Ingrijirea pomilor fructiferi - Informatii utile si lucruri mai putin stiute de gradinarii amatori

Ingrijirea pomilor fructiferi – Informatii utile si lucruri mai putin stiute de gradinarii amatori

Scris de

Fructele delicioase sunt savurate de toata lumea, indiferent de varsta, insa putini stiu cata munca sta in spatele obtinerii unui produs cu un gust deosebit. Livezile din prezent se lucreaza diferit de cele de pe vremuri, in mare parte acest lucru datorandu-se tehnologiei de ultima ora si metodelor moderne, pe care inginerii si specialistii in domeniu le-au insusit din dorinta de a scoate pe piata fructe perfecte, fara viermi, cu aroma deosebita si coaja fara pete. Ingrijirea corecta a pomilor fructiferi este extrem de importanta, asa ca cei care vor sa aiba siguranta ca vor obtine calitate superioara trebuie neaparat sa se inarmeze cu cat mai multe cunostinte despre domeniul pomiculturii, mai ales cand este vorba despre un pomicultor amator, dar dornic de a obtine recolte bogate si dulci.

In articolul de mai jos vei descoperi numeroase informatii utile despre plantarea si ingrijirea pomilor fructiferi, in functie de anotimp, dar si lucruri pe care poate nu le stie toata lumea despre cum se ingrijesc pomii in si dupa primul an de plantare sau despre uneltele necesare pentru a duce la bun sfarsit o astfel de operatiune complexa.

1. Plantarea si ingrijirea pomilor fructiferi – Informatii generale

Cultivarea pomilor fructiferi a fost constatata ca activitate desfasurata de om inca din Antichitate. Evolutia in acest domeniu s-a observat abia in secolul al XX-lea, cand s-a facut trecerea de la livezile particulare, de familie, la cele de tip industrializat, facute pe terenuri intinse, ce puneau accent pe rentabilitate si realizarea unor profituri considerabile. Astfel, specialistii au reusit in aceasta perioada sa descopere soiuri noi, mai rezistente si mai productive, sa combata cu succes diferite boli considerate destul de periculoase in trecut, sa devina tot mai buni in domeniul altoirii sau in cel al opririi cresterii necontrolate a buruienilor in interiorul livezii.  

Livada pomi fructiferi

Plantarea pomilor fructiferi nu pare la prima vedere complicata, insa exista anumiti pasi anume ce trebuie parcursi pentru a garanta obtinerea unor recolte bogate:

  • Locul ales pentru plantare trebuie sa fie in bataia soarelui, cu drenaj bun si sol roditor;
  • Gropile trebuie sapate cu cel putin o luna inainte de plantare si sa fie de dimensiuni potrivite, sa permita asezarea radacinilor fara ca acestea sa fie deranjate. Adancimea lor va fi intre 60 si 80 de centimetri, iar diametrul de aproximativ un metru;
  • Radacinile se vor fasona pentru a incuraja cresterea lor. Radacinile mai groase se vor taia doar daca au rani sau zone uscate, iar cele subtiri pot fi taiate la o lungime de aproximativ 1-2 cm;
  • Mocirlirea radacinilor se face cu un amestec de pamant, apa si compost, avand ca rol asigurarea contactului cat mai strans intre radacini si sol;
  • Pomii se planteaza inainte ca amestecul de mocirlire sa se usuce. Radacinile se asaza cu grija, fara a se rupe si fara a fi deranjate intr-un fel. Adancimea la care se planteaza trebuie sa fie stabilita in asa fel incat punctul de altoire sa ramana deasupra nivelului solului. Pamantul pus la loc in groapa se va tasa usor pentru a asigura contactul radacinilor cu acesta;
  • Dupa plantare este obligatorie udarea cu o cantitate de apa suficienta, dar nu intr-un mod exagerat pentru a nu aparea problema putrezirii radacinilor.
Plantarea unui copac

Plantarea se poate face atat toamna, cat si primavara, dar in afara perioadelor de vegetatie si atunci cand conditiile meteo permit acest lucru (temperatura trebuie sa fie de minim 5 grade Celsius). Desi pomii fructiferi pot fi plantati si primavara, recomandarea este ca aceasta operatiune sa fie facuta toamna, pentru ca in acest mod au sanse mai mari de a se prinde si vor avea un inceput de crestere mai viguros in primavara. 

Ingrijirea lor se va face inca dinainte de plantare, asa ca un proprietar responsabil trebuie neaparat sa cunoasca informatii utile despre tot ce inseamna acest domeniu. 

  • se vor elimina radacinile uscate ale pomului si se scurteaza coroana;
  • in primii ani se fac taierile de crestere;
  • pomii nu se planteaza in acelasi timp, ci esalonat;
  • stropirea pomilor este esentiala pentru cresterea pomilor intr-un mod cat mai sanatos (5-6 tratamente pe sezon);
  • principalii daunatori care ataca livezile sunt paduchele din San Jose, insectele minatoare si defoliatoare, afidele, acarienii, viermele etc.

2. Ingrijirea pomilor fructiferi in functie de sezon

Pomii fructiferi sunt cultivati din cele mai vechi timpuri, avand un rol important in asigurarea unei diete complete, pline de vitamine si minerale folositoare omului. Cine vrea ca recolta sa fie una sanatoasa si de cea mai buna calitate ar fi bine sa desfasoare anumite operatiuni de ingrijire raspandite pe parcursul anului. 

Proprietarii livezilor vor cunoaste calendarul lucrarilor in functie de anotimp pentru a nu sari vreun procedeu esential si, astfel, sa ajunga sa regrete in momentul in care trebuie sa stranga recolta. Lucrarile ar trebui sa fie impartite intr-un calendar lunar, ce va tine cont de conditiile de mediu, dar nu trebuie pierdute din vedere elementele specifice fiecarei specii de pomi fructiferi. 

Ingrijirea copacilor

2.1. Ingrijirea pomilor fructiferi primavara

Primavara este anotimpul in care natura se trezeste la viata, lucru valabil, de altfel, si in ce priveste pomii fructiferi. Inca din primele momente ale dezghetului si ale sosirii zilelor cu temperaturi pozitive exista o serie de lucrari obligatorii de efectuat:

  • In martie se curata livada de crengile si frunzele cazute la sol, deoarece acestea ar putea sa transmita boli sau daunatori care si-au gasit adapostul in ele. Resturile, inclusiv fructele ramase din toamna, se aduna intr-un loc special, unde vor fi arse, de preferat;
  • Tot in luna martie se dau trunchiurile si ramurile mai groase cu lapte de var, care are rol de protectie impotriva insectelor daunatoare si a rozatoarelor. Eventualele rani ale scoartei vor fi tratate cu solutii dezinfectante (de exemplu, cu piatra vanata) si vor fi bandajate pentru a avea protectie suplimentara;
  • Se aplica schema de tratament specifica fiecarui soi in parte;
  • Taierile de primavara pot fi executate pana la umflarea mugurilor si au ca rol indepartarea crengilor uscate si formarea coroanei pentru o rodire optima;
  • Solul de la baza pomilor se afaneaza, in asa fel incat apa si aerul sa ajunga mai usor la radacini;
  • Buruienile sunt indepartate prin prasirea manuala sau mecanizata;
  • Se aplica o transa de ingrasamant, de preferat natural, sub forma de solutie formata din apa, balegar de bovine sau gainat de pasare. 
Pomi fructiferi

2.2. Ingrijirea pomilor fructiferi vara

Lucrarile in livada nu inceteaza in timpul verii, pentru ca pomii nu au niciodata vacanta. Principalele lucrari in livada, in acest anotimp, sunt:

  • Udarea saptamanala daca ploile evita sa cada;
  • Hranirea suplimentara a pomilor cu ingrasaminte;
  • Prasirea in jur si pastrarea pamantului negru pe un diametru de cel putin un metru;
  • Stropirea pomilor conform calendarului stropirilor, atat pentru distrugerea insectelor daunatoare, cat si pentru impiedicarea caderii fructelor;
  • Strangerea fructelor cazute la baza si indepartarea lor;
  • Afanarea solului de la baza;
  • Sustinerea ramurilor cu recolta bogata cu proptele;
  • Se incepe recoltarea fructelor la soiurile cu rodire de vara. 

2.3. Ingrijirea pomilor fructiferi toamna

La inceputul sezonului are loc coacerea majoritatii soiurilor, de aceea munca in livada trebuie sa fie sustinuta si continua:

  • Culesul fructelor se va face manual (de preferat), cu tot cu codite, pentru a rezista cat mai mult timp;
  • Sapatul de toamna se realizeaza la o adancime de aproximativ 15 cm, concomitent cu incorporarea ingrasamintelor naturale, sub brazda. Daca toamna este foarte secetoasa, se fac udari suplimentare pentru pregatirea pomilor de iarna;
  • Puietii si pomii tineri sunt inconjurati la baza pentru a-i feri de actiunea nedorita a rozatoarelor;
  • Se face taierea de toamna pentru indepartarea crengilor uscate;
  • Nu in ultimul rand, se va avea in vedere adunarea frunzelor uscate si a fructelor cazute pe jos si distrugerea lor prin ardere sau ingroparea lor. 
Cum se planteaza un pom fructifer

2.4. Ingrijirea pomilor fructiferi iarna

In perioada de iarna, pomii intra intr-o pauza vegetativa, iar lucrarile in livada iau si ele o pauza binemeritata. Totusi, se va urmari permanent ca rozatoarele sa nu aiba acces in livada, fie prin montarea unor garduri solide sau prin tratarea scoartei cu substante speciale. 

3. Lucruri mai putin stiute de amatori despre ingrijirea pomilor fructiferi

Ingrijirea livezii in vederea obtinerii fructelor aromate este o misiune imposibila pentru cei care nu cunosc nimic despre acest domeniu. De obicei, se intampla ca incepatorii sa esueze in acest sens, fie ca nu au cunostintele minime necesare, fie ca nu au achizitionat puieti viabili sau ca nu au avut ustensilele potrivite pentru a reusi sa execute lucrarile obligatorii. Din acest motiv, este util ca fiecare gradinar sa adune informatii cat mai multe despre tot ce inseamna ingrijirea unei livezi, sa citeasca blogurile si site-urile de specialitate si sa urmeze cursuri in acest sens, mai ales daca vor sa puna la punct un business de succes. 

Taierea crengilor

3.1. Cum se ingrijesc pomii fructiferi in primul an dupa plantare

Mai putin stiut este faptul ca pomii fructiferi nu se planteaza si apoi se lasa in voia sortii de proprietarul livezii, ci trebuie ingrijiti permanent, indiferent de sezon. Doar in acest fel va reusi sa-i mentina sanatosi, verzi si sa le permita cresterea corecta pentru ca doar dupa cativa ani sa se bucure de roadele bogate. 

  • Asigurarea nutritiei. Este obligatoriu ca plantele sa fie hranite corespunzator pentru a deveni viguroase. Astfel, e bine sa se foloseasca azot pentru crestere viguroasa, fosfor pentru cresterea radacinilor, potasiu pentru marirea rezistentei la ger, calciu pentru membrana celulara. Pentru a oferi pomului tot ceea ce are nevoie, este indicat sa se faca o analiza a solului, a frunzei, sa se identifice eventualele simptome ale deficientei sau toxicitatii unor elemente nutritive, sa se observe cresterea in dimensiune a lastarilor anuali etc;
  • Asigurarea umiditatii optime. Majoritatea celor care planteaza pomii, imediat dupa ce ii infig in sol, uita sa mai treaca pe la ei si asteapta sa culeaga fructele gustoase rapid. Se mira ca plantele incep sa se usuce sau ca rodul intarzie sa apara. Un rol esential in dezvoltare il are udarea permanenta. Pomii plantati proaspat sunt foarte sensibili la deficitul de apa pentru ca au un sistem radicular superficial. In perioadele in care nu ploua este bine sa li se puna 20-30 de litri saptamanal; 
  • Taierea corecta si la momentul oportun a pomilor. Indiferent de momentul in care au fost plantati, acest procedeu trebuie demarat intotdeauna primavara, pentru ca doar atunci pomii sunt suficient de puternici si adaptati, nefiind pusi in pericol de temperaturile extreme carora trebuie sa le faca fata. Pomii nu se taie concomitent cu plantarea, ci sunt necesare 3-5 zile ca sa permita radacinilor sa se adapteze.

3.2. Tipuri de unelte necesare pentru ingrijirea pomilor fructiferi

Ingrijirea livezii trebuie sa se faca cu multa atentie la cele mai mici amanunte pentru a nu risca uscarea pomilor fructiferi sau obtinerea unor roade de slaba calitate. Astfel, este important ca pomicultorul sa detina cateva unelte esentiale muncii sale, fara de care rezultatele nu se vor ridica la inaltimea asteptarilor. Dintre aceste unelte se pot mentiona:

  • Ustensilele pentru taierea pomilor fructiferi clasici sau columnari (cutitul, foarfeca, rindeaua, cosorul pentru altoit, toporul); 
  • Echipamentul pentru protectie (casca de protectie, imbracaminte antiaderenta, manusi, salopeta); 
  • Un aparat pentru stropirea pomilor (sa aiba un rezervor generos, indiferent ca este un dispozitiv manual sau unul automat, care porneste doar prin apasarea unui buton);
  • Grebla (ustensila buna pentru adunarea frunzelor ce cad din abundenta in sezonul de toamna);
  • Motoburghiu (pentru saparea gropilor);
  • Motosapa (ideala pentru aratul solului dintre pomii fructiferi, impiedicand cu succes sa creasca buruienile).

In concluzie, ingrijirea pomilor fructiferi este obligatorie pentru realizarea unor livezi eficiente, cu roade bogate. Lucrarile de intretinere nu sunt complicate, insa trebuie efectuate la timp, conform unui calendar clar, de-a lungul intregului an.  

Surse foto:

shutterstock.com

ro.pinterest.com

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *