Instalațiile de încălzire și sanitare sunt foarte importante pentru buna funcționare a unei case și de aceea, trebuie să le acorzi cea mai mare atenție în momentul renovării sau constituirii acesteia. Majoritatea oamenilor aleg să meargă pe varianta cea mai ieftină pentru a economisi bani, iar în cazul de faţă, țevile PPR sunt și varianta mai bună.
Țevile de polipropilena sau prescurtat PPR, sunt materiale folosite în realizarea instalaţiilor de apă, sanitare sau de încălzire a unei case sau apartament. Acestea sunt făcute din polipropilenă, un polimer chimic rezistent la uzură și destul de ieftin ca produs. Prezintă rezultate foarte bune de rezistență la coroziune și un comportament excelent la temperaturi ridicate, deci pot înlocui și uneori sunt recomandate peste țevile de cupru.
1. Cum se face lipirea ţevilor de polipropilenă?
Cuprins:
Montarea corectă este necesară pentru a putea asigura longevitatea și funcționarea în parametrii normali a instalaţiei făcute. În primul rând, trebuie să te asiguri că ai la îndemână toate materialele necesare și echipamentul de lucru.
Acestea constau în:
- ţevile de polipropilenă;
- mașina de lipit;
- fitinguri;
- cronometru;
- cleşte de tip foarfecă pentru PPR;
- mănuși și ochelari de protecţie
După ce te-ai asigurat că totul este în regulă și ești echipat corespunzător, acum poți începe lucrarea propriu-zisă.
Primul pas este să montezi bacurile potrivite pentru diametrul țevii la termoplaca aparatului de lipire pentru PPR. Se conectează aparatul la rețeaua electrică și trebuie setată temperatura optimă pentru polifuziune de 260 de grade.
După, trebuie să apeși pe cele două becuri roșii ce simbolizează că aparatul este pornit și că încălzirea acestuia a început. În momentul în care a ajuns la temperatura setată, aceste două becuri se vor stinge, anunţându-te că aparatul este gata pentru sudură.
Abia acum poți tăia ţeava PPR, perpendicular pe axa ei. Este foarte important să nu tai ţeava înclinat sau inegal, deoarece trebuie să fie netede, fără denivelări sau margini ascuțite ce ar putea produce o defecțiune în timpul utilizării instalației. Încă un pas peste care să nu treci este marcarea cu markerul pe țeavă pentru adâncimea maximă la care aceasta va intra în fiting.
La momentul stingerii becurilor, vei putea introduce capătul ţevii și fitingul în bacuri cu mare atenție, deoarece acestea nu trebuie rotite în procesul de lipire și trebuie ţinute perfect aliniate pe toată perioada necesară încălzirii, timp ce-l găsești în tabelul cu timpi necesari din manualul de instrucţiuni.
După acel interval de timp, ţeava și fitingul se scot simultan și le conectezi, iarăși fără să le roteşti, apoi le poţi lăsa într-un final să se răcească.
2. La ce temperatură se lipesc ţeville PPR?
După cum a fost menționat și mai sus, temperatura la care ţevile PPR se lipesc cu fitingul este de 260 de grade ℃. O simplă schimbare de temperatură poate afecta nu numai o simplă țeavă ci toată instalația pe care vrei să o faci. Este recomandat ca la o temperatură a mediului ambiant mai mică de 5 grade ℃ să se mărească timpul de încălzire.
Temperatura de lipire este la un punct destul de ridicat, iar această rezistență se reflectă și în faptul că ţevile de PPR sunt rezistente la soluții acide, dar din păcate sunt sensibile la radiaţii UV și de aceea sunt recomandate pentru instalaţii îngropate în sape, în pardoseală sau pereți. Acestea rezistă foarte bine și la presiuni mari, deci vor avea o perioadă de viață de câţiva zeci de ani. În plus, materialul polipropilenic nu permite schimbul de căldură cu mediul extern, deci riscul dezvoltării igrasiei se reduce dramatic.
3. Cât timp durează să lipeşti ţevile PPR?
Răspunsul la această întrebare este destul de greu de găsit, deoarece intervalul de timp poate varia. Întreg procesul de lipire durează cam 1-2 minute, iar lipirea propriu-zisă între cele două părți durează în medie cam 5 secunde.
Deci, procesul este alcatuit per total din:
- timpul necesar aparatului de lipire să se încingă, fapt ce poate dura câteva minute;
- timpul pentru ţeavă și fiting în care se încing, aproximativ 5 secunde;
- lipirea propriu-zisă- 5 secunde;
- răcirea care dureaza 10 secunde.
În concluzie, este bine să-ți dorești ce este cel mai bine pentru casa ta, acest fapt se reflectă în toate detaliile pe care le alegi, 2 mm în plus la parchet, țevi mai calitative și chiar și finish-ul mobilei. Totul rămâne la latitudinea ta, dar avantajele țevii din polipropilena sunt clare.
Sursa foto: unsplash.com