Fie ca locuiesti la casa sau la bloc, presiunea apei poate fi uneori o problema in privinta desfasurarii activitatilor zilnice. Asadar, o pompa, fie ea submersibila sau cu hidrofor, poate fi un ajutor de baza, atat pentru alimentarea locuintei cu apa, cat si pentru ingrijirea gradinii. In aceste situatii, insa, vine firesc intrebarea “ce tip de dispozitiv mi se potriveste?”. Din fericire, pompele de apa sunt disponibile pe piata in toate formele si dimensiunile. Tot ce trebuie sa faci este sa vezi specificatiile fiecarui produs in parte, precum si modul in care pot fi adaptate tipului de locuinta vizat.
Afla in acest articol ce diferente exista intre cele doua mecanisme de pompare a apei, precum si pe ce criterii sa te bazezi pentru a alege varianta ideala!
1. Hidrofor ori pompa submersibila? Care este clasificarea
Cuprins:
Alegerea unei pompe potrivite poate fi uneori dificila, mai ales ca trebuie luate in calcul mai mai multe aspecte, precum infrastructura, tipul locuintei si numarul de consumatori. Indicat ar fi sa te informezi in privinta specificatiilor fiecarui produs in parte si apoi sa vezi care dintre cele doua – hidrofor si o pompa submersibila – iti poate usura traiul zilnic in gospodarie.
- Hidroforul
Hidroforul este o sursa de alimentare cu apa pe motor, destinat uzului casnic, precum si a altor activitati gospodaresti care necesita irigare. Rezistent la coroziune, acesta dispune de o pompa din inox, care are rolul de a opri legatura dintre apa care este filtrata in interiorul hidroforului si mediul in care el se afla. Asadar, sistemul de hidrofor functionează pe unul dintre cele mai simple principii: apa este stocata in rezervoarele situate in apropierea locuintei, dupa care acesta este presurizat folosind aer comprimat din perna de aer, printr-o supapa de reducere a presiunii.
Printre componentele unui hidrofor de calitate se numara:
- Motorul – piesa de baza a mecanismului, acesta asigura puterea hidroforului
- Pompa – are rolul de extragere a apei si de impingere a acesteia la suprafata
- Rezervorul – in care se stocheaza apa, cu scopul de a reduce consumul de energie
- Presostatul – aceasta componenta opreste automat hidroforul atunci cand sursa ramane fara apa
- Filtrul – un accesoriu esential atunci cand apa este murdara
- Pompa submersibila
Pompa submersibila este un tip de dispozitiv cu motor inchis cuplat, amplasat in apropierea corpului pompei. Fiind scufundat complet in fluidul pompei, acesta previne cavitatia pompei. O astfel de problema apare atunci cand diferenta de cotatie dintre pompa si suprafata lichidului este prea mare.
In ceea ce priveste modul de operare, pompele submersibile imping fluidul la suprafata, spre deosebire de cele cu jet, care se bazeaza pe presiunea atmosferica. Acest gen de suctiune utilizeaza fluidul de la suprafata, pentru a conduce motorul hidraulic catre baza sursei.
In general, submersibilele sunt alcatuite din:
- carcasa
- valve
- supape (prevazute cu duze de conectare a conductelor de apa).
2. Diferenta dintre hidrofor si pompa submersibila
Diferenta principala dintre un hidrofor si o pompa submersibila este ca cel din urma trage apa dintr-un put si se amplaseaza in spatiul tehnic de langa imobil. Pompa submersibila, in schimb, impinge coloana de fluid si se monteaza la baza sursei.
Hidroforul, care poate fi de doua feluri – echipat si cu ejector – are capacitatea de a extrage apa de la o adancime de maximum 8 metri. In momentul in care decizi sa iti achizitionezi un hidrofor, cel mai bine ar fi sa tii cont de doua criterii de baza – numarul bailor din locuinta si frecventa consumului.
Pompa submersibila are, in schimb, avantajul ca impinge apa, spre deosebire de hidroforul care functioneaza prin aspiratie, oferind presiune mare si debit suficient, insa intr-un mod silentios. Acest mecanism poate fi conectat atat la o conducta rigida, cat si la una flexibila, precum un furtun, ceea ce garanteaza o buna functionare a masinariei. Printre beneficiile submersibilelor se mai numara si faptul ca au o presiune mai mare cu 30% decat hidrofoarele, iar consumul si, implicit, plata la factura, vor fi mult mai mici. Mai mult, spre deosebire de hidrofor, care este limitat in ceea ce priveste profunzimea sursei, pompa submersibila va putea trimite apa catre locuinta ta de la orice adancime.
3. Criterii de selectie in functie de nevoile casnice
Desi folosite, in general, cu acelasi scop – conectarea la o sursa de apa – cele doua dispozitive pot fi utilizate si pentru alte probleme, precum cresterea presiunii apei, drenarea unei piscine sau a unei camere inundate, precum si pentru folosirea apei de ploaie in bucatarii si bai.
Pentru drenaj
In cazul acestui gen de activitate, cel mai potrivit dispozitiv este pompa submersibila.
- Poate fi folosita pentru drenarea unui subsol sau camerei inundate
- Utilizat pentru evacuarea apei din piscine, lacuri sau iazuri
- Poate fi amplasata intr-un mediu acvatic puternic poluat
Pentru cresterea presiunii apei
In acest scop, recomandata este pompa hidrofor.
- Adauga presiune retelei de alimentare cu apa
- Disponibil cu rotor uscat si umed
- Apa poate fi folosita casnic, pentru o anumita perioada de timp, insa fara a epuiza resursele sistemului
- Functioneaza foarte bine si pentru apartamente
Pentru reciclarea apei de ploaie
Cel mai la indemana tip de pompa pentru folosirea apei de ploaie in scopuri casnice este hidroforul.
- Poate fi folosit pentru alimentarea bucatariei si bailor cu apa de ploaie
- Potrivit pentru apa de ploaie din fantana sau rezervor
- Mentine presiunea conductei de apa, daca este amplasat intr-un loc uscat
Asadar, care este cea mai potrivita pompa pentru casa ta? In primul rand, trebuie sa tii cont de tipul de locuinta, de numarul de persoane, precum si cele de bai si bucatarii, si, de asemenea, de frecventa cu care este folosita apa. In al doilea rand, scopul utilizarii – pentru cresterea presiunii apei, drenaj si igienizare, ori reciclarea apei de ploaie? In concluzie, indiferent de ce tip de dispozitiv alegi, cel mai important este sa fie de calitate si sa aiba un termen de valabilitate indelungat, pentru ca tu si familia ta sa va bucurati de un mediu confortabil cat mai mult timp.
Sursa foto: Shutterstock.com
Buna ziua, am citit enuntul de mai sus si pot spune ca am elucidat una dintre prbl pe care mi le pun in vederea alegerii prod pe care urmeaza sa il achiz.
1.Cum pot avea garantia indelungata a unui produs cumparat de la piata?
2.ce pompa sumersibila pot cumpara pt a putea scoate apa cu o presiune normala, avand un put de 20m adancime?
De unde as putea cumpara pompa de care am nevoie la o garantie rezonabila si functionare asemenea?
La ce adancime pot introduce pompa sumersibila pt ca aceasta sa nu traga gunoaiele din fundul putului avand in vedere ca deocamdata apa nu pare de baut ci mai sigur de udat plante si uz curte?
Multumesc pt raspunsuri intrebarilor mele actuale.
Buna ziua,
La noi pe site http://www.atomico.ro gasiti pompe care sa se preteze cerintelor dvs
Avem o optiune cu turbina de bronza care beneficiaza de 3 ani garnatie
Daca doriti mai multe detalii ne puteti contacta la 0371238441 si va ajuta un coleg de la call-center
Pompa trebuie situata la minim un metru fata de fundul fantanii ca sa va asigurati ca nu va antrena gunoaiele de pe fundul fantanii