Legume in solar iarna - ce culturi poti avea si cum sa pregatesti solarul

Legume in solar iarna – ce culturi poti avea si cum sa pregatesti solarul

Scris de
Legume in solar iarna - ce culturi poti avea si cum sa pregatesti solarul

Atunci cand toamna este pe final, majoritatea gospodarilor se intreaba „ce plantam in solar iarna asta?”. Productia proprie este mult mai sanatoasa decat ceea ce gasesti in magazine, iar datorita acestui lucru sadirea unor culturi de toamna in solar a devenit foarte populara. De aceea, cei care locuiesc la curte si au posibilitatea sa isi construiasca un solar, trebuie sa cunoasca mai multe detalii despre ce semanam in solar in noiembrie si cum se ingrijesc legumele. Astfel, articolul de mai jos vine in ajutorul celor care isi doresc sa aiba productii proprii si in timpul sezonului rece cu sfaturi si informatii utile!

1. Lucrari in solar – cum pregatim solarul pentru iarna

Lucrari in solar - cum pregatim solarul pentru iarna

Accesul la un solar pentru gospodari are o multime de beneficii, atat pe timpul verii, cat si atunci cand temperaturile scad foarte mult. In Romania, sezonul cald nu mai este la fel de abundent in ploi, seceta afecteaza culturile, la fel si numarul din ce in ce mai scurt al zilelor cu adevarat calduroase. De aceea este foarte posibil ca procese precum coacerea rosiilor si a altor legume si fructe sa fie profund afectata. 

Aici intervine solarul, care iti ofera avantajul de a planta in orice anotimp rasadurile de care ai nevoie. Totusi, pentru a avea culturi bogate si sanatoase, trebuie sa te asiguri ca achizitionezi solarii si sere de buna calitate, pentru ca ele sunt singurele care vor oferi legumelor tale toate conditiile de a creste armonios. 

Sera este o structura fixa si permanenta care, de cele mai multe ori, va fi construita din pereti de sticla. In interiorul ei se pot monta sisteme de irigatii si de incalzire automatizate. Este o varianta foarte buna, mai ales pentru legumele si fructele care au nevoie de conditii speciale si sunt mai pretentioase. 

Solarul este o constructie mult mai usoara, care poate fi montata si demontata sau mutata oricand iti doresti, in functie de nevoile tale. Acesta reprezinta un avantaj foarte mare, pentru ca ajuta la alegerea unui sol cat mai fertil pentru rasaduri. 

Asadar, indiferent ce structura alegi, ai posibilitatea de a planta tot ce iti doresti chiar si atunci cand afara este inghet. Acesta este un avantaj urias. Un al doilea plus se refera la faptul ca poti cultiva diferite tipuri de legume si fructe in acelasi loc. Folosirea unor sisteme speciale de incalzire si lumini care asigura cresterea plantelor, culturile tale vor avea doar de castigat. 

Inainte de orice, trebuie sa te asiguri ca solul este cel mai potrivit pentru dezvoltarea optima a rasadurilor. Cel mai apreciat de catre plante este solul care are multe substante nutritive. 

Dupa ce te-ai asigurat ca ai totul pus la punct, ia in considerare achizitionarea unor unelte si scule pentru gradina care sa te ajute in munca ta. Este indicat sa ai la indemana echipamente cat mai performante, care sa iti usureze sarcinile zilnice. 

Foarfeca taiere crengi Total - 8”- 205mm

detalii aici

Lopata dreptunghiulara - s501

detalii aici 

Lopata cu varf ascutit Gospodarul Profesionist S503

detalii aici

 2. Culturi de iarna in solar – legume care cresc iarna

Culturi de iarna in solar - legume care cresc iarna

La capitolul organizare solar, orice gospodar trebuie sa fie cat mai bine pregatit. Semintele plantelor trebuie puse cu mare grija la locuri speciale in solar, pentru ca exclude orice risc de nereusita. De exemplu, asezarea lor nu se va face niciodata la lumina directa a soarelui, ci intr-un loc unde razele vor ajunge treptat. Acest procedeu se face pentru a te asigura ca plantele nu vor suferi arsuri. Un alt aspect la fel de important care tine de reusita cultivarii unor rasaduri sanatoase este pozitionarea lor in functie de curenti. Fereste-te de ei, pentru ca exista riscul sa deterioreze legumele si fructele plantate. 

De asemenea, semintelor trebuie sa le asiguri umiditatea de care au nevoie, pentru a nu se usca si pentru germinare. Pentru a face acest lucru este indicat sa folosesti plase de umbrire, care asigura o mai buna umiditate. 

Plasa umbrire 80% - 2x50m pliat:1m -verde

detalii aici

Daca te-ai intrebat vreodata ce semanam in solar in noiembrie, trebuie sa stii ca poti alege dintre o multime de plante si legume. In principiu, majoritatea dintre ele se vor potrivi pentru a fi cultivate in sere si solarii, indiferent de anotimp. Important este sa le alegi in functie de propriile nevoi. Le vei folosi in scop personal sau pentru a le comercializa? In functie de acest raspuns, vei sti ce trebuie sa plantezi. 

Cu siguranta vrei sa stii ce semanam in solar in noiembrie, asa ca ai mai jos cateva idei foarte bune.

Rosie – este printre cele mai apreciate de catre gradinari si consumatori. Rosiile pot fi cultivate pe tot parcursul anului si pot fi consumate ca atare sau culese verzi pentru gogonele. Oricare ar fi alegerea ta, ele se vor coace si in interiorul casei, asa ca pot fi culese si folosite in orice forma iti doresti. Chiar si rosiile cherry sunt optiuni foarte bune.

Ceapa – de cate ori nu te-ai intrebat cand se planteaza ceapa in solar? Ei bine, acum ai raspunsul. Oricand iti doresti! Cel mai bine se prind soiurile de ceapa dulce si cele folosite pentru gatit.

Morcov – iarna se prind foarte bine morcovii galbeni-purpurii si cei vestici din Olanda, care sunt foarte populari in Romania. Cu siguranta sunt mult mai sanatosi si mai nutritivi decat orice alti morcovi din magazine si sunt legume foarte importante intr-o gospodarie pentru prepararea mancarii.

Salata – este ideala pentru solar, pentru ca nu suporta caldura excesiva din timpul verii. Gradinarii experimentati considera ca ea va creste in mod ideal la maxim 24 de grace Celsius. Chiar si depozitarea ei trebuie realizata la o temperatura scazuta.

Castraveti – este printre cele mai consumate legume din gospodariile romanilor. Totusi, cultivarea ei necesita o atentie deosebita pentru ca lipsa de umiditate o va afecta.

Usturoiul – nu exista casa in care sa nu gasesti cel putin cativa catei de usturoi. Este folosit pentru prepararea multor mancaruri. Iarna poate fi cultivat foarte usor si poti alege din mai multe soiuri.

Acestea sunt cateva idei pe care le putem pune in practica atunci cand vine vobra despre ce semanam in solar in noiembrie. Totusi, nu sunt singurele. Iata ce alte legume mai poti planta:

  • busuioc;
  • cartofi;
  • salata;
  • usturoi;
  • anghinare;
  • mazare;
  • ridiche;
  • morcovi;
  • spanac;
  • varza;
  • dovlecel;
  • broccoli;
  • fasolea;
  • cimbrul;
  • sfecla rosie;
  • fasole;

Majoritatea legumelor pot incepe sa fie plantate chiar de la finalul verii sau mijlocul toamnei. Daca ai si o gradina exterioara, poti intarzia folosirea solarului cat mai mult, pana cand zilele incep sa se raceasca considerabil, pentru ca temperaturile scazute vor opri considerabil dezvoltarea legumelor tale. Pentru a intelege cat mai bine data potrivita pentru plantarea unei seminte, trebuie sa verifici informatiile de pe cutia acestora. Aici vei gasi date despre cate zile ii va lua soiului sa ajunga la maturitate. Astfel, poti estima aproximativ cu cate zile de la primul inghet trebuie sa plantezi semintele. Este indicat sa ma adaugi totul 7-10 zile, pentru ca acestea devin din ce in ce mai scurte odata cu venirea toamnei si a iernii. 

3. Incalzire solar pe timp de iarna – temperatura in solar iarna

 Incalzire solar pe timp de iarna - temperatura in solar iarna

Exista mai multe metode prin care poti incalzi un solar pe timp de iarna, iar unele dintre ele implica costuri minime pentru tine ca gospodar. Este important sa stii ca solarul este special conceput pentru a oferi caldura rasadurilor pe timpul iernii, iar de multe ori nu este nevoie de caldura in plus. Totusi, acest lucru depinde foarte mult de pozitionarea lui. Incearca sa il construiesti intr-un loc in curte unde este sigur ca va primi lumina soarelui pe tot parcursul zilei. 

Una dintre variante este de a apela la compost. Foarte multi gospodari experimentati cunosc faptul ca o anumita cantitate de compost poate genera caldura suficienta, incat plantele sa fie incalzite atat cat au nevoie. Acesta este un amestec de materiale organice si diferite deseuri naturale aflata in descompunere. Ia in considerare faptul ca va face fata doar la o suprafara destul de mica, asa ca nu este ideal pentru solariile foarte mari. 

O varianta mult mai avansata din punctul de vedere al tehnologiei sunt incalzitoarele electrice. Acestea vin cu un temporizator si un termostat care ajuta la automatizarea proceselor de pornire si orpire. De obicei este un sistem folosit de cei care nu sunt obisnuiti sa stea mereu cu ochii pe solar si au nevoie de un sistem inteligent care porneste singur atunci cand este nevoie. 

Multe solarii nu necesita o atentie speciala din partea ta, mai ales daca sunt echipate cu tot ce au nevoie, adica sisteme de irigare si de incalzire. Totusi, chiar si fara ele, vei reusi sa cultivi legume sanatoase si nutrivite destul de usor. Tot ce trebuie sa faci este sa te informezi cat mai bine despre subiect si sa alegi unelte si echipamente de calitate superioara. 

Asadar, acum stii ce semanam in solar in noiembrie, dar nu numai. Ia in considerare informatiile si sfaturile de mai sus si incepe chiar acum sa te bucuri de avantajele pe care ti le ofera un solar! 

Surse foto: Unsplash.com, atomico.ro

2 comentarii

  1. Vreau sa încep și eu cu un solar 32 m pătrați și vreau sa știu cum sa făcu primii pași deși solarul îl am deja montat va multumesc

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *