Magazia e o parte importanta a gradinii. E esential sa ai un spatiu special pentru echipamentul folosit la intretinerea curtii si a gradinii. Aceasta poate avea, insa, mai multe intrebuntari pe langa cea de spatiu de depozitare destinat ustensilelor. In afara de unelte, poti stoca produsele obtinute din recolta proprie sau alte obiecte pe care nu ai unde sa le depozitezi.
Construirea unei magazii de gradina poate fi efectuata cu usurinta, daca urmezi un plan bine stabilit si ai uneltele necesare. Exista numeroase idei pe care le poti pune in practica, pentru a obtine un spatiu de stocare exact cum ai nevoie. Mai jos poti afla cateva dintre variantele pe care le ai, atunci cand decizi cum va arata magazia.
1. Idei practice de constructii pentru magazii din lemn
Cuprins:
Cele mai multe persoane opteaza pentru magaziile construite din lemn. E usor sa-ti construiesti singur magazia, pentru ca ai nevoie doar de placaj, cuie, suruburi si uneltele potrivite. Spre deosebire de magaziile din caramida, acestea sunt mai convenabile ca pret, pentru ca materialul e mai ieftin si nu ai nevoie neaparata de ajutorul expertilor. De asemenea, constructiile din lemn se imbina perfect, prin aspectul natural, cu orice amenajare a curtii si gradinii. Iata cateva dintre cele mai practice idei pentru astfel de magazii.
- Magazii mici pentru uneltele de constructii sau gradinarit
Daca nu ai nevoie de mult spatiu, poti opta pentru construirea unei magazii mici, cu destul loc pentru uneltele tale. Aceasta are dimensiuni de cativa metri patrati, in functie de cate unelte ai de depozitat acolo. Pentru o varianta compacta, care sa fie amplasata discret intr-un colt al unei gradini mici, poti alege si o magazie cu rafturi.
- Magazii mai mari cu spatiu pentru bricolaj si plante
Unii oameni opteaza sa extinda magazia pentru depozitarea uneltelor, astfel incat sa aiba un spatiu unde sa desfasoare activitatile de bricolaj, indiferent de vreme. Pentru un mediu mai placut, se pot amplasa ghivece cu plante, pentru ca acestea sa creasca ferite de efectele de mediu. Lemnul ofera un aspect natural si nu necesita multa intretinere.
2. Constructia unei magazii de gradina din plastic sau metal
Plasticul sau metalul sunt, de asemenea, materiale potrivite pentru realizarea cu usurinta a unei magazii pentru unelte. Poti ridica o constructie rezistenta, care se armonizeaza cu amenajare moderna a gradinii si a curtii.
3. Construirea unei casute de gradina
Casutele de gradina sunt o optiune buna pentru toti cei care vor sa imbine functiile unei magazii pentru scule si unelte pentru gradina, cu petrecerea timpului liber intr-un mediu relaxant. Poti sa dedici o zona a constructiei pentru echipamentul tau si sa amenajezi un spatiu pentru destindere, amplasand un set de mobilier pentru gradina.
4. Construirea magaziei de la zero – sfaturi utile
Construirea de la zero a unei magazii implica stabilirea unui plan riguros. Iata care sunt pasii:
- curata terenul si niveleaza pamantului;
- masoara si marcheaza exact suprafata unde va fi magazia;
- inconjoara suprafata cu bucati de pavaj, pentru a crea sustinere pentru fundatie;
- amesteca cimentul manual sau intr-o betoniera;
- creeaza o baza din scanduri, peste care sa asezi o placa OSB taiata cu ajutorul unui fierastrau circular multifunctional;
- construieste scheletul peretilor din lateral si din spate, cu scanduri asezate la intervale regulate, vertical cu inaltimea peretilor;
- asambleaza peretii cu ajutorul cuielor, pornind de jos in sus;
- decide unghiul acoperisului si creeaza schela acestuia, apoi acopera-l cu placaj si tabla;
- consolideaza peretii, acoperind suprafetele cu placaj;
- asambleaza usa si ferestrele.
In ceea ce priveste magaziile de metal, mai intai trebuie sa instalezi cadrul usii, dupa care sa incepi construirea peretilor din tabla. E posibil sa ai nevoie de ajutorul cuiva care sa tina bucatile pana cand dai gaurile cu bormasina si fixezi piesele. Apoi, creeaza schela acoperisului si acoper-o, iar la final fixeaza usile si ferestrele.
Daca alegi sa construiesti o casuta de gradina sau o magazie din caramida, iata ce trebuie sa faci:
- curata si niveleaza terenul, apoi sapa o groapa pentru fundatie;
- sapal sase gauri de 15cm adancime, trei pe fiecare parte a suprafetei de construit;
- aseaza parii in spatiile create si fixeaza-i cu ciment (pentru saparea gropilor, poti apela la un motoburghiu de pamant de la Atomico.ro);
- urmatorul pas este sa torni ciment in spatiul sapat pentru fundatie, apoi sa il nivelezi;
- asteapta sa se usuce si incepe sa asezi caramizile pentru pereti, lasand loc pentru usa si ferestre;
- creeaza schela pentru acoperis, lasand cativa centimetri loc pentru ventilatie intre acesta si pereti.
Acestea sunt cateva modalitati de construire a unei magazii pentru depozitare si pentru activitatile de bricolaj. Poti alege din mai multe materiale si stiluri, ca sa obtii o magazie asa cum iti doresti.
Surse foto: Pexels.com, Shutterstock.com, Pinterest.com