Irigatii prin picurare - Ghid util pentru sanatatea gradinii tale

Irigatii prin picurare – Ghid util pentru sanatatea gradinii tale

Scris de
Irigatii prin picurare - Ghid util pentru sanatatea gradinii tale

Irigarea este esentiala pentru ingrijirea gradinilor si a recoltelor, insa exista mai multe sisteme de udare a solului spre care iti poti indrepta atentia. Dintre acestea, irigatiile prin picurare reprezinta una dintre cele mai eficiente modalitati de crestere a plantelor, deoarece te ajuta sa-ti maresti productia si sa economisesti bani in acelasi timp. 

Afla din acest articol cum functioneaza udarea prin picurare, care sunt beneficiile sale si ce sfaturi utile au specialistii pentru tine daca alegi un astfel de sistem.

1. Ce reprezinta si cum functioneaza irigarea prin picurare?

Irigarea prin picurare este un sistem eficient de udare a solului deoarece furnizeaza apa si nutrientii necesari direct la radacina plantei. Aceasta va primi tot ce are nevoie pentru a se dezvolta rapid, intr-un timp cat mai scurt, permitand astfel fermierilor sa obtina productii mai mari, economisind in acelasi timp apa, energie, ingrasaminte si produse de protectie a culturilor.

Sistemul de udare prin picurare are la baza o retea de tevi care transporta apa in jurul gradinii. Conducta este prevazuta cu mai multe emitatoare de picurare prin cadere, care sunt pozitionate aproape de radacina plantelor pentru a elibera apa si substantele nutritive exact acolo unde este nevoie. Sistemul este ideal pentru borduri si paturi de flori, gradini de legume, sere, cosuri suspendate si plante în containere.

Concret, partile componente ale sistemului de irigare prin picurare sunt:

  • Unitatea de pompare. Aceasta preia apa de la sursa si asigura mentinerea presiunii necesare pentru transportarea acesteia prin sistemul de conducte.
  • Unitate de control. Formata din supape care controleaza distributia apei in intregul sistem, unitatea trebuie sa includa filtre de curatare. Optional, mai poate contine un rezervor de ingrasaminte sau nutrienti.
  • Conducte distribuitoare. Ele sunt de obicei fabricate din PVC sau polietilena si ar trebui ingropate in pamant, deoarece se degradeaza repede daca sunt expuse direct la radiatii solare.
  • Linii sau emitatori de picurare. Pot fi de tip tub sau benzi de picurare si sunt pozitionate chiar la radacina plantei.  

2. Care sunt principalele avantaje si dezavantaje ale irigatiilor prin picurare?

Acest sistem de irigare prezinta nenumarate beneficii, dintre care cele mai importante sunt urmatoarele:

  • Economiseste apa. Diverse studii efectuate au demonstrat faptul ca sistemele de irigare prin picurare folosesc cu 30 – 50% mai putina apa decat alte metode traditionale de udare, precum stropitoarele.
  • Plantele cresc mai repede. Aplicarea unor cantitati mai mici de apa pe o perioada mai lunga de timp ofera conditii ideale pentru cresterea si dezvoltarea plantelor. Deoarece fluxul este continuu, apa va patrunde adanc in sol, ajungand direct la radacina. Irigarea prin picurare extinde timpul de udare, previne eroziunea solului si impiedica scurgerea nutrientilor.
  • Nu mai cresc buruieni. Deoarece apa este livrata doar acolo unde este nevoie, nu vor mai creste buruieni si astfel nu va mai fi nevoie de anumite tratamente chimice care ar putea polua recolta.
  • Economiseste timp.  Exista posibilitatea adaugarii unui cronometru pentru udarea automata.
  • Nu se mai inmultesc daunatorii. Acest sistem ajuta la controlul bolilor fungice. Astfel, se uda doar la radacina plantei si nu se mai stropesc frunzele, prin urmare nu se vor mai dezvolta daunatori. Acestia se inmultesc rapid doar in conditii de umezeala.
  • Evita salinitatea ridicata cauzata de aplicarea excesiva a ingrasamintelor.  
  • Este adaptabil. Un sistem de irigare prin picurare poate fi modificat usor in functie de spatiul care trebuie udat, si anume gradina sau gazon.

Totusi, exista si cateva dezavantaje ale acestui sistem de udare prin picurare, si anume:

  • Investitie initiala mai ridicata, comparativ cu sistemele conventionale de irigare. Pretul unui astfel de sistem depinde de tipul de montare (la suprafata sau ingropat in pamant) si de alte caracteristici, precum: dimensiune, tubulatura sau conectarea la sursa de apa.
  • Costuri suplimentare pentru inlocuirea echipamentului de irigare. Acestea pot aparea atunci cand exista daune provocate de miscarea echipamentului sau de radiatiile UV (de exemplu, in cazul in care conductele nu sunt ingropate in pamant).
  • Emitatorii de irigare prin picurare se pot infunda. In acest caz este nevoie de filtre de apa si spalarea regulata a sistemului de conducte.

3. Tips & tricks cu privire la irigatiile prin picurare

Pentru o maxima eficienta, atunci cand instalezi sistemul de udare prin picurare, tine cont de urmatoarele sfaturi de la specialisti:

  • Planteaza in apropiere un gard viu sau o bariera de vant. In acest fel, vei putea reduce cantitatea necesara de apa deoarece daca nu bate vantul, nu se va pierde apa prin evaporare.
  • Nu exagera cu cantitate de apa furnizata. Recomandarea specialistilor este sa uzi adanc, dar de putine ori, in asa fel incat sa nu se faca balti in jurul emitatorilor de picurare.
  • Verifica in mod constant daca exista umezeala in sol. Poti face acest lucru foarte simplu, infigand un bat in pamant, intre emitatoare. Daca solul este umed, batul va aluneca usor si va trebui sa schimbi spatiul dintre liniile de picurare.
  • Alege tipul de sistem de irigare prin picurare (la suprafata sau ingropat). Ia in considerare faptul ca cele care sunt montate la suprafata se infunda mai greu decat cele ingropate si sunt usor de ridicat la cultivare sau plantare. Pe de alta parte, ele se pot deteriora mai usor deoarece sunt expuse radiatilor solare. Daca alegi un sistem la suprafata, ai grija sa-l acoperi cu mulci, iar in cazul in care vrei sa folosesti unul ingropat, nu uita sa realizezi o harta a intregii structuri.
  • Asigura-te ca scurgi toata apa la sfarsitul sezonului. Acest lucru este necesar pentru a preveni  orice spargere cauzata de un eventual inghet. Este de preferat ca filtrul, reductorul de presiune si temporizatorul sa fie pastrate in interior pe timpul iernii.

Irigarea prin picurare ofera conditii optime pentru cresterea si dezvoltarea plantelor, asadar poate fi solutia ideala pentru gradina ta. Ia in considerare avantajele unui astfel de sistem de udare si tine cont de sfaturile specialistilor pentru ca florile si legumele tale sa aiba parte de cea mai buna ingrijire.

Sursa foto: Shutterstock.com

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *