acestea avand rolul de a pregati solul pentru culturile pe care le-ai planuit. Acestea trebuie realizate in functie de tipul de teren. Gradinile de legume si zarzavaturi, livezile de pomi fructiferi si chiar solariile au nevoie de atentie in ceea ce priveste ingrijirea, operatiuni precum curatarea, dezinfectarea si fertilizarea solului fiind comune tuturor. Acestea pot fi folosite si in curte, daca ai un gazon pe care vrei sa il pastrezi intact si frumos cat mai mult timp cu o mentenanta adecvata.

 Surse foto: Pixabay.com, Atomico.ro

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *