Intretinerea gazonului - INFORMATII utile pentru gradinari amatori

Intretinerea gazonului – INFORMATII utile pentru gradinari amatori

Scris de
Intretinerea gazonului - INFORMATII utile pentru gradinari amatori

Gazonul este acea iarba preferata de majoritatea oamenilor care locuiesc la casa si au gradina sau teren liber in curte. Aspectuos, elegant si mereu verde, acesta reuseste cu succes sa creeze o atmosfera de paradis, indiferent ca este insamantat pe o suprafata aflata la umbra, in semiumbra sau la soare. 

Exista niste secrete pe care le stiu doar profesionistii in domeniu, asa ca oricine vrea un gazon verde si mereu proaspat ar fi bine sa le invete si sa le puna in practica.

In articolul de mai jos vei descoperi cateva informatii utile despre ce este gazonul, cum se ingrijeste, cand se insamanteaza, cate tipuri exista sau despre cum se intretine in functie de anotimp.

1. Gazonul – Insamantare, intretinere si ingrijire

Gazonul a ajuns sa fie tot mai preferat de catre toti proprietarii de case, dar si de autoritatile publice pentru amenajarea orasului, deoarece este verde in cea mai mare parte a anului si arata foarte bine, neavand nevoie de multe ingrijiri, asa cum se intampla in cazul florilor sau al arbustilor ornamentali. 

Tuns iarba

1.1. Ce este gazonul si cum se ingrijeste el

Gazonul este un amestec de soiuri de iarba care reusesc rapid sa formeze un covor placut vederii, care se tunde si se uda des pentru a arata mereu verde. Plantele folosite fac parte din familia gramineelor (zizania, raigras, amestecuri de graminee sau leguminoase). Aceste specii sunt utilizate cu succes in amenajarea gradinilor caselor particulare, dar si a parcurilor, stadioanelor sau terenurilor diverse din orase. 

Gazonul ofera spatii perfecte pentru relaxare si petrecere a timpului liber intr-un mod distractiv, reusind sa capteze praful si diferite reziduuri din atmosfera. De asemenea, este des utilizat pentru desfasurarea diferitelor competitii sportive, unde aspectul lui trebuie sa fie impecabil. 

Insamantarea si intretinerea se fac cu grija la toate detaliile, in asa fel incat investitia sa merite si sa reziste cat mai mult in timp. Este nevoie de apa, ingrasaminte, tuns regulat, fertilizare – totul pentru a mentine culoarea verde a gazonului.

Gazon

1.2. Cand se insamanteaza si cum se ingrijeste imediat dupa

Insamantarea nu este un procedeu complicat si poate fi pus in practica de oricine are cateva cunostinte despre subiect. Practic, se asteapta o zi cu temperaturi acceptabile, nici prea frig, nici prea cald, dupa ce terenul a fost bine pregatit (se indeparteaza in prealabil toate buruienile si se niveleaza). 

 • Se aplica un strat de ingrasamant natural, apoi unul de nisip si se niveleaza totul foarte bine, sa fie omogen;
 • Se imprastie semintele in mod uniform pe tot terenul, manual sau cu ajutorul unei masini de aruncat seminte;
 • Se aplica un strat de fan sau de paie, nu foarte gros, pentru ca semintele au nevoie si de soare;
 • Se uda zona de gazon cu un furtun de gradina, dar cu moderatie, pentru a nu risca sa putrezeasca semintele.

Ingrijirea dupa insamantare este o activitate obligatorie, in caz contar iarba se va usca:

 • se uda zilnic, dimineata si/sau seara, cand temperaturile sunt mai scazute;
 • se adminstreaza periodic ingrasaminte pentru prelungirea vietii;
 • se tunde regulat;
 • la doua luni se fertilizeaza.

Este nevoie de un echipament adecvat in acest sens si de unelte si dispozitive obligatorii: grebla, sapa, cazma, scarificator, pompa de apa sau hidrofor, pompa speciala pentru stropit, masina de tuns iarba, furtun etc.

Masina de tuns iarba

1.3. Tipuri de gazon si cum se ingrijeste fiecare dintre ele

Exista diferite tipuri de gazon ce pot fi insamantate in curte, in functie de dorinta fiecarui proprietar. In general, este vorba despre cateva mii de specii de graminee destinate acestui scop, insa, in Romania nu sunt toate potrivite din cauza climei. 

Soiurile de gazon folosite pe plaiurile mioritice sunt:

 • agrostis stolonifera;
 • agrostis tenuis;
 • festuca rubra;
 • lolium multiflorum;
 • lolium perenne;
 • poa pratensis;
 • phleum pratenses.

Compozitia amestecurilor este realizata in functie de tipul terenului sau de scopul pentru care gazonul este insamantat – de exemplu, daca este destinat unul loc umbros, unui sol arid, pentru terenul sportiv sau pentru alte zone. 

Pe piata exista si rulouri de gazon, care ofera siguranta ca, ingrijite corespunzator, vor oferi terenul verde de care are atat de mare nevoie proprietarul, fara sa mai trebuiasca sa astepte zilele necesare germinarii si eliminand emotia inerenta legata de posibilitatea ca iarba sa nu rasara. Acestea se monteaza in orice moment al anului, desigur exceptand perioadele de canicula si de inghet, cu conditia ca terenul sa fie bine pregatit pana atunci. 

Ruloul trebuie intins foarte bine, altfel apar niste pungi de aer care vor duce negresit la ofilirea gazonului. Imbinarea bucatilor nu poate fi uitata, nici udarea imediat dupa plantare, pentru a impiedica aparitia uscaciunii. De asemenea, se va tine cont sa nu existe spatii intre sectiuni sau zone invadate de buruieni. 

Dupa ce a fost achizitionat, gazonul se planteaza in cel mult 2 zile (de la recoltare), existand riscul de a se ofili in caz contrar. 

Nivelarea terenului

O alta clasificare a gazonului se poate face luand in calcul diferite alte considerente, precum scopul acestuia sau locul in care va fi plantat:

 • gazon ornamental;
 • gazon pentru sport;
 • gazon clasic;
 • gazon pentru zone insorite;
 • gazon de umbra. 

2. Intretinerea gazonului in functie de anotimp

In functie de anotimp, gazonul trebuie sa fie bine ingrijit, pentru a evita riscul sa se usuce partial sau total. Cu siguranta nu trebuie uitate cateva operatiuni obligatorii de pus in practica pentru intretinerea sa corecta, deoarece in acest fel va fi ferit de aparitia unor boli extrem de agresive (bacteria wilt, boala „inele de vrajitoare”, mucegaiul roz, putregaiul pythium, firul rosu, muschii de pamant).  

Iata care sunt principalele operatiuni de intretinere:

 • Irigarea;
 • Tunderea;
 • Fertilizarea; 
 • Aerarea;
 • Scarificarea.

2.1. Ingrijirea gazonului primavara

Strangerea resturilor

Primavara se planteaza, de regula, gazonul pentru ca aduce foarte rapid satisfactii, proprietarul vazandu-l cum creste si cum se dezvolta frumos de-a lungul verii si toamnei. Germinarea are loc in cateva zile si intr-o saptamana covorul verde reuseste sa se indeseasca cu 50 pana la 70%. 

Operatiunea de plantare a gazonului primavara consta in parcurgerea urmatoarelor etape:

 • pregatirea terenului;
 • udarea terenului;
 • insamantarea;
 • prima tundere se face doar daca radacinele firelor de iarba sunt bine fixate in sol (intre 2 si 4 saptamani).

Insamantarea de primavara se poate realiza oricand in lunile martie si aprilie. Intretinerea gazonului in aceasta perioada va tine seama de:

 • aerarea ierbii;
 • completarea cu gazon acolo unde a disparut;
 • fertilizarea;
 • tunderea.

Pentru un gazon tanar, de circa un an, trebuie sa se realizeze si afanarea solului, in asa fel incat aerul sa patrunda la radacinile sale. Aceasta operatiune se face foarte usor, cu ajutorul scarificatorului, o masina speciala, dotata cu niste cutite care favorizeaza patrunderea in sol a fertilizatorilor, apei si aerului. 

Specialistii sfatuiesc gradinarii amatori sa faca aceasta afanare a terenului imediat dupa o ploaie.

Aerator

2.2. Ingrijirea gazonului vara

Anotimpul estival este un adevarat pericol pentru orice tip de cultura, din cauza temperaturilor extrem de ridicate din lunile iulie si august, asa ca gazonului trebuie sa i se acorde atentie sporita pentru a nu se usca. 

Proprietarul il va uda foarte des, de dimineata si seara, pe racoare, nu cand soarele se afla pe cer. De asemenea, nu trebuie sa uite de tuns, de intretinerea sa periodica sau de fertilizare.

Irigare

2.3. Ingrijirea gazonului toamna

Cea mai buna solutie de plantare a gazonului este in timpul toamnei. Temperaturile sunt inca placute, solurile sunt umede, iar buruienile nu mai au putere sa apara ca primavara sau vara. Inghetul se iveste relativ tarziu si iarba nu va suferi de pe urma sa. 

Specialistii recomanda acest tip de insamantare in luna septembrie, desi recunosc faptul ca iarba va creste mai lent.

Gazonul deja plantat din primavara sau de anul trecut trebuie ingrijit si toamna printr-o tundere de intretinere, dar se vor aplica si fertilizarile obligatorii pentru stimularea cresterii sale. Nu poate fi uitata nici resuscitarea:

 • se tunde la 4 cm, doar daca este uscat, nu umed sau plin de gheata;
 • se grebleaza foarte bine cu grebla cu dinti lungi;
 • se aeriseste substratul cu ajutorul furcii sau scarificatorului;
 • se refac zonele moarte, presarand seminte noi;
 • se fertilizeaza pentru o crestere frumoasa anul viitor. 
Fertilizator

2.4. Ingrijirea gazonului iarna

Gazonul continua sa fie ingrijit si supravegheat si iarna, chiar daca este vorba doar despre a elimina muschii inainte de prima ninsoare. De obicei, acestia apar atunci cand structura ierbii nu este cea corespunzatoare, solul este nefertil si argilos, irigarea s-a facut excesiv, iarba a fost prea scurt taiata si locul a fost umbros. 

In primul an, dar si in anii urmatori, in timpul sau dupa ce a trecut iarna, indepartarea muschilor devine obligatorie pentru a permite patrunderea razelor solare. Irigarea se face la distante mari de timp, tot din acesta cauza. 

Gazonul nu va fi tuns iarna, chiar daca temperaturile de afara sunt destul de ridicate, pentru ca niciodata nu se stie cand vine frigul. In cazul in care se va face tunderea aceasta, cel mai bine ar fi ca lamele masinii sa fie ridicate cat mai sus cu putinta pentru a nu exista riscuri. 

Calcarea ierbii pe durata sezonului rece este interzisa, gazonul suferind partial sau total, mai ales daca este inghetata sau sub un strat gros de zapada. 

Taiere gazon

3. Sfaturi utile pentru intretinerea gazonului

Intretinerea optima este cheia succesului, cel putin asta e deviza oricarui gradinar inteligent, care stie ca un gazon frumos nu poate exista fara o ingrijire corespunzatoare. 

Cateva sfaturi utile sunt necesare mai ales cand vine vorba despre gradinarii amatori, care nu doresc sa cunoasca esecul si vor sa se bucure de verdeata pe tot parcursul anului:

 • Daca gazonul arata fabulos, atunci tot ce trebuie facut este sa se grebleze usor cand pamantul este uscat;
 • Proasta crestere a firului de iarba se poate datora si punctelor joase sau prea inalte ale terenului, care favorizeaza un sol mai umed sau mai uscat. Solutia este nivelarea suprafetei;
 • Pentru a impiedica dezvoltarea radacinilor de buruieni, trebuie aerat solul;
 • Un tuns prea scurt favorizeaza eliminarea nutrientilor depozitati in firele de gazon si expune direct solul la bataia razelor solare, iar buruienile se dezvolta mai mult si mai rapid. Solutia este taierea ierbii la un nivel mai inalt pentru a mentine umiditatea si a preveni aparitia buruienilor;
Intretinere gazon
 • Cea mai buna perioada de insamantare este atunci cand afara este o temperatura constanta de 18 grade Celsius;
 • Dupa plantare, nu este indicat ca gazonul sa fie uitat, pentru ca semintele nu vor germina. Ideal este sa fie udat periodic si fertilizat cu ingrasaminte cu eliberare treptata;
 • Gazonul se tunde cand a ajuns la o inaltime de 7,5-10 cm;
 • Fertilizatorul se aplica mai ales cand gazonul creste activ, iar buruienile sunt abundente;
 • Nu se strang resturile de gazon taiate pentru ca ele contribuie la ingrasarea solului;
 • Gazonul trebuie tuns o data pe saptamana la inceputul primaverii si toamnei. In timpul verii, ritmul de crestere scade si iarba necesita tunderea doar pentru improspatare;
 • Gazonul lasat sa creasca prea mult se va rari, asa ca nu este bine sa se sara peste aceasta operatiune deosebit de importanta;
 • Dacă se folosește un fertilizant antimuschi, nu se va uda gazonul 24 de ore. Efectul acestuia dureaza circa 2-3 luni, rezultatele fiind repede observate cu ochiul liber;
 • Iarba se uda o data pe zi primavara si toamna, iar vara de doua ori pe zi, dimineata si seara. 
Ingrijire gazon

In concluzie, un gazon frumos, sanatos, care isi pastreaza verdeata pentru o lunga perioada, trebuie ingrijit cum se cuvine. Tunderea periodica, fertilizarea, intretinerea marginilor, protejarea impotriva buruienilor nu trebuie omise pe parcursul intregului an, acestea fiind interventii esentiale.

Surse foto:

shutterstock.com

ro.pinterest.com

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *